"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1301 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

U moje doba trend je bio....magisterij
Kurto i panto je upisivao
Sume su se davale u ona doba 5000 10000
To je ono 4 plus 2 pa dalje la doktoratu

Sad djeca bjeze od faksa pametni
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1302 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

zippoo87 wrote: 11/12/2022 16:01 A niko ne spominje migracije na istok,tj.Dubai,Katar,SaudijskaArabija
Pa ima i tamo par desetaka hiljada ljudi iz BiH koji zive i rade.
Najvece migracije tj.najveci broj odlazaka u EU je bio od 2015.-2020. do korone i traje i danas a odlaze sada svi,cijele porodice.
Ljudi koji odu u zaljevske zemlje se nakon određenog broja godina vrate. Tamo su da skupe pare i onda nazad. Što je po meni najbolja varijanta. Samo što ne može svako otići tamo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1303 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

n+1 wrote: 11/12/2022 17:58
zippoo87 wrote: 11/12/2022 16:01 Najvece migracije tj.najveci broj odlazaka u EU je bio od 2015.-2020. do korone i traje i danas a odlaze sada svi,cijele porodice.
To je popularna, ali netačna percepcija.
Sta je netachno
n+1

#1304 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

_BataZiv_0809 wrote: 11/12/2022 23:45
n+1 wrote: 11/12/2022 17:58

To je popularna, ali netačna percepcija.
Sta je netachno
Narativ da je najviše ljudi otišlo zadnjih 5-10 godina. Odnosno, da se broj ljudi koji odlazi povećava.

Kako sam ranije već pisao (a i postavljao na temi Demografija), UN procjenjuje da je najviše ljudi ispaljeno u deceniji 2000. - 2010. Meni je to i logično, bilo nas je ovdje daleko više, pa je više moglo i otići, ekonomski pritisak je bio veći, Njemačka je i tada privlačila radnike, ali su otvorenije bile i Amerika/Kanada, te pogotovo Skandinavija, kada je i otišlo većina naših forumskih Amerikanaca/Skandinavaca.

Razlog zašto nam se čini da sada odlazi više ljudi je dobrim dijelom u tome što su odlasci vidljiviji zahvaljujući internet medijima i društvenim mrežama, cijela stvar je postala opsesivna i goruća tema, a uostalom sada odlaze generacije kojima pripadamo mi, zbog čega su vidljiviji odlasci poznanika i prijatelja, nego tamo nekih čika 2000. godine. :D

A onda tu je i ukidanje viznog režima, Erasmusi i pizde materine, odnosno jako mnogo privremenih odlazaka, turističkih, poslovnih i studentskih razmjena, koji stvaraju percepciju egzodusa, mada se većina ljudi koji na taj način "odu" ustvari i vrate.
zippoo87

#1305 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

n+1 wrote: 12/12/2022 00:41

Sta je netachno
Narativ da je najviše ljudi otišlo zadnjih 5-10 godina. Odnosno, da se broj ljudi koji odlazi povećava.

Kako sam ranije već pisao (a i postavljao na temi Demografija), UN procjenjuje da je najviše ljudi ispaljeno u deceniji 2000. - 2010. Meni je to i logično, bilo nas je ovdje daleko više, pa je više moglo i otići, ekonomski pritisak je bio veći, Njemačka je i tada privlačila radnike, ali su otvorenije bile i Amerika/Kanada, te pogotovo Skandinavija, kada je i otišlo većina naših forumskih Amerikanaca/Skandinavaca.

