Lajavikrelac wrote: ↑19/12/2022 22:59
Dope_Man wrote: ↑19/12/2022 20:35
Skolovan i sposoban i ne ide radit kod "gazde" u kafani.
Da, kod takvih je nebitno, cak i nepozeljno da je neko pametan, al recimo kod nas u banci je itekako bilo bitno da taj ko dolazi zna svoj posao. Opet, i tu zna varirati od odjela do odjela jer ima i tu svakakvih tuka, al u pravilu
na ozbiljnijem poslu u vecoj firmi ce neko ipak ocekivati znanje i iskustvo.
Školovan i sposoban ako nema zaleđinu samo može kod kakvog ronjge od gazde raditi i savijati šiju i leđa! Kad već banku spomenu, moj poznanik je svoju curu uvalio u banku tako što je direktoru dao "za kafu", ono jest one te struke, ali sad će desetine očajnika slati CV-jeve na fiktivni konkurs koji će da izbace dok ova uveliko radi. Po čemu znamo ti ili ja da je ona kvalifikovana za tu poziciju? Možda je duduk za medalju? Ili da ti navedem primjer jednog političara koji je svoju ženu frizerku ekspresno "prekvalifikovao" pa sada radi u banci? Ja sam ljetos radio u firmi gdje je "direktor nabavke" dileja zaposlena po ključu jakog tate partnera, lik zbog kojeg četiri čovjeka dadoše otkaz jer ne zna ili neće banalne stvari da uradi kroz papire i sistem pa ih satra. Dođe mu na sastanak ino-partner on pita mene iz magacina da mu dođem prevoditi i mailove pisati

šišpu ga majstore

Imam tovar primjera za navesti al ne da mi se sad kuckati...
Dobro ti i kaže čovjek, 100K ljudi bježi iz ove rupe od države garant zato što su lijeni i neće da rade...aham, mda...
BiH je uvijek bila rupa od države u poređenju sa ŠvicarskomAustrijom, Njemačkom, Kanadom, USA, kao što je to bar 140 od 196 država. Ali ljudi su radili, gradili, stupali u brak, djecu rađali, bile su nam pune ulice, škole...
Nije se 2013/2014 preko noći situacija toliko pogoršala pa je 50 000+ ljudi godišnje počelo da bježi iz države.
Ono što se promijenilo je to što su najbogatije države svijeta prije 10-ak godina izabrale BiH kao jednu od par država kojoj će da uzmu mlade ljude. Upravo to je razlog zašto ovaj egzodus imamo tek posljednjih godina a ne 2005 ili 2000 kad je ekonomska situacija bila još gora.
Ljudi napuštaju one države koje npr jedna Njemačka odluči "ogulit", znači ako Nijemac kaže "Daj vize Bosancima" Bosna će biti ta koja će da doživi demografsku katastrofu. Ako Nijemac kaže "Daj vizu Moldavcima" Moldavija će demografski da pukne. Ako Nijemac kaže "Daj vizu onim iz Lesota" Lesoto će za 10g biti pust.
Evo ti analogije malo. U tvom gradu ima 15 benzinskih pumpi, sve prodaju gorivo po cijeni od 3KM a ti prodaješ po 2,95.
Ako Ahmetlić koji je 50x ekonomski jači od tebe odluči da preko puta otvori benzinsku i prodaje gorivo po 2,90KM šta misliš da li će propast Mujo koji 10km od tebe prodaje po 3KM ili ti koji prodaješ po 2,95?
Propast ćeš ti jer je neko puno jači od tebe otvorio benzinsku pored tebe i odlučio da ti uzme kupce.
Iz tog razloga što je neko puno jači došao kod njih i dijeli vize propadaju (gube stanovništvo)i balkanske države u kojim ljudi zarađuju 500/600€ mjesečno a ne gube stanovništvo države u Africi u kojim ljudi zarađuju 150/200€ mjesečno.