Katar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
almma12

#1 Katar

Post by almma12 »

Cao

Dobila sam posao u Dohi, u jednom hotelu kao hostesa. Uskoro bih trebala da krenem na put. Pa me interesuje da li neko ima iskustva sa ovim, pa da mi malo bolje objasni. Hvala unaprijed :)
Nothing

#2 Re: Katar

Post by Nothing »

Preko cega si isla :) moze neki info na PP
ema_

#3 Re: Katar

Post by ema_ »

Otvoriti 16ero očiju prije odlaska tako sama u arapski svijet i još kao hostesa :-) .

Čitajući druge forume i šta kažu oni koji žive tamo, male su šanse da ćeš se usrećiti.
Gojeni H

#4 Re: Katar

Post by Gojeni H »

Djevojko

Preporucio bih ti isto sto i kolegica @ema_.
Proveo sam vise od 2 godine u Kataru.
To "hotel", pa "hostesa" mi tukne pravo, barem sto se tice tog dijela svijeta.
Jedino ako se nisi pomirila s tim da budes stylish ravaku a i ovo "stylish" pod velikim znakom pitanja, bez uvrede.

Ne zelim uopste da te obeshrabrujem, idi za prilikom, ali moras sve ispitati.
Ovaj scenario nije pretjerivanje:

Dodjes na aerodrom, ceka te Arap, osmijeh, "dobro dosla", ...
Dovede te do hotela, da ti sobu za "staff", ti sva odusevljena ... i siluje te odmah prvu noc. Mozda i haverima da da "probaju".
On ti odmah zaprijeti da ako spomenes ikome ovaj slucaj, da ce te on opet silovati jer mu se moze (domaci je i mozda ima nekoga u policiji) a onda i ubiti. Bez njega ne mozes napustiti zemlju, jer da bi izasla iz Katara moras imati "exit vizu", koju ti on kao sponzor daje.
Jedni zakoni vrijede za domace, a drugi za useljenike ... u praksi.

S druge strane, ako nadjes sebi pristojan posao, Katar je relativno sigurna zemlja (bez obzira na ovo prethodno napisano), ima dosta prilika, moze se zaraditi novca, ...
Gojeni H

#5 Re: Katar

Post by Gojeni H »

Ako ipak odlucis da ides:

Vjerovatno ces letjeti preko Istanbula. Poslodavac ce ti najvjerovatnije izganjati onu ulaznu vizu, a kada udjes onda ce aplicirati za rezidentnu.
U Katar nemoj unositi lijekove za koje nemas recepte, jer mozes imati problema.
Ako si cak i rekreativni uzivalac gudre, bolje nemoj ici dole jer mozes opasno nadrljati.
Alkohol je dozvoljen, ali uz "drinking permit" odnosno u hotelskim barovima, a tu nije bas jeftin.
Meni je Doha super grad, brzo se razvija. Imali su azijske igre 2005 i tada su dosta izgradili, a grade jos uvijek i dosta promovisu sport.

Preporucujem obilazak starog souk-a.

Ukoliko svi dogovri nisu vec odradjeni, preporucujem da se dogovoris o nadoknadi za smjestaj, hranu, i prevoz van redovne place.
Stan je strahovito skup u Dohi. Hrana po supermarketima i nije nesto skupa, ali po restoranima jeste.
Izbjegavaj autobuse, taksi je skoro neizbjezna opcija ako ne vozis.
Polaganje vozackog je djecija igra.

I sretno.
sinuhe

#6 Re: Katar

Post by sinuhe »

Zenska posla. Sjecam se one stjuardese saudijske aviokompanije :-)
Za zene ako idu tamo najbolje je da se prislepaju nekoj zapadnjackoj firmi.
Gojeni H

#7 Re: Katar

Post by Gojeni H »

sinuhe wrote:Zenska posla. Sjecam se one stjuardese saudijske aviokompanije :-)
Za zene ako idu tamo najbolje je da se prislepaju nekoj zapadnjackoj firmi.
:-) Zato sam i napisao onaj post. Raja se zaleti na obecanja. Ugovor je majka. I opet je rizik.

