SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zahson

#1 SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by zahson »

Neka je hvala Allahu subhanehu ve te’ala koji je svjetlom Svoje knjige osvijetlio tamu dunjalučkog mraka, koji je s njom uputio zalutala srca, pa ih učinio spokojnim i smirenim u dušama iskrenih vjernika. Neka je najbolji salavat i selam na onoga koji je poslat kao milost svim svjetovima, čije su riječi i djela naš uzor na ovoj prolaznosti.

„Reci: „Smrt od koje bježite zaista će vas stići. Zatim ćete Onome koji poznaje i vidljivi i nevidljivi svijet vračeni biti i On će vas o onom što ste radili obavijestiti." (El-Dzumu'a, 8)

"Kad nekom od njih smrt dođe, on uzvikne: - Gospodaru moj, povrati me da uradim kakvo dobro u onome što sam ostavio! Nikada! To su riječi koje će on uzalud govoriti – pred njima će prepreka biti sve do Dana kada će oživljeni biti." (El-mu'minun, 99-100)

Bojimo li se smrti? Živimo kao da nikada umrijeti nećemo. A hoćemo. Itekako hoćemo. Malo nas se za ovog prolaznog života zapita koja je svrha svega ovoga, da li je ovo igrica, film, san, ili nešto stvoreno sa razlogom, svrhom. Znamo li gdje smo, šta smo, ili smo prepušteni televizijskim ekranima da nam uređuju i vode životne procese? O ljudi, vratimo se Gospdoaru koji nas je stvorio, a nije nas bez razloga stvorio, i savršenu vjeru nam poslao, i posljednim Poslanikom je upotpunio. Jesmo li svjesni da duhovnim napretkom, i naša nacija će da napreduje. Ali to ne možemo očekivati od naših vođa, a da mi nismo svoje moralno stanje popravili. Svako od sebe treba da krene. Kada društvo promjeni sebe, idu promjene na bolje. Ljudi moji, smrt svakome od nas je tako blizu, da nismo ni svjesni, opominjem vas, opominjem nas našim nemarom, našim gafletom, našom lažnom nadom. Ljudi dozovimo se. KRAJNJE JE VRIJEME.

Preporučujem vam kompilaciju klipova ispod. Tako mi Allaha, niko vam odavno nije nešto bolje preporučio, a svi vam "toliko dobra" žele. Svi zajedno traju jedan sahatak. Ako imamo vremena za utakmice španske lige, kojekakve filmove i serije, nađimo vremena da damo priliku sebi da svoju vječnost pomognemo ovim..
Gospodoar vam svako dobro dao!!

Last edited by zahson on 15/11/2016 09:10, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#2 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by L u c i f e r »

Probo ja malo pogledati tog bradonju
Dere se brate puno, probi usi
Inace ne vjerujem ljudima koji argumente zamjenjuju decibelima
L u c i f e r

#3 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by L u c i f e r »

Evo proba i ovaj zadnji sto veli jako dirljivo.
Kad ono samo ucenje kurana sa montazom videa.
Ne kontam.
broj dva

#4 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by broj dva »

Koji bezobrazni lazovi. Oni znaju o smri, kao da su umirali pa se vracali pa umirali pa se vracali pa ce da nam kazu.
Oni znaju, a mi da im vjerujemo.
Je'l ima ova stoka normalne poslove, od cega zive ko im racune placa ?
Edit :
Milostiv je, ali eto nam sudnjeg dana :lol:
Last edited by broj dva on 15/11/2016 09:23, edited 1 time in total.
r_faruk

#5 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by r_faruk »

ako se ne varam pitas bojimo li se smrti?

ako je to pitanje, onda ne, ne bojim se. moras umrijeti, i ako mozda nekada ni to neces morati. bojim se kako cu umrijeti, utapanje mi je nekako najgore...

da li je to svrha posta?
zahson

#6 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by zahson »

L u c i f e r wrote:Evo proba i ovaj zadnji sto veli jako dirljivo.
Kad ono samo ucenje kurana sa montazom videa.
Ne kontam.
Da sura 75. sura iz Kur'ana Kijamet. Ucenje Kur'ana je dirljivo, ja sam plakao ko mala beba dosta puta na ovaj klip. Pa pogledaj ove riječi samo, a montaža uz ove ajete je smrt fudbalera, koji je bio zdrav, a došao mu čas propisani, i usred terena mu je duša napustila tijelo. Jesi li svjestan, da ces i ti dozivjeti taj momenat..

