Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#14051 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

belfy wrote: 23/12/2020 21:58
madner wrote: 23/12/2020 21:41 Samozavaravanje da nije moralna superiornost nego moralno zgrazavanje nad drugom stranom apsolutno nista ne mjenja, osim da ljudi pod ovih drugim budu spremni da dehumaniziraju drugu stranu. Sto dovodi do ekscesa, sve je dozvoljeno kada je covjek na pravom putu i radi pravu stvar.

...
u to doba su Rosa i Malkolm bili dehumanizirani, sto znamo, pa me interesuje na koji nacin je Rosa ili Malkolm dehumanizirao drugu stranu? ovo ispada kao da kazes da su Zidovi dehumanizirali Nijemce, nakon sto su ovi dehumanizirali njih sto nema nikakvog smisla. ima li to tebi smisla?

Kako mislis nema smisla? Malkom je bio rasista, crnci su po njemu orginalna rasa a bjelci djavoli. Klasican primjer dehumanizacije.
Rosa nemam pojma ko je i sta je uradila da predstavlja neku idologiju?

Zidovi jesu dehumanizirali Naciste, sve je bilo dozvoljeno kod osvete. Danas dehumaniziraju Palestince, na slican nacin kao sto su Njemci njih, kao opravdanje za sve sto se desi. Ne bi oni, ali moraju jer XY je zao i radi protiv nacije.
dale cooper

#14052 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

madner wrote: 23/12/2020 22:02
dale cooper wrote: 23/12/2020 21:53
madner wrote: 23/12/2020 21:41 Samozavaravanje da nije moralna superiornost nego moralno zgrazavanje nad drugom stranom apsolutno nista ne mjenja, osim da ljudi pod ovih drugim budu spremni da dehumaniziraju drugu stranu. Sto dovodi do ekscesa, sve je dozvoljeno kada je covjek na pravom putu i radi pravu stvar.

Vidi se to odlicno u izrazima koji se koriste na ovoj temi. Domacica lose, odgoj djece bezze, klasicna uloga podvala.

To se dogodi kada ljudi imaju neku nerealnu sliku svijeta, da je neko prije 2000 godina sjeo i rekao moramo se potruditi da zene ne ostvare svoj potencijal.
Istina je da tehnoloski napredak mjenja mogucnosti i to dovodi do promjena u drustvu. Ne moramo svi biti seljaci, pa imamo veci izbor radnih mjesta. Ekonomija treba vise radnika, otvara se prema sirim grupama. Isto kao i kada vojska drugacije mobilise kada joj treba 10000 ljudi i 10 000 000.

Patrijat je izmisljitiona, kada realnost se ne poklopi sa zeljama onda je do nevidljivih sila zla.
Smiješno, ali čini mi se da bi se i ovo tvoje pisanje moglo okarekterisati kao da proizilazi iz tvog sopstvenog osjećaja moralne superiornosti. :mrgreen:

Čini mi se da većinu tog vremena žene nisu uopšte bile uzete u jednadžbu osim za obavljanje primarnih bioloških funkcija, a da ne govorimo o
ostvarivanju svojih potencijala.
Nemoj to licno shvatiti, ali kada tako nesto napises zapitam se sta si citao iz kakvih bajki i basni prolazi to tvoje vidjenje historije. Tehnologija odredjuje sve, ako je 99% ljudi zauzeto poljoprivredom i radjanjem potomaka onda su mogucnosti strogo ogranicene za sve.

I prije 2000 godina i danas je svako mogao sve probati, samo nije svako mogao uspjeti.
Kontam ja istoriju, međutim ako su tada uloge bile striktno podjeljenje i opcije limitirane, danas i u zadnjih stotinjak godina
to sigurno nisu, pa mi stoga nije jasno čemu impuls protiv feminizma, ali i drugih pokreta koji se bore za veću ravnopravnost.
Mislim da danas ima sasvim dovoljno prostora da se izađe u susret tim zahtjevima.

