Kod mene
Samsung Galaxy S22+ (256 GB, Phantom White, 6.60", Dual SIM, 50 Mpx, 5G) -- 920,99 eura bio, sada su jeftiniji.
Samsung Galaxy Buds2 Pro -- 158,00 eura
Moderator: anex
Kod mene Xiaomi Redmi Note 7 pro (4+64 GB) 200 Eura, 2019. kupljen. Slušalice ne računam zbog toga što muziku ne slušam sa mobitela.forumskivojnik wrote: ↑17/06/2023 17:12
Kod mene:
Samsung Galaxy S22+ (256 GB, Phantom White, 6.60", Dual SIM, 50 Mpx, 5G) -- 920,99 eura bio, sada su jeftiniji.
Zato ja šarafciger moram uvesti od Nijemca, Kineza, pa i Slovenca umjesto da ga kupim od metalca iz recimo, Goražda ili Zenice.Ozimician wrote: ↑17/06/2023 16:36Pravili su ? Ali ko ih je kupovao?SpoilerShowteskeredzic_22 wrote: ↑17/06/2023 16:23
https://www.klix.ba/magazin/mapa-proizv ... /201221010
To što je ova država pod vojnim protektoratom radi mirovnog sporazuma pa ne smije imati jednog vojnika više mimo dozvole protektora i to što je toliko korumpirana i nesposobna da već 1998 nije bila u stanju makaronama hraniti "regrute" po Pazariću i Bradini nego ih je u 15:00 "puštala kući" na mamin lonac nije nikakavo umanjenje legitimnosti da je Jugoslavija ulagala u vlastitu odbranu jer je Staljin bio živ do 1953 a Brežnjev do 1978 ili 1979 a da je SSSR intervenisao i u Mađarskoj i u ČSSR i u Afganistanu a NATO - u je kao socijalistička bila prirodni neprijatelj , niko nije želio nespreman postati meta.
Svi "brendirani" proizvodi su bili pažljivo selektovani , sav repromaterijal i pamet je bila domaća a strani brendovi su se zapravo utrkivali da uđu na finansijski korektno tržište od 20 miliona potrošača , jedan od najboljih primjera je italijanska Kinder Lada , Fiat i brojni drugi.
Za razliku od polamilionskih mercedesa današnje brojne političke bulumente koji se nakon par godina habanja prodaju na namještenim licitacijama mimo svih tržišnih vrijednosti , Jugoslavija nam je ostavila preskupe vojne objekte koje ako u ratu nismo ogulili do zadnje tapete , nakon rata nismo ni okrečili a kamo li iskoristili ili prenamjenili.
Ideš u off topic , treći put.
Njemci i Amerikanci sigurno NE, niti ostatak razvijenog svijeta, pa Yugo kad je izvezen u USA, i dan danas ima status vica od auta.
Realno BIH danas može proizvesti sve što je mogla i EX-YU, vjerovatno i više toga. Znanje i tehnologija su dostupniji nego ikad. Problem je u tome kome prodati to što proizvedeš?
Jer da uspiješ prodati to nekome, taj proizvod mora biti i bolji i jeftiniji od proizvoda iz drugih zemalja.
Rekao sam u razvijenom svijetu, ne u trecim nesvrstanim zemljama, to si zaboravio procitati.Hakiz wrote: ↑17/06/2023 18:12Zato ja šarafciger moram uvesti od Nijemca, Kineza, pa i Slovenca umjesto da ga kupim od metalca iz recimo, Goražda ili Zenice.Ozimician wrote: ↑17/06/2023 16:36Pravili su ? Ali ko ih je kupovao?SpoilerShow
Njemci i Amerikanci sigurno NE, niti ostatak razvijenog svijeta, pa Yugo kad je izvezen u USA, i dan danas ima status vica od auta.
Realno BIH danas može proizvesti sve što je mogla i EX-YU, vjerovatno i više toga. Znanje i tehnologija su dostupniji nego ikad. Problem je u tome kome prodati to što proizvedeš?
