"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dope_Man

#1326 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

n+1 wrote: 12/12/2022 01:22 Ljudi na ovom forumu moraju shvatiti da njihova avlija nije reprezentativna za državu i više miliona njenih stanovnika. Ne može tvoja percepcija biti mjerodavnija od onoga što objavi, recimo, Agencija za statistiku, ili u ovom slučaju Ujedinjene nacije.

Da, tvoji prijatelji su otišli. Da, niste 2010. razmišljali o odlasku. Ali to ne znači kako 2010. tuđi prijatelji nisu odlazili u još većim brojkama, niti znači da drugi ljudi nisu razmišljali o odlasku. Ni ti ni ja nismo mjera svijeta.

Zato bi trebalo da te zanima šta kažu zvanične statistike i podaci koje imamo, jer jedino tako dobivamo uvid u sliku koja nije puka refleksija našeg individualnog iskustva, koje onda projiciramo na sve ostale.

Te "statistike u BiH" o kojima govoriš ne postoje. Brojka od 100k godišnje je podvala.
Potpuno si upravu, samo zvanicna statistika bi otkrila pravo stanje, al nazalost toga nema il se brojke krije/friziraju sta vec. Jedina relevantna donekle ostaje brojka o ljudima koji su se odrekli drzavljanstva, ali ni ona nije neki pokazatelj jer negdje imas dvojno drzavljanstvo, negdje mozes dobiti trajni boravak i nikad ne uzeti drzavljanstvo (npr. u Austriji vecina "ponosno" zadrzava bosansko, srbijansko itd.. a zive i zivjece do kraja u Austriji).

Tako da u nedostatku stvarnih pokazatelja, licna iskustva su jedina koja ostaju da dijelomo po forumu. I moje je takvo da kroz 00te u osnovnoj i srednjoj otisao mislim 1 lik iz razreda od nekih 30tak u razredu. A kroz 10te, od 30tak ljudi koji su dosli na master njih 15tak je sad vani, a i ne pratim sve pa moze biti i vise. Isto vazi i za raju iz komsiluka, 00tih se gradilo naselje, danas se kuce prazne jedna po jedna. Eto vratio se jedan penzioner iz Holandije, u medjuvremenu otislo 20tak mladih i par jos planira. Od mog uskog kruga prijatelja, ostala 2 u BiH, od njih 1 vec gledao opcije za Svedsku, pa ako mu to ne prodje gledace Njemacku il Austriju.

Jasni su meni nedostaci ove metodologije brojanja, jer ako idu ljudi u 20tim, onda u osnovnoj ja te ne bih ni vidio, nit direktno nit kroz njihovu djecu. Al bez obzira, i ako se islo masovnije 00tih, i sad se definitivno ide u velikom broju.
Ommadawn

#1327 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

n+1 wrote: 12/12/2022 09:42
Ommadawn wrote: 12/12/2022 09:31 U periodu između 2001 i 2014 je bilo jako teško dobiti azil u Skandinaviji.
Do 2010 nisi mogao doći bez vize za posjetu u Švedsku i nije je bilo lako dobiti.
Kada si ti otišao?
U maju 1993 godine, u šest sati i tridesetpet minuta.
Ommadawn

#1328 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

muha_sa wrote: 12/12/2022 09:46
Ommadawn wrote: 12/12/2022 09:31 U periodu između 2001 i 2014 je bilo jako teško dobiti azil u Skandinaviji.
Do 2010 nisi mogao doći bez vize za posjetu u Švedsku i nije je bilo lako dobiti.
Švedi nisu normalni to vazda ponavljam--kakve su sve bagre naprimali :-) onako lijepu državu ce im bagra sjebat :(
To stoji.
Ali njihova bagra je još gora, vjeruj mi.
Oni će tek da jebu majku ovoj zemlji.
Nokian808

#1329 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Nokian808 »