Čitanjem nekih tvojih upisa na politici sam stekao dojam da si ti neko ko je dosegao određenu razinu na piramidi moći i imućnosti
i da gledaš na bilo kakvo mijenjanje trenutnog stanja i traženja prava od strane drugih kao napad na svoju poziciju.
hadzinicasa

#14053 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Ja bih samo voljela da neko ovdje citira neku od zena koje su ovdje pisale, a koja je napisala da je domacica nesto lose, da je odgoj djece nesto „bezze“, da su te zene nazadne ili zaostale....

Eto samo jedan citat nadjite, ovoga sto spocitavate feminizmu. I pored desetina postova od istih tih zena koje pisu ovdje jasno i nedvosmisleno artikulisuci tacno za sta se zalazu. Moze li biti da se zapravo radi o vasoj licnoj projekciji?

A ako u obzir uzmemo podatak koji je @piupiu navela da je svaka druga zena u bih bila svjedok ili zrtva porodicnog nasilja, onda je ta statistika primjenjiva i na forumsku populaciju. Odnosno na svaku drugu zenu koja pise i na ovoj temi.

Zene koje su prosle kroz to, koje znaju o cemu pricaju i osjetile su sve cari naseg sistema i drustva. I osjecaju i zive ih svaki dan. Pa su pomogle same sebi i drugim zenama koje kroz isto prolaze. Ili nisu. Pa njima treba pomoc.

Umjesto da se ovdje svi zalazemo za isto - bolje drustvo, jer smo svi na istoj strani, ne.

Ovdje se stvari relativiziraju i „dismisaju“. Pa ce meni neko reci kao feministkinji kako ja gledam na domacicu kao na nesto lose, a ja u zadnja tri posta napisala jasno i nedvosmisleno sta mislim. Pa ce mi opet neko objasniti kako mrzim muskarce, i sta jos sve ne.

Onda red lazne „politicke korektnosti“: Pa ne treba feminizam u bih, a sta smo uradili za ugrozene zene. Pa u bih su svi ravnopravni, ali treba se boriti za ravnopravnist. Pa sto zene ne odu od nasilnika, a sistem ne radi dovoljno i treba se pobrinuti za sistemska rjesenja.

Bilo bi lijepo kad bi bili dosljedni, ne kontradiktorni i kad bi se dogovorili sami sa sobom, za pocetak. I uvazavali sugovornice i ono sto one napisu. Ali tacno to, ne interpretaciju obojenu vlastitim predubjedjenjem na osnovu neke slike s interneta ili strahom.
MarlboroGold

#14054 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Nowicki wrote: 23/12/2020 18:35
MarlboroGold wrote: 23/12/2020 14:16
Nowicki wrote: 21/12/2020 22:44 Problem je u tome što se određeni ideološki sistem vrijednosti proglašava moralno superiornim i jedinim istinitim pa iz samoga sebe daju vrijedonosne sudove o svemu drugome. Naše društvo zasniva se na filozofsko-političkom postulatu slobode pojedinca iz kojega izvodimo slobobdu mišljenja, govora, djelovanja itd. Ono što je problematično je što "nova" žena, nasuprot toj "patrijarhalnoj" ženi, kakvu zagovaraju feministice, je također kulturološki stereotip svijeta u kojem živimo. Patrijarhalna domaćica nije ništa manje vrijedna ukoliko sloboda uvjerenja postoji kao važeća maksima. Prema tome, ako je posmatranje žene po autaomatizmu kao domaćice je nešto loše, onda je i posmatranje domaćice kao nečega lošeg po automatizmu, također, loše. :wink:
I onda se neki pitaju kakve veze feminizam ima sa komunizmom :mrgreen:
Naravo :D Riječ je o ideologiji kao što je ideologija komunizam, liberalizam i razni drugi -izmi itd. Ideologija sebe uvijek proglašava za moralno i kulturološki superiornu u odnosu na onaj sistem s kojim se želi obračunati. A ta moralno-kulturološka superiornost feminizma se najbolje očituje u nastupu feministica prema drugim ženama koje to nisu. Pa ih se časti raznim slikovitim epitetima kao "nazadnost", "zaostalost" ili meni najdraži "neosviještenost". Žene koje se odbijaju identifikovati sa feminizmom to zaboga rade jer još nisu uspjele osvijestiti svoje nametnute rodne uloge. Ispiranje mozga.
Upravo tako :thumbup:

