Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
-
laik1981
#26 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Zadnjih desetak godina sam kroz posao cesto u manjim BH mjestima, vecinom po Hercegovini. Mjesta poput Gacka, Trebinja, Livna i sl. Cesto sam i u srednjoj Bosni. U Travniku, Vitezu, Bugojnu i sl. Susrecem se sa ljudima i odavno sam poceo primjecivati da su u tim mjestima ljudi dosta opusteniji, pitomiji, posteniji i susretljiviji. Ovdje sve neka sila i arogancija. Svi pokusavaju biti neke alfe. Vecina gleda kako ce koga zajebati. Puno neke zavisti. Ne sjecam se da smo takvi nekad bili ili ja te neke stvari nisam percipirao kako treba dok sam bio mladji.. Ne kontam kako smo tako brzo izgubili sve ono sto nas je krasilo 
- Arachnoidea
#27 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
A kako "ulaganjem" u kulturu mislite potaknuti mladi svijet da cita Dizdara ili zamisli cak da prodiskutuju o tome na kafama
mozes ulozit milijardu to nikad nece biti IN.
- tramvajtrojka
#28 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
to ono svi u fazonu hoces da prodjem krozateeelaik1981 wrote: ↑24/04/2022 21:50 Zadnjih desetak godina sam kroz posao cesto u manjim BH mjestima, vecinom po Hercegovini. Mjesta poput Gacka, Trebinja, Livna i sl. Cesto sam i u srednjoj Bosni. U Travniku, Vitezu, Bugojnu i sl. Susrecem se sa ljudima i odavno sam poceo primjecivati da su u tim mjestima ljudi dosta opusteniji, pitomiji, posteniji i susretljiviji. Ovdje sve neka sila i arogancija. Svi pokusavaju biti neke alfe. Vecina gleda kako ce koga zajebati. Puno neke zavisti. Ne sjecam se da smo takvi nekad bili ili ja te neke stvari nisam percipirao kako treba dok sam bio mladji.. Ne kontam kako smo tako brzo izgubili sve ono sto nas je krasilo![]()
al pohvalno je dns bilo raje na sajmu knjige na svakom standu nije se moglo prici e to je vec neka mnogo ljepsa slika
-
ibizza
#29 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Odem po djecu u vrtić, od teta u vrtiću, do roditelja, nema šanse čuti sarajevski naglasak. Većinom je to Sandzak, Krajina, Zenica, Hercegovina. Isto primjećujem po tržnim centrima... Jednostavno, raja iz Sarajeva otišla vani, a raja iz drugih sredina doselila u Sarajevo.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#30 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Sve navedeno, s tim da bih ja na prvo mjesto stavio činjenicu da je zbog rata došlo do nagle i obimne promjene strukture stanovništva, a nakon rata se malo radilo na potpunijem provođenju Anexa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.laik1981 wrote: ↑24/04/2022 21:28A sta je uzrok ovoj katastrofi? Obrazovni sistem? Kucni odgoj? Kako smo postali dno dna?no_sikiriki wrote: ↑24/04/2022 21:21 Ne postoji. Godinama se taj "virus" širi i ušao je u svaku poru društva.
Možemo se ovdje ibretiti, ali smo u manjini. I niko ne benda, pitaj sad prosječnu mladu osobu ko je Mak Dizdar i šta bi radije da je na tom mjestu, kafanu ili muzej, mislim da znamo odgovor.
Tako da ne vjerujem u "rehabilitaciju."
-
tintilinic
#31 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Istorijski proces. Promjena stanovnistva.Novi ljudi,novi obicaji,nova vecina i to je to. Novi ljudi ne znaju kakonje nekada bilo i nisle da je ovo vrh.Tako da pomoci nema,istorija ide dalje,bilo to dobro ili ne.....
