INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
probook

#12851 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by probook »

mc-twin wrote: 17/06/2023 11:56
Nokian808 wrote: 17/06/2023 01:04 Evo supruga i ja zajedno 2500 KM. Vise prezivljavamo nego sto zivimo sa tim novcem i to jos imamo vlastiti stan. Toliko o Sarajevu i da se moze sa penzijom od 530 KM.
2500KM i "prezivljavate"? E, jbg sad...
Nije covjek nista slagao!
Ozimician

#12852 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Sanjarko wrote: 17/06/2023 05:30 Evo AM Zenica u Korona sranju profitirao 200 miliona KM sta je prikazao. Ima oko 2 000 zaposlenih radnika. Sad zavisno od drustvenog dogovora ali eto nek bi od tog profita isplatio 20 ili 40 ili vise miliona KM, koliko bi to dodatno novca bilo po svakom radniku?

Evo 20 miliona/2 000 radnika, je 10 000 KM dodatno sta bi godisnje dobili radnici AM Zenica. To je koliko plata?
To je uredu, ali ako firma prijavi gubitak, onda radnici moraju da saniraju taj gubitak onda.

Tako da je to mač sa dvije oštrice, kad se zarađuje, dobro je.
Sanjarko

#12853 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

probook wrote: 17/06/2023 12:23
Ja razumio njih vise s djecom 2 500 imaju samo, na svu inflaciju itd, nije to puno. Moj zet ima mozda 1 500 platu, sestra domacica, malo, malo sjb se se, jedva nesto uzmu, nasadili se nedavno da kupe masinu za ves, jedva nekako uzeli.
emotivac

#12854 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by emotivac »

Nokian808 wrote: 17/06/2023 01:04 Joj otislo skroz drugom pravcu hajde malo cijene i akcije ovo ono....
I da gdje je plata u Sarajevu 2000 prosjecna? Ja sto znam ljudi i u solidnim firmama npr. Telemach sa svime (topli, staz itd) imaju jedva 1300-1400 KM.
Pravo me zanima kako prosjek 2000 jeste veci dosta nego u drugim gradovima radi koncentracije politicara, menadžmenta raznog, doktora, univerziteta itd ali nema sanse da je prosjek u Sarajevu 2000 KM. Evo supruga i ja zajedno 2500 KM. Vise prezivljavamo nego sto zivimo sa tim novcem i to jos imamo vlastiti stan. Toliko o Sarajevu i da se moze sa penzijom od 530 KM.
Baš jbg, pretjeraju ljudi bezbeli, ako su sami bez djece.... Ljudi se uvale u kredite, rata bude milja pa onda kažu da teško žive odnosno preživljavaju, al' se zato mečka od 50 milja na kredu vozi... Poznajem ih takvih baš puno...
Sanjarko

#12855 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Ozimician wrote: 17/06/2023 12:26
Sanjarko wrote: 17/06/2023 05:30 Evo AM Zenica u Korona sranju profitirao 200 miliona KM sta je prikazao. Ima oko 2 000 zaposlenih radnika. Sad zavisno od drustvenog dogovora ali eto nek bi od tog profita isplatio 20 ili 40 ili vise miliona KM, koliko bi to dodatno novca bilo po svakom radniku?

Evo 20 miliona/2 000 radnika, je 10 000 KM dodatno sta bi godisnje dobili radnici AM Zenica. To je koliko plata?
To je uredu, ali ako firma prijavi gubitak, onda radnici moraju da saniraju taj gubitak onda.

Tako da je to mač sa dvije oštrice, kad se zarađuje, dobro je.
Ma ne znam, znam da u Njemackoj odavno imaju udio u profitu radnici u mnogim firmama. Pare dobijene bi se okrenule u privredi pa bi opet doslo do neke druge firme itd. A kad je gubitak, ako je dugo gubitak, zatvoriti firmu i tjt ili da drzava nekako uleti ako je vazna firma.

Kazem ne znam. Ni ona ideja u vezi parlamenata/skupstina mislim da nije toliko losa. Dio biran i izabran, dio lutrijom nekako izvucen i izabran. Tako bi i mala raja, obican puk mogao doci u parlamenat/skupstinu, a ne kao sada da treba da stoji neko iza tebe ili stranka ili neko s lovom.

