Tako da u startu imaš samo 1/8 vrijednosti " Normalna čovjeka" pa ti sad izvoli.
Razmisli kakvi su izgledi kad se neko ko ima samo 1/8 vrijednosti normalna čovjeka spori sa bogatim arapinom koji ima vrijednost bar 4 obična arapa.
Moderator: anex
Mozes, odes do ambasade i rijesis dozvolu.Not My Idea wrote:Sta I da imas,kad ne mozes izac iz drzave
Poslodavac vecinom daje fiksnu "asistenciju za edukaciju". Jedni daju bolje, drugi nesto losije. Kako se dogovoris.preludezalude wrote: Nije nikakav stos. Njihova ponuda je takva. Brine me malo ovo skolovanje djeteta. Puno sam zadnjih mjeseci trazio informacije po netu i u globalu poslodavac placa skolovanje. I brine me ovaj upis djeteta u skolu. Sve informacije koje sam nasao na netu govore da za upis se ceka cak i dvije godine. E sad, i ova ponuda stana moze znaciti svasta. Kako kazes, najbolje je traziti fiksnu naknadu za stan.
Sve sta ne bude u ugovoru, to necu ni dobiti.
Na mnogim mjestima na forumima na netu se spominje da se od poslodavca trazi fiksna naknada za svasta: smjestaj, prevoz, zdravstveno, placen godisnji, avionske karte za godisnji, skolovanje djece, pa cak i rezije, telefon...
Sad mene interesuje koje su to pare koje bi bile dovoljne za normalan zivot, tj skroman zivot u Dohi i da se nesto ustedi.
Tako sam se i ja informisao. Stan je najskuplja stavka, ali uvijek poslodavac placa smjestaj. Stvar je samo kakav je to smjestaj. Rezije su jeftine. Voda i struja je jeftina. Internet je skuplji nego kod nas. Hrana je maalo skuplja nego kod nas, odjeca je skupa, gorivo je gotovo dzabe... Za stan sam zakljucio da za pristojan stan sa dvije spavace sobe treba izdvojiti 8000-10000 rijala. A to bi bilo ono sto si ti rekao oko 3000 dolara.Gojeni H wrote:Poslodavac vecinom daje fiksnu "asistenciju za edukaciju". Jedni daju bolje, drugi nesto losije. Kako se dogovoris.preludezalude wrote: Nije nikakav stos. Njihova ponuda je takva. Brine me malo ovo skolovanje djeteta. Puno sam zadnjih mjeseci trazio informacije po netu i u globalu poslodavac placa skolovanje. I brine me ovaj upis djeteta u skolu. Sve informacije koje sam nasao na netu govore da za upis se ceka cak i dvije godine. E sad, i ova ponuda stana moze znaciti svasta. Kako kazes, najbolje je traziti fiksnu naknadu za stan.
Sve sta ne bude u ugovoru, to necu ni dobiti.
Na mnogim mjestima na forumima na netu se spominje da se od poslodavca trazi fiksna naknada za svasta: smjestaj, prevoz, zdravstveno, placen godisnji, avionske karte za godisnji, skolovanje djece, pa cak i rezije, telefon...
Sad mene interesuje koje su to pare koje bi bile dovoljne za normalan zivot, tj skroman zivot u Dohi i da se nesto ustedi.
Sam si skonto da ono sto nije u ugovoru "more bit bidne, more bit ne bidne". Znaci sve na papir.
Dijete ce se ako Bog da upisati u skolu. Ti ces htjeti da ti je skola sto bliza mjestu stanovanja i tu moze biti malih zackoljica.
Osnovno o cemu se moras dogovoriti i staviti u ugovor su: plata, naknada za smjestaj, naknada za edukaciju djeteta, zdravstveno (ovo se obicno radi preko osiguranja. ti i porodica dobijete kartice), placeni godisnji odnosno povratna karta za tebe i za porodicu. Rezije rijetko ko daje i rijetko se to stavlja na papir.
U Dohi ti za struju i vodu, zavisno od velicine stana, odnosno perioda (ljeto-zima), ide od 500 do 700 rijala. 1 dolar je 3,6 rijala, pa racunaj.
Pored toga racunaj telefon, internet, i TV. Neki smjestaji ce mozda ovo imati ukljuceno u cijenu stana. Drugi stanovi nece. Narucujes paket slicno nasoj Moja TV. To te kosta od 350 do 700 rijala otprilike.
Za stan sam ti vec pisao. Stanovi su zara.
nasa wrote:Mozes napustiti zemlju, mislim kako ce ti to neko zabraniti osim ako ne predas nekom pasos ali ako raskidanje ugovora nije proslo procedure koje su predvidjene njihovim zakonima onda imas problem prilikom sljedeceg zaposljavanja odnosno ne mozes ponovo dobiti vizu za ulazak sve dok prethodni poslodovac ne obavi predvidjeno....
