"Inteligentna kreacija" ili jednostavno los dizajn

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
digger

Post by digger »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Mozel' neko od teoreticara religije da mi pojasni postojanje razlicitih ljudskih rasa (bijelci, crnci....itd). Malo cudno s obzirom da u samome korijenu imamo Adama (Adema) i Evu (Havu).
Zar nije logicno postojanje samo jedne rase???
Gospodo, jel' ovo pitanje ostaje bez odgovora ili...???
Ma sta si navalio... koga briga sto su raznoliki... nekog' jace sunce udarilo... uostalom, zar ti vise vjerujes njima nego knjizi?
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

digger wrote:
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Mozel' neko od teoreticara religije da mi pojasni postojanje razlicitih ljudskih rasa (bijelci, crnci....itd). Malo cudno s obzirom da u samome korijenu imamo Adama (Adema) i Evu (Havu).
Zar nije logicno postojanje samo jedne rase???
Gospodo, jel' ovo pitanje ostaje bez odgovora ili...???
Ma sta si navalio... koga briga sto su raznoliki... nekog' jace sunce udarilo... uostalom, zar ti vise vjerujes njima nego knjizi?
Vjerujem da u doba Adama(Adema) i Eve(Have) nije bilo kosookih komsija. Barem tako knjiga/e kaze/u!!! :D
danas

Post by danas »

jusuff wrote:
danas wrote:PS samo bih dodala -- jer me ovo inace izludjuje -- malu opasku za mursino i kompaniju. covjek NIJE nastao od majmuna, vec covjek i danascnji primati imaju zajednicke pretke, tj. evoluirali su u razlicitim pravcima od istih predaka.
toliko.
samo mali komentar. islam podstice da se razmislja i pita, uci i istrazuje. to je duznost muslimana koji misle i vjeruju, allah kaze islam je za one koji misle...
glede majmuna, predaka, itd.
cini mi se da i ti svoje misljenje baziras na pretpostavci, to o cemu govoris je poznato kao missing link, karika koja nedostaje :)
ali u principu se slazem, allah kaze da je sve zivo iz vode nastalo, i ljudi i majmuni i ptice i amebe...
neko je vec naveo primjer mendeljeve tablice elemenata -- iako mnogi elementi tada nisu bili poznati, naucno se moglo odrediti gdje idu u tablici, i kako izgledaju. to sto fosili "nedostajuce karike" i dalje nisu otkriveni, ne znaci da se proces nije desio. proces evolucije kao proces i objasnjenje ima naucnog smisla i podloge, a "alternativa" je ipak onako na klimavim nogama.... jer ostaci koje nalazimo od humanoida, geoloski nalazi, meteoroloski nalazi... nam svakako pokazuju da biblijsko stvaranje svijeta za 7 dana ipak nije tacno. mozda je evolucija pretpostavka za koju nekima i dalje trebaju dokazi :D ali kreacija :D nema, niti nudi ijednog naucnog dokaza :-)

a da se sutra i pronadje "missing link", to ne bi puno toga promijenilo u tvome stavu, zar ne dragi moj reHaktor :wink: :D
nije valjda :D da bi fosilni ostatak suzbio tvoje vjerovanje da smo od boga dani? :D
1234

Post by 1234 »

mostarac wrote:ne znam je li neko vec napisao ali evo:

1. Zasto se bog ne prikaze ljudima danas kada su u mogucnosti da trajno i za buduca pokoljenja zabiljeze njegovu pojavu i dokaz o njegovom postojanju, a ne da stvara dilemu? Zar mu nije cilj da svi vjeruju ili on vrsi selekciju na glupe i pametne, tj. radoznale (koji ne vjeruju jer postavljaju sebi pitanja) i neznatizeljne?
2. Zasto se sve religije ovog svijeta sire strahom, a ne nekim drugim metodom? Dakle kako je moguce da jedno tako savrseno bice nije pronaslo drugi nacin da "prisili" ljude da vjeruju u njegovo postojanje, osim straha od pakla i vatri dzehenemskih?
3. Zar dusevna bol nije jacha od fizicke i kako onda da neko tako savrsen, a uz to se veoma bavi duhovnoscu, to ne zna pa prijeti fizickom boli, a ne dusevnom?
4. Kako je moguce da neko tako savrsen zapocne razvoj ljudskog drustva necim tako nesavrsenim kao sto je incest? Teroija evolucije za razliku od religija podrazumjeva da su ljudi kao bioloska vrsta nastajali na razlictim dijelovima svijeta gdje su postojali odgovarajuci klimatski uslovi, a religije govore o prvim ljudima, koji su se onda po logici stvari morali razmnozavati, da ne kazem pariti, incestoidnim odnosima, a to bas i ne moze biti osobina savrsenstva.
5. Zasto neko tako savrsen ne unisti zlo i suzbije nevolje na zemlji koje se javljaju, poput gladi, ratova, zemljotresa?
6. Zasto se desio Hitler?
7. Sta je smisao superiornosti ljudske vrste nad ostalim zivim bicima?
8. Zasto se ljudi ne tretiraju kao i ostale zivotinje, jer ljudi u stvarnosti jesu najrazvijenije zivotinje koje su dobile najvise sansi jer su obdarene mogucnoscu govora i veceg nivoa medjusobne komunikacije uz kretanje na dvije noge?