10 000 je potrebno da se plati CIK-u za kandidiranje, mozda i 15 000, mala raja nemoze to sebi da priusti. Pa nemogu ni do nekretnina da dodzu. Cekaju da im umru roditelji pa da naslijede nekretninu. Mnogi.
nivla

#12856 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nivla »

teskeredzic_22 wrote: 16/06/2023 23:51 O tome da je pravna država bila funkcionalna u skladu s tadašnjim zakonima i prema najvećem guzonji i najjadnijem siromašku ne treba dodati mi slovo.
radila je tako dobro da ja odem i izjavim da si ti taj i taj dan govorio protiv partije, eventualno pricao sa nekim ko je navodno mladi musliman, a zapravo mi se svidjelo da ti ukradem stan/kucu koju imas pa te osude i sve ti oduzmu a ja napredujem u drustvu i pripadne mi tvoja imovina
i nije se jednako nikad odnosilo prema guzonjama i obicnim ljudima, uvijek su bile privilegovane kaste, npr nije se svak mogao lijeciti u vojnoj bolnici ili na vma nego su se trazile veze da se kako tamo prebaci, iz ovog starog sistema nam i jeste ostalo usadjeno da se mora doktoru dat na ruke, da mora za sve stela, da se moze graditi ilegalno ako podmazes inspekciju itd, sve sto ne valja pa i uhljebi su nam naslijedje iz tog “boljeg” sistema u kojem si ulje kupovao na kartice, imao pasos a jako malo bilo u stanju da finansijski podnese putne troskove bilo gdje osim u sssr

samo nemojte da govorite o tome kako je svako dobijao stan kad to nije istina, dobijali su opet podobni i oni koji su ganjali veze i stele, a svi su od plate odvajali

ni za ovo danas ne govorim da valja, ali i to prije bilo je nidje veze ali za zatvoren sistem u kojem si filovao kroz drzavne medije da je sve med i mlijeko nije ni izgledalo drugacije nego da je sve savrseno
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#12857 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

nivla wrote: 17/06/2023 12:50
Spoiler
Show
teskeredzic_22 wrote: 16/06/2023 23:51 O tome da je pravna država bila funkcionalna u skladu s tadašnjim zakonima i prema najvećem guzonji i najjadnijem siromašku ne treba dodati mi slovo.
radila je tako dobro da ja odem i izjavim da si ti taj i taj dan govorio protiv partije, eventualno pricao sa nekim ko je navodno mladi musliman, a zapravo mi se svidjelo da ti ukradem stan/kucu koju imas pa te osude i sve ti oduzmu a ja napredujem u drustvu i pripadne mi tvoja imovina
i nije se jednako nikad odnosilo prema guzonjama i obicnim ljudima, uvijek su bile privilegovane kaste, npr nije se svak mogao lijeciti u vojnoj bolnici ili na vma nego su se trazile veze da se kako tamo prebaci, iz ovog starog sistema nam i jeste ostalo usadjeno da se mora doktoru dat na ruke, da mora za sve stela, da se moze graditi ilegalno ako podmazes inspekciju itd, sve sto ne valja pa i uhljebi su nam naslijedje iz tog “boljeg” sistema u kojem si ulje kupovao na kartice, imao pasos a jako malo bilo u stanju da finansijski podnese putne troskove bilo gdje osim u sssr

samo nemojte da govorite o tome kako je svako dobijao stan kad to nije istina, dobijali su opet podobni i oni koji su ganjali veze i stele, a svi su od plate odvajali

ni za ovo danas ne govorim da valja, ali i to prije bilo je nidje veze ali za zatvoren sistem u kojem si filovao kroz drzavne medije da je sve med i mlijeko nije ni izgledalo drugacije nego da je sve savrseno
u skladu s tadašnjim zakonima

Putovalo se više u Zapadnu Evropu nego u SSSR jer je SSSR bio jako zatvoren.
Odosmo u off topic.
Pozdrav.
nivla

