Ma sta si navalio... koga briga sto su raznoliki... nekog' jace sunce udarilo... uostalom, zar ti vise vjerujes njima nego knjizi?OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Gospodo, jel' ovo pitanje ostaje bez odgovora ili...???OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Mozel' neko od teoreticara religije da mi pojasni postojanje razlicitih ljudskih rasa (bijelci, crnci....itd). Malo cudno s obzirom da u samome korijenu imamo Adama (Adema) i Evu (Havu).
Zar nije logicno postojanje samo jedne rase???
"Inteligentna kreacija" ili jednostavno los dizajn
-
digger
-
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...
Vjerujem da u doba Adama(Adema) i Eve(Have) nije bilo kosookih komsija. Barem tako knjiga/e kaze/u!!!digger wrote:Ma sta si navalio... koga briga sto su raznoliki... nekog' jace sunce udarilo... uostalom, zar ti vise vjerujes njima nego knjizi?OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Gospodo, jel' ovo pitanje ostaje bez odgovora ili...???OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Mozel' neko od teoreticara religije da mi pojasni postojanje razlicitih ljudskih rasa (bijelci, crnci....itd). Malo cudno s obzirom da u samome korijenu imamo Adama (Adema) i Evu (Havu).
Zar nije logicno postojanje samo jedne rase???
- danas
neko je vec naveo primjer mendeljeve tablice elemenata -- iako mnogi elementi tada nisu bili poznati, naucno se moglo odrediti gdje idu u tablici, i kako izgledaju. to sto fosili "nedostajuce karike" i dalje nisu otkriveni, ne znaci da se proces nije desio. proces evolucije kao proces i objasnjenje ima naucnog smisla i podloge, a "alternativa" je ipak onako na klimavim nogama.... jer ostaci koje nalazimo od humanoida, geoloski nalazi, meteoroloski nalazi... nam svakako pokazuju da biblijsko stvaranje svijeta za 7 dana ipak nije tacno. mozda je evolucija pretpostavka za koju nekima i dalje trebaju dokazijusuff wrote:samo mali komentar. islam podstice da se razmislja i pita, uci i istrazuje. to je duznost muslimana koji misle i vjeruju, allah kaze islam je za one koji misle...danas wrote:PS samo bih dodala -- jer me ovo inace izludjuje -- malu opasku za mursino i kompaniju. covjek NIJE nastao od majmuna, vec covjek i danascnji primati imaju zajednicke pretke, tj. evoluirali su u razlicitim pravcima od istih predaka.
toliko.
glede majmuna, predaka, itd.
cini mi se da i ti svoje misljenje baziras na pretpostavci, to o cemu govoris je poznato kao missing link, karika koja nedostaje
ali u principu se slazem, allah kaze da je sve zivo iz vode nastalo, i ljudi i majmuni i ptice i amebe...
a da se sutra i pronadje "missing link", to ne bi puno toga promijenilo u tvome stavu, zar ne dragi moj reHaktor
nije valjda
-
1234
Znas po tvome ovo sto cu navesti je prosto ali da ti kazem u Vjeri nema nikakvog filozofiranjamostarac wrote:ne znam je li neko vec napisao ali evo:
1. Zasto se bog ne prikaze ljudima danas kada su u mogucnosti da trajno i za buduca pokoljenja zabiljeze njegovu pojavu i dokaz o njegovom postojanju, a ne da stvara dilemu? Zar mu nije cilj da svi vjeruju ili on vrsi selekciju na glupe i pametne, tj. radoznale (koji ne vjeruju jer postavljaju sebi pitanja) i neznatizeljne?
2. Zasto se sve religije ovog svijeta sire strahom, a ne nekim drugim metodom? Dakle kako je moguce da jedno tako savrseno bice nije pronaslo drugi nacin da "prisili" ljude da vjeruju u njegovo postojanje, osim straha od pakla i vatri dzehenemskih?