Kaže Uzvišeni u toj suri:

"26. Pazi! Kada duša dopre do ključnih kosti,

27. i vikne se: "Ima li vidara (doktora)?",

28. i on se uvjeri da je to čas rastanka

29. i noga se uz nogu savije,

30. toga dana će Gospodaru tvome priveden biti:

31. "Nije vjerovao, nije molitvu obavljao,

32. nego je poricao i leđa okretao,

33. a onda svojima bahato odlazio."

34. Teško tebi! Teško tebi!

35. I još jednom: Teško tebi! Teško tebi!

36. Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati?

37. Zar nije bio kap sjemena koja se ubaci,

38. zatim ugrušak kome On onda razmjer odredi i skladnim mu lik učini,

39. i od njega onda dvije vrste, muškarca i ženu, stvori,

40. i zar Taj nije kadar mrtve oživiti?"
zahson

#7 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by zahson »

r_faruk wrote:ako se ne varam pitas bojimo li se smrti?

ako je to pitanje, onda ne, ne bojim se. moras umrijeti, i ako mozda nekada ni to neces morati. bojim se kako cu umrijeti, utapanje mi je nekako najgore...

da li je to svrha posta?
Jel moguce da covjek koji egzistira i zivi danas, i privredjuje, i ima odredjeni mentalni sklop misli kako mozda nekada se nece morati umrijeti. Sok sam dozivio upravo.

Hajde ovako. Ako ti ja kazem, da postoji zivot poslije smrti, i da postoji Stvoritelj koji je ovo sve stvorio, Stvoritelj koji je slao poslanike ljudima, kako bi im dostavili uputu, ili manual za ovaj zivot, od prvog covjeka na zemlji do danas, i da ti taj koji te je Stvorio rekao da je ovo sve test, i da te poziva da mu se pokoris kako bi sebi sutra zaradio vjecno uzivanje, a ako to ne ucinis vjecnu patnju! - Da li ce te to tangirati, barem jedne trunke. Barem toliko da se zamislis jedno 3,4 minute o tome, i da se zapitas sta ako je ovo stvarno zapravo ovako. Pa da sebi kazes u monologu. "Hejj, gendole, pa ti zivis ovdje, a uopste ne znas sta je sve ovo zasto zivis! Gdje ides, i odakle dolazis? Mora postojati objasnjeje za ovo. Pa dalje kazes sebi, hejjj tupane pa ti si stvorenje. A logicki, zar moze biti nesto sto je stvorenje, a da nema Stvoritelja, onoga ko je stvorio to stvorenje. Pa sam korijen ove dvije rijeci je isti. Pa kaze, sta ako je onaj neki zahson upravu. Hajde da vidimo, da istrazimo bit postojanja. Ako je Stvoritelj stvorio ovo sve ovako savreno, pa onda mora i on da je savrsen, i uputstvo koje je spustio mora da je savrseno, bez kontradikcija. Prepusti se razmisljanju, zasto si ovdje, i gdje ides." Slobodno...
asurbanipal

#8 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by asurbanipal »

zahson wrote: Bojimo li se smrti?

Čitav koncept religije se zasniva na strahu. Boj se, boj se, a Meša bi rekao: Boj se ovna, boj se *ovna, a kad ću živjeti ?
broj dva

#9 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by broj dva »

asurbanipal wrote:

Čitav koncept religije se zasniva na strahu. Boj se, boj se, a Meša bi rekao: Boj se ovna, boj se *ovna, a kad ću živjeti ?
---
Pa nakon sto umres, cuj kad.
I to ce ti sve biti po ceifu, osim ako te ne zapadne da ti nista ne bude po ceifu.
zahson

#10 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by zahson »

asurbanipal wrote:

Allah ti prijeti, ne pokoriš li mu se. A obečava ti velike nagrade ako to uradiš.

