Katar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rekla-kazala

#126 Re: Katar

Post by rekla-kazala »

poenta je da žena u arapskom svijetu ima tek 50% vrijednosti normalnog čovjeka, pa onda još kad je sama, bez muža onda još 50 % manje, pa je još uz to strankinja,... još 50 % manje.
Tako da u startu imaš samo 1/8 vrijednosti " Normalna čovjeka" pa ti sad izvoli.
Razmisli kakvi su izgledi kad se neko ko ima samo 1/8 vrijednosti normalna čovjeka spori sa bogatim arapinom koji ima vrijednost bar 4 obična arapa. :lol:
Last edited by rekla-kazala on 25/07/2014 11:33, edited 1 time in total.
preludezalude

#127 Re: Katar

Post by preludezalude »

Not My Idea wrote:Sta I da imas,kad ne mozes izac iz drzave :mrgreen:
Mozes, odes do ambasade i rijesis dozvolu.
paladinka

#128 Re: Katar

Post by paladinka »

Eto jos i to, znaci jos gore :-) Pa nije to neka velika para da bi si covjek tako nesto napravio. Ali, opet kazem , odrasla je, zna sta radi:-)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#129 Re: Katar

Post by ladyblue18 »

Hajde da zamislimo da nije troll tema, kako zensku koje je punoljetno nije sumnjiva sekunde prica kako joj porodica ne smije doci u posjetu i kako nece moci van zemlje, meni ne da bi se alarm upalio nego bih promijenila identitet :mrgreen:
Gojeni H

#130 Re: Katar

Post by Gojeni H »

preludezalude wrote: Nije nikakav stos. Njihova ponuda je takva. Brine me malo ovo skolovanje djeteta. Puno sam zadnjih mjeseci trazio informacije po netu i u globalu poslodavac placa skolovanje. I brine me ovaj upis djeteta u skolu. Sve informacije koje sam nasao na netu govore da za upis se ceka cak i dvije godine. E sad, i ova ponuda stana moze znaciti svasta. Kako kazes, najbolje je traziti fiksnu naknadu za stan.
Sve sta ne bude u ugovoru, to necu ni dobiti.
Na mnogim mjestima na forumima na netu se spominje da se od poslodavca trazi fiksna naknada za svasta: smjestaj, prevoz, zdravstveno, placen godisnji, avionske karte za godisnji, skolovanje djece, pa cak i rezije, telefon...

Sad mene interesuje koje su to pare koje bi bile dovoljne za normalan zivot, tj skroman zivot u Dohi i da se nesto ustedi.
Poslodavac vecinom daje fiksnu "asistenciju za edukaciju". Jedni daju bolje, drugi nesto losije. Kako se dogovoris.
Sam si skonto da ono sto nije u ugovoru "more bit bidne, more bit ne bidne". Znaci sve na papir.
Dijete ce se ako Bog da upisati u skolu. Ti ces htjeti da ti je skola sto bliza mjestu stanovanja i tu moze biti malih zackoljica.

Osnovno o cemu se moras dogovoriti i staviti u ugovor su: plata, naknada za smjestaj, naknada za edukaciju djeteta, zdravstveno (ovo se obicno radi preko osiguranja. ti i porodica dobijete kartice), placeni godisnji odnosno povratna karta za tebe i za porodicu. Rezije rijetko ko daje i rijetko se to stavlja na papir.

U Dohi ti za struju i vodu, zavisno od velicine stana, odnosno perioda (ljeto-zima), ide od 500 do 700 rijala. 1 dolar je 3,6 rijala, pa racunaj.
Pored toga racunaj telefon, internet, i TV. Neki smjestaji ce mozda ovo imati ukljuceno u cijenu stana. Drugi stanovi nece. Narucujes paket slicno nasoj Moja TV. To te kosta od 350 do 700 rijala otprilike.

Za stan sam ti vec pisao. Stanovi su zara.
preludezalude

#131 Re: Katar

Post by preludezalude »

Kod njih je takav zakon da nitko bez poslodavceve dozvole ne moze promijeniti posao niti napustiti zemlju. Ako nekom to ne odgovara, dozvolu za izlazak moze rijesiti preko ambasade. Ako napustis posao bez poslodavceve dozvole, dobijes zabranu ulaska u zemlju na dvije godine. Mada, citao sam nedavno da hoce da malo poprave tj ublaze taj zakon.