SpecialOffer wrote: 09/12/2022 15:54 Pa nije bas davno proslo vrijeme cim u dosta firmi onu pomoc od 1080 KM "gazde" uzimaju sebi.
U jednoj informatickoj firmi se "dosjetili" isplate tih 1080 ali ne kao pomoc/dodatak na platu vec kao platu da ne mora gazdarica platiti porez bar na jednu platu :D kad sam cuo nisam mogao vjerovati cega se uhljupkusa sjetila....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1330 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

uplati to
ali ne da na ruke

klasika :lol:
n+1

#1331 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Dope_Man wrote: 12/12/2022 09:56
n+1 wrote: 12/12/2022 01:22 Ljudi na ovom forumu moraju shvatiti da njihova avlija nije reprezentativna za državu i više miliona njenih stanovnika. Ne može tvoja percepcija biti mjerodavnija od onoga što objavi, recimo, Agencija za statistiku, ili u ovom slučaju Ujedinjene nacije.

Da, tvoji prijatelji su otišli. Da, niste 2010. razmišljali o odlasku. Ali to ne znači kako 2010. tuđi prijatelji nisu odlazili u još većim brojkama, niti znači da drugi ljudi nisu razmišljali o odlasku. Ni ti ni ja nismo mjera svijeta.

Zato bi trebalo da te zanima šta kažu zvanične statistike i podaci koje imamo, jer jedino tako dobivamo uvid u sliku koja nije puka refleksija našeg individualnog iskustva, koje onda projiciramo na sve ostale.

Te "statistike u BiH" o kojima govoriš ne postoje. Brojka od 100k godišnje je podvala.
Potpuno si upravu, samo zvanicna statistika bi otkrila pravo stanje, al nazalost toga nema il se brojke krije/friziraju sta vec. Jedina relevantna donekle ostaje brojka o ljudima koji su se odrekli drzavljanstva, ali ni ona nije neki pokazatelj jer negdje imas dvojno drzavljanstvo, negdje mozes dobiti trajni boravak i nikad ne uzeti drzavljanstvo (npr. u Austriji vecina "ponosno" zadrzava bosansko, srbijansko itd.. a zive i zivjece do kraja u Austriji).

Tako da u nedostatku stvarnih pokazatelja, licna iskustva su jedina koja ostaju da dijelomo po forumu. I moje je takvo da kroz 00te u osnovnoj i srednjoj otisao mislim 1 lik iz razreda od nekih 30tak u razredu. A kroz 10te, od 30tak ljudi koji su dosli na master njih 15tak je sad vani, a i ne pratim sve pa moze biti i vise. Isto vazi i za raju iz komsiluka, 00tih se gradilo naselje, danas se kuce prazne jedna po jedna. Eto vratio se jedan penzioner iz Holandije, u medjuvremenu otislo 20tak mladih i par jos planira. Od mog uskog kruga prijatelja, ostala 2 u BiH, od njih 1 vec gledao opcije za Svedsku, pa ako mu to ne prodje gledace Njemacku il Austriju.

Jasni su meni nedostaci ove metodologije brojanja, jer ako idu ljudi u 20tim, onda u osnovnoj ja te ne bih ni vidio, nit direktno nit kroz njihovu djecu. Al bez obzira, i ako se islo masovnije 00tih, i sad se definitivno ide u velikom broju.
Mislim da je percepcija na ovom forumu dijelom iskrivljena i zbog toga što su migracije vjerovatno s određenim zakašnjenjem zahvatile gradska područja.

Uzmi u obzir jednu od rijetkih statistika koju imamo: početkom milenija u Republici Srpskoj bilo je oko 300k Bošnjaka (povratnika), dok ih danas ima manje od 100k. Gdje je nestalo 200k ljudi? Ti ljudi nisu nestali zadnjih 5 godina. Da, dijelom je riječ o unutrašnjim migracijama, ali dobar dio je otišao vani.