E moj šijuks. Ja tebi Allaha citiram, a ti meni Mešu Selimovića (čitaj Ivu Andrića). Još jedan pokazatelj vašeg dalaleta. I to čovjek priča o strahu od ljudi, od neimaštine, od nečega stvorenog, o strahu kojeg upravu mi muslimani nemamo.
mousstapha

#11 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by mousstapha »

Bojim se vječnog života. Dosadno je to. Isfuraš sve u prvih sto godina i onda ti valja još milione godina nastaviti. :run:
asurbanipal

#12 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by asurbanipal »

broj dva wrote: Je'l ima ova stoka normalne poslove, od cega zive ko im racune placa ?

A jasno je ko im račune plaća i od čega žive. Dok oni pričaju o smrti i nude utjehu i lažnu nadu bezgaćnicima, gazde uživaju :mrgreen:

Image

Image

Image

Ovi gore iznad su prevarili smrt, priča vrijedi samo za siću.
zahson

#13 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by zahson »

mousstapha wrote:Bojim se vječnog života. Dosadno je to. Isfuraš sve u prvih sto godina i onda ti valja još milione godina nastaviti. :run:

Tamo gdje nema dimenzije koja se zove vrijeme, nema godina, nema ni prolaznosti, niti ima dosade.
mousstapha

#14 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by mousstapha »

zahson wrote:
mousstapha wrote:Bojim se vječnog života. Dosadno je to. Isfuraš sve u prvih sto godina i onda ti valja još milione godina nastaviti. :run:

Tamo gdje nema dimenzije koja se zove vrijeme, nema godina, nema ni prolaznosti, niti ima dosade.
Otkud ti znaš?
asurbanipal

#15 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by asurbanipal »

zahson wrote: Allah ti prijeti, ne pokoriš li mu se. A obečava ti velike nagrade ako to uradiš.

Meni ne prijeti. Ali prijete gospodari novca, nafte, gospodari rata. Oni su u stvari bogovi, preuzeli su skoro sve božanske prerogative i imena pa ih možemo sve skupa zvati generičkim imenom "Allah". A ovo oko nagrada, naravno, ako budeš radio kako oni kažu, ako budeš plesao na njihovu muziku i pričao ono što bi oni željeli da čuju, doći će nagrada - u petrodolarima. :mrgreen:

Vizije pakla, raja, boga su u ljudkim glavama i mašti.
commendatore

#16 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by commendatore »

mi svrhe nemamo - ako nas je bog i stvorio stvorio nas je iz hira i zajebancije - jer je presavrsen da bi njemu nesto trebalo je l tako? - jer da je imalo milostiv i samilostan ne bi dozvolio da se nevini ubijaju i da gladuju i pacenicki zive bez ikakve zasluge.... jbote led Radovan Karadzic bolje zivi nego neko nedonosce u Africi..... strogo vjerujem da Bog postoji - al da je Milostiv i Samilostan moze se macku o rep objesit - ako ga ima a predpostavljam da ima on je El-Sadist..... a najveci meljaci o islamu i "zastitnici islama" imaju kolekcije od par desetina i stotina ferarija.... jebem ja takvu milost....

BTW odvratan nacin da se ljudima koji nemaju pojma o islamu isti priblizi jer si ovako islam izvrnuo samo ruglu bez ikakve poente..... i ja zelim da ti se upise u grijehe sto na debilan nacin pokusavas ljudima predocit islam uvodeci sebe u širk obzirom da tvrdnje koje ti iznosis kao ljudski elemenat treba da zna samo Onaj gore.....
asurbanipal

#17 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by asurbanipal »

L u c i f e r wrote: Inace ne vjerujem ljudima koji argumente zamjenjuju decibelima

Decibeli su tu da dočaraju efekat i atmosferu. ali i da sakriju nedostatak logike i intelekta.
drunken tiger

#18 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by drunken tiger »