Pitanja je milione, a religije jos ni na jedno nisu dale konretan odgovor. Nauka na neka ipak jeste veoma konkretno odgovorila, veoma konkretno.
Znas po tvome ovo sto cu navesti je prosto ali da ti kazem u Vjeri nema nikakvog filozofiranja
Religije su institucije koje su ljudi pravili da bi vladali masom Mnogi su postali sljedbenici bez ikakvog znanja
Vjera koju nam je bog dao je VJERA pojedinca Vjera u sto individua vjeruje a ne u sto masa vjeruje
Probaj da procitas Bibliju ako treba 100 puta od korice do korice i probaj da je sam svacas bez icijeg nametanja Mnoge stvari recene tamo ce te zbunjivati i postavljaces ista pitanja ali citanjem ces nadolaziti to odgovora Treba istrajati
Isto ne zaboravi da postoji i druga sila kao i svagdje u prirodi plus i minus i ta sila je isto mocna i zeli da te i ona zadobije sebi
Ni u jednoj Svetoj knjizi Bog ne kaznjava To ljudi cine sami sebi od slijedenja pogresne interpretacije tih knjiga
danas

Post by danas »

1234 wrote: Ni u jednoj Svetoj knjizi Bog ne kaznjava To ljudi cine sami sebi od slijedenja pogresne interpretacije tih knjiga
au, malo ga i ti prenese :D bog ne kaznjava? a sta pakao ako ne "kazna"? a sodoma i gomora? :D a onaj jaro sto ga je bog sprzio jer je sakupljao drva za potpalu svetim danima? :D
i tako dalje, i tako duze... :-) :-) :-) :-)
digger

Post by digger »

1234 wrote:Religije su institucije koje su ljudi pravili da bi vladali masom. Mnogi su postali sljedbenici bez ikakvog znanja
Stoji. Jer tada ljudi nisu znali bolje.
Vjera koju nam je bog dao je VJERA pojedinca Vjera u sto individua vjeruje a ne u sto masa vjeruje
Uh, ovde se zapetljavas... Kako nam je ta vjera od boga stigla: u kojoj formi nego u pisanoj rijeci od drugih ljudi... ili se mozda i tebi "on" pojavio...
Probaj da procitas Bibliju ako treba 100 puta od korice do korice i probaj da je sam svacas bez icijeg nametanja Mnoge stvari recene tamo ce te zbunjivati i postavljaces ista pitanja ali citanjem ces nadolaziti to odgovora Treba istrajati
Probaj da te ostave kao malo dijete dalje od civilizacije negdje u Kanadi, pa neces znati ni da govoris. Neces znati nista o kugli zemaljskoj, o 10 zapovijesti, o Bushu, bosnjacima, cevapcicima...

A to sve cak i bez citanja sto puta--jer ne bi znao ni da citas!

Cudno. :roll:
1234

Post by 1234 »

digger wrote:
1234 wrote:Religije su institucije koje su ljudi pravili da bi vladali masom. Mnogi su postali sljedbenici bez ikakvog znanja
Stoji. Jer tada ljudi nisu znali bolje.
Uh, ovde se zapetljavas... Kako nam je ta vjera od boga stigla: u kojoj formi nego u pisanoj rijeci od drugih ljudi... ili se mozda i tebi "on" pojavio...
Probaj da te ostave kao malo dijete dalje od civilizacije negdje u Kanadi, pa neces znati ni da govoris. Neces znati nista o kugli zemaljskoj, o 10 zapovijesti, o Bushu, bosnjacima, cevapcicima...

Ni apostoli nisu znali da pisu
Bozije veze su samo njemu poznate
Problem svih ljudi je sto ne mogu da razumiju sta je vjera
Ni apostoli nisu znali citati
Bozije veze su samo njemu poznate

A to sve cak i bez citanja sto puta--jer ne bi znao ni da citas!

