Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#126 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by teskeredzic_22 »

Naslovnica wrote: 25/04/2022 08:43 "Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanja jednog naroda da zdrav razum i prav sud u njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla u svijetu oko sebe nego ni svoju sopstvenu korist od očigledne štete." - Ivo Andrić
Samo je važno postati kalif umjesto kalifa.
Samo to , ništa više.
hadzinicasa

#127 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by hadzinicasa »

moze i ovo komotno na temu.
hadzinicasa

#128 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by hadzinicasa »

na temu Sarajlija - i Skaka je iz stare porodice pa je papak i primitivac.
ja i dan danas ne mogu da svarim cinjenicu da je onako jedna neuka spodoba, primitivna i nekulturna bila gradonacelnik. predstavljala Sarajevo. a sad predstavlja citavu BiH svijetu.... koji horor scenarij koji zivimo.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#129 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by mk ultra »

hadzinicasa wrote: 25/04/2022 09:05 na temu Sarajlija - i Skaka je iz stare porodice pa je papak i primitivac.
ja i dan danas ne mogu da svarim cinjenicu da je onako jedna neuka spodoba, primitivna i nekulturna bila gradonacelnik. predstavljala Sarajevo. a sad predstavlja citavu BiH svijetu.... koji horor scenarij koji zivimo.
pa kako sam u svom postu napisao

- kultura 0
- obrazovanje 0 (pa eto i taj Skakin fakultet, da ima pravila u obrazovanju on bi jedva dogurao ni do četverogodišnje srednje, a upitno je da li bi takav fakultet i postojao!!)
- okrilje vjere u kojem se vjerski službenici ponašaju kao amortizeri ponašanja vlasti, te samim druženjem sa gore navedenim pokazuju da je njihovo ispravno.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#130 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by liaar »

Ja sam cijeli život u dilemi :D

Ja rođen u Sarajevu u toku rata 95-te, stari i stara rođeni u Sarajevu 69-te i 72.

Al' me i dalje poznanici uvjeravaju da sam iz Goražda, jer mi je dedo rođen tamo 45-te.
piupiu

#131 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

laik1981 wrote: 24/04/2022 21:25
spinel_ wrote: 24/04/2022 21:21 Pa sta vam je cudno.

U istoj dzamiji se 3 noci u par dana krade obuca.
Na Vilsu opuhani kljucevi i klijesta za bicikla.
Sta onda ocekivati - da je mozda vlast bolja?
Ma lopova i klosara je vazda bilo u Sarajevu.. Ali meni nije jasno kako smo u relativno kratkom vremenu postali suprotnost od onoga sto smo nekad bili.. Populacija koja danas nastanjuje Sarajevo vise i nema dodirnih tacaka sa izvornim mentalitetom ovog grada..
Pa naravno da nema. Kultura ne postoji u vakuumu, kulturu prenose ljudi i oblikuje sistem.
Altsa

#132 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Altsa »

Prodes autom Titovom i vidis koliko je prljava ulica.
hadzinicasa

#133 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by hadzinicasa »

Altsa wrote: 25/04/2022 09:16 Prodes autom Titovom i vidis koliko je prljava ulica.
da. prljavstina na sve strane i nemar.
piupiu

#134 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

jasib wrote: 25/04/2022 00:40 Ibrahim Hadžibajrić može biti milion puta rođen na sred Bistrika, on je papak, primitivac koji je uništio Stari Grad. Rijetko viđen korupcijski maher, a vlada najljepšom lokalnom zajednicom u cijeloj državi :(
:thumbup:

I još se 6 mjeseci svadja s gradjanima, jer nije mogao izgurati svoj projekat podzemne garaze umjesto Trga oslobodjenja, bukvalno se ruga gradjanima i ponaša kao feudalni vladar.
broj dva