Šuplja za sirotinju!! Pričaju o skromnosti iz multimilinskih domova.
I nikada objašnjeno pitanja: Ako je sve već predodređeno, ako je sve zapisano, ako Bog sve zna čemu onda sve? Postoji li slobodna volja? Ako On zna kraj i gdje ćemo završiti zašto onda sve to??
Uglavnom, šuplja koja se koristi za zaglupljivanje i manipulaciju.
Towelie

#19 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by Towelie »

E moj šijuks. Ja tebi Allaha citiram, a ti meni Mešu Selimovića (čitaj Ivu Andrića). Još jedan pokazatelj vašeg dalaleta. I to čovjek priča o strahu od ljudi, od neimaštine, od nečega stvorenog, o strahu kojeg upravu mi muslimani nemamo
A od Trumpa sto se plasite nikom nista? :D
r_faruk

#20 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by r_faruk »

zahson wrote:

da li je to svrha posta?
Jel moguce da covjek koji egzistira i zivi danas, i privredjuje, i ima odredjeni mentalni sklop misli kako mozda nekada se nece morati umrijeti. Sok sam dozivio upravo.

Hajde ovako. Ako ti ja kazem, da postoji zivot poslije smrti, i da postoji Stvoritelj koji je ovo sve stvorio, Stvoritelj koji je slao poslanike ljudima, kako bi im dostavili uputu, ili manual za ovaj zivot, od prvog covjeka na zemlji do danas, i da ti taj koji te je Stvorio rekao da je ovo sve test, i da te poziva da mu se pokoris kako bi sebi sutra zaradio vjecno uzivanje, a ako to ne ucinis vjecnu patnju! - Da li ce te to tangirati, barem jedne trunke. Barem toliko da se zamislis jedno 3,4 minute o tome, i da se zapitas sta ako je ovo stvarno zapravo ovako. Pa da sebi kazes u monologu. "Hejj, gendole, pa ti zivis ovdje, a uopste ne znas sta je sve ovo zasto zivis! Gdje ides, i odakle dolazis? Mora postojati objasnjeje za ovo. Pa dalje kazes sebi, hejjj tupane pa ti si stvorenje. A logicki, zar moze biti nesto sto je stvorenje, a da nema Stvoritelja, onoga ko je stvorio to stvorenje. Pa sam korijen ove dvije rijeci je isti. Pa kaze, sta ako je onaj neki zahson upravu. Hajde da vidimo, da istrazimo bit postojanja. Ako je Stvoritelj stvorio ovo sve ovako savreno, pa onda mora i on da je savrsen, i uputstvo koje je spustio mora da je savrseno, bez kontradikcija. Prepusti se razmisljanju, zasto si ovdje, i gdje ides." Slobodno...
trudim se da zivim na nacin da niko zbog mene ne pati, da pomognem kome mogu i koliko mogu, da ne cinim lose onome drugom, da ne petljam, ne lazem, ne ubijam zato sto mislim drugacije, postujem sva seksualna opredjeljenja, apsolutno mi je nebitno ko koga, mogu biti prijatelj sa svima, druzim se sa svima, srbima, hrvatima, makedoncima, crnogorcima, bosancima..., sto se tice vjere druzim se sa pravoslavcima, katolicima, ateistima, muslimanima i sta ti ja znam kim sve ne (ja nakaradne recenice), dakle sa svima.

uzmimo za pretpostavku da postoji zivot poslije smrti, a uzmimo i za cinjenicu da to ne znamo, ja ne vidim ni jedan razlog da gorim u vjecnoj vatri jer nisam klanjao, postio i ponasao se u skladu sa islamskim propisima. ja imam jako puno pitanja za stvoritelja i vjeruj mi da bih ja vise od tebe volio da on zaista postoji i iskreno se veselim nasem susretu ako ikada do njega doje. jer ako je bog zaista svemoguc, smatram da bi trebao biti u stanju da razumije zasto sam ovakav kakav jesam i zasto propitujem i sumnjam, a i mogao bi mi odgovoriti na par vjecnih pitanja.

a ovo boldirano mi svaki put para usi i to nenormalno, spomenuto je i par minuta ranije na drugoj temi, da li si ti toliko ignorantna osoba da ne vidis nikakav problem u ovom pitanju, ili smatras da bog nije stvorenje pa ides onom logikom eto sve sto je stvoreno stvorio je stvoritelj, ali stvoritelj je oduvijek pa ga niko nije stvorio.