Mada se ne može osporiti da je isti potreban u mnogim zemljama na svijetu, a koji može i treba pomoći stvarno ugroženim ženama. Ovo što se može vidjeti u mnogim zapadnim zemljama je već prešlo svaku mjeru.
Last edited by MarlboroGold on 23/12/2020 23:09, edited 2 times in total.
MarlboroGold

#14055 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

hadzinicasa wrote: 23/12/2020 22:32 Ja bih samo voljela da neko ovdje citira neku od zena koje su ovdje pisale, a koja je napisala da je domacica nesto lose, da je odgoj djece nesto „bezze“, da su te zene nazadne ili zaostale....

Eto samo jedan citat nadjite, ovoga sto spocitavate feminizmu. I pored desetina postova od istih tih zena koje pisu ovdje jasno i nedvosmisleno artikulisuci tacno za sta se zalazu. Moze li biti da se zapravo radi o vasoj licnoj projekciji?

A ako u obzir uzmemo podatak koji je @piupiu navela da je svaka druga zena u bih bila svjedok ili zrtva porodicnog nasilja, onda je ta statistika primjenjiva i na forumsku populaciju. Odnosno na svaku drugu zenu koja pise i na ovoj temi.

Zene koje su prosle kroz to, koje znaju o cemu pricaju i osjetile su sve cari naseg sistema i drustva. I osjecaju i zive ih svaki dan. Pa su pomogle same sebi i drugim zenama koje kroz isto prolaze. Ili nisu. Pa njima treba pomoc.

Umjesto da se ovdje svi zalazemo za isto - bolje drustvo, jer smo svi na istoj strani, ne.

Ovdje se stvari relativiziraju i „dismisaju“. Pa ce meni neko reci kao feministkinji kako ja gledam na domacicu kao na nesto lose, a ja u zadnja tri posta napisala jasno i nedvosmisleno sta mislim. Pa ce mi opet neko objasniti kako mrzim muskarce, i sta jos sve ne.

Onda red lazne „politicke korektnosti“: Pa ne treba feminizam u bih, a sta smo uradili za ugrozene zene. Pa u bih su svi ravnopravni, ali treba se boriti za ravnopravnist. Pa sto zene ne odu od nasilnika, a sistem ne radi dovoljno i treba se pobrinuti za sistemska rjesenja.

Bilo bi lijepo kad bi bili dosljedni, ne kontradiktorni i kad bi se dogovorili sami sa sobom, za pocetak. I uvazavali sugovornice i ono sto one napisu. Ali tacno to, ne interpretaciju obojenu vlastitim predubjedjenjem na osnovu neke slike s interneta ili strahom.
Za početak i vi možete malo manje gledati na napisano isključivo kroz feminističke naočale tj. da manje čitate samo ono što želite vidjeti i to je najčešće slučaj. To je tako iscrpljujuće da sam skoro pa prestao išta ovdje pisati. Nekad ideologiju treba ostaviti sa strane ako ima smisla ono što drugi govori, a koji istu ne zagovara ili ne zagovara u potpunosti. Ovdje kad se iznese tvrdnja koja itekako ima logičko uporište van feminizama po defaultu krenu kojekakve imputacije i etiketiranja s vaše strane (česte su i emotivne reakcije), a nerijetko i spuštanje na lični nivo. 500+ stranica je dokaz navedenog. Dakle niste svetice, a nismo ni mi sveci i to priznajem.
S4mpion

#14056 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

vjeshalica wrote: 23/12/2020 13:52
S4mpion wrote: 23/12/2020 00:31
vjeshalica wrote: 22/12/2020 08:46

Ako nije bila upoznata kako je mogla da pomogne, mozda sad u ovom trenutku neki muz mlavi zenu i mi smo svi sad krivi ako ne pomognemo? Cak i oni koji ne znaju konkretnk da bi mozda i pomogli?
Sad ti rekoh, sa ovim slučajem "nije" bio upoznat niko, ne zato što nisu mogli biti upoznati, nego ljude jednostavno nije briga, feministice pogotovo, okrenut će glavu na drugu stranu i preći na tipkanje, jer je to najlakši vid veličanja ega, a najlakša besposlica.