#135 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by broj dva »

no_sikiriki wrote: 24/04/2022 21:21 Ne postoji. Godinama se taj "virus" širi i ušao je u svaku poru društva.
Možemo se ovdje ibretiti, ali smo u manjini. I niko ne benda, pitaj sad prosječnu mladu osobu ko je Mak Dizdar i šta bi radije da je na tom mjestu, kafanu ili muzej, mislim da znamo odgovor.
Tako da ne vjerujem u "rehabilitaciju."
Eto i da ima muzej Maku koliko ljudi bi ga posjecivalo mjecesno ? Mozta stotina, ako i toliko.
Mozda da pocnemo praviti muzeje za pobjednike Farme, influensere, strimere i ostatak nove kulturne elite pa bi ljudi isli...
piupiu

#136 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

Naslovnica wrote: 25/04/2022 08:43 "Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanja jednog naroda da zdrav razum i prav sud u njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla u svijetu oko sebe nego ni svoju sopstvenu korist od očigledne štete." - Ivo Andrić
:thumbup:
piupiu

#137 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

broj dva wrote: 25/04/2022 09:20
no_sikiriki wrote: 24/04/2022 21:21 Ne postoji. Godinama se taj "virus" širi i ušao je u svaku poru društva.
Možemo se ovdje ibretiti, ali smo u manjini. I niko ne benda, pitaj sad prosječnu mladu osobu ko je Mak Dizdar i šta bi radije da je na tom mjestu, kafanu ili muzej, mislim da znamo odgovor.
Tako da ne vjerujem u "rehabilitaciju."
Eto i da ima muzej Maku koliko ljudi bi ga posjecivalo mjecesno ? Mozta stotina, ako i toliko.
Mozda da pocnemo praviti muzeje za pobjednike Farme, influensere, strimere i ostatak nove kulturne elite pa bi ljudi isli...
Isto koliko posjećuje i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti i Despića kuću (čudi me da se i u jedno i u drugo odavno nisu uselili kakvi hohštapleri i skorojevići, prime location je prime location). Svejedno, ako ti je to najveći pjesnik u kojeg se kuneš, napravi mu muzej, k'o što kad dodješ u St Petersburg imaš kompletan stan Dostojevskog i Puškina kao njihove muzeje. I tako diljem svijeta, za značajne umjetnike ili državnike, itd. Kod nas? Nargilhana. Jeeeee.
saabsa

#138 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by saabsa »

Romeo 80 wrote: 24/04/2022 22:01
laik1981 wrote: 24/04/2022 21:28
A sta je uzrok ovoj katastrofi? Obrazovni sistem? Kucni odgoj? Kako smo postali dno dna?
Sve navedeno, s tim da bih ja na prvo mjesto stavio činjenicu da je zbog rata došlo do nagle i obimne promjene strukture stanovništva, a nakon rata se malo radilo na potpunijem provođenju Anexa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Uvijek je bilo migracija prema većim gradovima ali su bile u manjem obimu i oni koji su dolazili s se mahom pokušavali prilagoditi životu i navikama gradskog života.
Rat i period posle rata su napravili takvu migraciju gdje su se oni koji su došli iz ruralnih dijelova u momentu osjećali kao svoji na svom, oko njih ogroman broj istih kao što su oni, gdje god dođu u ustanovu neko je isti poput njega ili je čak većina takvih, tako da oni i nisu ni pokušavali da svoj način života prilagođavaju gradu, nego su grad prilagođavali sebi.
Ovo što sad imamo su samo posljedice svega toga...
piupiu

#139 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

Arachnoidea wrote: 24/04/2022 21:52 A kako "ulaganjem" u kulturu mislite potaknuti mladi svijet da cita Dizdara ili zamisli cak da prodiskutuju o tome na kafama :lol: mozes ulozit milijardu to nikad nece biti IN.
Ne, nego želimo ulagati u zaštitu i promociju svoje kulture. Da ne bude ovdje histerija svaki put kad nam otmu novog književnika ili pjesnika ili nekog trećeg, jer mi se grohotom smijemo potrebi da čuvamo sjećanje na njih, a onda se žalimo što susjedi i komšije od toga naprave srpsku i hrvatsku kulturu. Pa kad nećemo mi, ima ko hoće.
Altsa

#140 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Altsa »

hadzinicasa wrote: 25/04/2022 09:17
Altsa wrote: 25/04/2022 09:16 Prodes autom Titovom i vidis koliko je prljava ulica.
A sta je potrebno za to. Samo da cisterna u gluho doba noci prode i sapere ulicu. Trg Oslobodenja katastrofa. Stoji onako raskopan i pokazuje prvo lice vlasti.
piupiu

