EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Laplace

#1251 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Laplace »

foxlife wrote: 24/02/2021 10:40 Cuj ovoga ogranicava slobodu izbira i ostale slobode a sto on ogranicava pravo na zdravo disanje je normalno valjda
Bosnjo mentalitet neka je meni samo dobro ostale ko jebe
Nemoj tako, kad iščupa DPF i katalizator i blokira EGR iz auspuha izlazi parfem "miris pariške noći". :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1252 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by izvrsni direktor »

Frostmind wrote: 24/02/2021 12:19
Laplace wrote: 24/02/2021 12:09
BiBi911 wrote: 23/02/2021 20:50

Gdje je taj vozio sa 4l, kako dobijete te prosjeke.
To je 4 l na 25 km. :D
Pa nije Mustang😄 Znaš da je bilo onih Poloa blue motion 3 cilindra. Nista nisu trosili haha taman oko 3.5 do 4 l
Jasta, na otvorenoj, na 50kmh usaltaj u 5tu i ne pipaj gas nikako uz parolu "ko im jebe mater nek me zaobidju ako im smetam khekhe" . Eh tako je jedino ta 3.5l moguce.
Pitam se vozite li vi auta uopce kad vjerujete u te prosjeke. Ustvari, sipate li vi gorivo u auta koja vozite
Last edited by izvrsni direktor on 24/02/2021 12:30, edited 1 time in total.
madner

#1253 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by madner »

Ta primjedba nema smisla, ne moze nikako biti nepovljinije, a bice puno jeftinija tona CO2.

Cijena motora ulazi u cijenu automobila, nju kupac vec placa. Nove norme nisu na vidiku.
foxlife

#1254 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by foxlife »

Naravno da ulazi u cijenu auta samo sto ce tada cijena auta biti polo benzinac 60000 osnovna oprema tesla 3 8e generacije 20000

Sta mislis sta ce prije kupiti?
Frostmind

#1255 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Frostmind »

izvrsni direktor wrote: 24/02/2021 12:29
Frostmind wrote: 24/02/2021 12:19
Laplace wrote: 24/02/2021 12:09

To je 4 l na 25 km. :D
Pa nije Mustang😄 Znaš da je bilo onih Poloa blue motion 3 cilindra. Nista nisu trosili haha taman oko 3.5 do 4 l
Jasta, na otvorenoj, na 50kmh usaltaj u 5tu i ne pipaj gas nikako uz parolu "ko im jebe mater nek me zaobidju ako im smetam khekhe" . Eh tako je jedino ta 3.5l moguce.
Pitam se vozite li vi auta uopce kad vjerujete u te prosjeke. Ustvari, sipate li vi gorivo u auta koja vozite
Hahah ne sipamo. Pogonimo ih telekinezom 😂Neki proizvođači fakat maste opasno sa svojim podacima o potrosnji prosjecnoj ali ako nisi napaljeni trkac mogu se postici bliske cifre onima od proizvođača koji nisu slagali pa bili kaznjeni ko ova VW bagra
madner

#1256 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by madner »

Da misle da mogu cijenom doci do toga ne bi se previse sekirali.
kikimimijanjan

#1257 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kikimimijanjan »

Frostmind wrote: 24/02/2021 07:49
kikimimijanjan wrote: 23/02/2021 23:33 Neki lik u ranijim postovima spomenu Teslu koji se raspada, otpada, nekakvi gaps...
Da li on vozi ili je vozio nekog Teslu koji se raspada???
Ja takvog jos nigdje nisam vidjela, a oko sebe imam 7 parova koji imaju razlicite T modele.

Konkterno, ja T3 vozim vec skoro dvije godine, nigdje niti jedan jedini problem nisam imala.
Skoro 40 000km se preslo, nikad jos nisam pozvala servis da ista pogleda, a kamoli promijeni.
Baterije se pune u garazi kad dodjem s posla ili kad odem u trgovinu dok kupujem, a ponekad i na poslu ukljucim.

