sesalmir wrote:kijameta wrote:sesalmir wrote:Imam jedno pitanje za učesnike u ovoj diskusiji, koje je vezano za temu, a da ne otvaram posebni topic, da vas pitam šta mislite kakva bi situacija nakon II svijetskog bila da se NDH kao takva državna tvorevina održala u svojim granicama?
Svi znamo šta se dešavalo pobijedom partizana od '45 na ovamo, ali šta da su npr. Britanci uletili, jer tako nešta je bilo neminovno zbog generalnih gubitaka njemaca na svim frontovima, pitanje je bilo ko bi prije ušao u NDH oni ili Rusi, i da su srušili fašističku vlast. Mislim da bi nam sa Rusima bilo kao i sa titom , samo što bi imali staljina, hruščova, gorbačova i ostale.I opet bi došlo do '92. S druge strane iako ne znam tačne podatke o kretanjima tadašnjih vojnih snaga, ali pri samoj pomisli da su englezi prošli kroz NDH, javlja mi se u glavi pomisao da smo mogli biti mala Italija koja bi već nekih 15godina bila sastavni dio EU, u kojoj ne bi bilo '92 i u kojoj ovakva rasprava ne bi ni postojala, jer bi tito bio jedan sitni poraženi komunistički pobunjenik iz II svjetskog rata. Tako da bi svi problemi koji su se javili '92 već tada bili riješeni. Mi u Bosni ne bi ni poomišljali na neka odcjepljenja, jer Bosne kao takve ne bi ni bilo, u NDH bi bošnjaci bili manjina, ali ako ništa živjeli bi u demokratskoj državi, podržanoj od strane cijele evrope, što, iako je to žalosno ali je činjenica, ni danas nemamo, jer dejtonska BiH je sve samo ne jedna stabilna demokratska zemlja. Srbija i crna gora bi imali svoju državnu zajednicu i to bi bilo to.

ljiepi snovi.
Nemas ti pojma,fakat.
Cherchill je htio izvesti iskrcavanje na Balkan,sa tom varijantom da NDH ,promijeni stranu i pomogne englezima,postavsi tako saveznicka vojska,pomocu engleskih spijuna se je sa jednim dijelom NDH visokih oficira sve dogovorilo.Ali je Pavelic sve saznao na vrijeme i posto je na svoj nacin bio castan covjek sve izdajnike je streljao.Zbog toga a jos vise zbog drugih razloga
Cherchil je odustao od te ideje.Najveci problem mu je bio Tito,jer je bio sposoban politicar i imao je vojsku koja je nesto znacila.Imao je masovnu podrsku u Hrvatskoj(jer je bio jasanpo pitanju Dalmacije i Istre i Sloveniji,jer su slovenski partizani bili jaki A slovenacki narod je zbog genocida od strane Njemaca i Talijana bio odlucan u ujedinjenju sa juznom bracom.A tu je i tamni vilajet Bosna,koja zasluzuje poseban osvrt.Naravno da se tu Chechil nije imao muda uplesti.
Pavelic je bio mrva od politicara u odnosu na Tita.Da bi dosao na vlast ustupio je Dalmaciju,dio hrvatskog primorja talijanima i usto zaboravio i Istru,tu ga je Tito odmah tukao u popularnosti kod Hrvata.Recimo Franjo
Tudzman je bio zestoki partizan,jedan od onih sa prave strane puske u Bleiburgu,zasto,zato jer je Tito Hrvatima,davao vise od Pavelica.
Druga Paveliceva a i tvoja glupost je Bosna,ako je iko u Bosni u manjini,to su Hrvati.Od 27 juna dana ustanka u Bosni,nikad NDH nije kontrolirala vise od 30 % Bosne,bez njemacke italijanske pomoci bi ih partizani i cetnici istjerali van do 42 najkasnije.
