pemanapemani wrote: ↑23/08/2024 01:10
Opet, sve si u pravu.
Frajer iskasapi 5 postova i izvuce jednu recenicu izvan konteksta i potura tezu da omalovazavam genocid i zrtvu Bosnjaka kao naroda.
Dobrica je ponosan na ucenike. Da je licno educirao, ne bi imao bolji efekat.
Nakon "nemojte da bude kmecanja", sada ide i otvoreni bezobrazluk.

Sa tobom sam zavrsio, izvukao sam iz tebe sve sto mi je trebalo da dokazem svoje teze i dalja diskusija nije svrsishodna.
palermo wrote: ↑23/08/2024 08:50
Samo par komentara na ovo što si napisao. Taj organski reset, koji si ti by the way dobro i detektirao i definisao, morat će uskoro pronaći svoju vodjenu formu, artikulisanu, u suprotnom ili će se rasplinuti poput sapunice ili će otići u forme koje nužno znače samo jedno. Odosmo svi u pičku materinu
Ne bih tako crno gledao opciju koja nam je izvjesnija. Mogucnosti artikulacije su ogranicene, o cemu pricamo u nastavku. Zato ce posao ipak raditi stihija. Ni prvi, ni posljednji put u nasoj bogatoj historiji.
Drugo, mi nemamo odnarođene elite, oni što su zauzeli mjesto elite su zapravo samo plivači u mulju. Zadatak elite je da vodi a vrlo je jasno da ovi što danas zauzimaju to mjesto niti znaju, niti mogu da vode. U tom kontekstu taj reset, nužno mora na površinu izbaciti neku novu elitu koja će redefinirati neke od vrijednosti i postaviti neke nove norme. Ja sam uvjeren da postoji potencijal za to,i postoje ljudi za to, samo što je u ovom trenutku zahvaljujući partiokratskim labirintima i informativnim mrakom, jednostavno zatomljen. A ako nema potencijala, onda jebi ga, onda i nije za nas država niti status političkog naroda.
Potencijal je tu, ali je snaga mraka i dalje prejaka. Treba nam vise vremena uz postepeno podgrijavanje, a ne instant plamen, ali vidjecemo.
Treće, termin koji si upotrijebio, ušli su sazada nebošnjaci jednostavno nije tačan. Jer nebošnjaci su i Nikolaidis i Bursać i Miletić i da dalje ne nabrajam. Mnogo je ispravniji termin, obavještajne službe i strane agenture su nam ušle u sve pore života, počevši od politike,kulture, sporta i naravno medija. I vrlo često su upravo Bošnjaci dio tih struktura, tako da, kao što rekoh, jednostavno termin koji si upotruibio nije tačan. Usput, bošnjačka politika nužno mora u sebi sadržavati oztvorenost i sposbnost primanja drugog i drugačijeg, položaj u kojem se nalazimo, brojnost, snaga, nam jednostabno to nalažu. A i dobro je.
To naravno ne znači otvorenost za politike koje ruše Bosnu i Hercegovinu niti znači pristajanje na ulogu sluge unutar ovog našeg, reko bih, regionalnog društva. Naprotiv, istinska otvorenost dolazi tek onda kada si svjestan sebe i svojih vrijednosti i kada drugi to prihvataju
Prezastupljenost nebosnjaka, bez obzira na njihovu namjeru, u nasem prostoru (politickom, medijskom, itd..) je neopravdana, ona je vjestacka, rezultat stoljetnog usutkavanja Bosnjaka, i tolika da je dijalog izmedju dva Bosnjaka gotovo nemoguc bez da se kao proxy ne pojavi nebosnjak.
Nevjerovatno je da narod kojeg ima 50% u drzavi, 90% u nizu kantona, ne moze cak ni unutar kantona imati "mira" da raspravi svoje teme i dodje do sopstvenog zakljucka. Ne, uvijek tu imas grlatog srbina, hrvata u politici, NVO projekt menadzerice iz Beograda i Zagreba, analiticare i analiticarke sa Sorosevih platnih spiskova, medije, novinare koji to sve vrte u krug.
Na kraju unutarbosnjacki dijalog ostaje da se odvija u vjerskim okvirima (zato je IZ glavna meta), pa ako nema dijaloga, dobro im, a ako ima dijaloga, onda ide napad sto se IZ mijesa u bilo sta. A kriticari, u momentu iznosenja svojih kritika, jos se nisu osusili od zasipanja svetom vodicom.
Otvoren sam ja da nebosnjak sudjeluje u nasim stvarima, ali ne u funkciji moderatora diskusije jer onda diskusija ide u njihovom pravcu. Ne moze ni Nikolaidis ni Miletic imati tvoj i moj senzibilitet prema nekim stvarima. Jednostavno njihovo iskustvo nije nase iskustvo. Mozemo se slagati u 90% stvari, on nije Bosnjak i ne moze mi on analizirati sta mi kao Bosnjaci trebamo.
Svodi se upravo u ovo sto kazes na kraju, samo se ne slazemo oko uzroka - ne moze Bosnjak postati svjestan sebe i svoje vrijednosti kada mu njega i njegovu vrijednost konstantno, desetljecima, tumaci neko drugi.