Ljeti preko tel.aplikacije ukljucim klimu i sjedam u rashladjeno auto kad je vani +40C, a zimi kad je -20C tel.aplikacijom ugrijem na +20C, ma fenomenalno auto...a da ne govorim o ljepoti NE zalazenja po benzinskim pumpama, sigurnosti i tisini.
Ma prezadovoljna!!!
Nakon sto su se vozili u mome autu, troje ljudi je bilo toliko odusevljeno da su i sami kupili T3. :izet:
To sto vi niste imali problema ne znači da oni ne postoje. Kontrole kvaliteta u Teslinim fabrikama nisu na zavidnom nivou, mahom zbog kapaciteta fabrika koje nisu u stanju da isprate planove mahom zbog loše obučenosti radne snage.
Predzadnje mjesto u consumer reportsu
https://www.cnbc.com/2020/11/19/tesla-m ... ports.html
Impresivno zaista. Baš se pitam zašto je tako?
Šta reći na sklapanje automobila u privremenim šatorima jer kupci moraju da čekaju daleko duže svoje rezervacije od onoga šta im je obećano. Premium znači određen standard kako u imidžu tako i u kvalitetu. Znate kada ćete vidjeti Leksusa sa problemima?Nikad. Naveo sam jasno sve prednosti i mane Teslinih automobila. Softver je odlican ostalo nije ni na nivou automobila koji kostaju upola manje. Iz vaše priče se naslućuje da vam ne znači ništa iznos koji ste izdvojili za taj T3. Postoje ljudi kojima znači i koji žele da dobiju kvalitet koji se podrazumijeva na tom cjenovnom nivou.  Ljepota nezalaženja po benziskim pumpama? Samo u Americi odlazak na benzisku pumpu može biti negativno iskustvo. Nažalost to je cijena "demokratije". Vi nastavite da gledate kud sunce hoda po 30 minuta na javnim punionicama, a mi ostali cemo da sipamo gorivo 2 minuta i da nastavimo sa svojim zivotom. :izet:
hahahhahahahahahahahahah bas ste me nasmijali ovim gledanjem sunca koje nekuda hoda :))))))) ...hvala za to! :D Ocigledno se ne razumijemo, a niti mi je u planu ubjedjivati vas. Auto je kao i vino, stvar ukusa i financijske raspolozivosti.
Leksus je definitivno odlican auto, cak smo prije nekih 10ak godina i razgledali, ali da se vratimo temi, iskustvo T3 je za sada, meni osobno, ne prevazidjeno! Mozda i Leksus uskoro napravi neki fenomenalan EV, jedva cekam da vidim vise boljih auto kompanija koje izlaze sa EV, cujem da je Audi EV jako zanimljiv, udoban, kvalitetan itd., ali meni jos neistrazen jer nisam u zurbi rijesit se T3.

Ovdje iskljucivo govorim o svome iskustvu nakon skoro 2 godine voznje T3, jos uvijek me nije razocarao ni po cemu. Odlazak na benzinsku od 2 minute uz udisanje kancerogenih plinova itd. - not my cup of tea, a vi samo izvolite!
A moje gledanje sunca kako hoda... hahahahhahaahahah (ovo mi je odlcno!), pa pokusat cu vam docarati da se jos nikada nisam imala prigodu nagledati tog sunca koje hoda 30min, jer se auto puni dok sam ili u shoppig mall, ili kod zubara, ili u trgovini hrane, ili na poslu ili u svom domu. Dakle T3 mene ceka i javlja mi porukom da je napunjen, a nikad, do sada, ja njega. Dakle, i vi sigurno idete u kupovinu, kod doktora, na neki sastanak ili nesto slicno, pa kad parkirate auto dok obavljate svoje poslove, auto je parkirano na mjestu za punjenje i puni se dok vi nesto zavrsavate; vrlo ugodno i nadasve jednostavno rjesenje. Ne mora se uvijek napunit do kraja, a nikada niti nije prazan do kraja, tako da nema onog stresa kao kad se upali lampica za gorivo. I za vasu info, ja sam svoj auto od narudzbe, na web stranici, do isporuke u Tesla dealershipu cekala puna 32 dana u proljece 2019. Stvarno ne znam cemu toliki fokus na T-horor price dok milijuni ljudi diljem svijeta uzivaju u Tesla pogodnostima... :? Cini mi se da sam nedavno procitala da je u 2020. prodao record high number of cars... :thumbup:
Last edited by kikimimijanjan on 24/02/2021 17:22, edited 2 times in total.
Industrialyzer

#1258 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Industrialyzer »

Ovo mi je genijalno, neko govori iz licnog iskustva, ali dobri bosnjo zna bolje iako u cijeloj BiH imas 4-5 Tesli :lol:

Cuj kada ce Lexus biti u problemima kao Tesla, a isti taj Lexus iza sebe ima jedan od najjacih automobilskih konglomerata na svijetu sa tolikim iskustvom. I opet Tesla dominira na EV trzistu. Kad citas postove google majstora sa foruma reklo bi se da se svaka Tesla raspadne nakon tri mjeseca.
Frostmind

#1259 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Frostmind »

kikimimijanjan wrote: 24/02/2021 17:03
kikimimijanjan wrote: 23/02/2021 23:33 Neki lik u ranijim postovima spomenu Teslu koji se raspada, otpada, nekakvi gaps...
Ja takvog jos nigdje nisam vidjela, a oko sebe imam 7 parova koji imaju razlicite T modele.

