Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#13551 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

saint_mirad wrote: 11/11/2020 18:15
Satori wrote: 11/11/2020 18:12 Bezosi i "posrecilo se"

Mackenzie Bezos mu je bila racunovodja i jedan od prvih uposlenika. Dala je otkaz da bi radila s njim i podizala s njim poslovno carstvo. Koliko se sjecam, bila mu je i savjetnica, i Bezos je uvijek hvalio njenu poduzetnost.

(morala sam, samo nastavite :D)
Radnici u Amazonovim skladištima i mnogi drugi u hijerarhiji kompanije su podjednako poduzetni, ako ne i više, pa opet niko od njih nema milijarde.

Njen najveći finansijski asset je što se razvela.
:roll:

Da su poduzetni, ne bi radili u skladištu za nekog drugog. :kiss:
bandit_mo

#13552 Re: Danasnji "feminizam"

Post by bandit_mo »

piupiu wrote: 13/11/2020 09:30
bandit_mo wrote: 11/11/2020 17:17 Najjače je kad prosječni balkanoid vulgaris sa plaćom od 400€ vodi brigu da ga žena ne iskoristi za novac :lol:
:lol: :lol: :lol:

Touché, sister!

Mada se nije smijati usudu ojadjene bosanskohercegovačke radničke klase. :(
Doduše... možda se boje kakve konobarice sa plaćom od 300€ da ih ne raskući :D
saint_mirad

#13553 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

piupiu wrote: 13/11/2020 09:33

Mackenzie Bezos mu je bila racunovodja i jedan od prvih uposlenika. Dala je otkaz da bi radila s njim i podizala s njim poslovno carstvo. Koliko se sjecam, bila mu je i savjetnica, i Bezos je uvijek hvalio njenu poduzetnost.

Radnici u Amazonovim skladištima i mnogi drugi u hijerarhiji kompanije su podjednako poduzetni, ako ne i više, pa opet niko od njih nema milijarde.

Logika u rangu onog DF predizbornohg spota koji kaže ako nemaš posao u BiH onda je to zato što si lijen.

Ispada da je srpska starleta koja je se uda za bogatog šeika poduzetna samo jer zna dati kome treba, a neko što radi dva posla a nema poznanstva da ga proguraju nije.
saint_mirad

#13554 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

bandit_mo wrote: 13/11/2020 09:20
saint_mirad wrote: 12/11/2020 18:30
Dobro napisano, samo osvrt na boldirano. Ovakve stvari se izgovaraju zbog druge strane. Iako je oboma ocigledno sta ko donosi u odnos, muskarac preferira interpretaciju odnosa koji ona govori naglas, svjesno birajuci da zmiri. Naravno da mozemo govoriti i o obrnutim ulogama. I zene slijepo vjeruju muskim lazima.

Sta ovo govori?! Istina je precijenjena i manipulacija je prihvatljiva kao takva. Ljudi ce uvijek oprostiti laz, ali istinu nikad :|
Slažem se, u takvoj postavci stvari obe strane se pomalo i stide istine. Njegova je da je ona s njim isključivo zbog para, a njena da je plitka gold-diggerica i ništa više. Sa druge strane, laž ja slatka i lako provarljiva, otuda je skoro svi i preferiraju i socijalno je prihvatljiva, što je možda i važnije.

Sta ti predlažes, da nastavimo lagati jedni druge za opšte dobro ili da kažemo istinu, makar se postideli sami sebe?
Problem kod ulazaka u brak radi novca/izgleda (da pojednostavim), jest što vrlo brzo to postane nedovoljno. Kao i sa ostalim stavrima, kad nešto dobijemo, hoćemo još. Vrlo brzo novac / izgled dosadi, i hoćeš još. Hoćeš i da te mazi, pazi, i da se može razgovarati, da se brine o djeci... Što onda?
To se i ja pitam, a naše pitanje ima veze sa rastućim trendom razvoda brakova. Ljudima sve to brzo dosadi, a rešenje je razvod.