Međutim, dok su oni odlazili, meni i tebi stvar nije izgledala kao egzodus. Tek kada je raja iz komšiluka počela odlaziti, počelo se o tome i pričati. Zato naše individualno iskustvo nije mjera svijeta. To što mi nismo vidjeli egzodus svojim očima, ne znači kako ga nije bilo.
PaulTracy

#1332 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PaulTracy »

Bože, pomozi ljudima da shvate šta se dešava da svaki dan ne čitam članke i komentare na ovu temu tipa "zašto odlaze ljudi, kako zaustavit odlazak mladih ljudi...".
Shvatite ovo.
U poslovnoj zoni Svijet je u 20. stoljeću otvoreno 6 fabrika.
Fabrika Hrvatska u kojoj radnici imaju godišnju bruto plaću od 29 000$ (hrvatski BDP per capita). Firma Bugarska u kojoj radnici imaju godišnju bruto plaću od 21 000$. Fabrika Bosna u kojoj radnici imaju godišnju bruto plaću od 13 000$. Fabrika Bolivija u kojoj radnici imaju godišnju bruto plaću 7 500$. Fabrika Kirgistan u kojoj radnici imaju godišnju bruto plaću 3 700$. Fabrika Lesoto u kojoj radnici imaju godišnju bruto plaću 3 000$. Sve te fabrike su radile i funkcionisale duže od 40/50 godina. 2013 godine u istoj poslovnoj zoni se otvara fabrika Njemačka čiji vlasnik ima 10x veći kapital nego vlasnici 6 nabrojanih fabrika zajedno, potrebni su mu radnici i on ulazi u fabrike Hrvatska, Bugarska i Bosna, tamo stavlja oglas "primam radnike ove fabrike u radni odnos, godišnja bruto plaća 60 000$". 30 dana poslije fabrike Hrvatska, Bugarska i Bosna ostaju bez radnika i propadaju a fabrike Bolivija, Kirgistan i Lesoto niko nije napustio,rade i dalje iako su uslovi tamo puno lošiji?
ZAŠTO LI 🤔🤔🤔🤔?
TheGodfather001

#1333 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by TheGodfather001 »

Truba wrote: 12/12/2022 09:42
TheGodfather001 wrote: 12/12/2022 09:16 Meni je najviše drugara iz razreda otišlo u inostranstvo u periodu 1996. do 1998.g. Svi su rođeni u Sarajevu, preživjeli rat, roditelji ostali bez posla, beznađe i kriminal zavladali, narkotici, dizel generacija zarazila djecu, roditelji sabrali 2+2, shvatili pametni u kojem smjeru je krenula BiH nakon rata i ispalili se. Bukvalno od tri reda školskih klupa u razredu, bez pretjerivanja, u razredu je ostao jedan popunjen red klupa "starih drugara" koji je završio započeto školovanje. Naravno, demografija je učinila svoje pa su nove drugare doveli iz bh. pripi..na i popunili nepopunjene klupe. Ovi koji su otišli iz razreda, niko se nije vratio, većina ih se skrasila u Americi i Kanadi (bio neki program useljavanja preko Makedonije i to su iskoristili), danas odrasli ljudi i niko mi nije rekao da se pokajao što je otišao niti se planiraju vraćati. A i roditelji tih drugara su poprilično etablirani u svojim društvenim zajednicama i većina je zaboravila na ovu geografsku širinu i dužinu.
jbt pa šta smo mi jbt niko nije otišo a isto smo se mučili sa siromaštvom i beznađem...ustvari 2 su otišle pa se jedna vratila nakon 7godina pa opet otišla ali u hrvatsku
jbt retrogadni smo očito element... otišla jedna u australiju 1997 i jedan susjed...
statičari :D
mogu reći za sebe da nisam bio u porodičnoj poziciji da imam, u tom trenutku, odlučujuću moć kojom bih uticao na odluke starijih :D a stariji su bili ideološki isprazni i nisu prihvatali činjenicu da su proveli 4 godine u rovovima i u krvi do pojasa, uzalud, braneći i boreći se za bolje sutra, dobili od šake do lakta.
Uglavnom, svi koji su otišli vanka, i danas su gore. Djecu uopšte ne uče o svojim korijenima, a nekoliko drugara ne dozvoljava da se koristi BHS jezicima u kući uopće. Doduše, oni su preživjeli porodični pakao na Trgu Pere Kosorića jer su djeca iz "mješovitih brakova". I nije im smiješna uopšte situacija u BiH.
Dope_Man