Ali, sve u svemu, sto se tice ove djevojke, zene u Kataru imaju jako velika prava. Obrazuju se, rade, nalaze se na visokim pozicijama, imaju daleko bolja brava nego zene u npr Saudijskoj Arabiji. Naravno svugdje postoji ono: Mi muskaraci smo superiorna bica. Otidji u Bosni u neku selendru pa ces naci potpuno istu situaciju.
preludezalude

#132 Re: Katar

Post by preludezalude »

Gojeni H wrote:
preludezalude wrote: Nije nikakav stos. Njihova ponuda je takva. Brine me malo ovo skolovanje djeteta. Puno sam zadnjih mjeseci trazio informacije po netu i u globalu poslodavac placa skolovanje. I brine me ovaj upis djeteta u skolu. Sve informacije koje sam nasao na netu govore da za upis se ceka cak i dvije godine. E sad, i ova ponuda stana moze znaciti svasta. Kako kazes, najbolje je traziti fiksnu naknadu za stan.
Sve sta ne bude u ugovoru, to necu ni dobiti.
Na mnogim mjestima na forumima na netu se spominje da se od poslodavca trazi fiksna naknada za svasta: smjestaj, prevoz, zdravstveno, placen godisnji, avionske karte za godisnji, skolovanje djece, pa cak i rezije, telefon...

Sad mene interesuje koje su to pare koje bi bile dovoljne za normalan zivot, tj skroman zivot u Dohi i da se nesto ustedi.
Poslodavac vecinom daje fiksnu "asistenciju za edukaciju". Jedni daju bolje, drugi nesto losije. Kako se dogovoris.
Sam si skonto da ono sto nije u ugovoru "more bit bidne, more bit ne bidne". Znaci sve na papir.
Dijete ce se ako Bog da upisati u skolu. Ti ces htjeti da ti je skola sto bliza mjestu stanovanja i tu moze biti malih zackoljica.

Osnovno o cemu se moras dogovoriti i staviti u ugovor su: plata, naknada za smjestaj, naknada za edukaciju djeteta, zdravstveno (ovo se obicno radi preko osiguranja. ti i porodica dobijete kartice), placeni godisnji odnosno povratna karta za tebe i za porodicu. Rezije rijetko ko daje i rijetko se to stavlja na papir.

U Dohi ti za struju i vodu, zavisno od velicine stana, odnosno perioda (ljeto-zima), ide od 500 do 700 rijala. 1 dolar je 3,6 rijala, pa racunaj.
Pored toga racunaj telefon, internet, i TV. Neki smjestaji ce mozda ovo imati ukljuceno u cijenu stana. Drugi stanovi nece. Narucujes paket slicno nasoj Moja TV. To te kosta od 350 do 700 rijala otprilike.

Za stan sam ti vec pisao. Stanovi su zara.
Tako sam se i ja informisao. Stan je najskuplja stavka, ali uvijek poslodavac placa smjestaj. Stvar je samo kakav je to smjestaj. Rezije su jeftine. Voda i struja je jeftina. Internet je skuplji nego kod nas. Hrana je maalo skuplja nego kod nas, odjeca je skupa, gorivo je gotovo dzabe... Za stan sam zakljucio da za pristojan stan sa dvije spavace sobe treba izdvojiti 8000-10000 rijala. A to bi bilo ono sto si ti rekao oko 3000 dolara.
nasa

#133 Re: Katar

Post by nasa »

Mozes napustiti zemlju, mislim kako ce ti to neko zabraniti osim ako ne predas nekom pasos ali ako raskidanje ugovora nije proslo procedure koje su predvidjene njihovim zakonima onda imas problem prilikom sljedeceg zaposljavanja odnosno ne mozes ponovo dobiti vizu za ulazak sve dok prethodni poslodovac ne obavi predvidjeno....
Nije to bas neki bauk, to je procedura pri kojoj po isteku ugovora ili dogovorenom raskidu poslodavac I uposlenik izjavljuju da nemaju jedan prema drugom dugovanja I sl.te se ponistava viza sto je sasvim razumljiva potreba gledajuci da se ista I dobije posredstvom sponzora odnosno poslodavca
almma12

