SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
broj dva

#126 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by broj dva »

razuman_covjek wrote:U sustini su ljudi koji nece da vjeruju VEOMA oholi ali nisu toga ni svjesni. Teze poput: "Ja nisam trazio da budem stvoren" itd su pravo ogledalo te oholosti. Pa druze, ako nisi trazio onda se samounisti. Budi dosljedan do kraja. Ali jok. Vole oni ovaj zivot i svidjaju im se sve blagodati koje je Gospodar Uzviseni stvorio. Ali nece da odaju priznanje da je On to stvorio. Oni znaju kako je to trebalo bolje da se stvori. Samo je mali problemcic sto ne mogu ni da sebi pomognu kada ih kakva mala nevolja zadesi. Ako ovo nije oholost onda ne znam sta je. :-D
---
Nema ljudi koji nece da vjeruju. Ima ljudi koji ne mogu da vjeruju. Pokusao, ne ide. I sta sad, natjerati se ? Zar nije vjera bez prisile, slobodnim izborom ? A ja licno ne mogu vjeru odabrati ovakav kakav sam.
A "onda se samounisti" ne sljedi iz pemise "nisam trazio da me stvori". Pogotovo kad ne vjerujes da si stvoren i da je neko tvoj "gospodar".
Dalje, kad si se u drugom postu dotakao vjere kao izvora morala/zakona/pravila ponasanja - danasnje drzave svima namecu mjere ponasanja kroz zakone i propise
(ako vec osoba nema autonomni moral kompatibilan sa drustvom oko sebe) tako da ne treba vjera da kaze "ne kradi" kad ima zakon koji isto kaze i ne moze ti vjera reci "zabranjen seks prije braka" kad zakon kaze da nije zabranjen.
r_faruk

#127 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by r_faruk »

razuman covjek!
hm, ostatak teksta si zanemario.....
prije svega neko ko ima seks sa djecom od 9 godina je pedofil, moja konstatacija nije bila na taj dio teksta.... pricao si o pedofilima, dao sam odgovor o pedofilima.... smatras da ti neko treba objasniti sta je to sto je moralno, dakle nisi u stanju sam da procjenis sta je moralno i potreban ti je neko da ti kaze sta je to sto ne valja raditi.....

dajes nemoguc primjer! pedofili izglasavaju zakone o legalizaciji pedofilije.....

pitas zasto bi trebao prihvatiti tog nekog, prihvatio bi "tog nekog" zato sto je pogresno udavati djecu, ili ti mislis da nije? (ovo sa djecom je samo primjer, a mozes ga primjeniti na sto zelis)...

vecina vjerskih zakona su diskriminatorni i pozivaju na nasilje... da li smatras da su takvi zakoni moralni?
sunceKOtepsija

#128 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by sunceKOtepsija »

asurbanipal wrote:
broj dva wrote: Je'l ima ova stoka normalne poslove, od cega zive ko im racune placa ?

A jasno je ko im račune plaća i od čega žive. Dok oni pričaju o smrti i nude utjehu i lažnu nadu bezgaćnicima, gazde uživaju :mrgreen:

Image

Image

Image

Ovi gore iznad su prevarili smrt, priča vrijedi samo za siću.
Image
Horcrux

#129 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by Horcrux »

Najbolji nacin da se provjeri da li religiozan covjek shvata vjeru i Boga jeste da odgovori na pitanje kako je covjek stvoren, sta misli o evoluciji i je li evolucija osporava Boga. 99% ih ne shvata...
razuman_covjek

#130 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by razuman_covjek »

broj dva wrote:
razuman_covjek wrote:U sustini su ljudi koji nece da vjeruju VEOMA oholi ali nisu toga ni svjesni. Teze poput: "Ja nisam trazio da budem stvoren" itd su pravo ogledalo te oholosti. Pa druze, ako nisi trazio onda se samounisti. Budi dosljedan do kraja. Ali jok. Vole oni ovaj zivot i svidjaju im se sve blagodati koje je Gospodar Uzviseni stvorio. Ali nece da odaju priznanje da je On to stvorio. Oni znaju kako je to trebalo bolje da se stvori. Samo je mali problemcic sto ne mogu ni da sebi pomognu kada ih kakva mala nevolja zadesi. Ako ovo nije oholost onda ne znam sta je. :-D
---
Nema ljudi koji nece da vjeruju. Ima ljudi koji ne mogu da vjeruju. Pokusao, ne ide. I sta sad, natjerati se ? Zar nije vjera bez prisile, slobodnim izborom ? A ja licno ne mogu vjeru odabrati ovakav kakav sam.
A "onda se samounisti" ne sljedi iz pemise "nisam trazio da me stvori". Pogotovo kad ne vjerujes da si stvoren i da je neko tvoj "gospodar".
Dalje, kad si se u drugom postu dotakao vjere kao izvora morala/zakona/pravila ponasanja - danasnje drzave svima namecu mjere ponasanja kroz zakone i propise
(ako vec osoba nema autonomni moral kompatibilan sa drustvom oko sebe) tako da ne treba vjera da kaze "ne kradi" kad ima zakon koji isto kaze i ne moze ti vjera reci "zabranjen seks prije braka" kad zakon kaze da nije zabranjen.
Kazes da si pokusao da vjerujes. I sta te sprijecilo u tome? Ne lezi ti to da imas "gospodara"? Mislis da si bolji od toga da ne bi trebao imati nekoga iznad sebe? Ne trpis autoritet i da ti neko govori sta je dozvoljeno/zabranjeno. Mislis da ti moras sve razumum obuhvatiti iako znas da nisi savrsen. Ne provociram, cisto me interesuje sta te stvarno sprijecilo u vjerovanju. Zapitaj se i ti malo dublje pa mozda shvatis neke stvari.