I onda postaviš sebi pitanje, ima li uopšte smisla ulaziti u brak.
piupiu

#13555 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

saint_mirad wrote: 13/11/2020 09:58

Logika u rangu onog DF predizbornohg spota koji kaže ako nemaš posao u BiH onda je to zato što si lijen.

Ispada da je srpska starleta koja je se uda za bogatog šeika poduzetna samo jer zna dati kome treba, a neko što radi dva posla a nema poznanstva da ga proguraju nije.
Ni blizu.
bandit_mo

#13556 Re: Danasnji "feminizam"

Post by bandit_mo »

saint_mirad wrote: 13/11/2020 10:00
bandit_mo wrote: 13/11/2020 09:20
Slažem se, u takvoj postavci stvari obe strane se pomalo i stide istine. Njegova je da je ona s njim isključivo zbog para, a njena da je plitka gold-diggerica i ništa više. Sa druge strane, laž ja slatka i lako provarljiva, otuda je skoro svi i preferiraju i socijalno je prihvatljiva, što je možda i važnije.

Sta ti predlažes, da nastavimo lagati jedni druge za opšte dobro ili da kažemo istinu, makar se postideli sami sebe?
Problem kod ulazaka u brak radi novca/izgleda (da pojednostavim), jest što vrlo brzo to postane nedovoljno. Kao i sa ostalim stavrima, kad nešto dobijemo, hoćemo još. Vrlo brzo novac / izgled dosadi, i hoćeš još. Hoćeš i da te mazi, pazi, i da se može razgovarati, da se brine o djeci... Što onda?
To se i ja pitam, a naše pitanje ima veze sa rastućim trendom razvoda brakova. Ljudima sve to brzo dosadi, a rešenje je razvod.

I onda postaviš sebi pitanje, ima li uopšte smisla ulaziti u brak.
Ja tek sad, kad su se žene financijski osamostalle, a muškarcima seks postao dostupniji, vidim pravi smisao braka. Ljubav.
Ali opet, ja sam dvaput udavana, dakle romantik :)
saint_mirad

#13557 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Ni blizu.
Jesi mi argumentovala, svaka čast. :mrgreen:

Po tvom uproscenom pogledu na poduzetnost radnici u Amazonu nisu poduzetni jer rade tu gde rade, izuzimajuci sve druge životne okolnosti koje su ih dovele tu gde jesu.

Kad se dalje razradi ova simplifikovana teza po kojoj se poduzetnost meri isključivo po mestu u kapitalistickoj hijerarhiji ispada da su političari, tajkuni i kriminlaci najpoduzetniji pošto za njih rade drugi ljudi i pošto ovi prvi zarađuju neuporedivo više.

Tačno je da sistem nagrađuje ove prevarante i makijaveliste bolje, ali to je to trulosti sistema.
piupiu

#13558 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

saint_mirad wrote: 13/11/2020 10:16
Ni blizu.
Nemam vremena, trenutno 'poduzimam' (u smislu poduzetnistva). :D
hadzinicasa

#13559 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote: 13/11/2020 11:01
Ni blizu.
ko ti je kriv sto se nisi bogato udala.
saint_mirad

#13560 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

piupiu wrote: 13/11/2020 11:01
Ni blizu.
Aha.. Ne zarađuju drugi za tebe. Baš si noOb. :P
Satori

#13561 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Satori »

Bezosova verzija idealne zene je bila "resourceful, smart, brainy and hot" i da je sposobna da ga izvuce iz zatvora neke zemlje treceg svijeta. Njegove rijeci. Poduzetnost se tu ne navodi i smislu daj joj hiljadu, ona ce napraviti milion.