Jer da uspiješ prodati to nekome, taj proizvod mora biti i bolji i jeftiniji od proizvoda iz drugih zemalja.
I kažeš BiH može sve šta je mogla SFRJ?
OK, koliko dalekovoda danas Energoinvest prodaje po Libiji i Iraku? Hidrogradnja brana? Čini mi se da si mlad, bit će da možda za te dvije firme i nisi čuo.
Što se tiče Yuge. Ne bih ja imao ništa protiv da danas u BiH neko proizvodi takvu komediju od automobila i prodaje. Neko bi kupio nekog novog smiješnog BiHka za 10.000 zato što nema 30.000 za najjeftiniju Škodu ili Daciu. A još ako bi metal za njega dolazio iz Zenice, koža za presvlake iz Visokog, platno iz nekog novog Alhosa itd, još bolje.
Loša ti logika
to i dalje ne znači da Zastava nije smeće među autima...Lajavikrelac wrote: ↑17/06/2023 19:25Loša ti logikavećina evropskih auto brendova je vic i sprdnja među Amerikancima koji su navikli da voze mrcine od 5000+ ccm i tri tone čelika kojima samo dosipaju ulje i gorivo. Amerikenjac vjerovao ili ne ima jako nisku tehničku kulturu što se tiče automobila, njemu je bitno da se vozi i dok vozi da ništa ne dira...većina ih ne zna ni ulje provjeriti ni dosuti, one zaluđenike što gledaš na kablovskoj su ti kap u moru...
Kako je Zastava prošla na ostalim tržištima? Na primjer u Čehoslovačkoj, Poljskoj, Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj? Nešto se ne sprdaju okolo...?
Zar se Zastava izvozila na ta tržišta, fkt nemam pojma ?Lajavikrelac wrote: ↑17/06/2023 19:25Loša ti logikavećina evropskih auto brendova je vic i sprdnja među Amerikancima koji su navikli da voze mrcine od 5000+ ccm i tri tone čelika kojima samo dosipaju ulje i gorivo. Amerikenjac vjerovao ili ne ima jako nisku tehničku kulturu što se tiče automobila, njemu je bitno da se vozi i dok vozi da ništa ne dira...većina ih ne zna ni ulje provjeriti ni dosuti, one zaluđenike što gledaš na kablovskoj su ti kap u moru...
Kako je Zastava prošla na ostalim tržištima? Na primjer u Čehoslovačkoj, Poljskoj, Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj? Nešto se ne sprdaju okolo...?
Ja 3 promjenio od 2015, ali po 100 i nesto KM, neki znj mobiteli bili. Jedan jos radi, ali nemoze da nebude iskljucen iz struje. Drugi radi i dalje i dao ga staroj i ona ga sad koristi. Treci otisao skroz, malo falilo da eksplodira. Sad uzeo i ja bolji od 200 KM isto Xiaomi.
nego jesu li oni motori u njima bili jugoslovenska pamet ili fiatovi propali i zastarjeli projektiLajavikrelac wrote: ↑17/06/2023 19:38 Zastava 101 je u svoje vrijeme (do kraja 70tih) bila za koplje ispred masu modela sa zapada! Druga je stvar što se 101 i Yugo nastavili proizvoditi i kada su uveliko bili zastarjeli i prevaziđeni...![]()
Ako ikad dam za mobitel preko 500KM nek me odmah na psihijatriju vodeforumskivojnik wrote: ↑17/06/2023 17:12
Kod mene:
Slična situacija....obuća 100-200 KM, nikad preko. Često hranu uzmemo vani, ali neku po normalnoj cijeni (do 15-20 KM za obrok za dvoje). Odemo 2x godišnje na neko lijepo putovanje, malo poguramo roditelje, s vremena na vrijeme uplatimo neku humanitarnu i sl. Ne nosimo markiranu odjeću, a telefoni su do 500 KM ili službeni, kako kad. Automobil vrijednosti 10-15k KM. Imamo i ratu stambenog kredita od 600 KM i ostane nam do 1000 KM/mjesečno.daario naharis wrote: ↑17/06/2023 16:47
Supruga i ja imamo oko 5k mjesecno i pizzu od 20KM nikada necu pojesti vani osim ako me neko ne casti.
