---razuman_covjek wrote:U sustini su ljudi koji nece da vjeruju VEOMA oholi ali nisu toga ni svjesni. Teze poput: "Ja nisam trazio da budem stvoren" itd su pravo ogledalo te oholosti. Pa druze, ako nisi trazio onda se samounisti. Budi dosljedan do kraja. Ali jok. Vole oni ovaj zivot i svidjaju im se sve blagodati koje je Gospodar Uzviseni stvorio. Ali nece da odaju priznanje da je On to stvorio. Oni znaju kako je to trebalo bolje da se stvori. Samo je mali problemcic sto ne mogu ni da sebi pomognu kada ih kakva mala nevolja zadesi. Ako ovo nije oholost onda ne znam sta je.
Nema ljudi koji nece da vjeruju. Ima ljudi koji ne mogu da vjeruju. Pokusao, ne ide. I sta sad, natjerati se ? Zar nije vjera bez prisile, slobodnim izborom ? A ja licno ne mogu vjeru odabrati ovakav kakav sam.
A "onda se samounisti" ne sljedi iz pemise "nisam trazio da me stvori". Pogotovo kad ne vjerujes da si stvoren i da je neko tvoj "gospodar".
Dalje, kad si se u drugom postu dotakao vjere kao izvora morala/zakona/pravila ponasanja - danasnje drzave svima namecu mjere ponasanja kroz zakone i propise
(ako vec osoba nema autonomni moral kompatibilan sa drustvom oko sebe) tako da ne treba vjera da kaze "ne kradi" kad ima zakon koji isto kaze i ne moze ti vjera reci "zabranjen seks prije braka" kad zakon kaze da nije zabranjen.