Kod tebe vidim sindrom da najbrojniji i historijski najvazniji bosanski narod jednostavno ne racunas kao faktor.Sto se takvima kao i Pavelicu odmah obije o glavu.Bosnjaci su 41 prihvatili NDH jer su znali da tada iza nje stoji Njemacka u usponu.Mada od samog pocetka imamo protivljenja bosnjackih intelektualaca NDH.Cim je Njemacka pocela opadati Bosnjaci su pristupili partizanima,zasto-jer je i njima Tito ispunjavao nacionalnu teznju,davao im je cjelovitu drzavu Bosnu.Drzava Bosna je krajnji cilj bosnjackog naroda i bas me zanima da je kojim slucajem opstala NDH kao drzava poslije drugog svjetskog rata,kako bi uspjeli sprijeciti,nezavisnost bosanske drzave.Oruzano nisu mogli ni u ratu uz pomoc Njemaca i Talijana a demokratski posto smo do Une,Bosnjaci vecina jos manje.
Tako da je tvoja fantazija o velikoj Hvatskoj,samo djecji san.Ja sam mislio da je poslije poraza paravojnih snaga bosanskih Hrvata,protiv vladine vojske u ljeto 93 to svima jasno ali vidim da ipak nije.
1. I sam priznaješ da je postojao plan da englezi uđu na Balkan i preokrenu vlast NDH na svoju stranu, ali su odustali zbog vjerovatno prevelikih gubitaka koje bi time pretrpili, što sam i napisao kao jednu od opcija iz tog perioda
2. Nisam napisao da su Bošnjaci manjina u Bosni, nego u NDH, tako da nisi ni pročitao ili shvatio šta sam napisao
Tako da mi nije jasno zbog čega takvi komentari, kad mi pričaš isto što sam i ja napisao samo tvrdeći da ja nisam u pravu.
Naravno da od velike hrvatske nema ništa, niti će biti, ali što je najžalosnije, danas ne da nema velike Bosne, nego je nema nikakve. Živim u državi u kojoj imamo 3 strane, sve tri vuku samo za svoje, za ostale dvije ih boli briga. Dogovorit se ne možemo ni oko čega, nemamo himnu, ne bi imali ni valutu da nam EU nije pomogla, ne bi imali ni pasoš ni zastavu da nam ih nisu nametnuli. Ustvari nije mi jasno ni šta se ovdje uopšte naziva državom, jer za bilo kakav dogovor sva tri naroda moraju biti saglasna, što je praktično nemoguče. Mi smo usvari jedna čudna kolonijalna tvorevina, sa stranom vojskom koja je tu samo da se ne bi opet poklali, sa visokim predstavnikom od kojeg očekujemo da sve riješi.
Mene samo interesuje kako u periodu '45 nije postojala nikakva demokratska struja okrenuta zapadnoj evropi, koja bi se zalagala za ulazak saveznika na naš prostor, nego su opcije bile ili za kraljevinu, ili za fašizam ili komunizam?
I dalje mislim da '92 i ovakve situacije ne bi ni bilo da su se englezi odlučili vojno ući u NDH, kao što su ušli i u Atinu, iako ne bi bilo ni Bosne kao države, a mislim da je ni danas nema, već je samo slovo na papiru, koje i da neko izbriše, ne bi zabrinulo nikoga u cijelome svijetu, ali bi ako ništa bili sastavni dio evrope, što danas nećemo postići ni za 10godina.
Strah me je to i pomislitii, ali u Bosni se očito mora ratovati dak neko ne pobijedi, što je najtragičnije danas se sve vladajuće stranke nazivaju 'demokratskim', a demokratije nigdje na mapi.
Dobro,izvini ako sam te kroz moj odgovor nazvao velikohrvatom,jer ocito to nisi.
Normalno,da bi historija bila drugacija da su se Englezi iskrcali na Balkanu u 43-44 ali mislim da bi u konacnici opet Tito pobijedio i da je to glavni razlog zbog lojeg se Englezi nisu htjeli iskrcati,kao ni Rusi 1944 preci Dunav,tada im je Tito zaprijetio da ce u slucaju da crvena armija pokusa napredovati prema Njemackoj kroz Jugoslaviju biti tretirani kao neprijatelji i bit napadnuti.Tito je 44 imao armiju od 800 hiljada-1 miliona ljudi i vjesto je manevrisao izmedzu Rusa i zapada.