Cudno. :roll:
1234

Post by 1234 »

Ni apostoli nisu znali da pisu
Bozije veze su za nas nepojmljive
Problem ljudi je sto ne moze da svati sta je to vjera
Fair Life

Post by Fair Life »

Sarafcina wrote:(...)
A ako je to tako stohasticki kako ti pricas :), kako to da od ptica ne nastaju gmizavci ;) niti od insana majmuni :).
Pojedini insani 'ostaju' majmuni...

Image
danas

Post by danas »

1234 wrote:Ni apostoli nisu znali da pisu
a jos veci problem je sto neko ne moze da sVati sta je to nauka i logika... :D
Fair Life

Post by Fair Life »

danas wrote:
Nauka...

i

logika...
1234

Post by 1234 »

danas wrote:
Nauku mozes da naucis
Bog je dao svakom bicu inteligenciju da je koristi pa samim tim i da logizira
A vjera je nesto sto bog daje samo onome ko hoce da je spozna
1234

Post by 1234 »

danas wrote:
1234 wrote: Ni u jednoj Svetoj knjizi Bog ne kaznjava To ljudi cine sami sebi od slijedenja pogresne interpretacije tih knjiga
au, malo ga i ti prenese :D bog ne kaznjava? a sta pakao ako ne "kazna"? a sodoma i gomora? :D a onaj jaro sto ga je bog sprzio jer je sakupljao drva za potpalu svetim danima? :D
i tako dalje, i tako duze... :-) :-) :-) :-)
A ko te naucio da ima pakao a ako i ima Bog nema veze sa tim Ti neces da svatis da postoji i druga sila kao plus i minus pozitivno negativno ,pravila prirode koje je Bog napravio
digger

Post by digger »

1234 wrote:A vjera je nesto sto bog daje samo onome ko hoce da je spozna
Protestujem bogami: to je cista protekcija. :)
jusuff

Post by jusuff »

danas wrote: neko je vec naveo primjer mendeljeve tablice elemenata -- iako mnogi elementi tada nisu bili poznati, naucno se moglo odrediti gdje idu u tablici, i kako izgledaju. to sto fosili "nedostajuce karike" i dalje nisu otkriveni, ne znaci da se proces nije desio. proces evolucije kao proces i objasnjenje ima naucnog smisla i podloge, a "alternativa" je ipak onako na klimavim nogama.... jer ostaci koje nalazimo od humanoida, geoloski nalazi, meteoroloski nalazi... nam svakako pokazuju da biblijsko stvaranje svijeta za 7 dana ipak nije tacno. mozda je evolucija pretpostavka za koju nekima i dalje trebaju dokazi :D ali kreacija :D nema, niti nudi ijednog naucnog dokaza :-)

a da se sutra i pronadje "missing link", to ne bi puno toga promijenilo u tvome stavu, zar ne dragi moj reHaktor :wink: :D
nije valjda :D da bi fosilni ostatak suzbio tvoje vjerovanje da smo od boga dani? :D
prije svega, nijesam reHaktor, mada mi je frajer bio cool
bezbeli da mi missing link ne bi poljuljao vjerovanja, naime, u mene nema nikakvih missing links :)
a sta kazes na kuransko stvaranje svijeta u 6 vremenskih perioda, a ne dana?
draga danas, cjelokupna nauka i sva naucna dostignuca su proizvod ljudskih kreacija, nisu se dogodila sama od sebe, osim sto eto ti mislis da je insan nastao sam od sebe, a sve sto zna i ima stvorio je svojim mozgom i rukama
:-)
nemoj me zezati
danas

Post by danas »

jusuff wrote:
danas wrote: neko je vec naveo primjer mendeljeve tablice elemenata -- iako mnogi elementi tada nisu bili poznati, naucno se moglo odrediti gdje idu u tablici, i kako izgledaju. to sto fosili "nedostajuce karike" i dalje nisu otkriveni, ne znaci da se proces nije desio. proces evolucije kao proces i objasnjenje ima naucnog smisla i podloge, a "alternativa" je ipak onako na klimavim nogama.... jer ostaci koje nalazimo od humanoida, geoloski nalazi, meteoroloski nalazi... nam svakako pokazuju da biblijsko stvaranje svijeta za 7 dana ipak nije tacno. mozda je evolucija pretpostavka za koju nekima i dalje trebaju dokazi :D ali kreacija :D nema, niti nudi ijednog naucnog dokaza :-)