Kako da bude upoznata kad njena feministička karijera postoji isključivo na forumu?
Kako da bude upoznata kad feministička borba klix-ovih feministica ne ide dalje od foruma?
Kako da bude upoznata kad nije učinila ništa da se upozna sa situacijom ove nesretnice?

Kako biti upoznat sa patnjama žena u Indiji i Africi, a, pri tome, nemati pojma o patnjama žena iz komšiluka?
Pa ni ti izgleda nisi nista bolji od onoga koga prozovas...gdje si ti da sprijecis patnje? Nigdje. Nemoj demagijije.
Hajde, olakšat ću ti, pretpostavi da je tako, da nisam ništa bolji. Sad pokušaj odgovoriti na ona gore pitanja.
piupiu wrote: 23/12/2020 14:48
Šta si ti uradio da ti komšinicu ne zatuku čekićem, s obzirom da je u Bosni svaka druga žena iskusila nasilje u porodici na ovaj ili onaj način? Što ne gumo šuplje.
Svaka druga žena u BiH iskusila nasilje? Zar to nije super prilika da klix-ove feministice, samoprozvane borkinje za prava žena, urade nešto konkretnije od otipkanog posta na klix-ovom forumu?

Ako je stvarno istina da je svaka druga žena u BiH iskusila nasilje, onda ćemo se složiti da je situacija nesretnice, koja je, nakon višegodišnjeg nasilja u porodici, zatučena čekićem, ipak bila poznata BH feministicama koje se, u međuvremenu, bave ženama iz Indije i Afrike, dok nesretnu situaciju vlastite komšinice ne poznaju dok im je klix ne obznani?
DEMONIKA

#14057 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

MarlboroGold wrote: 23/12/2020 23:03
hadzinicasa wrote: 23/12/2020 22:32 Ja bih samo voljela da neko ovdje citira neku od zena koje su ovdje pisale, a koja je napisala da je domacica nesto lose, da je odgoj djece nesto „bezze“, da su te zene nazadne ili zaostale....

Za početak i vi možete malo manje gledati na napisano isključivo kroz feminističke naočale tj. da manje čitate samo ono što želite vidjeti i to je najčešće slučaj. To je tako iscrpljujuće da sam skoro pa prestao išta ovdje pisati. Nekad ideologiju treba ostaviti sa strane ako ima smisla ono što drugi govori, a koji istu ne zagovara ili ne zagovara u potpunosti. Ovdje kad se iznese tvrdnja koja itekako ima logičko uporište van feminizama po defaultu krenu kojekakve imputacije i etiketiranja s vaše strane (česte su i emotivne reakcije), a nerijetko i spuštanje na lični nivo. 500+ stranica je dokaz navedenog. Dakle niste svetice, a nismo ni mi sveci i to priznajem.
:thumbup:
DEMONIKA

#14058 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

jah.......
jah........
DEMONIKA

#14059 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

piupiu wrote: 23/12/2020 14:45
Nowicki wrote: 21/12/2020 22:44 Problem je u tome što se određeni ideološki sistem vrijednosti proglašava moralno superiornim i jedinim istinitim pa iz samoga sebe daju vrijedonosne sudove o svemu drugome. Naše društvo zasniva se na filozofsko-političkom postulatu slobode pojedinca iz kojega izvodimo slobobdu mišljenja, govora, djelovanja itd. Ono što je problematično je što "nova" žena, nasuprot toj "patrijarhalnoj" ženi, kakvu zagovaraju feministice, je također kulturološki stereotip svijeta u kojem živimo. Patrijarhalna domaćica nije ništa manje vrijedna ukoliko sloboda uvjerenja postoji kao važeća maksima. Prema tome, ako je posmatranje žene po autaomatizmu kao domaćice je nešto loše, onda je i posmatranje domaćice kao nečega lošeg po automatizmu, također, loše. :wink:
Tako je. Domaćica treba biti plaćena za svoj rad, pa nek bude patrijarhalna koliko hoće, ako je biti domaćica naznaka patrijarhalnosti.
ne ako volontira :mrgreen:
Hakiz