3. Zar dusevna bol nije jacha od fizicke i kako onda da neko tako savrsen, a uz to se veoma bavi duhovnoscu, to ne zna pa prijeti fizickom boli, a ne dusevnom?
4. Kako je moguce da neko tako savrsen zapocne razvoj ljudskog drustva necim tako nesavrsenim kao sto je incest? Teroija evolucije za razliku od religija podrazumjeva da su ljudi kao bioloska vrsta nastajali na razlictim dijelovima svijeta gdje su postojali odgovarajuci klimatski uslovi, a religije govore o prvim ljudima, koji su se onda po logici stvari morali razmnozavati, da ne kazem pariti, incestoidnim odnosima, a to bas i ne moze biti osobina savrsenstva.
5. Zasto neko tako savrsen ne unisti zlo i suzbije nevolje na zemlji koje se javljaju, poput gladi, ratova, zemljotresa?
6. Zasto se desio Hitler?
7. Sta je smisao superiornosti ljudske vrste nad ostalim zivim bicima?
8. Zasto se ljudi ne tretiraju kao i ostale zivotinje, jer ljudi u stvarnosti jesu najrazvijenije zivotinje koje su dobile najvise sansi jer su obdarene mogucnoscu govora i veceg nivoa medjusobne komunikacije uz kretanje na dvije noge?
Pitanja je milione, a religije jos ni na jedno nisu dale konretan odgovor. Nauka na neka ipak jeste veoma konkretno odgovorila, veoma konkretno.
Religije su institucije koje su ljudi pravili da bi vladali masom Mnogi su postali sljedbenici bez ikakvog znanja
Vjera koju nam je bog dao je VJERA pojedinca Vjera u sto individua vjeruje a ne u sto masa vjeruje
Probaj da procitas Bibliju ako treba 100 puta od korice do korice i probaj da je sam svacas bez icijeg nametanja Mnoge stvari recene tamo ce te zbunjivati i postavljaces ista pitanja ali citanjem ces nadolaziti to odgovora Treba istrajati
Isto ne zaboravi da postoji i druga sila kao i svagdje u prirodi plus i minus i ta sila je isto mocna i zeli da te i ona zadobije sebi
Ni u jednoj Svetoj knjizi Bog ne kaznjava To ljudi cine sami sebi od slijedenja pogresne interpretacije tih knjiga
- danas
au, malo ga i ti prenese1234 wrote: Ni u jednoj Svetoj knjizi Bog ne kaznjava To ljudi cine sami sebi od slijedenja pogresne interpretacije tih knjiga
i tako dalje, i tako duze...
-
digger
Stoji. Jer tada ljudi nisu znali bolje.1234 wrote:Religije su institucije koje su ljudi pravili da bi vladali masom. Mnogi su postali sljedbenici bez ikakvog znanja
Uh, ovde se zapetljavas... Kako nam je ta vjera od boga stigla: u kojoj formi nego u pisanoj rijeci od drugih ljudi... ili se mozda i tebi "on" pojavio...Vjera koju nam je bog dao je VJERA pojedinca Vjera u sto individua vjeruje a ne u sto masa vjeruje
Probaj da te ostave kao malo dijete dalje od civilizacije negdje u Kanadi, pa neces znati ni da govoris. Neces znati nista o kugli zemaljskoj, o 10 zapovijesti, o Bushu, bosnjacima, cevapcicima...Probaj da procitas Bibliju ako treba 100 puta od korice do korice i probaj da je sam svacas bez icijeg nametanja Mnoge stvari recene tamo ce te zbunjivati i postavljaces ista pitanja ali citanjem ces nadolaziti to odgovora Treba istrajati
A to sve cak i bez citanja sto puta--jer ne bi znao ni da citas!
Cudno.