Sto se tice smisla braka, smisao je u zajednistvu i doprinosu svakog pojedinca toj zajednici. I nema veze finansijska (ne)samostalnost i neravnopravnost muskarca i zene, ako obje strane uvazavaju doprinos one druge strane.
AleksoMKD

#13562 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

MarlboroGold wrote: 12/11/2020 18:01 Jebeni monstrumi... skočio mi pritisak od čitanja. Otac najgori ubjedljivo. Ma njih treba odmah objesiti... kakav crni zatvor i zatvorska kazna. Takvi danas hodaju i Evropom i onda se neki ljudi čude bombaškim i drugim napadima.
Nazalost takva im je lokalna kultura. Zaostala.
Dugo ce proci vremena da se nesto promeni a posto je sve izvesnije da ce se Talibani vratiti na vlast i to malo progresa sto je ucinjeno ce biti unazadjeno.
Strpljiva

#13563 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Strpljiva »

Dobro napisano, samo osvrt na boldirano. Ovakve stvari se izgovaraju zbog druge strane. Iako je oboma ocigledno sta ko donosi u odnos, muskarac preferira interpretaciju odnosa koji ona govori naglas, svjesno birajuci da zmiri. Naravno da mozemo govoriti i o obrnutim ulogama. I zene slijepo vjeruju muskim lazima.

Sta ovo govori?! Istina je precijenjena i manipulacija je prihvatljiva kao takva. Ljudi ce uvijek oprostiti laz, ali istinu nikad :|

Ovo je postavka medjuljudskih odnosa. Ne bih rekla da se stide, nego im druga strana pomaze negirati stvarnost. Ovo se moze primijeniti na bilo koji odnos.

Nemamo mi tu sta odlucivati. Svako kreira i bira zivot po svojoj mjeri. Zivjeti u istini donosi spokoj, dok pretvaranje moze otvoriti vise vrata.
saint_mirad

#13564 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Strpljiva wrote: 13/11/2020 14:22

Ovo je postavka medjuljudskih odnosa. Ne bih rekla da se stide, nego im druga strana pomaze negirati stvarnost. Ovo se moze primijeniti na bilo koji odnos.

Nemamo mi tu sta odlucivati. Svako kreira i bira zivot po svojoj mjeri. Zivjeti u istini donosi spokoj, dok pretvaranje moze otvoriti vise vrata.
Pravo pitanje jeste zašto neko želi negirati stvarnost, zašto je takav pristup društveno poželjan?

A sa poslednjom rečenicom se slažem u potpunosti.
alexz

#13565 Re: Danasnji "feminizam"

Post by alexz »

Neko radije živi u lažno kreiranoj stvarnosti. Sa istinom se teško nositi.
piupiu

#13566 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Balša Brković: Ako u XXI vijeku žena, k tome i intelektualka ima potrebu da naglasi da nije feministkinja, riječ je o nekom debelom nerazumijevanju. I svijeta i znanja. Danas je nemoguće da i obrazovan muškarac makar u nekoj mjeri ne bude feminista (kada to podrazumijeva puno razumijevanje za dimenzije i oblike rodnog problema kroz istoriju) a kamo li - sama žena.

Potreba da se odredite da niste feministkinja krajnje je sumnjiva. Obično je čujete od žena koje bi da se “izdignu” iznad tih trivijalnosti kao što su - rodna ravnopravnost, emancipacija i sično. A što znači to “izdizanje”? Apsolutno stajanja na drugu stranu, odabir muškoga pogleda na stvari. Iza te izjave krije se, po pravilu, najopakije robovanje rodnim klišeima.

Via FB
dorkcic

#13567 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dorkcic »

Ja sam studirala sa djevojkom koja je bila uvjerena da ne može da položi jedan ispit jer je profesorica feministkinja, a ova nije. :lol:
vjeshalica

#13568 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

dorkcic wrote: 14/11/2020 12:42 Ja sam studirala sa djevojkom koja je bila uvjerena da ne može da položi jedan ispit jer je profesorica feministkinja, a ova nije. :lol:
Pogresno uvjerenje je imala. Bila je preglupa za polaganje ispita.
saint_mirad

#13569 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

feminizam kao partner neoliberalnog kapitalizma
Image
MarlboroGold

#13570 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: 14/11/2020 10:00
Balša Brković: Ako u XXI vijeku žena, k tome i intelektualka ima potrebu da naglasi da nije feministkinja, riječ je o nekom debelom nerazumijevanju. I svijeta i znanja. Danas je nemoguće da i obrazovan muškarac makar u nekoj mjeri ne bude feminista (kada to podrazumijeva puno razumijevanje za dimenzije i oblike rodnog problema kroz istoriju) a kamo li - sama žena.