#141 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

saabsa wrote: 25/04/2022 09:25
Romeo 80 wrote: 24/04/2022 22:01

Sve navedeno, s tim da bih ja na prvo mjesto stavio činjenicu da je zbog rata došlo do nagle i obimne promjene strukture stanovništva, a nakon rata se malo radilo na potpunijem provođenju Anexa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Uvijek je bilo migracija prema većim gradovima ali su bile u manjem obimu i oni koji su dolazili s se mahom pokušavali prilagoditi životu i navikama gradskog života.
Rat i period posle rata su napravili takvu migraciju gdje su se oni koji su došli iz ruralnih dijelova u momentu osjećali kao svoji na svom, oko njih ogroman broj istih kao što su oni, gdje god dođu u ustanovu neko je isti poput njega ili je čak većina takvih, tako da oni i nisu ni pokušavali da svoj način života prilagođavaju gradu, nego su grad prilagođavali sebi.
Ovo što sad imamo su samo posljedice svega toga...
To je kompletna promjena strukture stanovništva. U Sarajevu živi manje od 17% predratnog stanovništva (ovo je relativno stari podatak). Kulturu jednog grada čine ljudi. Poslije Drugog svj rata, komunisti su održavali kurseve o načinu života u gradu, itd. Ovdje se bukvalno desilo raseljenje nosilaca nekadašnje kulture Sarajeva. Nosioci sadašnje kulture su ovo šta vidimo i o čemu pričamo. Tako je kako je. I do Sarajlija da skontaju šta žele od Sarajeva.
Last edited by piupiu on 25/04/2022 09:39, edited 1 time in total.
black

#142 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by black »

jos jedna od tema koja se nakon dva-tri posta pretvori u (pre)naglasavanje porijekla, odmah nakon 'duboke' Inzovske zabrinutosti, a mogu se kladiti da veliki broj 'zabrinutih' uopste nije znao za ovo do pojave clanka..
da ne bi Zagrebcanina, Juraja Neidharta, i njegovih kroki crteza mahala a koji je bio odusevljen Bascarsijom i Osmanskom arhitekturom, haman pa ne bi znali kako je dosta toga izgledalo, samo jedan od primjera koliko je mahalu interesovalo vlastito kulturno nasljedje
Gimli sin Gloinov

#143 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Gimli sin Gloinov »

Mislim da je kulturoloska degradacija prisutna, ne samo u sarajevu, nego u citavom svijetu. Sa pojavom novih tehnologija se mijenja u kontinuitetu nacin zivota i nacin razmisljanja. Sve je brzo i sve je sad i odmah, gratifikacija je najbrza. Kakvu kulturu ocekujete za mekane ljude?
Mislim da je ovdje najmanji problem otvaranje sisa bara u muzeju maka dizdara. Muzej koji je otvoren, a da niko ne zna da je otvoren. Ko je to od vas ikad posjetio ovaj muzej, ako se i moglo posjetiti? Trazite krivca u sebi i svojoj djeci za ovakvo stanje, ne u drugima. Eto kako se mozemo popraviti.
Izgradi grad u sebi, okreni lice svom gradu, jer je vrijeme blizu
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#144 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by liaar »

Hajde da malo budem bezobrazan sad. Šta je to kultura Sarajeva ?

Ko će mi objasniti kako bi to trebalo Sarajevo da izgleda, po tom nekom idealu iz kojem smo se "pretvorili" u ovo sad ?
MUNAFIK

#145 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by MUNAFIK »

mk ultra wrote: 25/04/2022 09:02
MUNAFIK wrote: 25/04/2022 08:59

Ja u Sarajevu nisam upoznao vece papke od 'starosjedioca' kojima je jedina referenca vrijednosti mjesto rodjenja na koje oni nikako nisu mogli uticati.