Razlog zašto nam se čini da sada odlazi više ljudi je dobrim dijelom u tome što su odlasci vidljiviji zahvaljujući internet medijima i društvenim mrežama, cijela stvar je postala opsesivna i goruća tema, a uostalom sada odlaze generacije kojima pripadamo mi, zbog čega su vidljiviji odlasci poznanika i prijatelja, nego tamo nekih čika 2000. godine. :D

A onda tu je i ukidanje viznog režima, Erasmusi i pizde materine, odnosno jako mnogo privremenih odlazaka, turističkih, poslovnih i studentskih razmjena, koji stvaraju percepciju egzodusa, mada se većina ljudi koji na taj način "odu" ustvari i vrate.
Prijatelju...mene ne zanima UN ni statistika...pricam ono sto svojim ocima vidim.
Mojih prijatelja sa kojima se druzim 20 godina je vec sada otislo vise od pola a svi su otisli u zadnjih par godina.
Tih godina o kojima ti pises...smo hodali,lumpovali,pili,isli na koncerte,pravili derneke...nikome nije padalo na um da ode i nije o tome ni razmisljao.
Zadnjih par godina svi razmisljaju a pola od tih sto razmislja i ode.
I nije prije bilo lakse nego sada otici u Slo,Njemacku...sada te drzave daju olaksice i puno se lakse zaposljava u EU.
A slazem se u dijelu da se to sada vise vidi...pola FB prijatelja (ono sto je ostalo na FB) je vec vani...na instagramu onako bezveze sto pratim,pola isto vani i novi se cekiraju.
A i statistike u BiH kazu da je zadnjih godina iz BiH islo 80-100 000 ljudi...ali slazem se da nisu svi ostali trajno u EU...vise je to sto neki idu na 3-6 mjeseci,neki na godinu a neki i duze,ako mogu posao dobiti.Uglavnom,ko pocne tamo eurice zaradjivati,tesko ce ovdje vise pristati raditi za 400-500 eura a ovdje je vecini poslodavaca "milja" jos uvijek pojam i kada je spomenes,oni se instant iznerviraju i odbijaju i milju dati.
n+1

#1306 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

zippoo87 wrote: 12/12/2022 01:07

Prijatelju...mene ne zanima UN ni statistika...pricam ono sto svojim ocima vidim.
Mojih prijatelja sa kojima se druzim 20 godina je vec sada otislo vise od pola a svi su otisli u zadnjih par godina.
Tih godina o kojima ti pises...smo hodali,lumpovali,pili,isli na koncerte,pravili derneke...nikome nije padalo na um da ode i nije o tome ni razmisljao.
I nije prije bilo lakse nego sada otici u Slo,Njemacku...sada te drzave daju olaksice i puno se lakse zaposljava u EU.
A slazem se u dijelu da se to sada vise vidi...pola FB prijatelja (ono sto je ostalo na FB) je vec vani...na instagramu onako bezveze sto pratim,pola isto vani i novi se cekiraju.
A i statistike u BiH kazu da je zadnjih godina iz BiH islo 80-100 000 ljudi...ali slazem se da nisu svi ostali trajno u EU...vise je to sto neki idu na 3-6 mjeseci,neki na godinu a neki i duze,ako mogu posao dobiti.Uglavnom,ko pocne tamo eurice zaradjivati,tesko ce ovdje vise pristati raditi za 400-500 eura a ovdje je vecini poslodavaca "milja" jos uvijek pojam i kada je spomenes,oni se instant iznerviraju i odbijaju i milju dati.
Ljudi na ovom forumu moraju shvatiti da njihova avlija nije reprezentativna za državu i više miliona njenih stanovnika. Ne može tvoja percepcija biti mjerodavnija od onoga što objavi, recimo, Agencija za statistiku, ili u ovom slučaju Ujedinjene nacije.

Da, tvoji prijatelji su otišli. Da, niste 2010. razmišljali o odlasku. Ali to ne znači kako 2010. tuđi prijatelji nisu odlazili u još većim brojkama, niti znači da drugi ljudi nisu razmišljali o odlasku. Ni ti ni ja nismo mjera svijeta.

Zato bi trebalo da te zanima šta kažu zvanične statistike i podaci koje imamo, jer jedino tako dobivamo uvid u sliku koja nije puka refleksija našeg individualnog iskustva, koje onda projiciramo na sve ostale.

