Tako mi izgleda steta imati trofaznu struju a samo auto puniti.
EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Haris.ba
#1201 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ja da ugradim trofaznu struju u garazu ne bih mogao istrpiti da odmah kakvu masinu ne ubacim.
-
Frostmind
#1202 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Nema matematike da kupis EV nekog sve i da ga puniš kuci. Neces nikad vratiti razliku u cijeni. Vidjeh Kia sad kod nas prodaje E Nira oko 70 i nes hiljada km. Nek je ekvivalent benzinski dizelski 40 k plus maraka. Nekidan je neko postirao troskove mazda dizela sa prosjecnom potrosnjom od 4 l na 400 000 plus kilometara. Oko 18 000 eura na gorivo za taj period. Jos kod nas nema subvencija kao u drugim drzavama
-
BiBi911
#1203 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Gdje je taj vozio sa 4l, kako dobijete te prosjeke.Frostmind wrote: ↑23/02/2021 20:47Nema matematike da kupis EV nekog sve i da ga puniš kuci. Neces nikad vratiti razliku u cijeni. Vidjeh Kia sad kod nas prodaje E Nira oko 70 i nes hiljada km. Nek je ekvivalent benzinski dizelski 40 k plus maraka. Nekidan je neko postirao troskove mazda dizela sa prosjecnom potrosnjom od 4 l na 400 000 plus kilometara. Oko 18 000 eura na gorivo za taj period. Jos kod nas nema subvencija kao u drugim drzavama
- geralt
#1204 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Mozda u velikim zapadnim gradovima kao sto je New York ili London, ali u ostatku svijeta se klasicno vlasnistvo nece promijeniti.detroit-mercy wrote: ↑23/02/2021 15:15 Veliki proizvodjaci vec sad racunaju da u bliskoj buducnosti vise nece biti klasicnog vlasnistva nad automobilima. Treba ti auto, imas app, zovnes ga, on sam dodje, odvede te od tacke A do tacke B i ode dalje onome ko ga treba.
Zamisljam Mehu iz Bjelimica koji je krenuo u granap, preko appa zovne auto i onda ceka sat vremena da ono dodje iz Konjica. Ili prosjecnog bosanskog domacina koji pokusava objasniti autonomnom autu kako da dodje do njegove nelegalno izgradjene vikendice bez adrese, napravljene na zemljistu koje se vodi kao neprohodna suma, do koje vodi makadam bez imena.
-
Frostmind
#1205 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ne znam bgm. Postirao lik stranicu neku njemacku, prije par dana, tu je negdje post. Mazda 1.6 105 ks. Vjerovatno je vozio na AP dosta. Ukoliko je neki inadžija kojem je to bila opsesija i imao laku nogu na gasu ko pero moguce je.BiBi911 wrote: ↑23/02/2021 20:50Gdje je taj vozio sa 4l, kako dobijete te prosjeke.Frostmind wrote: ↑23/02/2021 20:47Nema matematike da kupis EV nekog sve i da ga puniš kuci. Neces nikad vratiti razliku u cijeni. Vidjeh Kia sad kod nas prodaje E Nira oko 70 i nes hiljada km. Nek je ekvivalent benzinski dizelski 40 k plus maraka. Nekidan je neko postirao troskove mazda dizela sa prosjecnom potrosnjom od 4 l na 400 000 plus kilometara. Oko 18 000 eura na gorivo za taj period. Jos kod nas nema subvencija kao u drugim drzavama
-
detroit-mercy
#1206 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa promjene i dolaze iz velkih sredina, nece iz Bjelimicageralt wrote: ↑23/02/2021 20:51Mozda u velikim zapadnim gradovima kao sto je New York ili London, ali u ostatku svijeta se klasicno vlasnistvo nece promijeniti.detroit-mercy wrote: ↑23/02/2021 15:15 Veliki proizvodjaci vec sad racunaju da u bliskoj buducnosti vise nece biti klasicnog vlasnistva nad automobilima. Treba ti auto, imas app, zovnes ga, on sam dodje, odvede te od tacke A do tacke B i ode dalje onome ko ga treba.