#1334 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

PaulTracy wrote: 12/12/2022 10:36 Bože, pomozi ljudima da shvate šta se dešava da svaki dan ne čitam članke i komentare na ovu temu tipa "zašto odlaze ljudi, kako zaustavit odlazak mladih ljudi...".
Shvatite ovo.
U poslovnoj zoni Svijet je u 20. stoljeću otvoreno 6 fabrika.
Fabrika Hrvatska u kojoj radnici imaju godišnju bruto plaću od 29 000$ (hrvatski BDP per capita). Firma Bugarska u kojoj radnici imaju godišnju bruto plaću od 21 000$. Fabrika Bosna u kojoj radnici imaju godišnju bruto plaću od 13 000$. Fabrika Bolivija u kojoj radnici imaju godišnju bruto plaću 7 500$. Fabrika Kirgistan u kojoj radnici imaju godišnju bruto plaću 3 700$. Fabrika Lesoto u kojoj radnici imaju godišnju bruto plaću 3 000$. Sve te fabrike su radile i funkcionisale duže od 40/50 godina. 2013 godine u istoj poslovnoj zoni se otvara fabrika Njemačka čiji vlasnik ima 10x veći kapital nego vlasnici 6 nabrojanih fabrika zajedno, potrebni su mu radnici i on ulazi u fabrike Hrvatska, Bugarska i Bosna, tamo stavlja oglas "primam radnike ove fabrike u radni odnos, godišnja bruto plaća 60 000$". 30 dana poslije fabrike Hrvatska, Bugarska i Bosna ostaju bez radnika i propadaju a fabrike Bolivija, Kirgistan i Lesoto niko nije napustio,rade i dalje iako su uslovi tamo puno lošiji?
ZAŠTO LI 🤔🤔🤔🤔?
Tvoj je problem sto nisi zeljan da shvatis da i te drzave napustaju. Al nije isto otici iz Kirgistana i Bolivije u Njemacku, i Bosancu koji samo treba sjesti na bus. Migracije se desavaju svugdje po svijetu, tamo gdje su granice "labavije" tj. gdje je manje procedure za prelazak, toga ima vise, logicno, i obicno su to neki lokalni krugovi (logicno opet) gdje mi imamo olaksan rezim sa EU, dok vjerovatno neke juznoamericke ili azijske drzave imaju isto tako medjusobno.

A logicno je i da Bosanac radije ide u Njemacku a Bolivijac u Cile nego obrnuto ne samo zbog udaljenosti i papira, vec i kulture. Uglavnom, trziste je otvoreno, ljudi imaju sredstva informisanja i mogu birati (al i dalje se moraju izboriti) da zive tamo gdje misle da ce im biti dobro.
Truba