#12858 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nivla »

teskeredzic_22 wrote: 17/06/2023 12:58
Spoiler
Show

u skladu s tadašnjim zakonima

Putovalo se više u Zapadnu Evropu nego u SSSR jer je SSSR bio jako zatvoren.
Odosmo u off topic.
Pozdrav.
putovalo se da se bude nadnicar i radi za zapadne pare, pa se onda hadzijalo kad se dodje ovdje, jer tamo kad si imao minimalac za standard ovdje se bilo hadzija
za taj istok smo bili elita, ali sveukupno kita od drzave i ono tad i ovo danas, nije normalno da zakon bude da ja nesto slazem i strpam te u zatvor bez nekog velikog truda

sto se teme tice inflacija nam svakako ne gine, samo smo i uz nju u daleko boljoj situaciji nego tad, jer nema tamo neko da ti kaze da mozes kupit 200g kafe, pa ti nadjes stelu i kupis dvije kile
achqes

#12859 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by achqes »

Zna li netko gdje ima kupiti mađaricu kolač u BiH? U Konzumu i Mercatoru nema koliko sam upratio.
nepass1

#12860 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Kako nije :lol: koliko god imas brzo naviknes pa ti tteba jos

Kao sa autom kad kazes ne trebaju mi grijaci sjedista, el podizaci prozora itd ali kad probas vidis ustvari da je extra stvar.

Ja se ozenio sa 600KM platom, zena nije radila. Sad imamo oko 3600-3700 mjesecno. Uvjek fali para :D
citroen xm

#12861 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

3600-3700 mjesečno i kuknjava koliko je Snikers.... :lol:
Sanjarko

#12862 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

nepass1 wrote: 17/06/2023 13:16

Kako nije :lol: koliko god imas brzo naviknes pa ti tteba jos

Kao sa autom kad kazes ne trebaju mi grijaci sjedista, el podizaci prozora itd ali kad probas vidis ustvari da je extra stvar.

Ja se ozenio sa 600KM platom, zena nije radila. Sad imamo oko 3600-3700 mjesecno. Uvjek fali para :D
Tad je što šta bilo na marku. Kažem ja staroj tj govorim joj odavno, da odsad neće biti ništa više na feninge, nego na pola KM ili marku samo kako je krenulo.

Ono nema ili ništa za njih kupiti ili neće biti kusura u obliku njih.
Hakiz

#12863 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Nije ako je kupio auto od 70.000 a ne neku Daciu.

U Sarajevu, ako je neko samac i vlasnik svog stana ne većeg od 60 metara kvadratnih, može preživjeti sa oko 700, 350 za režije (uključen internet/kablovska i mobitel račun), 350 za hranu, može se preživjeti, ali samo preživjeti, ništa više. Manje od toga je životinjarenje, više od toga je kretanje ka udobnijem životu.

Ako nije vlasnik, ide u kategoriju životinjarenje do nemoguće prrživjeti.

2.500, neka ode 400 za režije za stan do 60 kvadrata, 400 za rentu/kredit za stan, ostane 1.700. Sa tim dvoje mogu udobno živjeti ako paze na to koliko luksuza sebi priušte. Eto, neka kredit bude 700, opet ostane 1.400 za hranu, odjeću, obuću izlaske, čak i za ratu kredita za jeftiniji auto i jednom godišnje neki put van BiH.

Ako hoće stan na dvije etaže ukupno 150 kvadrata, dizajnerski namještaj, mobitel od 2.000 i paket usluga od 150 KM svako, auto od 70.000, parfeme od po 300 KM, haljine i odijela od po 2.000, onda je tačno, sa 2.500 dvoje ne mogu preživjeti.
ZyzzSar

#12864 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ZyzzSar »

moze se sa 2.5k zivjeti bez problema za dvoje
ali kolika je plata potrebna u sarajevu da se moze barem 1k ostaviti sa strane svaki mjesec, a da se uz to normalno trosi
emotivac

#12865 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by emotivac »