Te "statistike u BiH" o kojima govoriš ne postoje. Brojka od 100k godišnje je podvala.
escobar__

#1307 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by escobar__ »

Danas kad prođem mahalom u 90% slučajeva za svaku kuću ili stan mogu reći da je neko iz nje/ga otišao van.

To nije bio slučaj u periodu 2000-2010., ni blizu.
ma_zdra'o

#1308 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ma_zdra'o »

n+1 wrote: 12/12/2022 01:22
zippoo87 wrote: 12/12/2022 01:07
Ljudi na ovom forumu moraju shvatiti da njihova avlija nije reprezentativna za državu i više miliona njenih stanovnika. Ne može tvoja percepcija biti mjerodavnija od onoga što objavi, recimo, Agencija za statistiku, ili u ovom slučaju Ujedinjene nacije.

Da, tvoji prijatelji su otišli. Da, niste 2010. razmišljali o odlasku. Ali to ne znači kako 2010. tuđi prijatelji nisu odlazili u još većim brojkama, niti znači da drugi ljudi nisu razmišljali o odlasku. Ni ti ni ja nismo mjera svijeta.

Zato bi trebalo da te zanima šta kažu zvanične statistike i podaci koje imamo, jer jedino tako dobivamo uvid u sliku koja nije puka refleksija našeg individualnog iskustva, koje onda projiciramo na sve ostale.

Te "statistike u BiH" o kojima govoriš ne postoje. Brojka od 100k godišnje je podvala.
I mi koji smo bili djeca od 2000 do 2010 se sjecamo da li je ko od raje iz razreda otisao...i bilo je vrlo malo takvih. Te cike o kojima pricas su roditelji te djece i iskreno iz mog okruzenja takvih je broj bio neznatan, i to na nivou cijele skole. Danas iz tog istog razreda barem 5 znam sto nisu vise u Sa, na nivou skole da ne govorim.
U manjim sredinama je jos katastrofalnija statistika. Bihac naprimjer...
Isto tako, 90ih i ranih 2000tih bilo je mnogo djece povratnika iz Njemacke, Amerike pa cak i Australije. Danas sumnjam da ima takve djece.
Mislim da brojke o kojima se prica nisu zabluda.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#1309 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teskeredzic_22 »

escobar__ wrote: 12/12/2022 06:33 Danas kad prođem mahalom u 90% slučajeva za svaku kuću ili stan mogu reći da je neko iz nje/ga otišao van.

To nije bio slučaj u periodu 2000-2010., ni blizu.
2000 - 2005 pola Sarajeva bilo prazno.
Izvršene deložacije , izbjegli Srbi vratili stanove pa prodavali.
Iza 2005 sve pokupovano.
epik

#1310 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by epik »

Je li nasao Brajlovic rostiljdjiju, plata 2000... Kaze moji konobari izadju 5 milja platu...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1311 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

@n+1 :sax: :kiss:
Truba

#1312 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

sjooo kad se sjetim deložacija 2000ih
sve hadzije iz centra odoše u pokrajinske dijelove grada

ne bi rekli da su u tudjem stanu bili jok to je njihovo
:roll:
n+1

#1313 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

ma_zdra'o wrote: 12/12/2022 06:56
n+1 wrote: 12/12/2022 01:22

I mi koji smo bili djeca od 2000 do 2010 se sjecamo da li je ko od raje iz razreda otisao...i bilo je vrlo malo takvih. Te cike o kojima pricas su roditelji te djece i iskreno iz mog okruzenja takvih je broj bio neznatan, i to na nivou cijele skole. Danas iz tog istog razreda barem 5 znam sto nisu vise u Sa, na nivou skole da ne govorim.
U manjim sredinama je jos katastrofalnija statistika. Bihac naprimjer...
Isto tako, 90ih i ranih 2000tih bilo je mnogo djece povratnika iz Njemacke, Amerike pa cak i Australije. Danas sumnjam da ima takve djece.
Mislim da brojke o kojima se prica nisu zabluda.
Ljudi odlaze u kontinuitetu od početka milenija. Pustoš koju danas vidimo rezultat je tog kontinuiteta i emigracije koja traje više od 20 godina.