#1335 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

TheGodfather001 wrote: 12/12/2022 12:19
Truba wrote: 12/12/2022 09:42

jbt pa šta smo mi jbt niko nije otišo a isto smo se mučili sa siromaštvom i beznađem...ustvari 2 su otišle pa se jedna vratila nakon 7godina pa opet otišla ali u hrvatsku
jbt retrogadni smo očito element... otišla jedna u australiju 1997 i jedan susjed...
statičari :D
mogu reći za sebe da nisam bio u porodičnoj poziciji da imam, u tom trenutku, odlučujuću moć kojom bih uticao na odluke starijih :D a stariji su bili ideološki isprazni i nisu prihvatali činjenicu da su proveli 4 godine u rovovima i u krvi do pojasa, uzalud, braneći i boreći se za bolje sutra, dobili od šake do lakta.
Uglavnom, svi koji su otišli vanka, i danas su gore. Djecu uopšte ne uče o svojim korijenima, a nekoliko drugara ne dozvoljava da se koristi BHS jezicima u kući uopće. Doduše, oni su preživjeli porodični pakao na Trgu Pere Kosorića jer su djeca iz "mješovitih brakova". I nije im smiješna uopšte situacija u BiH.
ja sam bio izbjeglica u malom selu u hercegovini
i povratak u sarajevo mi je 1995 ostvarenje trogodišnjeg sna
ko bi onda 1996 ili 1997 želio ići dalje

razumijem one koji su bili u ratu pa da im je dojadilo
ali fascinantni su mi vizionari koji su 1997. vijdeli i shvatili neke stvari ... :D
baš moraš biti ispred
TheGodfather001

#1336 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by TheGodfather001 »

Truba wrote: 12/12/2022 13:07

ali fascinantni su mi vizionari koji su 1997. vijdeli i shvatili neke stvari ... :D
baš moraš biti ispred
Ja sam 1996.g. želio popiti Coca Colu, pojesti 2 jajeta na oko i kupiti novu nogometnu loptu sa kojom ćemo pucati penale ispred škole bez straha od granatLe ili snajpera. Ja sam takvu viziju imao i u ratu, jbga. Roditelji blizanaca iz mog razreda su radili - otac u tadašnjim Carinama, a mati u Ljekarima bez granica ili Care Canada-i, prvi su se 1997.g. pokupili i otišli glavom bez obzira, a nije im bilo loše. Sjećam se da im je otac tada vozio službenog VW Golf-a III bijele boje, čitav komšiluk se ibretio tom autu. Očigledno, neko je pretpostavio čemu sve vodi, a neko je znao kakva budućnost sa uspostavljenim "državnim upravljanjem" nas čeka. Jedino mi je logično i probavljivo da su te vizije mogli imati oni okupljeni oko trezora i tunela d-b, dok su moji jadnici ginuli za "slobodnu studentsku misao" i pretpostavljali da će se kuća sama obnoviti, da će biti plaćeni za svoje teške poslove i tako dalje, kako tada, tako i sada. Ali eto...da ne idemo u off.
McGradySA

#1337 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by McGradySA »

Ja sam tražio 900 KM platu za pomoćnog kuhara u dva restorana, u jednom me odbili a iz drugoga nekada nisu ni zvali. Mislim da oni imaju tih radnika i konobara na bacanje.
Ommadawn

#1338 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

baš moraš biti ispred
Šta je teško bilo vidjeti, u maju 1996 nas rođaci zovu i pitaju kako bi mogli da dođu u Swe.

Ko je i malo pameti imao prije 1996 mogao je vidjeti gdje to vodi. Nemaš kruha da jedeš a drugi imaju i ptičjeg mlijeka.
Truba

#1339 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

TheGodfather001 wrote: 12/12/2022 13:57

baš moraš biti ispred
Ja sam 1996.g. želio popiti Coca Colu, pojesti 2 jajeta na oko i kupiti novu nogometnu loptu sa kojom ćemo pucati penale ispred škole bez straha od granatLe ili snajpera. Ja sam takvu viziju imao i u ratu, jbga. Roditelji blizanaca iz mog razreda su radili - otac u tadašnjim Carinama, a mati u Ljekarima bez granica ili Care Canada-i, prvi su se 1997.g. pokupili i otišli glavom bez obzira, a nije im bilo loše. Sjećam se da im je otac tada vozio službenog VW Golf-a III bijele boje, čitav komšiluk se ibretio tom autu. Očigledno, neko je pretpostavio čemu sve vodi, a neko je znao kakva budućnost sa uspostavljenim "državnim upravljanjem" nas čeka. Jedino mi je logično i probavljivo da su te vizije mogli imati oni okupljeni oko trezora i tunela d-b, dok su moji jadnici ginuli za "slobodnu studentsku misao" i pretpostavljali da će se kuća sama obnoviti, da će biti plaćeni za svoje teške poslove i tako dalje, kako tada, tako i sada. Ali eto...da ne idemo u off.
Imamo slicne info
A rezultati i zakljucci drigaciji dijametralno
Mada te u stranim organizacinama ne bih racunao
zrakomlat