#14060 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

DEMONIKA wrote: 25/12/2020 08:04
piupiu wrote: 23/12/2020 14:45
Tako je. Domaćica treba biti plaćena za svoj rad, pa nek bude patrijarhalna koliko hoće, ako je biti domaćica naznaka patrijarhalnosti.
ne ako volontira :mrgreen:
I ja se slažem da domaćica treba biti plaćena za svoj rad. Naravno, platiće je poslodavac.
madner

#14061 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

dale cooper wrote: 23/12/2020 22:17
dale cooper wrote: 23/12/2020 21:53

Smiješno, ali čini mi se da bi se i ovo tvoje pisanje moglo okarekterisati kao da proizilazi iz tvog sopstvenog osjećaja moralne superiornosti. :mrgreen:

Čini mi se da većinu tog vremena žene nisu uopšte bile uzete u jednadžbu osim za obavljanje primarnih bioloških funkcija, a da ne govorimo o
ostvarivanju svojih potencijala.
Nemoj to licno shvatiti, ali kada tako nesto napises zapitam se sta si citao iz kakvih bajki i basni prolazi to tvoje vidjenje historije. Tehnologija odredjuje sve, ako je 99% ljudi zauzeto poljoprivredom i radjanjem potomaka onda su mogucnosti strogo ogranicene za sve.

I prije 2000 godina i danas je svako mogao sve probati, samo nije svako mogao uspjeti.
Kontam ja istoriju, međutim ako su tada uloge bile striktno podjeljenje i opcije limitirane, danas i u zadnjih stotinjak godina
to sigurno nisu, pa mi stoga nije jasno čemu impuls protiv feminizma, ali i drugih pokreta koji se bore za veću ravnopravnost.
Mislim da danas ima sasvim dovoljno prostora da se izađe u susret tim zahtjevima.

Čitanjem nekih tvojih upisa na politici sam stekao dojam da si ti neko ko je dosegao određenu razinu na piramidi moći i imućnosti
i da gledaš na bilo kakvo mijenjanje trenutnog stanja i traženja prava od strane drugih kao napad na svoju poziciju.
Ne kontas, historijski gledano imali smo svaku mogu permutaciju, ljudi su probali svaki moguci sistem. Onaj koji je bio najbolji za date uslove je postao dominantan.

Impuls je protiv price da vec nisu ravnopravne i da je potrebna intervencija drzave da postanu. To je cista laz, vec imamo drustvo jednakih prilika. Samo ne mozemo svi biti piloti.
Feminizam osim sto siri nezadovoljastvo drustvenim prilikima ubija samoinicijativu pojedinca. Sve je do zelje i ulozene energije.

Na piramidi moci sam tacno tamo gdje zelim biti i aktivno se borim da ne idem gore, imucnost je isto visa srednja klasa.

Gledam na ove zahtjeve kao i na druge besmislene pokusaje intersnih grupa da dobiju privilegije. Unistavaju vezivno tkivo drustva zarad sitnih interesa.
Hakiz

#14062 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

A zašto neko ne bi imso pravo da bude ženomrzac? Neću da platim ženu koliko i muškarca. Ako ti se ne sviđa, ne trsži posao kod mene.

Ali jok, žena hoće da dođe negdje, na gotovo, pa da postavlja uslove.
Satori

#14063 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Satori »

Hakiz wrote: 25/12/2020 20:05 A zašto neko ne bi imso pravo da bude ženomrzac? Neću da platim ženu koliko i muškarca. Ako ti se ne sviđa, ne trsži posao kod mene.