ZyzzSar wrote: 17/06/2023 14:12 moze se sa 2.5k zivjeti bez problema za dvoje
ali kolika je plata potrebna u sarajevu da se moze barem 1k ostaviti sa strane svaki mjesec, a da se uz to normalno trosi
e jbg sve se više pretjeruje, ne moraš 1k ostavljat' svaki mjesec, nekad ostavi 500, nekad 200, nekad 700, nekad nemoj ništa, zavisi od "iznenadnih" mjesečnih troškova...

il' se zezaš ? :D
nepass1

#12866 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

citroen xm wrote: 17/06/2023 13:23 3600-3700 mjesečno i kuknjava koliko je Snikers.... :lol:
To su neke blokade u mojoj glavi. Ne moze se snickers platiti 2.60. nit hamburger 8KM ili pizza 20 itd

Sta znam patike za trcanje cu platiti 200KM, svakih sest mjeseci mi nove trebaju, to je neki limit preko kojeg ne idem. Patike za svakodnevno neki dan platio 80KM jos mi zao tih 80KM. Jednostavno tako funkcioniram.
I to me zena natjerala jer bih i dalje nosao stare kojima ima vise od tri godine :D
Hakiz

#12867 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Izvini što ću ovo reći, ali da se vratiš na Zemlju?
ZyzzSar

#12868 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ZyzzSar »

emotivac wrote: 17/06/2023 14:16
e jbg sve se više pretjeruje, ne moraš 1k ostavljat' svaki mjesec, nekad ostavi 500, nekad 200, nekad 700, nekad nemoj ništa, zavisi od "iznenadnih" mjesečnih troškova...

il' se zezaš ? :D
ne zezam se :D
to treba da je neka norma...sutra se moze desiti da se ostane bez posla, a nemas ustedjevine
ja sam ostavljao 1k dok sam radio u Sarajevu, sada ostavljam 1.5k-2k eura
Hakiz

#12869 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

nepass1 wrote: 17/06/2023 14:16
citroen xm wrote: 17/06/2023 13:23 3600-3700 mjesečno i kuknjava koliko je Snikers.... :lol:
To su neke blokade u mojoj glavi. Ne moze se snickers platiti 2.60. nit hamburger 8KM ili pizza 20 itd

Sta znam patike za trcanje cu platiti 200KM, svakih sest mjeseci mi nove trebaju, to je neki limit preko kojeg ne idem. Patike za svakodnevno neki dan platio 80KM jos mi zao tih 80KM. Jednostavno tako funkcioniram.
I to me zena natjerala jer bih i dalje nosao stare kojima ima vise od tri godine :D
To ima smisla. Bez obzira što mogu neke stvari priuštiti mislim da me pljačkaju po toj cijeni.

Čak mi pizza od 20 KM ima više smisla nego 2,5 KM Snickers.

Pizzi barem onaj pekar umijesi tijesto, konobar donese, a Snickers napravi mašina i sam ga moram sebi uzeti sa police :lol:

Iako, dok ima pizza po 7-10 KM a nisu loše, neće ta od 20 vidjeti me :wink:
NecuVise

#12870 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NecuVise »

Džaba se trudiš, on je sanjar kojem je tad sve bilo med i mlijeko jer je i neradnik imao, minimalno kao svi ostali ali je imao. Kakve god dokaze doneseš on to samo izignoriše.

Kaže štitili domaću proizvodnju a kupovali recepte od zapadnih zemalja koje oni više nisu koristili pa onda proizvodili. Glavni auto bilo zastava. Mercedesa imao maršal i njegova klika. Zato je Mercedes ostao nedosanjani san mnogima. Mogao si na more ali isključivo jugoslovensko.

Minhen postao glavna destinacija za gastarbajtere u Jugoslaviji, pa je i dan danas zadržao taj kultni status. Toliko jaka ekonomija bila da su Nijemci iz Jugoslavije i Turske kupili radnike a ovi jedva dočekali da ih pošalju.

Partijska knjižica i klimanje glavom bili uslovi za karijerno i društveno napredovanje, pa i dan danas imamo naslijeđe toga gdje ti svi kažu idu u stranku ako hoćeš posao.

