ko nam je kriv kad ne znamo vozit ko laplaskonektovan wrote: ↑24/09/2024 22:05 Tako je meni nekad davno,..zima bila -10, izleti pasce a ja na kocnicu i gotovo stao,...ali ga udarim malo. Pobjeze pasce odmah,..ja izasao da pogledam ima li neke stete brzinski,.kontam nema, sve na svom mjestu. Mrakaca bila, bjezi u auto da se ne smrznem. Dan poslije pogledam, nosac karambolke, nosac fara i jos neke plastike pukle....hebiga.
Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- nivla
#16576 Re: Crna hronika BH cesta
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#16577 Re: Crna hronika BH cesta
Nije on profa tek onako..nivla wrote: ↑24/09/2024 22:10ko nam je kriv kad ne znamo vozit ko laplaskonektovan wrote: ↑24/09/2024 22:05 Tako je meni nekad davno,..zima bila -10, izleti pasce a ja na kocnicu i gotovo stao,...ali ga udarim malo. Pobjeze pasce odmah,..ja izasao da pogledam ima li neke stete brzinski,.kontam nema, sve na svom mjestu. Mrakaca bila, bjezi u auto da se ne smrznem. Dan poslije pogledam, nosac karambolke, nosac fara i jos neke plastike pukle....hebiga.
-
NediM17
#16578 Re: Crna hronika BH cesta
I to baš fizike. Sila masi daje ubrzanje i Otaj rad. 
- Laplace
#16579 Re: Crna hronika BH cesta
O tome i ne pričam. Ovdje vjerovatno nije bilo moguće izbjeći udarac.nivla wrote: ↑24/09/2024 21:41 prvi udes koji sam imao, nisam bio kriv vidio biciklistu kako velikom brzinom prilazi zebri i zakocio, u mene se zabio lik sa tragom kocenja od 17 metara, istina ja sam vozio 30 kolikoje ogranicenje bilo, on je vozio 80, ubjedjivao me da sam ja kriv dok nije dosla policija o utvrdila njegovu krivicu
sto se voznje tice maksimalno sam skoncentrisan
ali znam da zivotinje na cesti nije moguce primjetiti kad samo odjednom izlete iz zbunja zaraslog pored ceste, o migrantima oko stupske petlje ne bih ni govorio, ni sam ne znam kako jednog koji je bio sam u crnom i samo se pojavio nisam pokupio,od tad vozim srednjom trakom jer je najmanja vjerovatnoca da mi tu bas moze iznenada izletit
sjecam se i jos situacije kad mi je na socijalnom dok je bilo zeleno za vozace pored mene bio kamion u srednjoj traci, ja u krajnjoj lijevoj samo iznenada izletila neka pijanica koju sam pokupio retrovizorom, sreca nije
debilu nista bilo, ali realno da je bio 2cm blize o meni bi pisali kao o manijaku koji nije pazio i koji je na zebri ubio pjesaka
Pričam o velikom broju pregaženih životinja na ograničenju 40, u gusto naseljenim mjestima. Tu se moglo na vrijeme i uočiti i reagovati.
A likovi koji voze sa predubjeđenjem "jeste ograničenje 40, ali noć je, nema nikog, može se 80" su ti koji gaze i životinje i ljude. Juče sam vozio oko 60 na ograničenju 40 i lik mi se zalijepio za gepek i pretiče da bi nastavio voziti ispred mene istom brzinom.