Zato jer onda diskriminiras i dovodis jednog radnika u povoljniji polozaj od drugog. Ako im je posao isti, ne mozes to raditi, nije fer ni pravedno a ljudi imaju pravo na jednak tretman.
Mozes postaviti onda bilo kakav uslov. Neces platiti srbina kao bosnjaka, neces platiti invalida kao neinvalida, nekog ko slusa metallicu kao nekog ko slusa h.beslica.

Plus imas pozitivnu diskriminaciju i ugrozene kategorije cije se (samo)zaposljavanje potice posebnim programima: nk radnici, invalidi i osobe s p.potrebama, romi,.., zene. Jer je zakonodavac posebno primijetio da sve te kategorije cine posebnu populaciju u radnom pravu i da su ugrozene.
Hakiz

#14064 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Satori wrote: 25/12/2020 20:23
Hakiz wrote: 25/12/2020 20:05 A zašto neko ne bi imso pravo da bude ženomrzac? Neću da platim ženu koliko i muškarca. Ako ti se ne sviđa, ne trsži posao kod mene.

Zato jer onda diskriminiras i dovodis jednog radnika u povoljniji polozaj od drugog. Ako im je posao isti, ne mozes to raditi, nije fer ni pravedno a ljudi imaju pravo na jednak tretman.
Mozes postaviti onda bilo kakav uslov. Neces platiti srbina kao bosnjaka, neces platiti invalida kao neinvalida, nekog ko slusa metallicu kao nekog ko slusa h.beslica.

Plus imas pozitivnu diskriminaciju i ugrozene kategorije cije se (samo)zaposljavanje potice posebnim programima: nk radnici, invalidi i osobe s p.potrebama, romi,.., zene. Jer je zakonodavac posebno primijetio da sve te kategorije cine posebnu populaciju u radnom pravu i da su ugrozene.
A sa druge strane ako je neko takav, ne radiš mu u firmi i ne plačeš okolo.

Bojkot.

Fakat, zar nije bolje znati ko je kakav pa ga uništiti bojkotom i sličnim, nego ga natjerati da se pretvara i udara hinjski?

I čemu ta mazohistička potreba da imaš posao kod poslodavca koji te ne poštuje?
dale cooper

#14065 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

madner wrote: 25/12/2020 19:19
dale cooper wrote: 23/12/2020 22:17

Ne kontas, historijski gledano imali smo svaku mogu permutaciju, ljudi su probali svaki moguci sistem. Onaj koji je bio najbolji za date uslove je postao dominantan.

Impuls je protiv price da vec nisu ravnopravne i da je potrebna intervencija drzave da postanu. To je cista laz, vec imamo drustvo jednakih prilika. Samo ne mozemo svi biti piloti.
Feminizam osim sto siri nezadovoljastvo drustvenim prilikima ubija samoinicijativu pojedinca. Sve je do zelje i ulozene energije.

Na piramidi moci sam tacno tamo gdje zelim biti i aktivno se borim da ne idem gore, imucnost je isto visa srednja klasa.

Gledam na ove zahtjeve kao i na druge besmislene pokusaje intersnih grupa da dobiju privilegije. Unistavaju vezivno tkivo drustva zarad sitnih interesa.
Da, isprobana je svaka moguća permutacija i uvijek je postojao otpor onih koji su bili u poziciji moći i upiranje da trenutni sistem opstane
na svaki mogući način. Vjerujem da je i prije kako i danas bilo ljudi koji su govorili da je traženje bilo kakvih dodatnih prava "uništavanje
tkiva društva zarad sitnih ineteresa" Ali kao što se kaže sit gladnom ne vjeruje, tako da čisto sumnjam da ti sa svoga stanovišta
možeš objektivno sagledati poziciju drugoga koji smatra da nema dovoljno, a ponekad ni onaj minimum prava, pa bili to u pitanju
žene, ljudi druge boje kože ili neka druga skupina koja putem pritiska na sistem mora tražiti ta ista prava.
madner

#14066 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Sjajan odgovor koji je potpuno ignorisao sve sto sam napisao i nastavio sa svojom ideologijom.