prije svega, nijesam reHaktor, mada mi je frajer bio cool
bezbeli da mi missing link ne bi poljuljao vjerovanja, naime, u mene nema nikakvih missing links :)
a sta kazes na kuransko stvaranje svijeta u 6 vremenskih perioda, a ne dana?
draga danas, cjelokupna nauka i sva naucna dostignuca su proizvod ljudskih kreacija, nisu se dogodila sama od sebe, osim sto eto ti mislis da je insan nastao sam od sebe, a sve sto zna i ima stvorio je svojim mozgom i rukama
:-)
nemoj me zezati
ne zezam :)
ti mislis da je bog nastao sam od sebe, a ja mislim da je insan nastao sam od sebe, pa eto... :D i da sutra bog rastvori nebesa i ukaze se :D , klepne rukama i rastvori bostonski zaliv mi, digne rahmetli oca mi iz mezara i ucini da neke ptice mrtve od pticije gripe ponovo polete :D :D ja bih i dalje vjerovala u evoluciju :D i smatrala da je bog dosao do tog "svemoguceg" stadija evolucijom :D

ne zezaj bolan :D
digger

Post by digger »

danas wrote:ti mislis da je bog nastao sam od sebe, a ja mislim da je insan nastao sam od sebe, pa eto... :D i da sutra bog rastvori nebesa i ukaze se :D , klepne rukama i rastvori bostonski zaliv mi, digne rahmetli oca mi iz mezara i ucini da neke ptice mrtve od pticije gripe ponovo polete :D :D ja bih i dalje vjerovala u evoluciju :D i smatrala da je bog dosao do tog "svemoguceg" stadija evolucijom :D
Bome Jusuffe, ova ti je gora od mene. Ja bi se ako bih ga vidio prostr'o ko cilim i kasnije dobio kvrgu na celu od silnog klanjanja...

Ma zeMske su se otele. Valja dovesti talibane.
Murisno1

Post by Murisno1 »

Ma zeMske su se otele. Valja dovesti talibane.

:D :D :D :D :D

eh ova ti je bila dobra!

ti mislis da je bog nastao sam od sebe, a ja mislim da je insan nastao sam od sebe, pa eto... i da sutra bog rastvori nebesa i ukaze se , klepne rukama i rastvori bostonski zaliv mi, digne rahmetli oca mi iz mezara i ucini da neke ptice mrtve od pticije gripe ponovo polete ja bih i dalje vjerovala u evoluciju i smatrala da je bog dosao do tog "svemoguceg" stadija evolucijom
a dobra je i ova...
samo nije smješna..
danas

Post by danas »

Murisno1 wrote:
a dobra je i ova...
samo nije smješna..
a sto bolan nije smijesna :D ja se tebi uvijek slatko nasmijem :D
Murisno1

Post by Murisno1 »

a sto bolan nije smijesna:D ja se tebi uvijek slatko nasmijem:D
eh ova je već dobra... nek je na moj račun ... dobra je 8-)
danas

Post by danas »

Murisno1 wrote:
a sto bolan nije smijesna:D ja se tebi uvijek slatko nasmijem:D
eh ova je već dobra... nek je na moj račun ... dobra je 8-)
pa malo na moj, i malo na tvoj racun :D nemoj da si nakraj srca :D
Murisno1

Post by Murisno1 »

Pa ja hebiga...ljudi smo,nismo iz Širokog... :roll:
danas

Post by danas »

Murisno1 wrote:Pa ja hebiga...ljudi smo, nismo iz Širokog... :roll:
eki sad ovo :D
stani malo bolan :D pa i njih je :D stvorio :D taj tvoj bog valjda :D :wink:
ili ih je stvorio :D njihov bog :D :?
nikako da upratim... :-)
Murisno1

Post by Murisno1 »

ma dobro ja sam prije sve govorio...
ljudi smo nismo iz Tuzle...
al eto ti belaja ja oženi Tuzlanku :D ...
tako da sam sad se okomio na Široki...
čisto onako radi njihovih širokih pogleda na svijet... :roll:

elem...

kako ide ta evolucija... :-D
danas

Post by danas »

Murisno1 wrote:ma dobro ja sam prije sve govorio...
ljudi smo nismo iz Tuzle...
al eto ti belaja ja oženi Tuzlanku :D ...
tako da sam sad se okomio na Široki...
čisto onako radi njihovih širokih pogleda na svijet... :roll:

elem...

kako ide ta evolucija... :-D
pa reko :D ti nama kazes :D bog je stvorio sve LJUDE :D
pa valjda onda :D tako i te :D iz sirokog :D

a evolucija ide :D fala na pitanju :D
Post Reply