- Laplace
#16580 Re: Crna hronika BH cesta
To su već rijetke situacije, viša sila. Meni je pas na poledici prelazio cestu, ja bio sam na cesti i,kako nisam smio naglo kočiti a bilo je prostora, pređem na lijevu. Za nevolju, on metad vidi i, iako je skoro prešao cestu, krene se vraćati nazad (valjda u panici). Zakačim ga, on je otrčao dalje a meni mala šteta na karambolci.nepass1 wrote: ↑24/09/2024 21:46Vozim mozda 60 magistralom. Samo mi pasce izleti na auto i "napade" auto. Sjeba mi karambolku. Nisam ni pipnuo kocnicu.Laplace wrote: ↑24/09/2024 20:47Možda u konretnom slučaju nije bilo moguće izbjeći udarac u životinju, ali previše je pregaženih životinja na našim cestama. Većinu tih životinja je bilo moguće izbjeći bez ikakvog rizika (mislim na ostale životinje koje svako malo vidimo pregažene na cesti, ne na ovaj konkretan slučaj). U najvećem broju slučajeva je dovoljno dobro pratiti dešavanja oko vozila tokom vožnje i popustiti pritisak na papučicu gasa ili lagano prikočiti, rijetko treba malo jače kočiti a skoro nikad kočiti punom silom.Evolution_IV wrote: ↑24/09/2024 18:16
Zakon ti ne dozvoljava :
A)da izbjegavas i time ugrozis ostale, kako u svom tako i suprotnom smjeru
B)da se naglo zaustavljas i time ugrozis ostale
Nije do zivotinja, ni do vozaca, nego jebenih neuredjenih puteva koji nisu ni za sta![]()
Opet, to su rijetke situacije koje ne mogu objasniti ovoliko pregaženih životinja na niskim ograničenjima (30, 40 ili 50) u gusto naseljenim mjestima U bilo koje doba dana. Jedan je udario mačku iako sam ga blicanjem upozoravao da će mu istrčati, što je bilo očigledno svakome ko prati saobraćaj.
- Laplace
#16581 Re: Crna hronika BH cesta
Opet me zezate.konektovan wrote: ↑24/09/2024 23:08Nije on profa tek onako..nivla wrote: ↑24/09/2024 22:10ko nam je kriv kad ne znamo vozit ko laplaskonektovan wrote: ↑24/09/2024 22:05 Tako je meni nekad davno,..zima bila -10, izleti pasce a ja na kocnicu i gotovo stao,...ali ga udarim malo. Pobjeze pasce odmah,..ja izasao da pogledam ima li neke stete brzinski,.kontam nema, sve na svom mjestu. Mrakaca bila, bjezi u auto da se ne smrznem. Dan poslije pogledam, nosac karambolke, nosac fara i jos neke plastike pukle....hebiga.![]()
Ne pričam o takvim slučajevima, to bi bilo par životinja godišnje na cesti. Ono što gledam je simptom nepažnje i jurnjave na cestama. Tvrdim da će prosječan vozač izbjeći preko 90% životinja koje mu izađu na cestu, tih manje od 10% su viša sila i njih ne bi izbjegao ni Montoya.
- Laplace
#16582 Re: Crna hronika BH cesta
Hoću reći: kako uspiješ pregaziti pticu na parkingu u centru Sarajeva?
- drug_profi
#16583 Re: Crna hronika BH cesta
Ne znam za vas, ali ja sam toliko osjetljiv na životinje da bih vjerovatno prije razbio auto samo da ih ne udarim.
- hilmija frlj
- Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine
#16584 Re: Crna hronika BH cesta
Znam da se teško kontrolirati i da ljudi djeluju refleksno, ali mene su učili i govorili, ne izbjegavaj, drži smjer i koči. Ako udariš ode životinja i lim. Ako kreneš motati i izbjegavati životinja ode u žbun, a ti ko zna gdje.
- Laplace
#16585 Re: Crna hronika BH cesta
Poenta je da sam ja jedva prosječan vozač (ako i to, sigurno 80% forumaša vozi bolje od mene), da u pravilu vozim 10 preko ograičenja, ali da i pored toga skoro uvijek uspijem bez ikakvog rizika izbjeći da udarim životinju. Nekad to nije moguće pa šta se može.
Valjda je i do toga što se uvijek 100% koncentrišem na vožnju (i inače na posao koji radim), nema gledanja "gdje se Nafiza udala", nema tipkanja na mobitel, nema kopanja po autu tokom vožnje itsl. I ne pametujem, nego ako je ograničenje 40 rijetko kad prekoračim 50.
Valjda je i do toga što se uvijek 100% koncentrišem na vožnju (i inače na posao koji radim), nema gledanja "gdje se Nafiza udala", nema tipkanja na mobitel, nema kopanja po autu tokom vožnje itsl. I ne pametujem, nego ako je ograničenje 40 rijetko kad prekoračim 50.