Zamisljam Mehu iz Bjelimica koji je krenuo u granap, preko appa zovne auto i onda ceka sat vremena da ono dodje iz Konjica. Ili prosjecnog bosanskog domacina koji pokusava objasniti autonomnom autu kako da dodje do njegove nelegalno izgradjene vikendice bez adrese, napravljene na zemljistu koje se vodi kao neprohodna suma, do koje vodi makadam bez imena.
Meho iz Bjelimica je statisticki outlier, obicno njega ne uzimaju u kalkulaciju kada rade kojekave analize trendova.
Gledaj sad ovo, 80% novih vozila (auta) u Michiganu se uzima na lease, znaci vec sad imamo tu veliku promjenu u vlasnistvu.
Ako gledamo generacijski, ove generacije sto dolaze (odrasle na iPhone-ima) njih vlasnistvo nad autima uopste ne zanima. Njima je ono, treba mi sad, prevezi me i dovidjenja.
- madner
#1207 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Lease je samo nacin placanja, povoljnije nego kupiti.
Dio novih generacije ce sigurno tako razmisljati i planeri bi volili sa se to ispuni, no da li je to vecina...
Dio novih generacije ce sigurno tako razmisljati i planeri bi volili sa se to ispuni, no da li je to vecina...
-
BiBi911
#1208 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Sve je moguce ali citao sam da moj ford moze 5l/100km I kolega kaze da kod njega moze, ali evo godinu I nesto nije se spustio ispod 7litri. 2litre 138kw CVT nemere da ga hebemFrostmind wrote: ↑23/02/2021 20:54Ne znam bgm. Postirao lik stranicu neku njemacku, prije par dana, tu je negdje post. Mazda 1.6 105 ks. Vjerovatno je vozio na AP dosta. Ukoliko je neki inadžija kojem je to bila opsesija i imao laku nogu na gasu ko pero moguce je.BiBi911 wrote: ↑23/02/2021 20:50Gdje je taj vozio sa 4l, kako dobijete te prosjeke.Frostmind wrote: ↑23/02/2021 20:47
Nema matematike da kupis EV nekog sve i da ga puniš kuci. Neces nikad vratiti razliku u cijeni. Vidjeh Kia sad kod nas prodaje E Nira oko 70 i nes hiljada km. Nek je ekvivalent benzinski dizelski 40 k plus maraka. Nekidan je neko postirao troskove mazda dizela sa prosjecnom potrosnjom od 4 l na 400 000 plus kilometara. Oko 18 000 eura na gorivo za taj period. Jos kod nas nema subvencija kao u drugim drzavama
-
Frostmind
#1209 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Haha a kojeg forda vozis? Dobro dosta ima snage jos ako ima mase ne mere s razlogomBiBi911 wrote: ↑23/02/2021 21:57Sve je moguce ali citao sam da moj ford moze 5l/100km I kolega kaze da kod njega moze, ali evo godinu I nesto nije se spustio ispod 7litri. 2litre 138kw CVT nemere da ga hebem
-
BiBi911
#1210 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Mondeo hibrid 180konjova( sve ukupno), ne moze preko 180kmh 2 baterije od Januara 2020, elektro motoric u julu promijenjen, zadnje vjesanje mu pogresno bili zasarafili(mamu I'm spansku)Frostmind wrote: ↑23/02/2021 22:03Haha a kojeg forda vozis? Dobro dosta ima snage jos ako ima mase ne mere s razlogomvozio sam par puta od firme yarisa hibrida. Cim izađeš na otvorenu cestu i malo pritisneš ode potrosnja u 5 plus
Podere me pasat 1.6 dizel, blizu je 2tone(sa alatom) cesto i preko.
Na 177km/h se zakuca(svaki dan) trosi 19l
-
Frostmind
#1211 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pih baš te krenulo s tim monđeom.BiBi911 wrote: ↑23/02/2021 22:20Mondeo hibrid 180konjova( sve ukupno), ne moze preko 180kmh 2 baterije od Januara 2020, elektro motoric u julu promijenjen, zadnje vjesanje mu pogresno bili zasarafili(mamu I'm spansku)
Podere me pasat 1.6 dizel, blizu je 2tone(sa alatom) cesto i preko.