Manijak ulupa preko 10 MILIJARDI DOLARA današnje vrijednosti u svoju jazbinu kojoj da oznaku tajnosti D-0 i tako se za istu ne sazna dok ne umre i on i država i ne prođu decenije od njene izgradnje, iako su je pravili 26 godina! Al eto nema veze, mogao je narod otići vozom na more i kupiti hrane za bonove. Ulupaš tolike pare u jazbinu da sačuvaš svoju guzicu a država može da bankrotira.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#12871 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

NecuVise wrote: 17/06/2023 14:41
Spoiler
Show

Džaba se trudiš, on je sanjar kojem je tad sve bilo med i mlijeko jer je i neradnik imao, minimalno kao svi ostali ali je imao. Kakve god dokaze doneseš on to samo izignoriše.

Kaže štitili domaću proizvodnju a kupovali recepte od zapadnih zemalja koje oni više nisu koristili pa onda proizvodili. Glavni auto bilo zastava. Mercedesa imao maršal i njegova klika. Zato je Mercedes ostao nedosanjani san mnogima. Mogao si na more ali isključivo jugoslovensko.

Minhen postao glavna destinacija za gastarbajtere u Jugoslaviji, pa je i dan danas zadržao taj kultni status. Toliko jaka ekonomija bila da su Nijemci iz Jugoslavije i Turske kupili radnike a ovi jedva dočekali da ih pošalju.

Partijska knjižica i klimanje glavom bili uslovi za karijerno i društveno napredovanje, pa i dan danas imamo naslijeđe toga gdje ti svi kažu idu u stranku ako hoćeš posao.

Manijak ulupa preko 10 MILIJARDI DOLARA današnje vrijednosti u svoju jazbinu kojoj da oznaku tajnosti D-0 i tako se za istu ne sazna dok ne umre i on i država i ne prođu decenije od njene izgradnje, iako su je pravili 26 godina! Al eto nema veze, mogao je narod otići vozom na more i kupiti hrane za bonove. Ulupaš tolike pare u jazbinu da sačuvaš svoju guzicu a država može da bankrotira.
https://www.klix.ba/magazin/mapa-proizv ... /201221010

To što je ova država pod vojnim protektoratom radi mirovnog sporazuma pa ne smije imati jednog vojnika više mimo dozvole protektora i to što je toliko korumpirana i nesposobna da već 1998 nije bila u stanju makaronama hraniti "regrute" po Pazariću i Bradini nego ih je u 15:00 "puštala kući" na mamin lonac nije nikakavo umanjenje legitimnosti da je Jugoslavija ulagala u vlastitu odbranu jer je Staljin bio živ do 1953 a Brežnjev do 1978 ili 1979 a da je SSSR intervenisao i u Mađarskoj i u ČSSR i u Afganistanu a NATO - u je kao socijalistička bila prirodni neprijatelj , niko nije želio nespreman postati meta.

Svi "brendirani" proizvodi su bili pažljivo selektovani , sav repromaterijal i pamet je bila domaća a strani brendovi su se zapravo utrkivali da uđu na finansijski korektno tržište od 20 miliona potrošača , jedan od najboljih primjera je italijanska Kinder Lada , Fiat i brojni drugi.

Za razliku od polamilionskih mercedesa današnje brojne političke bulumente koji se nakon par godina habanja prodaju na namještenim licitacijama mimo svih tržišnih vrijednosti , Jugoslavija nam je ostavila preskupe vojne objekte koje ako u ratu nismo ogulili do zadnje tapete , nakon rata nismo ni okrečili a kamo li iskoristili ili prenamjenili.

Ideš u off topic , treći put.
Ozimician

#12872 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

teskeredzic_22 wrote: 17/06/2023 16:23
NecuVise wrote: 17/06/2023 14:41
Spoiler
Show

https://www.klix.ba/magazin/mapa-proizv ... /201221010

To što je ova država pod vojnim protektoratom radi mirovnog sporazuma pa ne smije imati jednog vojnika više mimo dozvole protektora i to što je toliko korumpirana i nesposobna da već 1998 nije bila u stanju makaronama hraniti "regrute" po Pazariću i Bradini nego ih je u 15:00 "puštala kući" na mamin lonac nije nikakavo umanjenje legitimnosti da je Jugoslavija ulagala u vlastitu odbranu jer je Staljin bio živ do 1953 a Brežnjev do 1978 ili 1979 a da je SSSR intervenisao i u Mađarskoj i u ČSSR i u Afganistanu a NATO - u je kao socijalistička bila prirodni neprijatelj , niko nije želio nespreman postati meta.