Ovo za "samounisti" ne sljedi iz premise naravno, niti zelim da se samounistis ali malo je cudno da negirate stvaranje a uzivate u stvorenim stvarima.

Kazes "autonomni moral kompatibilan sa drustvom oko sebe". Uh, ne znam gdje bi poceo sa ovim. Drzave i naucna dostignuca su promjenjlive kategorije. Koliko je samo ljudi umrlo u ubjedjenju da je zemlja ravna jer su im njihovi "naucnici" to rekli. Ovdje pricamo o univerzalnim stvarima.
Dope_Man

#131 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by Dope_Man »

razuman_covjek wrote:BTW Islam pravi razliku izmedju nevjerovanja i grijesenja. Znaci mozes biti i lopov i prevarant i kurvar itd ali je negiranje Boga opet gore od svega navedenog.

Naravno ovo ne opravdava grijesenje.
Bravo genijalcu koji to napisa. Dakle ja, koji se smatram relativno dobrim covjekom, pomazem prijateljima, pa i ljudima koje tek upoznam, koliko mogu. Ako nista, bar ne odmazem nikome ako vec ne mogu pomoci. Ne krade, ne ubijam, ne namjestam ljudima da im se desi sta lose. I ja ne valjam, a neki koji se sinoc napio, pa onda silovao i opljackao neku jadnu zenu sto se vracala s posla kuci (primjer) je bolji od mene u ocima tvog boga jer na pitanje ko je stvorio svijet kaze Allah?

E meni takav tvoj bog ne valja. Nije meni postavljeno, ali eto zasto ja ne mogu vjerovati u takvu budalastinu gdje je bog odraz ljudi koji su ga stvorili, psihopata i teski sadista. I to sve mimo cinjenice da pored tolike price postoje hiljade drugih bogova, a ni za jednog nema ni trunke dokaza o postojanju. I da ne bi slucajno uzeo najjadniji moguci ''dokaz'' - ''Pa postojimo, on je sve stvorio'', to nije dokaz jer bilo koja religija moze reci, i govori, da je to njihov bog(ovi) uradio.

Dakle imas boga koji je, kada uradimo psiholoski profil, u najmanju ruku nekonzistentna i nestabilna licnost, a u najgorem slucaj odraz brojnih patologija + niti jedan dokaz da tvoj specificni bog postoji = razumnom covjeku se ideja vjerovanja u takvo nesto moze cini samo besmislenom (koja ironija).
Last edited by Dope_Man on 21/11/2016 16:34, edited 3 times in total.
kerima1

#132 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by kerima1 »

Kazes da si pokusao da vjerujes. I sta te sprijecilo u tome? Ne lezi ti to da imas "gospodara"? Mislis da si bolji od toga da ne bi trebao imati nekoga iznad sebe? Ne trpis autoritet i da ti neko govori sta je dozvoljeno/zabranjeno. Mislis da ti moras sve razumum obuhvatiti iako znas da nisi savrsen. Ne provociram, cisto me interesuje sta te stvarno sprijecilo u vjerovanju. Zapitaj se i ti malo dublje pa mozda shvatis neke stvari.

Ovo za "samounisti" ne sljedi iz premise naravno, niti zelim da se samounistis ali malo je cudno da negirate stvaranje a uzivate u stvorenim stvarima.

Kazes "autonomni moral kompatibilan sa drustvom oko sebe". Uh, ne znam gdje bi poceo sa ovim. Drzave i naucna dostignuca su promjenjlive kategorije. Koliko je samo ljudi umrlo u ubjedjenju da je zemlja ravna jer su im njihovi "naucnici" to rekli. Ovdje pricamo o univerzalnim stvarima.
A sta cemo sa onim ajetom Alah upucuje koga on hoce? :)

Ne pametuj prvo nadji sta ti pise u Kur'anu ispade da ti bolje znas nego sam Allah jarane.Covjek ti fino napisa da je razmatrao i tu opciju tj da vidi da li moze vjerovati i zakljucio da ne ide njegova logika se sukobljava sa ucenjima njegove vjere, onda ti pametujes zasto nije probao spustiti se ponizit pa eto zar nije probao al ne ide.Ko malo bolje poznaje nauku isto tj logiku koristi i kod religije i desi se razlaz i neprihvatanje.Ljudi koji su duze vremena u vjeri pa usput izucavaju i neke naucne discipline pokusavaju religijska ucenja uklapat u novija istrazivanja i tako sebi produzuju vezu sa religijom..
aurora313

#133 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by aurora313 »

Dope_Man wrote:
razuman_covjek wrote:BTW Islam pravi razliku izmedju nevjerovanja i grijesenja. Znaci mozes biti i lopov i prevarant i kurvar itd ali je negiranje Boga opet gore od svega navedenog.

Bravo genijalcu koji to napisa. Dakle ja, koji se smatram relativno dobrim covjekom. Pomazem prijateljima, pa i ljudima koje tek upoznam, koliko mogu. Ako nista, ba ne odmazem nikome ako vec ne mogu pomoci. Ne krade, ne ubijam, ne namjestam ljudima da im se desi sta lose. I ja ne valjam, a neki koji se sinoc napio, pa onda silovao i opljackao neku jadnu zenu sto se vracala s posla kuci (primjer) je bolji od mene u ocima tvog boga?