- Laplace
#16586 Re: Crna hronika BH cesta
Jasno. Najčešće i nema potrebe: u većini situacija kad mi je životinja istrčala bilo je dovoljno pustiti nogu sa papučice gasa. Samo jednom (gore sam opisao) sam prešao u suprotnu traku (bio sam sam na cesti), i to pri maloj brzini (oko 40 km/h ili manje, jer sam prethodno pustio gas a zbog poledice sam vozio 40,kolikoje tu i bilo ograničenje).hilmija frlj wrote: ↑25/09/2024 08:46 Znam da se teško kontrolirati i da ljudi djeluju refleksno, ali mene su učili i govorili, ne izbjegavaj, drži smjer i koči. Ako udariš ode životinja i lim. Ako kreneš motati i izbjegavati životinja ode u žbun, a ti ko zna gdje.
- Ateista
#16587 Re: Crna hronika BH cesta
Sa ovim se ne slazem, mislim da prosjecan vozac (bar kod nas) se ne bi snasao u vecini situacija da mu izleti neka zivotinja. Mnogi je nece vidjeti na vrijeme jer ne prate cestu (mobitel, odstunost), neki nece stici da reaguje pa ce je pregaziti, a neki ce u panicnom pokusaju da je izbjegnu izletiti sa ceste ili se zakucati u nekog iz suprotnog smjera. Ovo sto kazes da se moze izbjeci 90% zivotinja, to se mozda odnosi na 10% vozaca, ali ne na prosjecnog vozaca. Vec sam pisao kako sam vozio iza Mostara, kolona je bila koja se vukla nekih 50-60, fino se vidjelo kako neki povelik mis ili pacov prelazi cestu, krenuo je prelaziti prvo suprotnu traku a onda te onu kojom sam isao, lik sa mercedesom ispred mene samo hladno nastavi voziti ravno i pregazi ga, a s obzirom na brzinu je imao puno nacina da ga izbjegne. Ne znam da li je toliko odsutan da ga nije vidio (ja sam bio iza njega i vidio sam ga, on je imao jos bolji pogled) ili je toliki bolikurac da mu je bilo mrsko malo pustiti gas ili kocnicu zbog zivotinje, mozda konta mala zivotinja nece mu napraviti stetu i zaboli ga, sto da remeti svoju komociju.Laplace wrote: ↑25/09/2024 07:49Opet me zezate.
Ne pričam o takvim slučajevima, to bi bilo par životinja godišnje na cesti. Ono što gledam je simptom nepažnje i jurnjave na cestama. Tvrdim da će prosječan vozač izbjeći preko 90% životinja koje mu izađu na cestu, tih manje od 10% su viša sila i njih ne bi izbjegao ni Montoya.
- Ateista
#16588 Re: Crna hronika BH cesta
Zavisi od situacije do situacije, treba u momentu procijeniti sta je najbolje i najmanje rizicno i za vozaca i za zivotinju.hilmija frlj wrote: ↑25/09/2024 08:46 Znam da se teško kontrolirati i da ljudi djeluju refleksno, ali mene su učili i govorili, ne izbjegavaj, drži smjer i koči. Ako udariš ode životinja i lim. Ako kreneš motati i izbjegavati životinja ode u žbun, a ti ko zna gdje.