-
1234
digger wrote:Stoji. Jer tada ljudi nisu znali bolje.1234 wrote:Religije su institucije koje su ljudi pravili da bi vladali masom. Mnogi su postali sljedbenici bez ikakvog znanjaUh, ovde se zapetljavas... Kako nam je ta vjera od boga stigla: u kojoj formi nego u pisanoj rijeci od drugih ljudi... ili se mozda i tebi "on" pojavio...Vjera koju nam je bog dao je VJERA pojedinca Vjera u sto individua vjeruje a ne u sto masa vjerujeProbaj da te ostave kao malo dijete dalje od civilizacije negdje u Kanadi, pa neces znati ni da govoris. Neces znati nista o kugli zemaljskoj, o 10 zapovijesti, o Bushu, bosnjacima, cevapcicima...Probaj da procitas Bibliju ako treba 100 puta od korice do korice i probaj da je sam svacas bez icijeg nametanja Mnoge stvari recene tamo ce te zbunjivati i postavljaces ista pitanja ali citanjem ces nadolaziti to odgovora Treba istrajati
Ni apostoli nisu znali da pisu
Bozije veze su samo njemu poznate
Problem svih ljudi je sto ne mogu da razumiju sta je vjera
Ni apostoli nisu znali citati
Bozije veze su samo njemu poznate
A to sve cak i bez citanja sto puta--jer ne bi znao ni da citas!
Cudno.
-
1234
Nauku mozes da naucisdanas wrote:a jos veci problem je sto neko ne moze da sVati sta je to nauka i logika...1234 wrote:Ni apostoli nisu znali da pisu
Bozije veze su za nas nepojmljive
Problem ljudi je sto ne moze da svati sta je to vjera
Bog je dao svakom bicu inteligenciju da je koristi pa samim tim i da logizira
A vjera je nesto sto bog daje samo onome ko hoce da je spozna
-
1234
A ko te naucio da ima pakao a ako i ima Bog nema veze sa tim Ti neces da svatis da postoji i druga sila kao plus i minus pozitivno negativno ,pravila prirode koje je Bog napraviodanas wrote:au, malo ga i ti prenese1234 wrote: Ni u jednoj Svetoj knjizi Bog ne kaznjava To ljudi cine sami sebi od slijedenja pogresne interpretacije tih knjigabog ne kaznjava? a sta pakao ako ne "kazna"? a sodoma i gomora?
a onaj jaro sto ga je bog sprzio jer je sakupljao drva za potpalu svetim danima?
![]()
i tako dalje, i tako duze...![]()
![]()
![]()
-
jusuff
prije svega, nijesam reHaktor, mada mi je frajer bio cooldanas wrote: neko je vec naveo primjer mendeljeve tablice elemenata -- iako mnogi elementi tada nisu bili poznati, naucno se moglo odrediti gdje idu u tablici, i kako izgledaju. to sto fosili "nedostajuce karike" i dalje nisu otkriveni, ne znaci da se proces nije desio. proces evolucije kao proces i objasnjenje ima naucnog smisla i podloge, a "alternativa" je ipak onako na klimavim nogama.... jer ostaci koje nalazimo od humanoida, geoloski nalazi, meteoroloski nalazi... nam svakako pokazuju da biblijsko stvaranje svijeta za 7 dana ipak nije tacno. mozda je evolucija pretpostavka za koju nekima i dalje trebaju dokaziali kreacija
nema, niti nudi ijednog naucnog dokaza
a da se sutra i pronadje "missing link", to ne bi puno toga promijenilo u tvome stavu, zar ne dragi moj reHaktor![]()
![]()
nije valjdada bi fosilni ostatak suzbio tvoje vjerovanje da smo od boga dani?
bezbeli da mi missing link ne bi poljuljao vjerovanja, naime, u mene nema nikakvih missing links
a sta kazes na kuransko stvaranje svijeta u 6 vremenskih perioda, a ne dana?
