Potpuno si upravu, samo zvanicna statistika bi otkrila pravo stanje, al nazalost toga nema il se brojke krije/friziraju sta vec. Jedina relevantna donekle ostaje brojka o ljudima koji su se odrekli drzavljanstva, ali ni ona nije neki pokazatelj jer negdje imas dvojno drzavljanstvo, negdje mozes dobiti trajni boravak i nikad ne uzeti drzavljanstvo (npr. u Austriji vecina "ponosno" zadrzava bosansko, srbijansko itd.. a zive i zivjece do kraja u Austriji).n+1 wrote: ↑12/12/2022 01:22 Ljudi na ovom forumu moraju shvatiti da njihova avlija nije reprezentativna za državu i više miliona njenih stanovnika. Ne može tvoja percepcija biti mjerodavnija od onoga što objavi, recimo, Agencija za statistiku, ili u ovom slučaju Ujedinjene nacije.
Da, tvoji prijatelji su otišli. Da, niste 2010. razmišljali o odlasku. Ali to ne znači kako 2010. tuđi prijatelji nisu odlazili u još većim brojkama, niti znači da drugi ljudi nisu razmišljali o odlasku. Ni ti ni ja nismo mjera svijeta.
Zato bi trebalo da te zanima šta kažu zvanične statistike i podaci koje imamo, jer jedino tako dobivamo uvid u sliku koja nije puka refleksija našeg individualnog iskustva, koje onda projiciramo na sve ostale.
Te "statistike u BiH" o kojima govoriš ne postoje. Brojka od 100k godišnje je podvala.
Tako da u nedostatku stvarnih pokazatelja, licna iskustva su jedina koja ostaju da dijelomo po forumu. I moje je takvo da kroz 00te u osnovnoj i srednjoj otisao mislim 1 lik iz razreda od nekih 30tak u razredu. A kroz 10te, od 30tak ljudi koji su dosli na master njih 15tak je sad vani, a i ne pratim sve pa moze biti i vise. Isto vazi i za raju iz komsiluka, 00tih se gradilo naselje, danas se kuce prazne jedna po jedna. Eto vratio se jedan penzioner iz Holandije, u medjuvremenu otislo 20tak mladih i par jos planira. Od mog uskog kruga prijatelja, ostala 2 u BiH, od njih 1 vec gledao opcije za Svedsku, pa ako mu to ne prodje gledace Njemacku il Austriju.
Jasni su meni nedostaci ove metodologije brojanja, jer ako idu ljudi u 20tim, onda u osnovnoj ja te ne bih ni vidio, nit direktno nit kroz njihovu djecu. Al bez obzira, i ako se islo masovnije 00tih, i sad se definitivno ide u velikom broju.