Nije to bas neki bauk, to je procedura pri kojoj po isteku ugovora ili dogovorenom raskidu poslodavac I uposlenik izjavljuju da nemaju jedan prema drugom dugovanja I sl.te se ponistava viza sto je sasvim razumljiva potreba gledajuci da se ista I dobije posredstvom sponzora odnosno poslodavca
8 cura ide iz Sarajeva, mislim 6 ih je vec otislonasa wrote:Ipak sto se tebe ticeja bih otvorila dobro oci, najproblematicnije mi je to sto treba da ides sama i malo cudno s obzirom da je preko agencije, nije valjda da traze jednu hostesu iz BiH, da li traze vise uposlenike, da li bi jos neko iz BiH radio za isti hotel ili?
Ne znam, sama dole da zivis je nemoguca misija, ako poznajes nekog ili vise ljudi ide preko iste agencije te bi bili u blizini I sl to je vec nesto bolje ali sama...Nije cak ni stvar u tome sto je u igri Katar, bilo gdje u svijetu da ides sama je problematicno u tvojim godinama I gledajuci posao koji treba da obavljas...
nasa wrote:E onda ne trazi savjete po forumu vec kontaktiraj te koji su vec dole i te koji trebaju da idu ....
Djevojkoalmma12 wrote:
8 cura ide iz Sarajeva, mislim 6 ih je vec otislojos dvije cure i jedan momak treba da krene koji ce da konobarise. u tom hotelu ima 1400 radnika jer je to ogromni hotel .. a svakako cemo biti smjestene po dvije u sobi iz Sarajeva. A i imam familije dole pa mi je lakse, da nemam bas nikoga naravno da se ne bih usudila
rekla-kazala wrote:poenta je da žena u arapskom svijetu ima tek 50% vrijednosti normalnog čovjeka, pa onda još kad je sama, bez muža onda još 50 % manje, pa je još uz to strankinja,... još 50 % manje.
Tako da u startu imaš samo 1/8 vrijednosti " Normalna čovjeka" pa ti sad izvoli.
Razmisli kakvi su izgledi kad se neko ko ima samo 1/8 vrijednosti normalna čovjeka spori sa bogatim arapinom koji ima vrijednost bar 4 obična arapa.
Nije tu ništa uveličano, i ovdje u BiH glas siromaha vrijedi 20 % glasa bogatog čovjeka, ali eto opet, čovjek je bar na svome i može očekivati pomoć prijatelja, rodbine, nekog humanog. Svijet je sve više sličan Indiji,.. kaste postoje, samo ih nema na papiru.ema_ wrote:rekla-kazala wrote:poenta je da žena u arapskom svijetu ima tek 50% vrijednosti normalnog čovjeka, pa onda još kad je sama, bez muža onda još 50 % manje, pa je još uz to strankinja,... još 50 % manje.
Ovo je "malo" više uveličano, pogotovo ako se kaže da je tako u čitavom arapskom svijetu, a ne recimo isključivo samo neka niža radna snaga.
Nemoj molim te više narod zajebavati po forumu, idi u Katar i ne vraćaj se nikad!almma12 wrote:8 cura ide iz Sarajeva, mislim 6 ih je vec otislonasa wrote:Ipak sto se tebe ticeja bih otvorila dobro oci, najproblematicnije mi je to sto treba da ides sama i malo cudno s obzirom da je preko agencije, nije valjda da traze jednu hostesu iz BiH, da li traze vise uposlenike, da li bi jos neko iz BiH radio za isti hotel ili?
Ne znam, sama dole da zivis je nemoguca misija, ako poznajes nekog ili vise ljudi ide preko iste agencije te bi bili u blizini I sl to je vec nesto bolje ali sama...Nije cak ni stvar u tome sto je u igri Katar, bilo gdje u svijetu da ides sama je problematicno u tvojim godinama I gledajuci posao koji treba da obavljas...jos dvije cure i jedan momak treba da krene koji ce da konobarise. u tom hotelu ima 1400 radnika jer je to ogromni hotel .. a svakako cemo biti smjestene po dvije u sobi iz Sarajeva. A i imam familije dole pa mi je lakse, da nemam bas nikoga naravno da se ne bih usudila
Nije to bas tako.rekla-kazala wrote:poenta je da žena u arapskom svijetu ima tek 50% vrijednosti normalnog čovjeka, pa onda još kad je sama, bez muža onda još 50 % manje, pa je još uz to strankinja,... još 50 % manje.
Prema onome sto sam procitala pare koje ti nude u ugovoru su sica i granice sa nadnicom koju daju filipinkama i crnicima za poslove na gradjevini, ispomoc u kuci ili cuvanje djeteta. Prema ovim ljudima se odnose kao prema roblju, bez mogucnosti bilo kakvog napredovanja. Cijena tvog rada je niska i imat ces opet problem kako prezivjeti, posebno ako budes morala placati stan, hranu, plus odjeca i ostalo. Iskreno nece ti biti dovoljno.almma12 wrote:Cao
Dobila sam posao u Dohi, u jednom hotelu kao hostesa. Uskoro bih trebala da krenem na put. Pa me interesuje da li neko ima iskustva sa ovim, pa da mi malo bolje objasni. Hvala unaprijed