E meni takav tvoj bog ne valja.
Uh, nije to ništa prema onome šta nam kaže Biblija u dijelu koji se zove ''Izreke''.
Naravno, pošto je Biblija od boga, ovo mora da je tačno.

• Ako Bogu daš novac, on će te učiniti bogatim i imaćeš svega kao i dosta vina. (Izreke 3:9-10)

• Bog ne dozvoljava dobrim ljudima da su gladni ili moralno lošim ljudima da su bogati. (Izreke 10:3).
.
• Loše stvari se događaju samo lošim ljudima. (Izreke 12:21)
razuman_covjek

#134 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by razuman_covjek »

kerima1 wrote:

A sta cemo sa onim ajetom Alah upucuje koga on hoce? :)

Ne pametuj prvo nadji sta ti pise u Kur'anu ispade da ti bolje znas nego sam Allah jarane.Covjek ti fino napisa da je razmatrao i tu opciju tj da vidi da li moze vjerovati i zakljucio da ne ide njegova logika se sukobljava sa ucenjima njegove vjere, onda ti pametujes zasto nije probao spustiti se ponizit pa eto zar nije probao al ne ide.Ko malo bolje poznaje nauku isto tj logiku koristi i kod religije i desi se razlaz i neprihvatanje.Ljudi koji su duze vremena u vjeri pa usput izucavaju i neke naucne discipline pokusavaju religijska ucenja uklapat u novija istrazivanja i tako sebi produzuju vezu sa religijom..
Pozdrav Kerima, drago mi je da citas Kur'an :)

Nazalost mislim da ti je promaklo dosta drugih ajeta. Allah Uzviseni je pravedan i svi imaju iste sanse da budu vjernici. U suprotnom bi Allah Uzviseni bio nepravedan.

Pitao sam covjeka vrlo konkretno pitanje a ti mi dajes odgovor umjesto njega. Ali nema veze. Naravno da je moguce da se desi razlaz i neprihvatanje ja sam samo covjeka pitao ako mi moze detaljnije reci kako je doslo do razlaza.
Dope_Man

#135 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by Dope_Man »

aurora313 wrote:
Dope_Man wrote:

Bravo genijalcu koji to napisa. Dakle ja, koji se smatram relativno dobrim covjekom. Pomazem prijateljima, pa i ljudima koje tek upoznam, koliko mogu. Ako nista, ba ne odmazem nikome ako vec ne mogu pomoci. Ne krade, ne ubijam, ne namjestam ljudima da im se desi sta lose. I ja ne valjam, a neki koji se sinoc napio, pa onda silovao i opljackao neku jadnu zenu sto se vracala s posla kuci (primjer) je bolji od mene u ocima tvog boga?

E meni takav tvoj bog ne valja.
Uh, nije to ništa prema onome šta nam kaže Biblija u dijelu koji se zove ''Izreke''.
Naravno, pošto je Biblija od boga, ovo mora da je tačno.

• Ako Bogu daš novac, on će te učiniti bogatim i imaćeš svega kao i dosta vina. (Izreke 3:9-10)

• Bog ne dozvoljava dobrim ljudima da su gladni ili moralno lošim ljudima da su bogati. (Izreke 10:3).
.
• Loše stvari se događaju samo lošim ljudima. (Izreke 12:21)
Bio mi je drazi dok je bio otvoreni hedonista, bar je bio iskren i jasan u tome sta zeli.. kasnije mu silne pare i vino udarise u glavu :lol:
razuman_covjek

#136 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by razuman_covjek »

Dope_Man wrote:

Bravo genijalcu koji to napisa. Dakle ja, koji se smatram relativno dobrim covjekom, pomazem prijateljima, pa i ljudima koje tek upoznam, koliko mogu. Ako nista, bar ne odmazem nikome ako vec ne mogu pomoci. Ne krade, ne ubijam, ne namjestam ljudima da im se desi sta lose. I ja ne valjam, a neki koji se sinoc napio, pa onda silovao i opljackao neku jadnu zenu sto se vracala s posla kuci (primjer) je bolji od mene u ocima tvog boga jer na pitanje ko je stvorio svijet kaze Allah?

E meni takav tvoj bog ne valja. Nije meni postavljeno, ali eto zasto ja ne mogu vjerovati u takvu budalastinu gdje je bog odraz ljudi koji su ga stvorili, psihopata i teski sadista. I to sve mimo cinjenice da pored tolike price postoje hiljade drugih bogova, a ni za jednog nema ni trunke dokaza o postojanju. I da ne bi slucajno uzeo najjadniji moguci ''dokaz'' - ''Pa postojimo, on je sve stvorio'', to nije dokaz jer bilo koja religija moze reci, i govori, da je to njihov bog(ovi) uradio.