Svi "brendirani" proizvodi su bili pažljivo selektovani , sav repromaterijal i pamet je bila domaća a strani brendovi su se zapravo utrkivali da uđu na finansijski korektno tržište od 20 miliona potrošača , jedan od najboljih primjera je italijanska Kinder Lada , Fiat i brojni drugi.

Za razliku od polamilionskih mercedesa današnje brojne političke bulumente koji se nakon par godina habanja prodaju na namještenim licitacijama mimo svih tržišnih vrijednosti , Jugoslavija nam je ostavila preskupe vojne objekte koje ako u ratu nismo ogulili do zadnje tapete , nakon rata nismo ni okrečili a kamo li iskoristili ili prenamjenili.

Ideš u off topic , treći put.
Pravili su ? Ali ko ih je kupovao?

Njemci i Amerikanci sigurno NE, niti ostatak razvijenog svijeta, pa Yugo kad je izvezen u USA, i dan danas ima status vica od auta.

Realno BIH danas može proizvesti sve što je mogla i EX-YU, vjerovatno i više toga. Znanje i tehnologija su dostupniji nego ikad. Problem je u tome kome prodati to što proizvedeš?

Jer da uspiješ prodati to nekome, taj proizvod mora biti i bolji i jeftiniji od proizvoda iz drugih zemalja.
daario naharis

#12873 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by daario naharis »

Hakiz wrote: 17/06/2023 14:28
nepass1 wrote: 17/06/2023 14:16

To ima smisla. Bez obzira što mogu neke stvari priuštiti mislim da me pljačkaju po toj cijeni.

Pizzi barem onaj pekar umijesi tijesto, konobar donese, a Snickers napravi mašina i sam ga moram sebi uzeti sa police :lol:

Supruga i ja imamo oko 5k mjesecno i pizzu od 20KM nikada necu pojesti vani osim ako me neko ne casti.

Na hamburger necu dati 15 KM itd.

Pizzu pravim kuci u rerni, hamburger kuci pravim sam.

Mnoge stvari kupujem ispod onoga sto bi mogao jer mi je to nacin zivota. Znam postovati svoje pare, nikad preko toga sto zaradim i uvijek stavljati sa strane.

Realno bih mogao kupiti tene od 400KM, pantole od 200, kosulje od 150, ali sto kolega gore kaze:

Tene 150KM
Pantole 80KM
Kosulja do 100KM

Znam ljude 1500 plata i kupuje CK tene i pantole...papanski
I to je to...
nepass1

#12874 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Xiaomi od 360KM :lol: since 2018
Trappist

#12875 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

daario naharis wrote: 17/06/2023 16:47
Hakiz wrote: 17/06/2023 14:28

Supruga i ja imamo oko 5k mjesecno i pizzu od 20KM nikada necu pojesti vani osim ako me neko ne casti.

Na hamburger necu dati 15 KM itd.

Pizzu pravim kuci u rerni, hamburger kuci pravim sam.

Mnoge stvari kupujem ispod onoga sto bi mogao jer mi je to nacin zivota. Znam postovati svoje pare, nikad preko toga sto zaradim i uvijek stavljati sa strane.

Realno bih mogao kupiti tene od 400KM, pantole od 200, kosulje od 150, ali sto kolega gore kaze:

Tene 150KM
Pantole 80KM
Kosulja do 100KM

Znam ljude 1500 plata i kupuje CK tene i pantole...papanski
I to je to...
:thumbup:

moje licno misljenje je da ovako razmisljaju ljudi koji su teskim trudom i odricanjem stekli fin i lagodan zivot i znaju cijeniti svaku marku bez obzira koliko imali na racunu. Da imam milione isto tako postoje stvari koje ne bih kupovao cisto jer znam da su precijenjene i da ne vrijede ni 5% svoje cijene.
Post Reply