Ne znaju sastavit 3 recenice ali misle da su pametniji i bolji od svih ostalih, kad sam znao sjesti sa tim mahalcima na kafu pa digne ti se kosa na glavi od gluposti koje cujes i eto nekakvi 'dosljaci' su krivi za to. :-)

Generalno ta prica je tuzna i glupa, a posebno povezivanje nekakvog nacelnika sa svim tim pa nece valjda bilo koji nacelnik ici odgajat djecu po kucama ili tjerat ih da se obrazuju i da steknu neka znanja i vjestine.

Pa evo i ova nargilhana 99% sam siguran da ovo drze neke sarajlije i da oni skrnave ime DOŠLJE Maka Dizdara.
pa što onda dođoše svi u sarajevo kad je tako loše :lol:

ili je ipak gore odakle se došlo
Ne razumijem?

Sarajevo je glavni grad i ljudi ce uvijek dolazit, dosao je evo i Mak Dizdar, za neke sarajlije i on je samo dosljo i nista vise.

Kao sto rekoh 'autohtoni' sarajlija je otvorio ovdje nargilhanu, a vi supljirate o dosljama nekakvim.
hadzinicasa

#146 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by hadzinicasa »

Altsa wrote: 25/04/2022 09:27
hadzinicasa wrote: 25/04/2022 09:17

A sta je potrebno za to. Samo da cisterna u gluho doba noci prode i sapere ulicu. Trg Oslobodenja katastrofa. Stoji onako raskopan i pokazuje prvo lice vlasti.
ne. potrebno je da ljudi koji zive tu promijene stanje svijesti i skontaju kad bace cik ili papiric na ulicu da ga sebi bacaju. ne moze cisterna oprati (a peru) koliko ljudi koji zive ogu zaprljati. ne postoji grad koji je cist jer cisterna pere, vec jer ljudi koji tu zive vode racuna o svom gradu i gledaju da ga odrzavaju, cuvaju ne prljaju. od papirica do klupe u parku.
piupiu

#147 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

liaar wrote: 25/04/2022 09:32 Hajde da malo budem bezobrazan sad. Šta je to kultura Sarajeva ?

Ko će mi objasniti kako bi to trebalo Sarajevo da izgleda, po tom nekom idealu iz kojem smo se "pretvorili" u ovo sad ?
Šta je bilo čija kultura? Način života, društvene norme, način govora, običaji, ukupni fundus kulturnog stvaralaštva. Ima puno definicija kulture.

Kultura je i kako se ophodiš sa ljudima u javnom prostoru. u Sarajevu, katastrofalno, evo, jednog primjera ispod, koji predstavlja jedan od primjera degradacije kulture ophodjenja u Sarajevu, koja je odavno u slobodnom padu:

Altsa

#148 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Altsa »

hadzinicasa wrote: 25/04/2022 09:33
Altsa wrote: 25/04/2022 09:27

ne. potrebno je da ljudi koji zive tu promijene stanje svijesti i skontaju kad bace cik ili papiric na ulicu da ga sebi bacaju. ne moze cisterna oprati (a peru) koliko ljudi koji zive ogu zaprljati. ne postoji grad koji je cist jer cisterna pere, vec jer ljudi koji tu zive vode racuna o svom gradu i gledaju da ga odrzavaju, cuvaju ne prljaju. od papirica do klupe u parku.
Referiso sam se na cestu kuda prolaze automobili, a ne pjesacku stazu. O ljudima koji bacaju smece je suvisno ista govoriti ali o komunalnim sluzbama koje mi placamo itekako jeste.
Logovan

#149 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Logovan »

liaar wrote: 25/04/2022 09:10 Ja sam cijeli život u dilemi :D

Ja rođen u Sarajevu u toku rata 95-te, stari i stara rođeni u Sarajevu 69-te i 72.

Al' me i dalje poznanici uvjeravaju da sam iz Goražda, jer mi je dedo rođen tamo 45-te.
Joj gluposti, ne možeš biti iz Goražda ako si rođen u Sarajevu. :-) A šta da ti je dedo rođen u Sarajevu, a pradedo u Goraždu? Opet bi bio iz Goražda haha :? Nigdje veze.
neki

#150 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by neki »

Još jedna tema za jadikovanja oko aktuelnog stanja...
Kad treba nešto konkretno napraviti svi odu na kafu..
Locked