Dakle imas boga koji je, kada uradimo psiholoski profil, u najmanju ruku nekonzistentna i nestabilna licnost, a u najgorem slucaj odraz brojnih patologija + niti jedan dokaz da tvoj specificni bog postoji = razumnom covjeku se ideja vjerovanja u takvo nesto moze cini samo besmislenom (koja ironija).
Ok, genijalac. Zasto si ti toliko dobar? Kakva je svrha? Da bi dosao Bogu u kojeg ne vjerujes da mu kazes kako si cinio dobra djela. Ovaj sto je cinio losa ce dobiti kaznu i osjetiti pogubnost svojih losih djela. Za to se ne brini. Ali sta da Bog uradi sa osobom koja ga negira. A pri tome je provela 60/70 godina jeduci njegovu hranu i uzivajuci u svim ostalim blagodatima.
broj dva

#137 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by broj dva »

razuman_covjek wrote:
broj dva wrote:
---

--
Prvo, hvala Kerimi na odbrani. Nije da se osjecam "napadnut" ali fino je sresti vjernika koji ne prijeti vjecnom vatrom i pokusava shvatiti argument nevjernika.
Pitas sta me sprijecava. Ukratko, moj nacin razmisljanja. Moje nesalganje sa nekim moralnim vrijednostima religije. Moj pogled na raj i pakao. Moj pogled na homoseksualnost, zabranjenu hranu, rituale.
Ne znam da li postoji "bog", nije nemoguce. Ali ne mogu da prihvatim da "stvaraoc svemira", um koji je stvorio kvazare,pulsare, magnetare, crne rupe, nebule...meni kaze " svinjetina ti je zabranjena, alkohol i seks prije braka takodje. A ako te vidim da se seksas sa osobom istog spola, biti ce belaja.
Ne lezi mi da imam gospodara. Nisam niciji rob. Zar to nije normalan poriv ? Lezi mi da imam sefa na poslu jer znam da ima bolji i sposobniji, nije problem sa autoritetom nego sa apsolutnim autoritetom. Znam da nisam savrsen ali odbijam prihvatiti da sam grjesnik. Znam da mi je razum.ogranicen ali vjerujem u napredak nauke i nova otkrica, u bolje razumjevanje svjeta oko sebe.
Trpim itekako da mi ae kaze sta je dozvoljeno a sta nije ali ne u ime boga u koga ne vjerujem nego u ime obzira prema drustvu u kome zivim.
Dope_Man

#138 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by Dope_Man »

razuman_covjek wrote:
Ok, genijalac. Zasto si ti toliko dobar? Kakva je svrha? Da bi dosao Bogu u kojeg ne vjerujes da mu kazes kako si cinio dobra djela. Ovaj sto je cinio losa ce dobiti kaznu i osjetiti pogubnost svojih losih djela. Za to se ne brini. Ali sta da Bog uradi sa osobom koja ga negira. A pri tome je provela 60/70 godina jeduci njegovu hranu i uzivajuci u svim ostalim blagodatima.
Dobar sam onoliko koliko jesam (a koliko je to neka drugi procjene) iz istog razloga kao i svako drugo bice - sebicnost, odnosno zelja da je meni dobro. Meni dobro podrazumjeva da zivim u svijetu u kom mi ne prijeti opasnost od drugih, a i gdje mogu zanimljivo provesti vrijeme. Druzenje sa drugima je zanimljivo. Da bi imao ljude oko sebe, a i da ne bi stvarao svijet opasnim mjestom postujem toleranciju i ne ubijam sve koje vidim, vec sam prijateljski nastrojen. Razvijam medjuljudske odnose i ocekujem jednaku reakciju sa druge strane. I tako svi prozivimo zivot u miru i veselju.

A kad umrem tada je kraj, reakcije u mom mozgu prestaju i moja svijest se ''gasi''. I tu je kraj. Nema budjenja, bespotrebne vjecnosti niti sudjenja kod nekakvog bica. A volio bih da ima, ne da bi se nadao vjecnom zivotu vec samo da mu postavim par pitanja pa nek me onda unisti. I kad smo vec tu, niko od vjernika mi ne odgovori na pitanje postavljeno prije 2-3 stranice o vjecnom zivotu. Nemate odgovor, a?
razuman_covjek

#139 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by razuman_covjek »

broj dva wrote: --
Prvo, hvala Kerimi na odbrani. Nije da se osjecam "napadnut" ali fino je sresti vjernika koji ne prijeti vjecnom vatrom i pokusava shvatiti argument nevjernika.
Pitas sta me sprijecava. Ukratko, moj nacin razmisljanja. Moje nesalganje sa nekim moralnim vrijednostima religije. Moj pogled na raj i pakao. Moj pogled na homoseksualnost, zabranjenu hranu, rituale.
Ne znam da li postoji "bog", nije nemoguce. Ali ne mogu da prihvatim da "stvaraoc svemira", um koji je stvorio kvazare,pulsare, magnetare, crne rupe, nebule...meni kaze " svinjetina ti je zabranjena, alkohol i seks prije braka takodje. A ako te vidim da se seksas sa osobom istog spola, biti ce belaja.
Ne lezi mi da imam gospodara. Nisam niciji rob. Zar to nije normalan poriv ? Lezi mi da imam sefa na poslu jer znam da ima bolji i sposobniji, nije problem sa autoritetom nego sa apsolutnim autoritetom. Znam da nisam savrsen ali odbijam prihvatiti da sam grjesnik. Znam da mi je razum.ogranicen ali vjerujem u napredak nauke i nova otkrica, u bolje razumjevanje svjeta oko sebe.
Trpim itekako da mi ae kaze sta je dozvoljeno a sta nije ali ne u ime boga u koga ne vjerujem nego u ime obzira prema drustvu u kome zivim.
Kazes da ne mozes da prihvatis da se Bog bavi nekim mikro stvarima. Druze, Bog se bavi sa svime. Ti bi time sto kazes ogranicio Boga na samo neke funkcije. Ne mozes Boga ograniciti, Bog je neogranicen i radi sta hoce. Zar nije upravo velicina u tome sto se kako ti kazes "Um" bavi i nebulama i crnim rupama a i nekim drugim mudrostima poput zabrane alkohola. Vidi, Bogu ne treba nase vjerovanje niti nase niti nase postovanje zabrana. Bog radi sta hoce ali je Bog Pravedan i Mudar. A svaka od zabrana ima itekako smisla.