- Login77777
#32 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Sve se to moze rijesiti. Kroz zakon i prioritete postaviti preko Vlade. Ne moze od danas do sutra se osloboditi od onog sto je zelena ekipa uradila od grada.tramvajtrojka wrote: ↑24/04/2022 21:55to ono svi u fazonu hoces da prodjem krozateeelaik1981 wrote: ↑24/04/2022 21:50 Zadnjih desetak godina sam kroz posao cesto u manjim BH mjestima, vecinom po Hercegovini. Mjesta poput Gacka, Trebinja, Livna i sl. Cesto sam i u srednjoj Bosni. U Travniku, Vitezu, Bugojnu i sl. Susrecem se sa ljudima i odavno sam poceo primjecivati da su u tim mjestima ljudi dosta opusteniji, pitomiji, posteniji i susretljiviji. Ovdje sve neka sila i arogancija. Svi pokusavaju biti neke alfe. Vecina gleda kako ce koga zajebati. Puno neke zavisti. Ne sjecam se da smo takvi nekad bili ili ja te neke stvari nisam percipirao kako treba dok sam bio mladji.. Ne kontam kako smo tako brzo izgubili sve ono sto nas je krasilo![]()
od cekanja na kasi, do sirena iz personalnih smetljarnika na četiri kotača . A posebno sto mi je kod tih osoba vecina zavrsava nesto a u životu nista ne rade naletis na takvu osobu u devet ujutro pozdravis se, i ide odg ev bruda nesto zavrsavam nema se vremena
![]()
. Zadnje korisno sto je popunio od dokumentacije bila je vesela sveska u šestom razredu
al pohvalno je dns bilo raje na sajmu knjige na svakom standu nije se moglo prici e to je vec neka mnogo ljepsa slika![]()
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
-
laik1981
#34 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ma mijenjalo se svugdje stanovnistvo, pa se opet nije tako odrazilo kao ovdje. Upoznat sam dobro sa ljudima iz raznih manjih krajeva u BiH. Valjda je to ta raja sto je naselila Sarajevo, pa su pitomiji i normalniji od ljudi sa kojima se susrecem ovdje. Znam i nekoliko sandzaklija koji zive u Sandzaku. Normalni i pitomi ljudi. Nije valjda da se osile i podivljaju kad dosele u Sarajevo. U Sa je promjena bas specificno negativna.
-
tintilinic
#35 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Da bili je svugdje promjena stanivnistva.Beograd,Zagerb..takodjer dozivjeli slicno ali ne u tom procentu.Nova vecina slaze grad po svojoj mjeri.Nisu oni krivi,ne znaju bolje...a nema vise ko da im pokaze....laik1981 wrote: ↑24/04/2022 22:08 Ma mijenjalo se svugdje stanovnistvo, pa se opet nije tako odrazilo kao ovdje. Upoznat sam dobro sa ljudima iz raznih manjih krajeva u BiH. Valjda je to ta raja sto je naselila Sarajevo, pa su pitomiji i normalniji od ljudi sa kojima se susrecem ovdje. Znam i nekoliko sandzaklija koji zive u Sandzaku. Normalni i pitomi ljudi. Nije valjda da se osile i podivljaju kad dosele u Sarajevo. U Sa je promjena bas specificno negativna.
- Logovan
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#37 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Nece mozda dizdar biti INArachnoidea wrote: ↑24/04/2022 21:52 A kako "ulaganjem" u kulturu mislite potaknuti mladi svijet da cita Dizdara ili zamisli cak da prodiskutuju o tome na kafamamozes ulozit milijardu to nikad nece biti IN.
Bit ce nesto drugo, neki novi pop, punk bilo sta
Samo ne ovaj sund i kic
Kazem ti, da barem znaju razlikovati, sta je OK sta nije OK. Nista vise od toga.
U ovom trenutnku 90% omladine ne zna ko je Mak Dizdar a ne da moze razlikovati sta je bolje od Cece i ostalih Miladojki, brada, dangube pola dana, vrijednosti rada i znanja, borbe u sportu...
Navedi mi jednog aktivnog sportistu od 18 godina iz BiH, ja ne znam imenom nijednog. Dovoljno ti govori o tome u sta nas je apsolutno unistavanje obrazovanja dovelo, nedostatak razmisljanja i jos gore mogucnosti razmisljanja. Prazan mozak ide linijom lakseg otpora.