- Ateista
#16589 Re: Crna hronika BH cesta
Jesi li siguran da je biciklista vozio 80?nivla wrote: ↑24/09/2024 21:41 prvi udes koji sam imao, nisam bio kriv vidio biciklistu kako velikom brzinom prilazi zebri i zakocio, u mene se zabio lik sa tragom kocenja od 17 metara, istina ja sam vozio 30 kolikoje ogranicenje bilo, on je vozio 80, ubjedjivao me da sam ja kriv dok nije dosla policija o utvrdila njegovu krivicu
ali znam da zivotinje na cesti nije moguce primjetiti kad samo odjednom izlete iz zbunja zaraslog pored ceste, o migrantima oko stupske petlje ne bih ni govorio, ni sam ne znam kako jednog koji je bio sam u crnom i samo se pojavio nisam pokupio,od tad vozim srednjom trakom jer je najmanja vjerovatnoca da mi tu bas moze iznenada izletit
sjecam se i jos situacije kad mi je na socijalnom dok je bilo zeleno za vozace pored mene bio kamion u srednjoj traci, ja u krajnjoj lijevoj samo iznenada izletila neka pijanica koju sam pokupio retrovizorom, sreca nije
debilu nista bilo, ali realno da je bio 2cm blize o meni bi pisali kao o manijaku koji nije pazio i koji je na zebri ubio pjesaka
Nisam siguran da je to moguce, mozda na nekoj nizbrdici...
-
splinter
#16590 Re: Crna hronika BH cesta
Ateista wrote: ↑25/09/2024 09:22Jesi li siguran da je biciklista vozio 80?nivla wrote: ↑24/09/2024 21:41 prvi udes koji sam imao, nisam bio kriv vidio biciklistu kako velikom brzinom prilazi zebri i zakocio, u mene se zabio lik sa tragom kocenja od 17 metara, istina ja sam vozio 30 kolikoje ogranicenje bilo, on je vozio 80, ubjedjivao me da sam ja kriv dok nije dosla policija o utvrdila njegovu krivicu
Nisam siguran da je to moguce, mozda na nekoj nizbrdici...
- Ateista
#16591 Re: Crna hronika BH cesta
Sad vidim da je mozda mislio da se auto zabio u njega vozeci tom brzinom.splinter wrote: ↑25/09/2024 09:23Ateista wrote: ↑25/09/2024 09:22Jesi li siguran da je biciklista vozio 80?nivla wrote: ↑24/09/2024 21:41 prvi udes koji sam imao, nisam bio kriv vidio biciklistu kako velikom brzinom prilazi zebri i zakocio, u mene se zabio lik sa tragom kocenja od 17 metara, istina ja sam vozio 30 kolikoje ogranicenje bilo, on je vozio 80, ubjedjivao me da sam ja kriv dok nije dosla policija o utvrdila njegovu krivicu
Nisam siguran da je to moguce, mozda na nekoj nizbrdici...![]()
Na prvu zvuci kao da se biciklista zabio.
- Laplace
#16592 Re: Crna hronika BH cesta
Htio sam reći "prosječan vozač koji je 100% koncentrisan na vožnju", a takvih je vjerovatno ne više od 10%. Pretpostavio sam da bi vozač trebao biti koncentrisan na vožnju pa to nisam posebno naglašavao. Pod "prosjuečan" sam podrazumijevao nekog ko nije ni antitalenat za vožnju niti nešto posebno sposoban (da ne kažem profesionalni) vozač.Ateista wrote: ↑25/09/2024 08:55Sa ovim se ne slazem, mislim da prosjecan vozac (bar kod nas) se ne bi snasao u vecini situacija da mu izleti neka zivotinja. Mnogi je nece vidjeti na vrijeme jer ne prate cestu (mobitel, odstunost), neki nece stici da reaguje pa ce je pregaziti, a neki ce u panicnom pokusaju da je izbjegnu izletiti sa ceste ili se zakucati u nekog iz suprotnog smjera. Ovo sto kazes da se moze izbjeci 90% zivotinja, to se mozda odnosi na 10% vozaca, ali ne na prosjecnog vozaca. Vec sam pisao kako sam vozio iza Mostara, kolona je bila koja se vukla nekih 50-60, fino se vidjelo kako neki povelik mis ili pacov prelazi cestu, krenuo je prelaziti prvo suprotnu traku a onda te onu kojom sam isao, lik sa mercedesom ispred mene samo hladno nastavi voziti ravno i pregazi ga, a s obzirom na brzinu je imao puno nacina da ga izbjegne. Ne znam da li je toliko odsutan da ga nije vidio (ja sam bio iza njega i vidio sam ga, on je imao jos bolji pogled) ili je toliki bolikurac da mu je bilo mrsko malo pustiti gas ili kocnicu zbog zivotinje, mozda konta mala zivotinja nece mu napraviti stetu i zaboli ga, sto da remeti svoju komociju.Laplace wrote: ↑25/09/2024 07:49Opet me zezate.