Kazes da ti ne lezi imati gospodara. Naslucujemo li malo oholosti tu? Lezi ti da imas sefa koji ima malo vise znanja od tebe a ne lezi ti Gospodar koji je stvorio svemir kojem ni dan danas neznamo velicinu. Ima negdje onaj klip "Scale of the Universe" pa pogledaj. Zatim kazes da odbijas prihvatiti da si grijesnik. Zar tu nema oholosti?

Razum je ogranicen ali nauka nije apsolutna istina niti ce ikada biti. Desavalo se u istoriji da novo dostignuce ponisti dosta ostalih dostignuca prije njih. Ljudi koji su umrli vjerujuci u njih su umrili vjerujuci u lazi.

Kazes da trpis zabrane ali ne u ime Boga nego u ime drustva. Zasto ne u ime Boga? Pa Bog je upravo te zabrane i dao radi drustva.
SamoVasGledam

#140 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by SamoVasGledam »

razuman_covjek wrote:U sustini su ljudi koji nece da vjeruju VEOMA oholi ali nisu toga ni svjesni. Teze poput: "Ja nisam trazio da budem stvoren" itd su pravo ogledalo te oholosti. Pa druze, ako nisi trazio onda se samounisti. Budi dosljedan do kraja.
Ovo nema veze sa doslednošću. Totalno nepovezano. Ako nešto nisam tražio, ne znači da neću uzeti to ako mi se nudi. Ako ti u prodavnici dobiješ nagradu kao 100 000-ti kupac putovanje na Havajima kazaćeš 'Nisam vam ni tražio, ne treba mi'?

Ja nisam tražio da budem stvoren, jer pre toga nisam ni postojao, nisam imao svest. I zar sam zbog toga sada ohol i treba da se samouništim?
razuman_covjek wrote:Ali jok. Vole oni ovaj zivot i svidjaju im se sve blagodati koje je Gospodar Uzviseni stvorio. Ali nece da odaju priznanje da je On to stvorio.
Možda je sve ovo stvorio Bog Šiva, a ti ga uporno negiraš za lažno božanstvo. Uostalom izem ti takvu Božiju blagodat kada Bog ti određuje/zabranjuje šta ćeš da jedeš i piješ i kada ćeš da jedeš i piješ, sa kim i kada možeš da imaš seksualne odnose, koji te mrzi ako te privlače osobe istog pola, ako ne veruješ u njega na određen način. jaka blagodat
razuman_covjek wrote:Oni znaju kako je to trebalo bolje da se stvori.
Naravno, uvek može bolje. Pogledaj samo koliko je nepotrebnih nebeskih tela u svemiru koje nemaju nikakvu funkciju, katastrofe nastale pomeranjem teknskih ploča, rađanje deca sa psihološkim i fizičkim deformitetima... Mogao je to Bog mnogo bolje. Naravno ako postoji.
razuman_covjek wrote:Samo je mali problemcic sto ne mogu ni da sebi pomognu kada ih kakva mala nevolja zadesi.
Gluposti. Pogledaj samo oko sebe koliko je čočenastvo napredovalo, štaje sve izgradilo. Pogledaj nauku, medicinu, tehnologiju. Planovi za naseljavanje Marsa, ugradnja veštačkih udova... šta hoćeš. I sve je to čovek sam postigao, bez ikakve božanske pomoći i intervencije.

Ništa od toga nećeš pronaći u svetim knjigama. Tamo samo piše šta se od tebe očekuje da radiš da bi zadovoljio Boga, a njega boli uvo da pomogne i olakša ljudima. Verovatno zato što ni on sam ne zna kako.
broj dva

#141 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by broj dva »

razuman_covjek wrote:
broj dva wrote: --
Kazes da ne mozes da prihvatis da se Bog bavi nekim mikro stvarima. Druze, Bog se bavi sa svime. Ti bi time sto kazes ogranicio Boga na samo neke funkcije. Ne mozes Boga ograniciti, Bog je neogranicen i radi sta hoce. Zar nije upravo velicina u tome sto se kako ti kazes "Um" bavi i nebulama i crnim rupama a i nekim drugim mudrostima poput zabrane alkohola. Vidi, Bogu ne treba nase vjerovanje niti nase niti nase postovanje zabrana. Bog radi sta hoce ali je Bog Pravedan i Mudar. A svaka od zabrana ima itekako smisla.

Kazes da ti ne lezi imati gospodara. Naslucujemo li malo oholosti tu? Lezi ti da imas sefa koji ima malo vise znanja od tebe a ne lezi ti Gospodar koji je stvorio svemir kojem ni dan danas neznamo velicinu. Ima negdje onaj klip "Scale of the Universe" pa pogledaj. Zatim kazes da odbijas prihvatiti da si grijesnik. Zar tu nema oholosti?

Razum je ogranicen ali nauka nije apsolutna istina niti ce ikada biti. Desavalo se u istoriji da novo dostignuce ponisti dosta ostalih dostignuca prije njih. Ljudi koji su umrli vjerujuci u njih su umrili vjerujuci u lazi.