Na 177km/h se zakuca(svaki dan) trosi 19l
-
BiBi911
#1212 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ja sam ti 1800km od sipa. Büdemann je serviser
Auto je super al zinu dupe za hibrid I bi jeftin nije to za nas iz ŠVR.
Fiesta je super al samo malo ih se vozi sa ove strane kanala.
I Ford podrska je nedo bog nikome
Auto je super al zinu dupe za hibrid I bi jeftin nije to za nas iz ŠVR.
Fiesta je super al samo malo ih se vozi sa ove strane kanala.
I Ford podrska je nedo bog nikome
-
Frostmind
#1213 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Haha a ti si u inostranstvu.
-
kikimimijanjan
#1214 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Neki lik u ranijim postovima spomenu Teslu koji se raspada, otpada, nekakvi gaps...
Da li on vozi ili je vozio nekog Teslu koji se raspada???
Ja takvog jos nigdje nisam vidjela, a oko sebe imam 7 parova koji imaju razlicite T modele.
Konkterno, ja T3 vozim vec skoro dvije godine, nigdje niti jedan jedini problem nisam imala.
Skoro 40 000km se preslo, nikad jos nisam pozvala servis da ista pogleda, a kamoli promijeni.
Baterije se pune u garazi kad dodjem s posla ili kad odem u trgovinu dok kupujem, a ponekad i na poslu ukljucim.
Ljeti preko tel.aplikacije ukljucim klimu i sjedam u rashladjeno auto kad je vani +40C, a zimi kad je -20C tel.aplikacijom ugrijem na +20C, ma fenomenalno auto...a da ne govorim o ljepoti NE zalazenja po benzinskim pumpama, sigurnosti i tisini.
Ma prezadovoljna!!!
Nakon sto su se vozili u mome autu, troje ljudi je bilo toliko odusevljeno da su i sami kupili T3.
Ja takvog jos nigdje nisam vidjela, a oko sebe imam 7 parova koji imaju razlicite T modele.
Konkterno, ja T3 vozim vec skoro dvije godine, nigdje niti jedan jedini problem nisam imala.
Skoro 40 000km se preslo, nikad jos nisam pozvala servis da ista pogleda, a kamoli promijeni.
Baterije se pune u garazi kad dodjem s posla ili kad odem u trgovinu dok kupujem, a ponekad i na poslu ukljucim.
Ljeti preko tel.aplikacije ukljucim klimu i sjedam u rashladjeno auto kad je vani +40C, a zimi kad je -20C tel.aplikacijom ugrijem na +20C, ma fenomenalno auto...a da ne govorim o ljepoti NE zalazenja po benzinskim pumpama, sigurnosti i tisini.
Ma prezadovoljna!!!
Nakon sto su se vozili u mome autu, troje ljudi je bilo toliko odusevljeno da su i sami kupili T3.
-
Frostmind
#1215 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
To sto vi niste imali problema ne znači da oni ne postoje. Kontrole kvaliteta u Teslinim fabrikama nisu na zavidnom nivou, mahom zbog kapaciteta fabrika koje nisu u stanju da isprate planove mahom zbog loše obučenosti radne snage.kikimimijanjan wrote: ↑23/02/2021 23:33 Neki lik u ranijim postovima spomenu Teslu koji se raspada, otpada, nekakvi gaps...
Ma prezadovoljna!!!
Nakon sto su se vozili u mome autu, troje ljudi je bilo toliko odusevljeno da su i sami kupili T3.![]()
Predzadnje mjesto u consumer reportsu
https://www.cnbc.com/2020/11/19/tesla-m ... ports.html
Impresivno zaista. Baš se pitam zašto je tako?
Šta reći na sklapanje automobila u privremenim šatorima jer kupci moraju da čekaju daleko duže svoje rezervacije od onoga šta im je obećano. Premium znači određen standard kako u imidžu tako i u kvalitetu. Znate kada ćete vidjeti Leksusa sa problemima?Nikad. Naveo sam jasno sve prednosti i mane Teslinih automobila. Softver je odlican ostalo nije ni na nivou automobila koji kostaju upola manje. Iz vaše priče se naslućuje da vam ne znači ništa iznos koji ste izdvojili za taj T3. Postoje ljudi kojima znači i koji žele da dobiju kvalitet koji se podrazumijeva na tom cjenovnom nivou. Ljepota nezalaženja po benziskim pumpama? Samo u Americi odlazak na benzisku pumpu može biti negativno iskustvo. Nažalost to je cijena "demokratije". Vi nastavite da gledate kud sunce hoda po 30 minuta na javnim punionicama, a mi ostali cemo da sipamo gorivo 2 minuta i da nastavimo sa svojim zivotom.