Kada insistiramo da su se gradovi ispraznili u zadnjih 5 godina, mi zapravo zanemarujemo taj kontinuitet, pa ispaljujemo brojke od 100k godišnje, da bismo objasnili stvar, mada su brojke sumanute, a istina je da je demografski slom bio mnogo postepeniji.

Prije 5-7 godina višedecencijska emigracija postala je oku vidljiva, a to što je postala oku vidljiva, značilo je da je postala i goruća tema. I odjednom svi misle da se dinamika rasplela u nekoliko godina. A nije.
Blixen

#1314 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Blixen »

epik wrote: 12/12/2022 07:21 Je li nasao Brajlovic rostiljdjiju, plata 2000... Kaze moji konobari izadju 5 milja platu...
funti sterlinga
TheGodfather001

#1315 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by TheGodfather001 »

Meni je najviše drugara iz razreda otišlo u inostranstvo u periodu 1996. do 1998.g. Svi su rođeni u Sarajevu, preživjeli rat, roditelji ostali bez posla, beznađe i kriminal zavladali, narkotici, dizel generacija zarazila djecu, roditelji sabrali 2+2, shvatili pametni u kojem smjeru je krenula BiH nakon rata i ispalili se. Bukvalno od tri reda školskih klupa u razredu, bez pretjerivanja, u razredu je ostao jedan popunjen red klupa "starih drugara" koji je završio započeto školovanje. Naravno, demografija je učinila svoje pa su nove drugare doveli iz bh. pripi..na i popunili nepopunjene klupe. Ovi koji su otišli iz razreda, niko se nije vratio, većina ih se skrasila u Americi i Kanadi (bio neki program useljavanja preko Makedonije i to su iskoristili), danas odrasli ljudi i niko mi nije rekao da se pokajao što je otišao niti se planiraju vraćati. A i roditelji tih drugara su poprilično etablirani u svojim društvenim zajednicama i većina je zaboravila na ovu geografsku širinu i dužinu.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1316 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

hoću reći
da više mojih drugova sa faxa radi u Minhenskoj Elektrodistribuciji vego u Sarajovskoj ili drugim bosanskim :mrgreen:
Ommadawn

#1317 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

Truba wrote: 12/12/2022 07:59 sjooo kad se sjetim deložacija 2000ih
sve hadzije iz centra odoše u pokrajinske dijelove grada

ne bi rekli da su u tudjem stanu bili jok to je njihovo
:roll:
Da vidiš tek kako je tada bilo u Banjaluci ili Prijedoru.
Ommadawn

#1318 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

U periodu između 2001 i 2014 je bilo jako teško dobiti azil u Skandinaviji.
Do 2010 nisi mogao doći bez vize za posjetu u Švedsku i nije je bilo lako dobiti.
nekome

#1319 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

mk ultra wrote: 12/12/2022 09:16 hoću reći
da više mojih drugova sa faxa radi u Minhenskoj Elektrodistribuciji vego u Sarajovskoj ili drugim bosanskim :mrgreen:
ako oni nece ima ko hoce :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1320 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

nekome wrote: 12/12/2022 09:41
mk ultra wrote: 12/12/2022 09:16 hoću reći
ako oni nece ima ko hoce :lol:
biće sa Kobiljaće, imaju odsjek za Energetiku, logično :lol:
Truba