Kazes da trpis zabrane ali ne u ime Boga nego u ime drustva. Zasto ne u ime Boga? Pa Bog je upravo te zabrane i dao radi drustva.
---
Gdje je danasnji smisao zabrane svinjerine ? Ako je nekad prije frizidera i veterinara i bilo potencijalno stetno za zdravlje, danas nije.
U cemu je smisao zabrane alkohola ako umjereno pijem ?
U cemu je smisao zabrane seksa prije braka ako to jani partner zelimo ?
U cemu je smisao zabrane homoseksualnog seksa ?
Ja tu smisla ne vidim nego samo proizvoljne zabrane.
Gledao sam scale of universe, mislim sa vise ide u prilog ateizmu. Ili imaju i potencijalni vanzemaljci svoju Meku i svog Muhameda ?
A za gospodara - ako vec ne vjerujem u boga stvoritelja univerzuma koji se bavi mikro-menadzmentom onda normalno odbijam tezu da imam gospodara.
razuman_covjek

#142 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by razuman_covjek »

Dope_Man wrote:
razuman_covjek wrote:
Dobar sam onoliko koliko jesam (a koliko je to neka drugi procjene) iz istog razloga kao i svako drugo bice - sebicnost, odnosno zelja da je meni dobro. Meni dobro podrazumjeva da zivim u svijetu u kom mi ne prijeti opasnost od drugih, a i gdje mogu zanimljivo provesti vrijeme. Druzenje sa drugima je zanimljivo. Da bi imao ljude oko sebe, a i da ne bi stvarao svijet opasnim mjestom postujem toleranciju i ne ubijam sve koje vidim, vec sam prijateljski nastrojen. Razvijam medjuljudske odnose i ocekujem jednaku reakciju sa druge strane. I tako svi prozivimo zivot u miru i veselju.

A kad umrem tada je kraj, reakcije u mom mozgu prestaju i moja svijest se ''gasi''. I tu je kraj. Nema budjenja, bespotrebne vjecnosti niti sudjenja kod nekakvog bica. A volio bih da ima, ne da bi se nadao vjecnom zivotu vec samo da mu postavim par pitanja pa nek me onda unisti. I kad smo vec tu, niko od vjernika mi ne odgovori na pitanje postavljeno prije 2-3 stranice o vjecnom zivotu. Nemate odgovor, a?
Znaci onda su oni koji su dobri radi Boga bolji od tebe. Jer ti si dobar radi sebi a oni radi drugog. Ti si sebican a oni daju prednost Bogu ispred svojih prohtjeva i zelja.

To sto govoris da se desava kad umres je samo tvoja predpostavka. Nemas neki izvor koji to tvrdi koji bi mogli malo izanalizirati itd. Islam ima izvor - Kur'an. Samim tim sto imamo neki izvor koji mozemo analizirati i koji pokusava da iznese argumente je bolji nego tvoja puka predpostavka. Ne ulazimo sada sta je od toga istina. To je ostavljeno za svakoga da sazna a znamo i kad.

Ovo sto si napisao o ljepom zivljenju i druzenju i Islam to propagira. Samo nemoj spominjati ISIL i politiku molim te.

Promaklo mi je to pitanje o vjecnosti pa ako mozes ukratko ponoviti?

Ja ti ovako na prvu mogu reci da je vjecnost nesto sto je nasem umu nepojmljivo. Mi zivimo u sistemu gdje sve ima svoj pocetak i kraj i to nam jedino ima smisla. Ali shvati ovo. Vrijeme je stvoreno. Vjecnost je "prirodnije" stanje. :-D
Dope_Man

#143 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by Dope_Man »

Kako ste to bolji? Vi se BOJITE KAZNE i zato radite sve ''dobre stvari''. Radite ''dobro'' jer vam je prislonjen pistolj na glavu, dok ja to radim jer zelim da je svima dobro, zato sto ce onda u tom sistemu i meni biti dobro. Moj sistem npr. ne dozvoljava da tebe, ili bilo koga ubijem osim u samoodbrani, tvoj ne samo da dozvoljava vec savjetuje da me ubijes zbog banalnosti poput napustanja vjere. Da zivim u tvom sistemu ja bi davno bio mrtav, a ti i ostatak razjarene rulje ''dobri''. Ponekad razmisli o tome kako i ZASTO zivis u vjeri. Sva religija je ''radi kako kazem ili ces gorjeti vjecno'' ucjena i ti to propagiras kao bolje od principa da svi radimo na tome da nam svima bude dobro, zato sto bi nam svima bilo dobro - logika.

A pitanje, na koje ces sigurno napisati polu-odgovor koji si vec spomenuo tu o nepojmljivosti vjecnosti je na dnu ovog posta. Citiram cijeli da se shvati kontekst:
dustaban wrote:Ajmo malo obrnuti stvari - KAKVA JE SVRHA VJECNOG ZIVOTA?
Ovo je pravo pitanje koje vjernici nikad ne postavljaju sebi, jednostavno zamisljaju momenat srece koji nekim cudom traje vjecno. A realnost je da nas um ne funkcionise tako, da je sve relativno i prolazno. Recimo covjek kupi auto, dobije na lotu, diplomira, dobije posao.. sve su to sretni momenti, ali sreca traje dok se hemikalije u mozgu ne izbalansiraju ponovo i ista stvar nas vise nikada nece istim intenzitetom usreciti. Dakle bar po zakonima ovog svijeta i u tijelima u kakvim zivimo, covjek naprosto ne moze biti vjecno sretan osim ako se konstantno dopunjuje kakvom drogom.. a ni to ne moze vjecno jer se razvija imunitet pa su potrebne sve vece i vece doze.. dok se ne ubije. Dakle nemoguce biti stalno sretan, a sam taj zivot u raju bi jednostavno dosadio jer se nista novo nikada ne bi desilo. Nema potrebe da se istrazuje, bori, prezivi.. smo se besmisleno postoji zauvjek. Ljudski mozak to ne bi mogao podnijeti. Ne moze podnijeti par dana izolacije da ne napravi problem, a kamoli vjecnost.