#134 Re: Katar

Post by almma12 »

nasa wrote:Mozes napustiti zemlju, mislim kako ce ti to neko zabraniti osim ako ne predas nekom pasos ali ako raskidanje ugovora nije proslo procedure koje su predvidjene njihovim zakonima onda imas problem prilikom sljedeceg zaposljavanja odnosno ne mozes ponovo dobiti vizu za ulazak sve dok prethodni poslodovac ne obavi predvidjeno....
Nije to bas neki bauk, to je procedura pri kojoj po isteku ugovora ili dogovorenom raskidu poslodavac I uposlenik izjavljuju da nemaju jedan prema drugom dugovanja I sl.te se ponistava viza sto je sasvim razumljiva potreba gledajuci da se ista I dobije posredstvom sponzora odnosno poslodavca

:thumbup: :thumbup:
nasa

#135 Re: Katar

Post by nasa »

Ipak sto se tebe tice :D ja bih otvorila dobro oci, najproblematicnije mi je to sto treba da ides sama i malo cudno s obzirom da je preko agencije, nije valjda da traze jednu hostesu iz BiH, da li traze vise uposlenike, da li bi jos neko iz BiH radio za isti hotel ili?
Ne znam, sama dole da zivis je nemoguca misija, ako poznajes nekog ili vise ljudi ide preko iste agencije te bi bili u blizini I sl to je vec nesto bolje ali sama...Nije cak ni stvar u tome sto je u igri Katar, bilo gdje u svijetu da ides sama je problematicno u tvojim godinama I gledajuci posao koji treba da obavljas...
almma12

#136 Re: Katar

Post by almma12 »

nasa wrote:Ipak sto se tebe tice :D ja bih otvorila dobro oci, najproblematicnije mi je to sto treba da ides sama i malo cudno s obzirom da je preko agencije, nije valjda da traze jednu hostesu iz BiH, da li traze vise uposlenike, da li bi jos neko iz BiH radio za isti hotel ili?
Ne znam, sama dole da zivis je nemoguca misija, ako poznajes nekog ili vise ljudi ide preko iste agencije te bi bili u blizini I sl to je vec nesto bolje ali sama...Nije cak ni stvar u tome sto je u igri Katar, bilo gdje u svijetu da ides sama je problematicno u tvojim godinama I gledajuci posao koji treba da obavljas...
8 cura ide iz Sarajeva, mislim 6 ih je vec otislo :D jos dvije cure i jedan momak treba da krene koji ce da konobarise. u tom hotelu ima 1400 radnika jer je to ogromni hotel .. a svakako cemo biti smjestene po dvije u sobi iz Sarajeva. A i imam familije dole pa mi je lakse, da nemam bas nikoga naravno da se ne bih usudila :)
nasa

#137 Re: Katar

Post by nasa »

E onda ne trazi savjete po forumu vec kontaktiraj te koji su vec dole i te koji trebaju da idu .... :thumbup:
almma12

#138 Re: Katar

Post by almma12 »

nasa wrote:E onda ne trazi savjete po forumu vec kontaktiraj te koji su vec dole i te koji trebaju da idu .... :thumbup:

Pa kontaktirala sam problem je u tome sto su odvratni i bezobrazni jedva pricaju :D ja sam samo pitala da li neko ima iskustva u ovome nisam trazila da me ohrabruju itd
nasa

#139 Re: Katar

Post by nasa »

A trebala bi da zivis s nekom od njih dvije godine :D sta onda da ocekujes ako ne mozete ni sad da se dogovorite...
Sama razmisli sta ti je cilj i kakve mogucnosti ti nudi takav posao i sl.ne moze ti niko reci ni iskustveno jer i to moze biti dosta razlicito...Ne znam, kontaktiraj ambasadu, raspitaj se preko porodice itd.
uglavnomja

#140 Re: Katar

Post by uglavnomja »

kaze almica, guglala, ali nema nista :-)

Otišla sam da budem glavna hostesa u luksuznom hotelu, a završila kao prostitutka kod ruskog gazde, sa još dvije Srpkinje iz Loznice i Užica. Kupila sam slobodu obećavši da ću platiti 5.000 eura.