-
zigson
#16593 Re: Crna hronika BH cesta
- Ateista
#16594 Re: Crna hronika BH cesta
I to mi je isto bilo cudno, moram priznati.
-
splinter
#16595 Re: Crna hronika BH cesta
Da razriješimo i ovu dilemu. Pošto su u pitanju divlje svinje, a za njih vrijedi ono pravilo: Kuda idu divlje svinje ? Pod autoLaplace wrote: ↑25/09/2024 08:52Jasno. Najčešće i nema potrebe: u većini situacija kad mi je životinja istrčala bilo je dovoljno pustiti nogu sa papučice gasa. Samo jednom (gore sam opisao) sam prešao u suprotnu traku (bio sam sam na cesti), i to pri maloj brzini (oko 40 km/h ili manje, jer sam prethodno pustio gas a zbog poledice sam vozio 40,kolikoje tu i bilo ograničenje).hilmija frlj wrote: ↑25/09/2024 08:46 Znam da se teško kontrolirati i da ljudi djeluju refleksno, ali mene su učili i govorili, ne izbjegavaj, drži smjer i koči. Ako udariš ode životinja i lim. Ako kreneš motati i izbjegavati životinja ode u žbun, a ti ko zna gdje.
Evo vidiš ovaj masakr na ovom linku:
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... zaustaviti.
S drugom divljači je malo drukčije, jelena, srnu, zeca nećeš ni vidjeti dok ne iskoči pred auto iskoči, mada su oni dosta plašljiviji pa nastoje što brže pretrčati kad ugledaju svijetla (osim nekih prirodnih migracjskih koridora) gdje se javljaju u većem broju.
Stvarno je u noći dubiozno šta se može učiniti kad vozač naleti na gore pobrojanu divljač, jer sve se desi nekako poprilično brzo. Naravno tu su još i medvjedi,konji, krave i sitna divljač . . .
- Laplace
#16596 Re: Crna hronika BH cesta
Dobro, to sam skontao kad sam pogledao sliku (mrak, krivina,krdo). Ja pričam o tome da se svakodnevno na cesti vide (novi) leševi malih životinja na dijelovima puta gdje je ograničenje 40, naseljeno mjesto gdje ti umjesto mačke, malog psa ili ježa može izaći ili istrčati dijete. Prečesto se to dešavau uslovima u kojima je apsolutno moguće reagovati bez ikakvog rizika pri tako malim brzinama, ali:splinter wrote: ↑25/09/2024 13:12Da razriješimo i ovu dilemu. Pošto su u pitanju divlje svinje, a za njih vrijedi ono pravilo: Kuda idu divlje svinje ? Pod autoLaplace wrote: ↑25/09/2024 08:52Jasno. Najčešće i nema potrebe: u većini situacija kad mi je životinja istrčala bilo je dovoljno pustiti nogu sa papučice gasa. Samo jednom (gore sam opisao) sam prešao u suprotnu traku (bio sam sam na cesti), i to pri maloj brzini (oko 40 km/h ili manje, jer sam prethodno pustio gas a zbog poledice sam vozio 40,kolikoje tu i bilo ograničenje).hilmija frlj wrote: ↑25/09/2024 08:46 Znam da se teško kontrolirati i da ljudi djeluju refleksno, ali mene su učili i govorili, ne izbjegavaj, drži smjer i koči. Ako udariš ode životinja i lim. Ako kreneš motati i izbjegavati životinja ode u žbun, a ti ko zna gdje.. Mislim, ništa se tu puno ne može uraditi. One se kreću u krdima i bukvalno se ne sklanjaju kad nalete na bilo kakvu prepreku, već pokušavaju samo ići naprijed. Sad je jesen i u ovom dijelu godine je tzv bucanje, a i intenzivno se hrane,, kopaju razno korijenje. Da nalet na voz samo bi nastavile dalje dok ih ne bi sve i jednu povaljao.