Konkterno, ja T3 vozim vec skoro dvije godine, nigdje niti jedan jedini problem nisam imala.
Skoro 40 000km se preslo, nikad jos nisam pozvala servis da ista pogleda, a kamoli promijeni.
Baterije se pune u garazi kad dodjem s posla ili kad odem u trgovinu dok kupujem, a ponekad i na poslu ukljucim.

Ljeti preko tel.aplikacije ukljucim klimu i sjedam u rashladjeno auto kad je vani +40C, a zimi kad je -20C tel.aplikacijom ugrijem na +20C, ma fenomenalno auto...a da ne govorim o ljepoti NE zalazenja po benzinskim pumpama, sigurnosti i tisini.
Ma prezadovoljna!!!
Nakon sto su se vozili u mome autu, troje ljudi je bilo toliko odusevljeno da su i sami kupili T3. :izet:
To sto vi niste imali problema ne znači da oni ne postoje. Kontrole kvaliteta u Teslinim fabrikama nisu na zavidnom nivou, mahom zbog kapaciteta fabrika koje nisu u stanju da isprate planove mahom zbog loše obučenosti radne snage.
Šta reći na sklapanje automobila u privremenim šatorima jer kupci moraju da čekaju daleko duže svoje rezervacije od onoga šta im je obećano. Premium znači određen standard kako u imidžu tako i u kvalitetu. Znate kada ćete vidjeti Leksusa sa problemima?Nikad. Naveo sam jasno sve prednosti i mane Teslinih automobila. Softver je odlican ostalo nije ni na nivou automobila koji kostaju upola manje. Iz vaše priče se naslućuje da vam ne znači ništa iznos koji ste izdvojili za taj T3. Postoje ljudi kojima znači i koji žele da dobiju kvalitet koji se podrazumijeva na tom cjenovnom nivou.  Ljepota nezalaženja po benziskim pumpama? Samo u Americi odlazak na benzisku pumpu može biti negativno iskustvo. Nažalost to je cijena "demokratije". Vi nastavite da gledate kud sunce hoda po 30 minuta na javnim punionicama, a mi ostali cemo da sipamo gorivo 2 minuta i da nastavimo sa svojim zivotom. :izet:
hahahhahahahahahahahahah bas ste me nasmijali ovim gledanjem sunca koje nekuda hoda :))))))) ...hvala za to! :D Ocigledno se ne razumijemo, a niti mi je u planu ubjedjivati vas. Auto je kao i vino, stvar ukusa i financijske raspolozivosti.
Leksus je definitivno odlican auto, cak smo prije nekih 10-ak godina i razgledali, ali da se vratimo temi! Iskustvo T3 je za sada, meni osobno, ne prevazidjeno! Mozda i Leksus uskoro napravi nesto jako dobro,jedva cekam da vidim vise auto kompanija koje izlaze sa EV, cujem da je Audi EV jako zanimljiv, udoban, kvalitetan itd., ali meni jos neistrazen jer nisam u zurbi rijesit se T3.
Govorim o svome iskustvu nakon skoro 2 godine voznje T3, jos uvijek me nije razocarao ni po cemu. Odlazak na benzinsku od 2 minute uz udisanje kancerogenih plinova itd. - not my cup of tea, a vi samo izvolite!
A moje gledanje sunca kako hoda... hahahahhahaahahah (ovo mi je odlcno!), pa pokusat cu vam docarati da je jos nikada nisam imala prigodu nagledati to sunce koje hoda 30min, jer se T3 puni dok sam ili u shoppig mall, ili kod zubara, ili u trgovini hrane, ili na poslu ili u svom domu. Dakle T3 mene ceka i javlja mi porukom da je napunjen, a nikad ja njega. Dakle, i vi sigurno idete u kupovinu, kod doktora, na neki sastanak ili nesto slicno, pa kad parkirate auto dok obavljate svoje poslove, auto je parkirano na mjestu za punjenje i puni se dok vi nesto zavrsavate; vrlo ugodno i nadasve jednostavno rjesenje. Ja sam svoj auto od narudzbe, na web stranici, do isporuke cekala puna 32 dana u proljece 2019. Stvarno ne znam gdje vi pronalazite ove Tesla horor price dok milijuni ljudi diljem svijeta uzivaju u Tesla pogodnostima... :?
Draga gospođo/gospođice vi pričate kao da dolazite sa planete drugog zvjezdanog sistema pa nam dočaravate kako se tamo stvari rade. Amerika je potrošački svijet gdje je potrošnja odnosno kupovina pola priče od Američkom snu i pola života ako ne i više. Nije Jeff Bezos bajbogatiji covjek na svijetu jer je genijalac nego jer je bio dovoljno inteligentan da prvi zgrabi priliku prije ostalih. Potrošačka kultura se njeguje u Americi zadnjih 70 godina. Imam rodbinu u Torontu koji imaju 2 Tesle te sam iste mogao da isprobam. Dijelom su priče od njih samih koji su imali probleme a dijelom od raznoraznih ljudi sa interneta koji su dokumentovali svoja iskustva. Tesla je nova kompanija i u tako kompleksnoj industriji iskustvo u proizvodnji se stiče decenijama. Oni to nemaju te odatle i svi ti problemi. Potrošačke ankete nisu tu džabe i nisu na njima prvi brendovi koji to jesu. Drago mi je jer vaš automobil nema problema a svakako vam želim da kupite i neki budući novi model koji će biti dostojan kvalitetom cijeni za koju se prodaje.
Frostmind