Cak i ljubitelji Tita na forumu nisu svjesni njegove politicke sposobnosti,on je rat dobio na foru nacionalizma,jer je slovencima,dozvolio genocid nad njemackom manjinom obecavao im ciijelu Beneciju,(slovenski naziv za italijansku pokrajinu Furlaniju),Trst,Videm(Udine),Goricu(Goriziu),tako da bi se skladno Titovim obecanjima Slovenija pruzala sve do Venecije,dokle su partizani vojno i dosli,obecavao ime cijelu Korosku sa Celovecom(Klagenfurtom) i povratak Prekmurja okupiranog od Madzara.Vecinomjeto i ostvareno.Znaci bio je veliki slovenski nacionalista.Bio je i najveci hrvatski nacionalista,mnogo veci od Pavelica koji je za vlast prodao Dalmaciju i otoke kao i Baranju.Tito je zauzvrat,jasno rekao da su Dalmacija i otoci hrvatski,obecao je i dao Istru,veliku i danas najbogatiju hrvatsku pokrajinu koja nikad u povijesti nije bila hrvatska.Naravno,izborio je i Baranju.Bio je veci Bosnjak od svih truhlih begova,jer je nametnuo bezpogovorno bosansku drzavu.Bio je i veliki Srbin,stabilizovao je srpsku vlast u Vojvodini(frisko otetoj od Madzara 1918) sa protjerivanjem velikog broja Madzara i njemacke manjine (500 hiljada) iz Banata i Srijema,dozvolom Srbima da drze punu vlast na vecinski Albanskom Kosovu i naravno povratak svih opcina Srbiji,koje je Srbija otela Bugarima u balkanskim ratovima.Bio je makedonski nacionalista,barem kao Goce Delcev,jer je bas Tito prvi put u historiji stvorio makedonsku drzavu.A bio je i Crnogorac dovoljno,vratio im je drzavnost otetu od Srbije i da im Boku-Kotorsku i Herceg-Novi,etnicki hrvatski a povijesno hrvatski i bosanski prostor.Tito je igrao na kartu nacionalizma i na taj nacin mu nijedna demokratska partija u Jugoslaviji nije mogla parirati.
A demokratskih snaga je u Jugoslaviji bilo, ustanak slovenskog naroda u Sloveniji je uradzen po pozivu sa sastanka 5-6 slovenskih politickih partija(medzu njima i krscanskih demokrata) 27 aprila 1941(taj datum je uvijek bio praznik u Sloveniji ali bas zbog ucesca ostalih partija nije bio sluzbeni dan ustanka u Sloveniji),sve te demokratske snage u Sloveniji je Tito potukao upravo fanaticnim slovenskim nacionalizmom.
U Hrvatskoj je uvijek najjaca partija bila HSS,nisu ih ni ustase smjele dirati i tek kada su prvaci HSS dobili obecanja od Tita o demokraciji u Hrvatskoj,pozvali su svoje clanove i sve Hrvate u partizane.I tada je poceo masivan odliv domobrana u partizane.Naravno ne treba pomijati da ih je poslije Tito izdriblao kao bekane.
A i cetnici su bili demokrate,odnosno vojska generala Mihajlovica je predstavljala demokratsku Jugoslovensku vladu u Londonu i sa njima je Tito u pocetku saradzivao.A tome kako ih je izdriblao je napisano mnogo knjiga.Ukratko,pokazalo se da je jedan zagorski seljak puno lukaviji od cijele bande srpskih seljaka.Mada i tu ima veze nacinalna stvar,jer je Tito i Srbima nudio dovoljno.Najjaca bosnjacka politicka partija je bila MBO od rahmetli Spahe,oni su poslije Spahine smrti bili dosta nejedinstveni a i sta bi mogli uraditi protiv covjeka koji je ponovo uspostavio bosansku drzavu,cemu se oni, veliki Bosnjaci nisu primakli ni u snovima.
Toliko o proslosti a jos rijec dvije o sadasnjosti;koliko drzave imamo-toliko imamo.Treba raditi i raditi i djecu pravitI a ostalo ce biti.