i jos jedna stvar, ovo sto je "stvoreno" nije savrseno, u cemu ti vidis savrsenstvo meni zaista nije jasno?
zahson

#21 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by zahson »

Towelie wrote:
E moj šijuks. Ja tebi Allaha citiram, a ti meni Mešu Selimovića (čitaj Ivu Andrića). Još jedan pokazatelj vašeg dalaleta. I to čovjek priča o strahu od ljudi, od neimaštine, od nečega stvorenog, o strahu kojeg upravu mi muslimani nemamo

Ko ga se plaši? "plašite"!!

Jesi se to odrekao islama, nakon što si musliman bio?
SmokingMan

#22 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by SmokingMan »

asurbanipal wrote:

Čitav koncept religije se zasniva na strahu. Boj se, boj se, a Meša bi rekao: Boj se ovna, boj se *ovna,a kad ću živjeti ?
Smrt ionako diše za vratom,bio u budnom stanju ili ne,tu se ništa ne može učiniti.

:thumbup:
Towelie

#23 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by Towelie »

zahson wrote:
Towelie wrote:

Ko ga se plaši? "plašite"!!

Jesi se to odrekao islama, nakon što si musliman bio?
Ti si mene jos ranije protekfirio, te stoga moj islam nije vise validan. :P
r_faruk

#24 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by r_faruk »

sta je gendol?
broj dva

#25 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by broj dva »

r_faruk wrote:
zahson wrote:

da li je to svrha posta?

trudim se da zivim na nacin da niko zbog mene ne pati, da pomognem kome mogu i koliko mogu, da ne cinim lose onome drugom, da ne petljam, ne lazem, ne ubijam zato sto mislim drugacije, postujem sva seksualna opredjeljenja, apsolutno mi je nebitno ko koga, mogu biti prijatelj sa svima, druzim se sa svima, srbima, hrvatima, makedoncima, crnogorcima, bosancima..., sto se tice vjere druzim se sa pravoslavcima, katolicima, ateistima, muslimanima i sta ti ja znam kim sve ne (ja nakaradne recenice), dakle sa svima.

uzmimo za pretpostavku da postoji zivot poslije smrti, a uzmimo i za cinjenicu da to ne znamo, ja ne vidim ni jedan razlog da gorim u vjecnoj vatri jer nisam klanjao, postio i ponasao se u skladu sa islamskim propisima. ja imam jako puno pitanja za stvoritelja i vjeruj mi da bih ja vise od tebe volio da on zaista postoji i iskreno se veselim nasem susretu ako ikada do njega doje. jer ako je bog zaista svemoguc, smatram da bi trebao biti u stanju da razumije zasto sam ovakav kakav jesam i zasto propitujem i sumnjam, a i mogao bi mi odgovoriti na par vjecnih pitanja.

a ovo boldirano mi svaki put para usi i to nenormalno, spomenuto je i par minuta ranije na drugoj temi, da li si ti toliko ignorantna osoba da ne vidis nikakav problem u ovom pitanju, ili smatras da bog nije stvorenje pa ides onom logikom eto sve sto je stvoreno stvorio je stvoritelj, ali stvoritelj je oduvijek pa ga niko nije stvorio.

i jos jedna stvar, ovo sto je "stvoreno" nije savrseno, u cemu ti vidis savrsenstvo meni zaista nije jasno?
----
Ako sam stvoren nisam trazio da me se stvori (ili mozda jesam pa smetno) tako da stvoritelju nista ne dugujem a ako me "testira" odakle mu pravo, no to nisam trazio ? Ko je to ko on da me testira, nek svoga posla gleda. I ko je on da me kaznjava, za sta ? Radi svinjetine, alkohola, seksa, misli i stavova ?
Zasto mislis da mora postojati objasnjenje za sve ?
Savrseno ? Pa zivimo li u istom svjetu medju istim ljudima, ja savrsenstvo nigdje ne vidim.
Post Reply