#1260 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Frostmind »

Industrialyzer wrote: 24/02/2021 17:18 Ovo mi je genijalno, neko govori iz licnog iskustva, ali dobri bosnjo zna bolje iako u cijeloj BiH imas 4-5 Tesli :lol:

Cuj kada ce Lexus biti u problemima kao Tesla, a isti taj Lexus iza sebe ima jedan od najjacih automobilskih konglomerata na svijetu sa tolikim iskustvom. I opet Tesla dominira na EV trzistu. Kad citas postove google majstora sa foruma reklo bi se da se svaka Tesla raspadne nakon tri mjeseca.
I ja govorim iz licnog iskustva. Vozio sam i model s i model x kad sam bio kod rodbine u Torontu. Sem toga ni moje iskustvo niti od doticne gospođe ne znaci nista ali hiljade iskustava u anketama o zadovoljstvu potrošaca dovoljno govore. Tesla predzadnja na listi u 2020. Kraj priče
izvrsni direktor

#1261 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Ma prezadovoljna!!!
Definicija klix forumasa: zna bolje o tesli od samog vlasnika! I pri tome daje sebi za pravo da bude prepotentan i vlasnika ismijava!
:run:
Industrialyzer

#1262 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Industrialyzer »

Nemoj tako, probao je kod familije u Torontu dva modela :lol:
madner

#1263 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by madner »

Ima puno evangelista EV, ovo je najbolji primjer. Problem je otici natociti gorivo, nije problem dan planirati oko punjena struje.

Sve je to ljepo, da drzava ne tjera posten svijet na EV smece, ljudi imaju pravo izbora. Ko voli T3 neka vozi.
Frostmind

#1264 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Frostmind »

izvrsni direktor wrote: 24/02/2021 18:37

Ma prezadovoljna!!!
Definicija klix forumasa: zna bolje o tesli od samog vlasnika! I pri tome daje sebi za pravo da bude prepotentan i vlasnika ismijava!
:run:
Definicija neznalice - da sebi glup nick i ubacuje se u konverzaciju između 2 osobe bez da ga je iko išta pitao i bez da uopšte može reći nešto smisleno ili korisno ili dati bilo kakav osvrt.
Frostmind

#1265 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Frostmind »

madner wrote: 24/02/2021 18:46 Ima puno evangelista EV, ovo je najbolji primjer. Problem je otici natociti gorivo, nije problem dan planirati oko punjena struje.

Sve je to ljepo, da drzava ne tjera posten svijet na EV smece, ljudi imaju pravo izbora. Ko voli T3 neka vozi.
A garant neka starija gospođa koja je rudarila 20 godina preko bare i uštekala koju stotinu hiljada. Kupila model 3 i misli da je spejs šatl. Zamišljen kao konkurencija bmw serije 3 a više je na nivou hyundaia. Ergonomija unutar modela 3 katastrofa. Jedan ekran koji je centralno postavljen i nista vise. Otvot prtljaznika nije tapaciran a furaju se da je premium haha. U pravu si skroz, pravi ev evangelisti. Zatucana skupina ljudi koja dize el vozila u nebesa a ne znaju da se resursi za ista dobijaju unistavanjem prirodne okoline po svijetu.
u-pet-deka

#1266 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by u-pet-deka »