- Svake noći se budim oblivena znojem. Sanjam da me progone i ponovo vode u Dubai, odakle sam jedva izvukla živu glavu. Dugujem im 5.000 eura, za toliko su pristali da mi daju slobodu. Nisam imala novca da platim, pa sam pobjegla. Ne znam da li će mi jednog dana pokucati na vrata, ne smijem ni da razmišljam o tome...

Beograđanka Andrea (naša sugovornica tražila je da je tako potpišemo, iako joj to nije pravo ime, koje je poznato redakciji) u šokantnoj ispovijesti za Press priča kako je iz kože studentice (sada ima 23 godine) prije godinu dana „uskočila" u ulogu elitne prostitutke u Dubaiju...

Ona potvrđuje saznanja našeg lista da je Dubai posljednjih godina postao centar takozvane visoke prostitucije, pa u taj grad odlazi veliki broj djevojaka iz istočne Europe, među kojima su i Srpkinje. Tamo ih makroi iz mafijaških krugova, ponajviše Rusi, podvode bogatim Arapima i klijenteli iz zapadne Europe.
Prekid veze s dečkom

Andrea kaže da je u Dubaiju viđala pjevačice, glumice, manekenke, voditeljice iz regije, studentice atraktivnog izgleda, ali i relativno obične djevojke za koje se nikad ne bi reklo čime se bave.

Najveći broj njih, kako nam objašnjava, u ovaj posao u posljednje dvije godine uvodi tridesetogodišnja crnka iz Beograda, koja je u Srbiji poznata javnosti, međutim, nije manekenka, glumica ili voditeljica, već je prije desetak godina povezivana sa žestokim momcima i redovno viđana u prestižnim beogradskim klubovima i po splavovima. Važila je za opasnu i fatalnu curu
ismica

#141 Re: Katar

Post by ismica »

Gojeni H

#142 Re: Katar

Post by Gojeni H »

almma12 wrote:
8 cura ide iz Sarajeva, mislim 6 ih je vec otislo :D jos dvije cure i jedan momak treba da krene koji ce da konobarise. u tom hotelu ima 1400 radnika jer je to ogromni hotel .. a svakako cemo biti smjestene po dvije u sobi iz Sarajeva. A i imam familije dole pa mi je lakse, da nemam bas nikoga naravno da se ne bih usudila :)
Djevojko
Po godinama ti mogu biti otac. Nastojao sam da ti pomognem savjetom i pricom zato sto mislim da je to ispravno.
Ali ... Jesi li ti to nasla za.ebavat' narod na lijepom Ramazanu?

Ako imas familiju dole koji moj narod na forumu pitas za savjet?
ema_

#143 Re: Katar

Post by ema_ »

rekla-kazala wrote:poenta je da žena u arapskom svijetu ima tek 50% vrijednosti normalnog čovjeka, pa onda još kad je sama, bez muža onda još 50 % manje, pa je još uz to strankinja,... još 50 % manje.
Tako da u startu imaš samo 1/8 vrijednosti " Normalna čovjeka" pa ti sad izvoli.
Razmisli kakvi su izgledi kad se neko ko ima samo 1/8 vrijednosti normalna čovjeka spori sa bogatim arapinom koji ima vrijednost bar 4 obična arapa. :lol:

Ovo je "malo" više uveličano, pogotovo ako se kaže da je tako u čitavom arapskom svijetu, a ne recimo isključivo samo neka niža radna snaga :wink: .
rekla-kazala

#144 Re: Katar

Post by rekla-kazala »

ema_ wrote:
rekla-kazala wrote:poenta je da žena u arapskom svijetu ima tek 50% vrijednosti normalnog čovjeka, pa onda još kad je sama, bez muža onda još 50 % manje, pa je još uz to strankinja,... još 50 % manje.