To sto je borba za ravnopravnost sada zasnovana na diskriminaciji drugih se ocito lako ignorise kada si ubjedjen da je to ispravno. Koji je zadnji zakon za racnopravnost za koje su se feministi izborili? Decenijama gotova borba za ravnopravnost.
Satori

#14067 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Satori »

Hakiz wrote: 25/12/2020 22:44
Satori wrote: 25/12/2020 20:23

A sa druge strane ako je neko takav, ne radiš mu u firmi i ne plačeš okolo.

Bojkot.

Fakat, zar nije bolje znati ko je kakav pa ga uništiti bojkotom i sličnim, nego ga natjerati da se pretvara i udara hinjski?

I čemu ta mazohistička potreba da imaš posao kod poslodavca koji te ne poštuje?
Drzava/drustvo su tu da svojim zakonima omoguce pravican tretman svakom u svakoj sferi zivota, u najboljem interesu drustva. Zakon o radu izjednacava tretman rdanika i radnice i kaznjava diskriminaciju.
E sad, kod nas - tesko je ionako dokazati da si diskriminisan na osnovu spola, kada imas slucajeve da se bolji radnik odbija u korist goreg koji ima stelu za posao. Ali nemas pravo, bez obzira sto je to tvoja firma, ponasati se kako hoces. Ni u svojoj kuci i avliji ne mozes radditi bas sve sta hoces, ako ugrozavas drzavu i drustvo.

Zasto insistirati na tome da te zaposle i ako je vlasnik papak? Mozda zato sto nismo svi u poziciji da biramo bas izmedju poslova i noktima se drzimo za ono sto imamo?
¤ jelena ¤

#14068 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

Svako ima pravo da iznese svoj stav i svoje mišljenje javno pa tako i nadređeni u firmi iliti nekom radnom kolektivu, ali neka onda bude spreman da snosi odgovornost za sve negativne posljedice onoga što govori i radi, ali...to je već nemoguća misija jer odgovornost i otvorena sklonost ka diskriminaciji su međusobno isključive kategorije.

Kad nadređeni nekog otvoreno favorizuje i stavlja u privilegovan položaj nezasluženo, on neće time naštetiti direktno svom položaju, nego prije svega privilegovanoj grupi, a onda i cijelom kolektivu. Niko ne voli one kojima direktori nezasluženo daju povlastice i mogućnosti da zarade više. Uvijek je taj privilegovani omražen od strane onih koji su na margini, a zaslužuju isto ako ne i više od privilegovanog. Na taj način se stvara otvoren razdor u kolektivu, a onda revolt, licemjerje, ogovaranja, spletkarenja pa i otvorena mržnja među radnicima samo bujaju, kao i loša reputacija onog koji bi morao biti autoritet zasnovan na poštovanju. Sve to zajedno negativno utiče na produktivnost, kvalitet i uspjeh u radu. Kome je do svega toga ili... ko sve to ne zna i ne vidi... slobodno nek iskoristi tu svoju slobodu mišljenja dok vrši neku odgovornu funkciju ako je baš toliko glup, bahat i u krajnjoj liniji, zapravo, nesposoban da na datoj funkciji stvori jednu zdravu radnu atmosferu i podstakne svakog radnika da u svom poslu da maksimum.

Naravno, ovo se odnosi na kolektiv u kojem mogu raditi i poželjni i oni koji su nadređenom nepoželjni, kao recimo u državnoj službi gdje direktor nema baš toliku slobodu da zapošljava i određuje iznos plate u zavisnosti od toga šta radnik ima u gaćama, a ne u glavi, ali može recimo svoju glupost i lidersku nesposobnost ispoljiti i u odnosu prema etničkoj pripadnosti ili starosnoj dobi radnika pa na osnovu toga pustošiti sistem - što je kod nas veoma popularno među nepametnim, a podobnim nadređenima, funkcionerima, kvaziliderima.
Škobo Habu

#14069 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

madner wrote: 23/12/2020 21:41

To se dogodi kada ljudi imaju neku nerealnu sliku svijeta, da je neko prije 2000 godina sjeo i rekao moramo se potruditi da zene ne ostvare svoj potencijal.
Šta je realna slika?