Potreba da se odredite da niste feministkinja krajnje je sumnjiva. Obično je čujete od žena koje bi da se “izdignu” iznad tih trivijalnosti kao što su - rodna ravnopravnost, emancipacija i sično. A što znači to “izdizanje”? Apsolutno stajanja na drugu stranu, odabir muškoga pogleda na stvari. Iza te izjave krije se, po pravilu, najopakije robovanje rodnim klišeima.

Via FB
Valjda i sama znaš da ima više vrsta feminizama, a isto tako bi i on trebao znati. Itekako ima smisla kad naglašavaju da se ne identificraju sa nekim recimo radikalnim, a koji su sve više mainstream na zapadu čije djelovanje osjeti/vidi raja i na ovim prostorima - tako da imamo i njihove satelite poput Jelene Veljače i na ovim prostorima. Nije to više ni toliko mainstream koliko ti radikalni polako i sve više počinju predstavljati konačni stadij evolucije feminizama... manspreading, mansplaining i slične gluposti kojima se bave poprililno razmažene žene 21. vijeka u zapadnim zemljama. Okretanjem leđa tome nije podržavanje patrijarhata po defaultu, već prepoznavanje nečeg što je licemjerno i štetno za društvo, pa i njih same. Tako da... Balša Brković fula stadion i bolje bi bilo da se drži samo književnosti.

Ustvari ne fula cijeli stadion... on je samo još jedan moderni feministički android koji smatra ako žene nešto ne prihvataju u feminizmima ili čitave feminizme da su nezahvalne i da danas bez feminizama ništa ne bi imale, a sadržaj i kvalitet tih pokreta danas nikad nisu bili slabiji i to žene koje spominje upravo prozivaju... opravdano i s dobrim razlozima.

Da opišem ovo uz najbolju franšizu...

Image

Android Balša i svi slični njemu su Anakin, a u njegovim očima Obi-Wan u pozadini je zli patrijarhat :mrgreen:
Hakiz

#13571 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Kako je ovo arogantna i bezobrazna izjava...
sadie_forever

#13572 Re: Danasnji "feminizam"

Post by sadie_forever »

Hakiz wrote: 15/11/2020 13:44

itekako ,bas me zanima cime se to on bavi
Hakiz

#13573 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

piupiu wrote: 14/11/2020 10:00

Via FB
Možda mu ovo uvlačenje i pomaže da više jebe, ko zna.
Hakiz

#13574 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

vjeshalica wrote: 14/11/2020 13:01
dorkcic wrote: 14/11/2020 12:42 Ja sam studirala sa djevojkom koja je bila uvjerena da ne može da položi jedan ispit jer je profesorica feministkinja, a ova nije. :lol:
Pogresno uvjerenje je imala. Bila je preglupa za polaganje ispita.
Da, i na Ekonomiji u Sarajevu je bio mit da profesorica mrzi lijepe studentice jer ju je muž sa jednom prevario. Naravno da nije bilo tačno.
piupiu

#13575 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Hakiz wrote: 15/11/2020 13:44

Ni najmanje. Ideja da je svaki čovjek rodjen poduzetan (u smislu poduzetništva), je totalno naivna. To ne znači da ti ljudi nisu radini. Dobijam ospice od komentara po društvenim mrežama u kojima zadnjih 20 godina nekadašnja radnička klasa kuka kako je zadatak države da otvara fabrike. To je isti način razmišljanja. No nije za ovu temu...
Post Reply