#1321 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

TheGodfather001 wrote: 12/12/2022 09:16 Meni je najviše drugara iz razreda otišlo u inostranstvo u periodu 1996. do 1998.g. Svi su rođeni u Sarajevu, preživjeli rat, roditelji ostali bez posla, beznađe i kriminal zavladali, narkotici, dizel generacija zarazila djecu, roditelji sabrali 2+2, shvatili pametni u kojem smjeru je krenula BiH nakon rata i ispalili se. Bukvalno od tri reda školskih klupa u razredu, bez pretjerivanja, u razredu je ostao jedan popunjen red klupa "starih drugara" koji je završio započeto školovanje. Naravno, demografija je učinila svoje pa su nove drugare doveli iz bh. pripi..na i popunili nepopunjene klupe. Ovi koji su otišli iz razreda, niko se nije vratio, većina ih se skrasila u Americi i Kanadi (bio neki program useljavanja preko Makedonije i to su iskoristili), danas odrasli ljudi i niko mi nije rekao da se pokajao što je otišao niti se planiraju vraćati. A i roditelji tih drugara su poprilično etablirani u svojim društvenim zajednicama i većina je zaboravila na ovu geografsku širinu i dužinu.
jbt pa šta smo mi jbt niko nije otišo a isto smo se mučili sa siromaštvom i beznađem...ustvari 2 su otišle pa se jedna vratila nakon 7godina pa opet otišla ali u hrvatsku
jbt retrogadni smo očito element... otišla jedna u australiju 1997 i jedan susjed...
statičari :D
n+1

#1322 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Ommadawn wrote: 12/12/2022 09:31 U periodu između 2001 i 2014 je bilo jako teško dobiti azil u Skandinaviji.
Do 2010 nisi mogao doći bez vize za posjetu u Švedsku i nije je bilo lako dobiti.
Kada si ti otišao?
Last edited by n+1 on 12/12/2022 09:47, edited 1 time in total.
muha_sa

#1323 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by muha_sa »

Ommadawn wrote: 12/12/2022 09:31 U periodu između 2001 i 2014 je bilo jako teško dobiti azil u Skandinaviji.
Švedi nisu normalni to vazda ponavljam--kakve su sve bagre naprimali :-) onako lijepu državu ce im bagra sjebat :(
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1324 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by JoseMujica »

Sta je netachno

sad se puno lakše odlazi...u to doba koje spominješ možda i jeste odlazilo više ljudi, a li to možemo samo nagađati...no značajna je razlika da se u to doba dobro moralo izboriti da odeš...papiri, procedure itd. sve je poprilično bilo komlikovano....danas zemlje prijema otvoreno traže radnike, što preko državnih institucija, što preko privatnih regruterskih kompanija...sama proces je znatno olakšan...danas je dovoljno da nađeš firmu koja će ti dati ugovor i završio si
n+1

#1325 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

JoseMujica wrote: 12/12/2022 09:51

sad se puno lakše odlazi...u to doba koje spominješ možda i jeste odlazilo više ljudi, a li to možemo samo nagađati...no značajna je razlika da se u to doba dobro moralo izboriti da odeš...papiri, procedure itd. sve je poprilično bilo komlikovano....danas zemlje prijema otvoreno traže radnike, što preko državnih institucija, što preko privatnih regruterskih kompanija...sama proces je znatno olakšan...danas je dovoljno da nađeš firmu koja će ti dati ugovor i završio si
Pa ne bih se baš složio. Još uvijek ti treba radna i boravišna dozvola, nakon što nađeš firmu, kao što je trebala i prije. Istina je da su određeni preduvjeti za dobivanje tih dokumenata relaksirani u švapskim zemljama, ali je istovremeno postalo praktično nemoguće otići u Ameriku, Kanadu, ili Australiju.

Pored tih formalnih aspekata, postoje i oni praktični. Počni od toga da ti za odlazak treba nekoliko hiljada maraka (minimalno) u državi gdje raja navodno nema šta jesti, i postavlja se pitanje kako odlaze sve te navodne stotine hiljada.
Post Reply