Ne kontaju vjernici da su sretni kada nesto postignu, da je sreca relativna jer je mjerimo naspram prethodnih iskustava. Da sretni mozemo biti samo ako znamo sta je tuga i patnja, da u odmoru osjecamo uzitak samo zato sto smo se umorili, da zivjeti zelimo samo zato sto znamo da zivot ima kraj pa se borimo da sto duze ostanemo zivi. Da znamo da nema kraj ne bi bilo nikakve motivacije da nesto uradimo i postignemo. Ali raj je mokri san radnicke klase, mjesto gdje ne moraju raditi, gdje teku med i mlijeko i ono djecije razmisljanje ''da mi je samo to, nikad mi vise nista ne bi trebalo''. S obzirom da nisu to iskusili na Zemlji (za razliku od njihovih gazdi koji tako zive) ne znaju da i to dosadi i da covjek stalno trazi nesto novo, ako ne mora da radi i brine o jelu i picu, onda ide dalje, nalazi nove probleme za rijesiti jer mozak ne moze raditi u leru dugo.

Evo za vjernike koji vjeruju u vjecni zivot u raju, bez obzira na vjeru: Opišite mi šta bi vi radili u tom raju, onako dugorocno, nakon sto se nadjete tamo i malo obidjete, vidite svu tu bjelinu.. sta bi radili?
razuman_covjek

#144 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by razuman_covjek »

Dope_Man wrote:Kako ste to bolji? Vi se BOJITE KAZNE i zato radite sve ''dobre stvari''. Radite ''dobro'' jer vam je prislonjen pistolj na glavu, dok ja to radim jer zelim da je svima dobro, zato sto ce onda u tom sistemu i meni biti dobro. Moj sistem npr. ne dozvoljava da tebe, ili bilo koga ubijem osim u samoodbrani, tvoj ne samo da dozvoljava vec savjetuje da me ubijes zbog banalnosti poput napustanja vjere. Da zivim u tvom sistemu ja bi davno bio mrtav, a ti i ostatak razjarene rulje ''dobri''. Ponekad razmisli o tome kako i ZASTO zivis u vjeri. Sva religija je ''radi kako kazem ili ces gorjeti vjecno'' ucjena i ti to propagiras kao bolje od principa da svi radimo na tome da nam svima bude dobro, zato sto bi nam svima bilo dobro - logika.

A pitanje, na koje ces sigurno napisati polu-odgovor koji si vec spomenuo tu o nepojmljivosti vjecnosti je na dnu ovog posta. Citiram cijeli da se shvati kontekst:
dustaban wrote:Ajmo malo obrnuti stvari - KAKVA JE SVRHA VJECNOG ZIVOTA?
Ovo je pravo pitanje koje vjernici nikad ne postavljaju sebi, jednostavno zamisljaju momenat srece koji nekim cudom traje vjecno. A realnost je da nas um ne funkcionise tako, da je sve relativno i prolazno. Recimo covjek kupi auto, dobije na lotu, diplomira, dobije posao.. sve su to sretni momenti, ali sreca traje dok se hemikalije u mozgu ne izbalansiraju ponovo i ista stvar nas vise nikada nece istim intenzitetom usreciti. Dakle bar po zakonima ovog svijeta i u tijelima u kakvim zivimo, covjek naprosto ne moze biti vjecno sretan osim ako se konstantno dopunjuje kakvom drogom.. a ni to ne moze vjecno jer se razvija imunitet pa su potrebne sve vece i vece doze.. dok se ne ubije. Dakle nemoguce biti stalno sretan, a sam taj zivot u raju bi jednostavno dosadio jer se nista novo nikada ne bi desilo. Nema potrebe da se istrazuje, bori, prezivi.. smo se besmisleno postoji zauvjek. Ljudski mozak to ne bi mogao podnijeti. Ne moze podnijeti par dana izolacije da ne napravi problem, a kamoli vjecnost.

Ne kontaju vjernici da su sretni kada nesto postignu, da je sreca relativna jer je mjerimo naspram prethodnih iskustava. Da sretni mozemo biti samo ako znamo sta je tuga i patnja, da u odmoru osjecamo uzitak samo zato sto smo se umorili, da zivjeti zelimo samo zato sto znamo da zivot ima kraj pa se borimo da sto duze ostanemo zivi. Da znamo da nema kraj ne bi bilo nikakve motivacije da nesto uradimo i postignemo. Ali raj je mokri san radnicke klase, mjesto gdje ne moraju raditi, gdje teku med i mlijeko i ono djecije razmisljanje ''da mi je samo to, nikad mi vise nista ne bi trebalo''. S obzirom da nisu to iskusili na Zemlji (za razliku od njihovih gazdi koji tako zive) ne znaju da i to dosadi i da covjek stalno trazi nesto novo, ako ne mora da radi i brine o jelu i picu, onda ide dalje, nalazi nove probleme za rijesiti jer mozak ne moze raditi u leru dugo.