Da je neko prije 2.000 godine znao za pojam ljudska prava?
Last edited by Škobo Habu on 26/12/2020 11:02, edited 1 time in total.
¤ jelena ¤

#14070 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

Ljudska prava, ljudska prava....

ljudska prava su danas samo uputstvo za upotrebu elementarne (i možda malo više od toga) logike i etike u svakodnevnom životu,

koje je prilagođeno i dostupno (naizgled) svima (a zapravo samo onima koji su sposobni da ih shvate i u životnoj praksi primijene).
Škobo Habu

#14071 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

¤ jelena ¤ wrote: 26/12/2020 10:28 Ljudska prava, ljudska prava....

ljudska prava su danas samo uputstvo za upotrebu elementarne (i možda malo više od toga) logike i etike u svakodnevnom životu,

koje je prilagođeno i dostupno (naizgled) svima (a zapravo samo onima koji su sposobni da ih shvate i u životnoj praksi primijene).
Samo? :?

Ja bih nekad ljude sa takvim razmišljanjima teleportovao u Srednji Vijek. Čisto radi ovoga samo.
The 51st State

#14072 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

Škobo Habu wrote: 26/12/2020 10:17
madner wrote: 23/12/2020 21:41

Šta je realna slika?

Da je neko prije 2.000 godine znao za pojam ljudska prava?
ljudska prava ne postoje, postoje samo privilegije. sto je za nekog ljudsko pravo, za drugog je degeneracija i nazadnost
Hakiz

#14073 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Satori, Jelena, ne oponiram tome šta govorite.

Dozvolimo svakome da bude kakav hoće i neka snosi posljedice. Ne radeći za takve, na kupujući njegove proizvode/usluge, ne glasajući za njega.

Ne treba sve biti regulisano zakonima.

A šta ako neko takav uspijeva, ako većina podrži takvu osobu bilo glasovima bilo kupujući? Ako je demokratija vladavina većinski donesenih odluka tada...

Da li je moguće osvijestiti jedno društvo silom (zakoni su u suštini prisila)?

Primjer van teme, ali kao ilustracija.

Poslije svrgavanja Mubaraka Egiptom je zavladao Sisi. Kažu da je i gori od Mubaraka. Da li to znači da pored Arapskog proljeća u njihovom slučaju ili feminističkog pokreta u nekom drugom društvu itd neko društvo je naprosto "osuđeno na svoju sudbinu" i nema mu popravka?

Satori, da, neki ljudi nemaju izbora nego raditi i za one koje preziru. Ali to samo potvrđuje da nismo spremni patiti za principe i da novac, ipak, vlada svime.

Pa da to konačno priznamo i okanemo se ganjanja ideala?
¤ jelena ¤

#14074 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

Škobo Habu wrote: 26/12/2020 11:04

Ja bih nekad ljude sa takvim razmišljanjima teleportovao u Srednji Vijek. Čisto radi ovoga samo.
U pravu si. Trebalo je ovo samo staviti pod navodnike.

Ni u Srednjem vijeku ne bi bili drugačiji, nije do epohe, ali kontam želju...pustu. :D
Hakiz

#14075 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

¤ jelena ¤ wrote: 26/12/2020 12:37
Škobo Habu wrote: 26/12/2020 11:04

U pravu si. Trebalo je ovo samo staviti pod navodnike.

Ni u Srednjem vijeku ne bi bili drugačiji, nije do epohe, ali kontam želju...pustu. :D
Problem sa ljudskim pravima je u tome što se ovdje podrazumijeva da su ona isključivo onakva kako ih na zapadu tumače. Otuda i razni nesporazumi.

I ja sam dio ove kulture, pa mi je ovo tumačenje ljudskih prava razumljivo.

Ali moram dopustititi drugima da ne misle isto. Inače je to opet zapadni kolonijalizam, samo ovaj put na ratištu ideja umjesto oružjem.
Post Reply