To nisu 'namjenska' vozila za širu potrošnju. Možemo razgovarati dok se krave ne vrate kući, ali ta auta su kič i ništa više.
madner

#1267 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by madner »

Nije ni Range Rover za siru upotrebu, samo tu trziste samo odluci ko vozi isto i ko ne. :D

Svaka cast Tesli za kampanju, prodati toliko inferioran proizvod je majstorija.
u-pet-deka

#1268 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by u-pet-deka »

Danska ima groblje električnih auta po otpadima. Prije par godina ljudi su masovno kupovali dok nisu skontali da u pitanju je baterija. Zimi ima slab domet, puni ga non-stop i ljeti i zimi, nakon koje godine izlizana, nova skupa, punjenje traje satima, danima, ko puni kod kuće računi potrošnje veliki i tako dalje. Na kraju firme, ustanove i škole zabranile ljudima da pune uz pomoć produznih. Zatim porast oporezivanja i druga uvođenja nameta. Ovdje je sada sa te stavke najjeftinije imati benzinca.

Ja da se pitam, u autima nebi bilo više od tri kabla.
Medobrundo25

#1269 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Medobrundo25 »

madner wrote: 24/02/2021 19:07 Nije ni Range Rover za siru upotrebu, samo tu trziste samo odluci ko vozi isto i ko ne. :D

Svaka cast Tesli za kampanju, prodati toliko inferioran proizvod je majstorija.
Ah, prodavanje magle ljevicarima, omiljena praksa najvecih americkih korporacija. :thumbup:
Frostmind

#1270 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Frostmind »

Uvođenje EV vozila i svih propisa vezanih za iste nije jista drugo nego jedan od mnogih elemenata uvođenja društva u sistem novog poretka. Ideja je napraviti pojedince što manje individualno sposobnim, što manje raznolikim od drugih, smanjiti slobodu izbora, monetizovati sve što se može monetizovati cak i udaritii na privatnost pojedinca. Kakvi EV, cuveni Michio Kaku rekao davno, mi smo tip civilizacije 0, zivimo i dobijamo energiju od mrtvih biljaka i zivotinja. Hajd sto smo 0 tip civilizacije nego smo duboko zamarširali u dekadenciju i propadanje.
u-pet-deka

#1271 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by u-pet-deka »

Frostmind wrote: 24/02/2021 19:45 Uvođenje EV vozila i svih propisa vezanih za iste nije jista drugo nego jedan od mnogih elemenata uvođenja društva u sistem novog poretka. Ideja je napraviti pojedince što manje individualno sposobnim, što manje raznolikim od drugih, smanjiti slobodu izbora, monetizovati sve što se može monetizovati cak i udaritii na privatnost pojedinca. Kakvi EV, cuveni Michio Kaku rekao davno, mi smo tip civilizacije 0, zivimo i dobijamo energiju od mrtvih biljaka i zivotinja. Hajd sto smo 0 tip civilizacije nego smo duboko zamarširali u dekadenciju i propadanje.
Potpisujem. Dovoljno je vidjeti da ljudima treba video kamera za vožnju unazad, po narodnom rikverc.
izvrsni direktor

#1272 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Pojavom nekoliko novih nikova auto podforum je otisao u krasni qrac
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1273 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

"I'm 74 and I don't have time anymore to waste on charging stations."
Walter Röhrl, two-time World Rally Champion.
:mrgreen:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1274 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sime_cipol »

Frostmind

#1275 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Frostmind »

u-pet-deka wrote: 24/02/2021 21:02
Frostmind wrote: 24/02/2021 19:45 Uvođenje EV vozila i svih propisa vezanih za iste nije jista drugo nego jedan od mnogih elemenata uvođenja društva u sistem novog poretka. Ideja je napraviti pojedince što manje individualno sposobnim, što manje raznolikim od drugih, smanjiti slobodu izbora, monetizovati sve što se može monetizovati cak i udaritii na privatnost pojedinca. Kakvi EV, cuveni Michio Kaku rekao davno, mi smo tip civilizacije 0, zivimo i dobijamo energiju od mrtvih biljaka i zivotinja. Hajd sto smo 0 tip civilizacije nego smo duboko zamarširali u dekadenciju i propadanje.
Potpisujem. Dovoljno je vidjeti da ljudima treba video kamera za vožnju unazad, po narodnom rikverc.
Hajd sto im treba kamera, nego im treba sistem za samoparkiranje te upravljanje vozilom na parkingu pomocu ključa. Znači brdo pojedinaca koji kažu mmm apsolutno želim te gedžete koji ce me napraviti nesposobnim 😂
Post Reply