- Ozimician
#38 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Prirodna fluktuacija stanovništva, svugdje u svijetu ćete naići na istu priču. Na Zapadu je stanje još ''žešće'' jer su doseljenici sa drugih kontinenata koji ni jezik ne znaju - zamislite da tipovi poput današnjih migranata koji su po Sarajevu imaju jedan svoj kvart u Sarajevu, kako bi tek onda bilo.
U suštini, glavna krivica je na domicilnom stanovništvu, nisu ujedinjeni, rađaju malo djece i iseljavaju se negdje drugo + prodaju stanove i imovinu - sve to ovi drugi koriste i to je to. Nekome je san Sarajevo, nekome Njemačka, nekome bilo gdje u BIH; itd.
Slažem se generalno da smo postali društvo u kojem se sport i nauka nimalo ne cijeni i to se baš osjeti.
U suštini, glavna krivica je na domicilnom stanovništvu, nisu ujedinjeni, rađaju malo djece i iseljavaju se negdje drugo + prodaju stanove i imovinu - sve to ovi drugi koriste i to je to. Nekome je san Sarajevo, nekome Njemačka, nekome bilo gdje u BIH; itd.
Slažem se generalno da smo postali društvo u kojem se sport i nauka nimalo ne cijeni i to se baš osjeti.
- muha_sa
#39 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ovi krkani koji se krkanski ponašaju kad odu na zapad manji su od makova zrna--znaju da ce im kurcenje prisjest.
Ovdje kurcenje i krkanluk prolazi jer su krkani na vlasti i jebe se njima za stanje u gradu
Ovdje kurcenje i krkanluk prolazi jer su krkani na vlasti i jebe se njima za stanje u gradu
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#40 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
U slucaju BiH, a posebno sarajeva, dijelom BL i TZ, to je rađeno sa ciljem, nije bas bilo prirodnoOzimician wrote: ↑24/04/2022 22:16 Prirodna fluktuacija stanovništva, svugdje u svijetu ćete naići na istu priču. Na Zapadu je stanje još ''žešće'' jer su doseljenici sa drugih kontinenata koji ni jezik ne znaju - zamislite da tipovi poput današnjih migranata koji su po Sarajevu imaju jedan svoj kvart u Sarajevu, kako bi tek onda bilo.
Da se kontra radilo, odnosno da su se ljudi zadrzali na svome, jacala bi se Bosna i Hercegovina. Ovako se ciljano islo na separaciju.
Dovede ga iz nedođije u SA, zaposli ga u neku javnu ustanovu i dobijes sto dobijes.
Dobijes Gras, telekom, vik, sagas, bhgas, sve osnovne, srednje skole, fakultete, opcine, kantonalne ustanove
Sve je zaposjednuto termitima kojima je jedini cilj tu, taj što su dovedeni.
I neka su
-
laik1981
#41 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
U Beogradu sam poslednji put bio prije tri godine. Ima vjerovatno i kod njih svega, ali povrsno su pet levela iznad nas. Od kolicine kulturnih dogadjaja, pa do ponasanja konobara. Nasmijaniji i pozitivniji. Ovdje na koja god vrata pokucas vecinom odgovor "sta hos sad koji ku***"tintilinic wrote: ↑24/04/2022 22:14Da bili je svugdje promjena stanivnistva.Beograd,Zagerb..takodjer dozivjeli slicno ali ne u tom procentu.Nova vecina slaze grad po svojoj mjeri.Nisu oni krivi,ne znaju bolje...a nema vise ko da im pokaze....laik1981 wrote: ↑24/04/2022 22:08 Ma mijenjalo se svugdje stanovnistvo, pa se opet nije tako odrazilo kao ovdje. Upoznat sam dobro sa ljudima iz raznih manjih krajeva u BiH. Valjda je to ta raja sto je naselila Sarajevo, pa su pitomiji i normalniji od ljudi sa kojima se susrecem ovdje. Znam i nekoliko sandzaklija koji zive u Sandzaku. Normalni i pitomi ljudi. Nije valjda da se osile i podivljaju kad dosele u Sarajevo. U Sa je promjena bas specificno negativna.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
- Grean
#43 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Jesi moj pitar @ibizza ali moram primijetiti da u Sarajevu nikad nije bio ni vrtic a ni teta, nego obdaniste i vaspitacica. To je uvezeno a meni pravo smeta od ovih novijih generacija sto su prihvatile.ibizza wrote: ↑24/04/2022 22:01Odem po djecu u vrtić, od teta u vrtiću, do roditelja, nema šanse čuti sarajevski naglasak. Većinom je to Sandzak, Krajina, Zenica, Hercegovina. Isto primjećujem po tržnim centrima... Jednostavno, raja iz Sarajeva otišla vani, a raja iz drugih sredina doselila u Sarajevo.
