moimoi wrote: ↑19/12/2025 13:08
Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑19/12/2025 12:59
moimoi wrote: ↑19/12/2025 12:54
Katolici, dakle vjernici, upisuju svoju djecu u ksc.
Ne znam nikog da mu ie bitna vjera a da je upisao dijete u najblizu skolu. Jer pored vjere im je bitan i jezik.
Nego.. treba vidjeti kome je uopste palo na um da uvodi religiju u javne skole. Pa mozemo dolaziti do raznih zakljucaka. Na ciju inicijativu je pokrenuto?
Pa onda da usporedjujemo i kada su potpisani ugovori sa crkvom.
Je li tako.. da vidimo ko je pokrenuo lavinu.
Ja zaista ne znam. Znas li ti?
ugovor sa Vatikanom 2006. - ko je tad bio u Predsjednistvu?
ugovor sa SPC 2007. - ko su tad bili clanovi Predsjednistva?
religija u javne skole je, ako cemo gledati sami nastanak javnih skola u BiH, uvedena krajem 19. stoljeca
sa nekom pauzom od 40tak- 50 godina, sve vrijeme je kao predmet (islamska, katolicka, pravoslavna vjeronauka) prisutna
Kada je usla u skole?
Na ciju inicijativu?
Prvo je neko to morao predloziti… zatim ministarstvo obrazovanja usvojiti.
ne kontam te fakat, kao da si s Marsa pala sa tim pitanjima
da se sad zarovimo u arhive pa da nadjemo odluke relevantnog austrougarskog organa/institucije???
i onda eto nadjemo ime i prezime, instituciju i sta onda?
generalno ne bi trebalo biti pitanje sto, kada i otkada je vjeronauka u javnim skolama
meni ne smeta da djeca uce ili da taj predmet (fakultativni) imaju ako zele
ja sam u srednjoj taj izbor imao, nisam isao jer mi je bilo suvisno, kontam mektebsko dijete ne treba mi jos 45 min sjedenja u skoli, valja hodat po gradu
ja bih radije da se pitamo i da radimo na tome da imamo kvalitetan predmet (i to obavezni) kultura religija gdje cemo uciti ne samo o svojoj vec i o drugim religijama, vjerovanjima i obicajima kako bismo iste razumjeli i postovali; ovo sam i ja imao, i sa kvalitetnim profesorom bilo je poprilicno korisno
da se unaprijedi prdemet demokratija/gradjansko obrazovanje (kako se gdje vec zove) da ucenici steknu konkretne vjestine i pouke iz demokratskog sistema, a pgotovo vaznost izlaska na izbore, glasanja i nadzora nad donosiocima odluka, tj kako da budu aktivni demokratski sudionici jel