S drugom divljači je malo drukčije, jelena, srnu, zeca nećeš ni vidjeti dok ne iskoči pred auto iskoči, mada su oni dosta plašljiviji pa nastoje što brže pretrčati kad ugledaju svijetla (osim nekih prirodnih migracjskih koridora) gdje se javljaju u većem broju.
Stvarno je u noći dubiozno šta se može učiniti kad vozač naleti na gore pobrojanu divljač, jer sve se desi nekako poprilično brzo. Naravno tu su još i medvjedi,konji, krave i sitna divljač . . .
1. vozi se mnogo iznad ograničenja, i
2. ne prati se stanje na cesti i dešavanja u okruženju.
Ovo krdo, kako rekoh, ne bi i vozač Formule 1 mogao izbjeći.
- hopi
#16597 Re: Crna hronika BH cesta
Zajebane su divlje svinje, vidi je kolika je ima 100kg u njoj
Uđu pa usjeve zemlju sve živo prerove za čas
Uđu pa usjeve zemlju sve živo prerove za čas
-
splinter
#16598 Re: Crna hronika BH cesta
Udarac u glavu i pri vrlo malim brzinama je za male životinje obično smrtonosan. Ja naravno uvijek nastojim izbijeći, pa znao sam zaustaviti auto ( ne ugrožavajući sigurnost saobraćaja) i pomoći nekoj životinji da prođe. Nekad je nemoguće bilo šta učiniti, ali nekad jeste. To je stvar percepcije, kućnog odgoja, samoodgovornosti i svijesnosti da prirodu dijelimo sa drugim stvorenjima uzurpirajući pti tom vrlo često njihova prirodna staništa.Laplace wrote: ↑25/09/2024 13:19Dobro, to sam skontao kad sam pogledao sliku (mrak, krivina,krdo). Ja pričam o tome da se svakodnevno na cesti vide (novi) leševi malih životinja na dijelovima puta gdje je ograničenje 40, naseljeno mjesto gdje ti umjesto mačke, malog psa ili ježa može izaći ili istrčati dijete. Prečesto se to dešavau uslovima u kojima je apsolutno moguće reagovati bez ikakvog rizika pri tako malim brzinama, ali:splinter wrote: ↑25/09/2024 13:12Da razriješimo i ovu dilemu. Pošto su u pitanju divlje svinje, a za njih vrijedi ono pravilo: Kuda idu divlje svinje ? Pod autoLaplace wrote: ↑25/09/2024 08:52
Jasno. Najčešće i nema potrebe: u većini situacija kad mi je životinja istrčala bilo je dovoljno pustiti nogu sa papučice gasa. Samo jednom (gore sam opisao) sam prešao u suprotnu traku (bio sam sam na cesti), i to pri maloj brzini (oko 40 km/h ili manje, jer sam prethodno pustio gas a zbog poledice sam vozio 40,kolikoje tu i bilo ograničenje).. Mislim, ništa se tu puno ne može uraditi. One se kreću u krdima i bukvalno se ne sklanjaju kad nalete na bilo kakvu prepreku, već pokušavaju samo ići naprijed. Sad je jesen i u ovom dijelu godine je tzv bucanje, a i intenzivno se hrane,, kopaju razno korijenje. Da nalet na voz samo bi nastavile dalje dok ih ne bi sve i jednu povaljao.
1. vozi se mnogo iznad ograničenja, i
2. ne prati se stanje na cesti i dešavanja u okruženju.
Ovo krdo, kako rekoh, ne bi i vozač Formule 1 mogao izbjeći.
- Laplace
#16599 Re: Crna hronika BH cesta
Ovo sa divljim svinjamaje veliki sistemski propust. To se prouče rute kretanja divljih životinja (postoje lovačka društva, valjda) pa se napravi koridor za prelazak ceste tamo gdje ima dosta divljih životinja. Ostalo se zaštiti ogradom i male su šanse da dođe do ovog.
- drug_profi
#16600 Re: Crna hronika BH cesta
Morace napraviti nešto ili ispod ceste ili iznad ceste. Jer svinje će probijati sebi put ako ga ne nema.