Ovo je "malo" više uveličano, pogotovo ako se kaže da je tako u čitavom arapskom svijetu, a ne recimo isključivo samo neka niža radna snaga :wink: .
Nije tu ništa uveličano, i ovdje u BiH glas siromaha vrijedi 20 % glasa bogatog čovjeka, ali eto opet, čovjek je bar na svome i može očekivati pomoć prijatelja, rodbine, nekog humanog. Svijet je sve više sličan Indiji,.. kaste postoje, samo ih nema na papiru.
motorna_pila

#145 Re: Katar

Post by motorna_pila »

almma12 wrote:
nasa wrote:Ipak sto se tebe tice :D ja bih otvorila dobro oci, najproblematicnije mi je to sto treba da ides sama i malo cudno s obzirom da je preko agencije, nije valjda da traze jednu hostesu iz BiH, da li traze vise uposlenike, da li bi jos neko iz BiH radio za isti hotel ili?
Nemoj molim te više narod zajebavati po forumu, idi u Katar i ne vraćaj se nikad!

Prijatno.

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
hzsa22

#146 Re: Katar

Post by hzsa22 »

Ova Alma klasican primjer no liferke i trolla. Jedan dan pita kako je u Katru pa kad joj se kaze, ona zna bolje. Drugi dan se opet raspituje, da bi na kraju imala familiju dole. Hajde usudi se majke ti vise, da mogu rahat u wc otici, ubi me neizvjesnost.
numizmatic

#147 Re: Katar

Post by numizmatic »

Cura je već negdje na samom početku rekla da ima tamo familiju, tako da ne znam što se sad palite.
Gojeni H

#148 Re: Katar

Post by Gojeni H »

Nije to bas tako.
Bliski Istok je drugacija civilizacija, nesto drugacije vrijednosti. Mnoge vrijednosti su veoma bliske nama. Porodica im je sve, npr.
Druge stvari ne razumijemo i ne treba se ni napinjati da se razumije, jer je to zivot nekoga drugog.
Arapske zemlje nisu ni izbliza sve iste. Polozaj zene u drustvima zemalja Magreba (Sjeverna Afrika) se tesko moze porediti sa polozajem zene (ili muskarca) u Jemenu. Jedna od najsiromasnijih zemalja svijeta, plemena, sije-Zaidije na sjeveru, ... imaju gradjanski rat samo im jos niko nije javio.

Konkretno, znam mnoge nase zene koje bi se savrseno uklopile u model zivota jedne Katarke. Cipele od 300 dolara, torbica od 5000, sluskinja, vozac, ... i debljaj guzove. Ni brige ni pameti.
S druge strane, Katar zadnju deceniju promovise ulogu zene u drustvu, sport, ubrzano se razvijaju ...

Po principu ovih "jaci-tlaci humanista" i dole su donje na ljestvici zene iz Sri Lanke, Indonezije, Filipina, koje su sluskinje kod neke porodice. To ne znaci da svaka porodica tlaci svoju poslugu, ali ima prilicno groznih slucajeva.
Te zene su nepismene, cesto ne govore ni arapski ni engleski, ne znaju svoja prava, ...

S druge strane, jedan socijalni fenomen, o kome se dugo raspravljalo u novinama po Zaljevu je nebriga pojedinih roditelja za djecom, odnosno prepustanje iste dadiljama, tako da mala djeca cesto ne govore maternji jezik sasvim dobro, ali zato Tagalog (filipinski jezik) govore vise nego dobro. :D
kockica_kockica

#149 Re: Katar

Post by kockica_kockica »

almma12 wrote:Cao

Dobila sam posao u Dohi, u jednom hotelu kao hostesa. Uskoro bih trebala da krenem na put. Pa me interesuje da li neko ima iskustva sa ovim, pa da mi malo bolje objasni. Hvala unaprijed :)
Prema onome sto sam procitala pare koje ti nude u ugovoru su sica i granice sa nadnicom koju daju filipinkama i crnicima za poslove na gradjevini, ispomoc u kuci ili cuvanje djeteta. Prema ovim ljudima se odnose kao prema roblju, bez mogucnosti bilo kakvog napredovanja. Cijena tvog rada je niska i imat ces opet problem kako prezivjeti, posebno ako budes morala placati stan, hranu, plus odjeca i ostalo. Iskreno nece ti biti dovoljno.

Ugovor kojim ti zabranjuju posjet rodbine je sumnjiv. Meni bi to bilo sumnjivo. Provjeri to. Nemoj biti dio statisike onih djevojaka koje su zzavrsile kao bijelo roblje.