- madner
#1216 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Sve prednosti sipanja ce nestati ako bude masovnije EV vozila. Sada mame ljude da predju. Jedino nije losa kombinacija kada covjek ima solarni panel i bateriju kod kuce, to je onda stvarno jeftino.
Bar u Kaliforniji.
Bar u Kaliforniji.
-
Frostmind
#1217 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Neka opcija punjenja kuci kao ta što navede bi bila zaista odlicna. Al Tesla ima mnogo problema. Od 2014 tržišni udio do 2019 išao do 1 odsto, tek prosle godine nesto vise od toga.
A sto se tice nas bice neki novi golf 2 scenario
- Haris.ba
#1218 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ima li neki servisni rok u kojem trebas pregledati auto?kikimimijanjan wrote: ↑23/02/2021 23:33
-
Frostmind
#1219 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Nema za Tesle jer nemaju pokretne dijelove. Sem zamjene filtera kabine, Hepa filtera, rotiranja guma. Jedino se preporucuje ciscenje i lubrikovanje kocionog sistema godisnje. To ne znaci da neki el motor nece riknuti ili motorici koji pokrecu šteke.Haris.ba wrote: ↑24/02/2021 09:06Ima li neki servisni rok u kojem trebas pregledati auto?kikimimijanjan wrote: ↑23/02/2021 23:33
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#1220 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Displej koji curi?Frostmind wrote: ↑24/02/2021 09:24Nema za Tesle jer nemaju pokretne dijelove. Sem zamjene filtera kabine, Hepa filtera, rotiranja guma. Jedino se preporucuje ciscenje i lubrikovanje kocionog sistema godisnje. To ne znaci da neki el motor nece riknuti ili motorici koji pokrecu šteke.Haris.ba wrote: ↑24/02/2021 09:06Ima li neki servisni rok u kojem trebas pregledati auto?kikimimijanjan wrote: ↑23/02/2021 23:33
Ili displej koji curi
Ti imao problem sa displejem na svojoj tesli ili? Koji model imas?
-
Frostmind
#1221 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Imam rodbinu koja živi u Torrontu vec 30 godina. Imaju 2 tesle, model x i model s. Na modelu s ekran je poceo u jednom uglu kao da dobija unutar baloncice a onda je kasnike na dnu poceo da curi neki gel koji unisti sve sto dotakne. Neka hemikalija jaka bog zna šta je. I nije to izolovan slucaj, bilo ih je dostaizvrsni direktor wrote: ↑24/02/2021 09:31Displej koji curi?Frostmind wrote: ↑24/02/2021 09:24Nema za Tesle jer nemaju pokretne dijelove. Sem zamjene filtera kabine, Hepa filtera, rotiranja guma. Jedino se preporucuje ciscenje i lubrikovanje kocionog sistema godisnje. To ne znaci da neki el motor nece riknuti ili motorici koji pokrecu šteke.Ili displej koji curi
Ti imao problem sa displejem na svojoj tesli ili? Koji model imas?
- madner
#1222 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Tesla kao kompanija mozda nikad ne dodje do veceg udjela, ali EV nazalost hoce. Zakondavstvo tjera ljude, samo doziraju brzinu da infrastrukutra prati promjenu. Korak nazad za potrosace.
-
Frostmind
#1223 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ma goni ih u vraga. Ograničavaju slobodu izbora i druge slobode na razne načine.madner wrote: ↑24/02/2021 09:54Tesla kao kompanija mozda nikad ne dodje do veceg udjela, ali EV nazalost hoce. Zakondavstvo tjera ljude, samo doziraju brzinu da infrastrukutra prati promjenu. Korak nazad za potrosace.
- madner
#1224 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Tako je, vjeruju u slobodno trziste dok slobodno trziste radi sta oni zele. 
-
Frostmind