draga danas, cjelokupna nauka i sva naucna dostignuca su proizvod ljudskih kreacija, nisu se dogodila sama od sebe, osim sto eto ti mislis da je insan nastao sam od sebe, a sve sto zna i ima stvorio je svojim mozgom i rukama
nemoj me zezati
- danas
ne zezamjusuff wrote:prije svega, nijesam reHaktor, mada mi je frajer bio cooldanas wrote: neko je vec naveo primjer mendeljeve tablice elemenata -- iako mnogi elementi tada nisu bili poznati, naucno se moglo odrediti gdje idu u tablici, i kako izgledaju. to sto fosili "nedostajuce karike" i dalje nisu otkriveni, ne znaci da se proces nije desio. proces evolucije kao proces i objasnjenje ima naucnog smisla i podloge, a "alternativa" je ipak onako na klimavim nogama.... jer ostaci koje nalazimo od humanoida, geoloski nalazi, meteoroloski nalazi... nam svakako pokazuju da biblijsko stvaranje svijeta za 7 dana ipak nije tacno. mozda je evolucija pretpostavka za koju nekima i dalje trebaju dokaziali kreacija
nema, niti nudi ijednog naucnog dokaza
a da se sutra i pronadje "missing link", to ne bi puno toga promijenilo u tvome stavu, zar ne dragi moj reHaktor![]()
![]()
nije valjdada bi fosilni ostatak suzbio tvoje vjerovanje da smo od boga dani?
bezbeli da mi missing link ne bi poljuljao vjerovanja, naime, u mene nema nikakvih missing links
a sta kazes na kuransko stvaranje svijeta u 6 vremenskih perioda, a ne dana?
draga danas, cjelokupna nauka i sva naucna dostignuca su proizvod ljudskih kreacija, nisu se dogodila sama od sebe, osim sto eto ti mislis da je insan nastao sam od sebe, a sve sto zna i ima stvorio je svojim mozgom i rukama
![]()
nemoj me zezati
ti mislis da je bog nastao sam od sebe, a ja mislim da je insan nastao sam od sebe, pa eto...
ne zezaj bolan
-
digger
Bome Jusuffe, ova ti je gora od mene. Ja bi se ako bih ga vidio prostr'o ko cilim i kasnije dobio kvrgu na celu od silnog klanjanja...danas wrote:ti mislis da je bog nastao sam od sebe, a ja mislim da je insan nastao sam od sebe, pa eto...i da sutra bog rastvori nebesa i ukaze se
, klepne rukama i rastvori bostonski zaliv mi, digne rahmetli oca mi iz mezara i ucini da neke ptice mrtve od pticije gripe ponovo polete
![]()
ja bih i dalje vjerovala u evoluciju
i smatrala da je bog dosao do tog "svemoguceg" stadija evolucijom
![]()
Ma zeMske su se otele. Valja dovesti talibane.
-
Murisno1
Ma zeMske su se otele. Valja dovesti talibane.
eh ova ti je bila dobra!
a dobra je i ova...ti mislis da je bog nastao sam od sebe, a ja mislim da je insan nastao sam od sebe, pa eto... i da sutra bog rastvori nebesa i ukaze se , klepne rukama i rastvori bostonski zaliv mi, digne rahmetli oca mi iz mezara i ucini da neke ptice mrtve od pticije gripe ponovo polete ja bih i dalje vjerovala u evoluciju i smatrala da je bog dosao do tog "svemoguceg" stadija evolucijom
samo nije smješna..
-
Murisno1
ma dobro ja sam prije sve govorio...
ljudi smo nismo iz Tuzle...
al eto ti belaja ja oženi Tuzlanku
...
tako da sam sad se okomio na Široki...
čisto onako radi njihovih širokih pogleda na svijet...
elem...
kako ide ta evolucija...
al eto ti belaja ja oženi Tuzlanku
čisto onako radi njihovih širokih pogleda na svijet...
elem...
kako ide ta evolucija...
- danas
pa rekoMurisno1 wrote:ma dobro ja sam prije sve govorio...
al eto ti belaja ja oženi Tuzlanku...
čisto onako radi njihovih širokih pogleda na svijet...![]()
elem...
kako ide ta evolucija...
pa valjda onda
a evolucija ide