Doha je lijepa ali tamo nemas gradski prevoz, vozacki je lako poloziti, ali tamo voze gore nego kod nas. Znam da nemaju semafore koje tek sad pocinju da postavljaju, pa i ako te nanese neki jad da ides pjeske spremi se cekati i po 20 minuta da predjes cestu. Bez prevoza si zaista hendikepirana.

Prije nego krenes tamo obavezno se javi tim poznanicima rodbini koja je u Kataru. Neka dodju da te docekaju, i otprate tamo gdje ides. Neka te redovno posjecuju. Sama ces biti, zensko si, pazi kako se oblacis, kad odes sredjivati papire imas salter za muskarce i salter za zene. Prema tebi se mogu odnositi kao prema kraljici ali vrlo lako mozes postati ista kao oone filipinke koje gledaju kao stvar koja radi za njih, jeftina radna snaga. Ako imas poznanike tamo neka ti nabave karticu sa brojem sa koje ces se javljati. Ovo su samo neke stvari koje mozes uraditi za sebe. Svoje dokumente nedaj nikome. Sve poslove oko rezidencijalne mozes sama obaviti.

Ima puno nasih ljudi tamo, koji zive vec dugo vremena. Oni koji imaju dobra primanja zive ko lordovi. Puno njih zivotari. Zivotariti mozes i ovdje.
Hendrix

#150 Re: Katar

Post by Hendrix »

Kad vidim ovde pojedince kako pišu o ovim zemljama arapskim, kontam jesam li ja lud što živim u jednoj ili možda ne vidim oko sebe te torture i hapšenja stalna?!?

Ljudi moji, ne možete očekivati u GCC zemljama evropska ljudska prava, Arapi su gamad i papci to svi znaju, ludi za zlatom i parama ali brate mili to je tako i neće se nikada promjeniti. Poenta odlaska u ove zemlje je veoma dobra zarada i plata na koju nema poreza, i to je to. Svi smo tu privremeno, par godina i bježi negdje da se skrasiš za stalno. Ovde je igra balansa njihove potrebe za stručnim stranim kadrom jer su oni previše lijeni (a ko ne bi bio kad imaš sve na tanjiru) i domaćih interesa, pa jbg nađemo se u sredini negdje.

Od svi zemalja UAE je najliberalniji, i ja imam problema da ljudima objasnim da je jedino Saudija totalni hardcore što se šerijata i Islama tiče. Ovde se najnormalnije živi, i uopšte nema nekih zabrana osim ovih da ih nazovem ''virtuelnih''. Svi zakoni su tu ali ih niko ne sprovodi jer znaju da bi stranci otišli puno brže da im zabraniš sve kao Saudija, većina ih ne bi ni došla na prvom mjestu. Da malo pojasnim situaciju, zamislite da nasred Skenderije stoje prostitutke i čekaju na mušterije. Nemoguće zar ne? E pa u centru grada ovde, naveče stoje sasvim normalno na parkingu...pa ni u Amsterdamu to nema. I dalje pričam o Emiratima, najnormalnije odeš u bar i popiješ pivu, sigurnost se ne može mjeriti ni sa jednim gradom u ostatku svijeta. Ovde možeš hodati bilo kojim dijelom grada u koje god doba želiš, nema šanse da te neko pogleda a kamoli pokuša opljačkati. Auto ostaviš upaljeno i odeš u kupovinu, krađa auta? Taj pojam ovde ne postoji. Na gradsku plažu ideš sasvim normalno kao u bilo kojem dijelu svijeta, dakle nema represije nikakve.

Uglavnom poenta je, ako živiš normalno, ne praviš belaj niko te neće ni pogledati, radi i uživaj naravno ako imaš dobar posao. Tamna strana priče su nižekvalifikovani radnici koji fakat najebu ovde dobro, ali to je tako ovde oduvijek bilo.

E sad vidim ovde neki ne bi radili ovde ni za kakve pare, ljudi moji niko ovde ne dolazi što voli pustinju i vrućinu, jedini motiv su pare, ali daleko od toga da je ovde patnja, čak štaviše mnogi dobro plaćeni stranci žive takvim luksuzom koji nisu mogli ni sanjati kući.
Post Reply