#1340 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zrakomlat »

Lajavikrelac wrote: 10/12/2022 13:20 Pazi ovo, skoro sve firme su ovakve:
Spoiler
Show
Image

Image

https://mojahercegovina.com/banjalucani ... uci-video/
fortaleza

#1341 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

n+1 wrote: 12/12/2022 08:55
ma_zdra'o wrote: 12/12/2022 06:56

I mi koji smo bili djeca od 2000 do 2010 se sjecamo da li je ko od raje iz razreda otisao...i bilo je vrlo malo takvih. Te cike o kojima pricas su roditelji te djece i iskreno iz mog okruzenja takvih je broj bio neznatan, i to na nivou cijele skole. Danas iz tog istog razreda barem 5 znam sto nisu vise u Sa, na nivou skole da ne govorim.
U manjim sredinama je jos katastrofalnija statistika. Bihac naprimjer...
Isto tako, 90ih i ranih 2000tih bilo je mnogo djece povratnika iz Njemacke, Amerike pa cak i Australije. Danas sumnjam da ima takve djece.
Mislim da brojke o kojima se prica nisu zabluda.
Ljudi odlaze u kontinuitetu od početka milenija. Pustoš koju danas vidimo rezultat je tog kontinuiteta i emigracije koja traje više od 20 godina.

Kada insistiramo da su se gradovi ispraznili u zadnjih 5 godina, mi zapravo zanemarujemo taj kontinuitet, pa ispaljujemo brojke od 100k godišnje, da bismo objasnili stvar, mada su brojke sumanute, a istina je da je demografski slom bio mnogo postepeniji.

Prije 5-7 godina višedecencijska emigracija postala je oku vidljiva, a to što je postala oku vidljiva, značilo je da je postala i goruća tema. I odjednom svi misle da se dinamika rasplela u nekoliko godina. A nije.
Slažem se uglavnom, samo jedna dodatna kvaka. Prirodni priraštaj je bio pozitivan tamo negdje do 2009-2010te godine. Nakon toga smo ušli u minus iz kojega ne da se ne možemo iščupati, nego je sve veći, a od korone se brojke još malo povećale.

I zbog toga je vidljivije da je manje djece, a samim tim i ljudi.

Imali smo jednog pajdu u razredu u osnovnoj krajem 90tih koji se ispalio u Britaniju, i svake godine smo dobijali pisma od njega, slike, dječja posla. :D

On je bio jedini koji je otišao vani u tih osam godina osnovne, nas preostalih 29 smo ostali, odnosno naše obitelji.

Sad čujem da godišnje ide barem po jedna emigracija.
fortaleza

#1342 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

McGradySA wrote: 12/12/2022 14:14 Ja sam tražio 900 KM platu za pomoćnog kuhara u dva restorana, u jednom me odbili a iz drugoga nekada nisu ni zvali. Mislim da oni imaju tih radnika i konobara na bacanje.
Prije će zatvoriti nego dati poštenu plaću. I to se i događa. Previše su navikli na veliku maržu, a s malom ne žele raditi.
Truba

#1343 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Tako je i u biznisu knjiga
Kupio bi za 2 marke a prodavao za 35