Ne zamjeri
- Logovan
#44 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ne bih se baš složio. Likove iz nargila bara prebaci u pub i nećeš ih primijetiti. Nećeš ni pomisliti da možda u pubu ima ljudi koji vole nargilu. Ili recimo obrnuto. Neko ko stalno izlazi u pub i odjednom se pojavi u nargila baru, ne može biti automatski nargilaš. Hoću reći nema potrebe za generalizovanjem. Ne znam čemu to omalovažavanje jedne grupe ljudi, a izdizanje druge grupe ljudi.tramvajtrojka wrote: ↑24/04/2022 21:46 najjace sto u svakoj nargilani izlaze likovi koji kao da su klonirani , bradice pod konac i undercut frizurica i svaki nosi dva broja manju majicu i svakoj muskoj i zenskoj osobi je ista prica i sklop ponašanja
jednostavno papani su dobili savrsene inkubatore za razmnožavanje zato su pubovi zakon tu mozes vidjeti jos normalne ljudske face![]()
-
Adnan55
#45 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Seljacki grad nazalost
-
laik1981
#46 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Toga me i strah. Sta moje dijete koje ima osam godina ceka kada odraste? Odoh sutra kupiti neku knjigu Maka Dizdara i nema mu telefona, ni racunara dok je ne procita od korica do korica
- Ozimician
#47 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Tačno, posebno u ugostiteljstvu se to primjeti, mada npr. kad odeš na Zapad - vidiš da smo mi opet nivo iznad njih što se usluge i uslužnih djelatnosti tiče...laik1981 wrote: ↑24/04/2022 22:27U Beogradu sam poslednji put bio prije tri godine. Ima vjerovatno i kod njih svega, ali povrsno su pet levela iznad nas. Od kolicine kulturnih dogadjaja, pa do ponasanja konobara. Nasmijaniji i pozitivniji. Ovdje na koja god vrata pokucas vecinom odgovor "sta hos sad koji ku***"tintilinic wrote: ↑24/04/2022 22:14
Da bili je svugdje promjena stanivnistva.Beograd,Zagerb..takodjer dozivjeli slicno ali ne u tom procentu.Nova vecina slaze grad po svojoj mjeri.Nisu oni krivi,ne znaju bolje...a nema vise ko da im pokaze....![]()
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#48 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Izgubićemo parkove, institute , škole , igrališta i parking mjesta.
Sva infrastruktura će služiti prilazu tržnim centrima i "stambeno - poslovnim" kompleksima.
Niko to neće spriječiti , zapravo oni što pate će jedva čekati da dosnose iste takve odluke zbog profita.
Ako si mlad i ako imaš promil mogućnosti , ne treba ti mnogo da shvatiš šta ti je raditi...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
-
no_sikiriki
#50 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Kako/po čemu smo iznad??Ozimician wrote: ↑24/04/2022 22:32Tačno, posebno u ugostiteljstvu se to primjeti, mada npr. kad odeš na Zapad - vidiš da smo mi opet nivo iznad njih što se usluge i uslužnih djelatnosti tiče...laik1981 wrote: ↑24/04/2022 22:27
U Beogradu sam poslednji put bio prije tri godine. Ima vjerovatno i kod njih svega, ali povrsno su pet levela iznad nas. Od kolicine kulturnih dogadjaja, pa do ponasanja konobara. Nasmijaniji i pozitivniji. Ovdje na koja god vrata pokucas vecinom odgovor "sta hos sad koji ku***"![]()