Evo za vjernike koji vjeruju u vjecni zivot u raju, bez obzira na vjeru: Opišite mi šta bi vi radili u tom raju, onako dugorocno, nakon sto se nadjete tamo i malo obidjete, vidite svu tu bjelinu.. sta bi radili?
Ne znam zasto se nevjernici toliko protive konceptu kazne. Cilj je da se kaze da postoji odgovornost za djela. I sam Allah Uzviseni u Kur'anu kaze:

"Nad njima će biti naslage vatre, a i ispod njih naslage;time Allah straši robove Svoje. “O robovi Moji, bojte se Mene!”"

Znaci Bog zeli ljudim dobro i zato ih opominje da postoji odgovornost za djela koja rade pa cak i sam kaze da ih strasi :-D

Odgovor za vjecnost ide...
dustaban

#145 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by dustaban »

Postavio bih vjernicima jedno hipoteticko pitanje - sta mislite sta je veci grijeh: nevjerovanje u boga ili vjerovanje da si ispravno postupio nakon kamenovanja zene?!
broj dva

#146 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by broj dva »

Sta bi sa onom milosti bozjom, sa onom ljubavi prema nama ?
Tvoje shvatanje boga lici na obicnog despota, uradi sta ti kazem ili si gotov...
razuman_covjek

#147 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by razuman_covjek »

broj dva wrote:Sta bi sa onom milosti bozjom, sa onom ljubavi prema nama ?
Tvoje shvatanje boga lici na obicnog despota, uradi sta ti kazem ili si gotov...
A sta treba da bude. Da ti radis sta hoces? Da predlozis neki bolji deal ili...? :D
Dope_Man

#148 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by Dope_Man »

razuman_covjek wrote:
A sta treba da bude. Da ti radis sta hoces? Da predlozis neki bolji deal ili...? :D
Samo si POTVRDIO ono sto ja govorim, i to BRUTALNIM citatom u kom govori kako ce kazniti, i kako treba da se bojimo.
Dobar vodja, dobar roditelj, vodi dobrim primjerom, ne mora da prijeti da bi ga se slusalo, moze razumno covjeka uputiti, a ovaj to ne zna, sto je znak da je cijelu stvar napisao covjek koji je htio zastrasiti svoje sljedbenike da ga slijepo prate i ne propituju, jer za propitkivanje (sumnju) slijedi kazna.
I to NIJE bolje od mog nikako. Ti ne radis jer zelis svima dobro, vec zato sto se bojis, a ja radim jer svima dobro = i meni dobro jer i ja sam dio ovog svijeta, tj. dio ''svih nas''. Ja hocu da je svima dobro, ti hoces da izbjegnes kaznu jer se bojis, a boli te kako je kome. Vi vjernici stvarno niste ni svjesni koliko vas ''moral'' zvuci bolesno kad pokusavate opravdati sve sadisticke ideje i djela koja bog cini, ili naredjuje da se cine u knjizi. Istovremeno bi vjerniku druge vjere, a koji se vodi prakticno istim pricama, nasli milion mana.
razuman_covjek

#149 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by razuman_covjek »

Dope_Man wrote:
razuman_covjek wrote:
Samo si POTVRDIO ono sto ja govorim, i to BRUTALNIM citatom u kom govori kako ce kazniti, i kako treba da se bojimo.
Dobar vodja, dobar roditelj, vodi dobrim primjerom, ne mora da prijeti da bi ga se slusalo, moze razumno covjeka uputiti, a ovaj to ne zna, sto je znak da je cijelu stvar napisao covjek koji je htio zastrasiti svoje sljedbenike da ga slijepo prate i ne propituju, jer za propitkivanje (sumnju) slijedi kazna.
I to NIJE bolje od mog nikako. Ti ne radis jer zelis svima dobro, vec zato sto se bojis, a ja radim jer svima dobro = i meni dobro jer i ja sam dio ovog svijeta, tj. dio ''svih nas''. Ja hocu da je svima dobro, ti hoces da izbjegnes kaznu jer se bojis, a boli te kako je kome. Vi vjernici stvarno niste ni svjesni koliko vas ''moral'' zvuci bolesno kad pokusavate opravdati sve sadisticke ideje i djela koja bog cini, ili naredjuje da se cine u knjizi. Istovremeno bi vjerniku druge vjere, a koji se vodi prakticno istim pricama, nasli milion mana.
Druze, koliko imas godina? Na kojem nivou razmisljas?

Imas ajet u kojem Allah dz.s. kaze "time vas Allah strasi" i ti onda kazes na to "Aha, eto vidis. Evo dokaza da nas Bog strasi kaznom". Neko dublje razmisljanje bi bilo: "Hmm..., cudan je ovo Bog. Cak priznaje da nas strasi. Iako smo mi i sami skontali da nas se hoce kontrolisati kroz prijetnje strahom to nam se cak i otvoreno kaze. Hmm..., cekaj malo. Pa ovaj Bog kaze da je superioran i onda uradi ovakvu pocetnicku gresku. Da nije nesto drugo u pitanju. Mozda nemaju svi ljudi iste intelektualne sposobnosti i nekima je potrebna i ovakva otvorena prijetnja."

To sto govoris o vodstvu dobrim primjerom cak ne funkcionise uvijek ni u ovom svijetu. Uvijek imas izuzetke koji ma koliko ti dobar prema njima oni uzvracaju losim. Kako se sa njima postupa na ovom svijetu? Pa fino, prijeti im se sankcijama, otkazom, zatvorom itd.
HobotnicaPLus

#150 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by HobotnicaPLus »

Ako postoje vanzemaljci na nekoj lijevoj planeti, moraju li se oni okrenuti prema kibli kad klanjaju?
Post Reply