Dok ja lagano kupim za 4 nije mi zao odmah za 6 prodati

Cudno
_Reds_

#1344 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _Reds_ »

Nokian808 wrote: 12/12/2022 10:17
SpecialOffer wrote: 09/12/2022 15:54 Pa nije bas davno proslo vrijeme cim u dosta firmi onu pomoc od 1080 KM "gazde" uzimaju sebi.
U jednoj informatickoj firmi se "dosjetili" isplate tih 1080 ali ne kao pomoc/dodatak na platu vec kao platu da ne mora gazdarica platiti porez bar na jednu platu :D kad sam cuo nisam mogao vjerovati cega se uhljupkusa sjetila....
A gdje su doprinosi ?
Ne ide to baš tako jednostavno, eh sad ću jedna mjesec peskočiti redovne plate, pa nisu ni inspkecije toliko glupe. Ta samo sebi navlači probeleme.
JohnnyS

#1345 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by JohnnyS »

Ima ovoga da smo mi kasno vidjeli pražnjenje jer su se gradovi možda zadnji počeli prazniti, ali ja ne mogu ne primukoliko se upadljivo sve ovdje u Hercegovini počelo prazniti ulaskom Hrvatske u EU 2013.
nekome

#1346 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

Koliko mediji drame da se prazni, do sad bi se drzava ispraznila 5 puta...
Ocigledno jeste vise ljudi odlazi nego sto se vraca, ali nije to nista neobicno u odnosu na ostatak svijeta.
Doba je migracija, kod nas mozda malo veci procenat istih ali takvo je doba generalno...
Haris.ba

#1347 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

nekome wrote: 14/12/2022 10:15 Koliko mediji drame da se prazni, do sad bi se drzava ispraznila 5 puta...
Ocigledno jeste vise ljudi odlazi nego sto se vraca, ali nije to nista neobicno u odnosu na ostatak svijeta.
Doba je migracija, kod nas mozda malo veci procenat istih ali takvo je doba generalno...
Da se neka vijest ne drami, ne bi bila zanimljiva. Tako i mediji i konzumenti medija funkcioniraju.

Razlika u odnosu na svijet kuda se ide jest sa mi popunjavamo tudje minuse, a kod nas ostaje minus.

Samo po sebi smanjenje stanovnistva ne znaci nista. Stvar je kakva nas buducnost ceka i sta to znaci.

Je li ovo zemlja za cca. 2 miliona stanovnika? I kakvih 2 miliona.
El_comadante

#1348 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by El_comadante »

Ja evo neznam nikoga da je otišao vani, ni iz osnovne škole niti srednje niti komšije prijatelji rodbina.
toska

#1349 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by toska »

El_comadante wrote: 14/12/2022 11:42 Ja evo neznam nikoga da je otišao vani, ni iz osnovne škole niti srednje niti komšije prijatelji rodbina.
interesantno, ali moguće, evo da i ja pobrojim najbliže:

majka + njene 4 sestre, njih pet ukupno djece 9, otišao samo jedan i to pravo sa Nišića 95.

otac je imao 2 sestre, te dvije tetke 4 djece, dvoje u BiH, dvoje u Hr, otišao niko.
završetkom rata svi u 20 i 30im, ukupno 13, otišlo 1

treća generacija, potomci ove gore djece, ukupno 11, bez djece ovog što je od 95. u DE jer je djecu dobio tamo, otišao samo 1 prošle godine.

znači od prvih rođaka, ukupno 24 iz druge i treće generacije, otišlo dvoje.
sve Sa plus četvero Hr, niko nije bio izbjeglica u ratu, ostali u svojim domovima i to je možda presudno za mali odlazak.

četvrta gen. je premlada, mala djeca.

edit: matematika
Last edited by toska on 14/12/2022 20:28, edited 2 times in total.
nekome

#1350 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

Iz “pustih” mjesta mislim da je pola otislo unutar bih u sa ze bl mo itd...
Post Reply