Na hamburger necu dati 15 KM itd.
Pizzu pravim kuci u rerni, hamburger kuci pravim sam.
Mnoge stvari kupujem ispod onoga sto bi mogao jer mi je to nacin zivota. Znam postovati svoje pare, nikad preko toga sto zaradim i uvijek stavljati sa strane.
Realno bih mogao kupiti tene od 400KM, pantole od 200, kosulje od 150, ali sto kolega gore kaze:
Tene 150KM
Pantole 80KM
Kosulja do 100KM
Znam ljude 1500 plata i kupuje CK tene i pantole...papanski
I to je to...
Auto vrijednosti 4000 KM, 2-3 dana Neuma ne bih zvao luksuzom. Dobro mogu svakih 7 godina kad izadjemo iz kredita nesto kupiti TV, sporet ili sta....nismo gladni i znam da nam je bolje nego mnogim drugim ali 2500 u Sarajevu za porodicu sa dvoje djece je krpljenje kraja sa krajem. Cijene su otisle do vraga a prosjecna plata u Sarajevu je bitno niza od 2000 KM. To sto na forumu ima ljudi koji imaju visa primanja i misle da se u BiH dobro zivi je cista distorzija realnosti.mc-twin wrote: ↑17/06/2023 11:562500KM i "prezivljavate"? E, jbg sad...Nokian808 wrote: ↑17/06/2023 01:04 Joj otislo skroz drugom pravcu hajde malo cijene i akcije ovo ono....
I da gdje je plata u Sarajevu 2000 prosjecna? Ja sto znam ljudi i u solidnim firmama npr. Telemach sa svime (topli, staz itd) imaju jedva 1300-1400 KM.
Pravo me zanima kako prosjek 2000 jeste veci dosta nego u drugim gradovima radi koncentracije politicara, menadžmenta raznog, doktora, univerziteta itd ali nema sanse da je prosjek u Sarajevu 2000 KM. Evo supruga i ja zajedno 2500 KM. Vise prezivljavamo nego sto zivimo sa tim novcem i to jos imamo vlastiti stan. Toliko o Sarajevu i da se moze sa penzijom od 530 KM.
Nek si i ti jednom rekao da nesto u Robotu je solidno. Hvala info kupimdječak sa šibicama wrote: ↑17/06/2023 21:39 Brate imate druge teme za te rasprave.
Pilece bijelo u Robotu 8 nesto, na kostima, solidnog je kvaliteta.
Pa je li imate vlastiti stan ili otplaćujete kredit za njega? Daj malo priču dovedi u red.Nokian808 wrote: ↑18/06/2023 01:11Auto vrijednosti 4000 KM, 2-3 dana Neuma ne bih zvao luksuzom. Dobro mogu svakih 7 godina kad izadjemo iz kredita nesto kupiti TV, sporet ili sta....nismo gladni i znam da nam je bolje nego mnogim drugim ali 2500 u Sarajevu za porodicu sa dvoje djece je krpljenje kraja sa krajem. Cijene su otisle do vraga a prosjecna plata u Sarajevu je bitno niza od 2000 KM. To sto na forumu ima ljudi koji imaju visa primanja i misle da se u BiH dobro zivi je cista distorzija realnosti.
Upravo to. Svaka se plata može potrošiti i može se čovjek dovesti u situaciju da pet dana pred platu nema marke u džepu. Neki su jednostavno navikli kukati i to je to, a neki ne znaju s parama koliko god da ih imaju.
Kupujem akcijske gaude/edamere ispod 10 KM. Sir od 6 KM postoji samo ako mislis na mladi. Nikakav luksuz ali djecu moras obuci, knjige kupiti, valjda platis neki trening djetetu, vrtic...kazem vam 2500 KM je nista za porodicu u Sarajevu. Dobro ode se u kino jednom u dva mjeseca ili jede se vani (pizzerija/cevabdzinica) jednom mjesečno....eto to od luksuza....