Davno nekad sam sreo djevojke iz Sarajeva i Tuzle. Radile kao neke "VIP stjuardese" :-) u Kuvajtu.
One su jos dobro prosle, kakvih je slucajeva bilo.
swanfilter

#8 Re: Katar

Post by swanfilter »

Cura jednog prijatelja otisla u Dubai raditi isto tako kao stjuardesa, ima tome skoro decenija .. Uglavnom, nakon 4 mjeseca na netu nasao njene slike foto modela, polugole, ... Bila veoma prosjecna, ali plavusica. Lik nit danas ne zna sta se je s njom desilo jer kontakta vise nije bilo ... Dobro se pazi tih napaljenih nomada. I, u slucaju da si plavusa, ova ili ona, obavezno farbanje ...
Last edited by swanfilter on 24/07/2014 13:51, edited 1 time in total.
almma12

#9 Re: Katar

Post by almma12 »

Isla sam preko carterglobala obratila se covjeku za ljudska prava. A i bila sam na razgovoru u radon plazi za drugu kompaniju. I oni su mi poslali ugovor, tj. to je bio oglas preko posao.ba. Ali sam prihvatila ovu drugu ponudu, jer su mi ovi iz radon plaze kasno javili, jer sam ja vec potpisala ugovor. Isprepadaste vi mene haha, ja sam takodjer kontaktirala jednog momka koji mi je cak i pokazao smjestaj. Iz Srbije je, ja sam cula da je to bas Islamska zemlja i da tamo nema prostitucije i da je kriminal strogo zabranjen, za Dubai sam cula da sedole svasta desavalo. Ali za Katar, tacnije Dohu nisam jos uvijek nista. :? :?
Ringhio

#10 Re: Katar

Post by Ringhio »

Od tebe se ocekuje da u javnosti nosis majice sa rukavima, bez dubokih V izreza, da ne furas odjecu koja jasno iscrtava tvoje obline, haljine ispod koljena, suknje ispod koljena.

Budi spremna za musko smaranje ako izlazis sama, u katru je bruka filipinaca, indijaca, i inih 20 centi / sat radnika koji zenska nisu imali po 2-3 godine, neki i vise, sto vise odjece budes imala na sebi to ces rahatnija biti. Muskaraca ima vise nego zena, mnogo, mnogo vise.

Posto UAE ima izuzetno striktne zakone glede ulaska u zemlju moras biti ili udana, ili da te doceka sponzor ili neko od muske porodice koja je tamo ako je imas, oni moraju obezbjediti garant da ces ti imati smjestaj za vrijeme svog boravka.

Arapi mogu i bez obzira na to odbiti da te prime ako predpostave da ces se ponasati kontra njihovim zakonima.

Bitno za znati je da je neudatim zenama ekstremno tesko uci u zemlju, pogotovo ako si mlada, posto ides da radis kako rece ocekuj ozbiljne prepreke ulasku u zemlju sem ako nisi clan neke saudijske familije ili imas nekoga mocnog Saudijca koji ce to "srediti".

Katarsku vizu, za dulji boravak se zavrsavaju preko sponzora, koji ti daje posao. Neudane zene ispod 35 godina ce imati dodatne komplikacije oko vize za dulji boravak jer se vlast brine za njihovu sigurnost te ne moze garantovati za istu.

Za vrijeme Ramazana nista ne radi, sve do Iftara, nemoj ni pomisljat da pijes / jedes / pusis cigare u javnosti za vrijeme posta, nemoj pomisljati ni da zvaces zvaku jer se to kod njih smatra provokacijom lokalnog zivlja te ce te opalit po usima kaznom samo takvom.

Eto, toliko od mene.
almma12

#11 Re: Katar

Post by almma12 »

Ringhio wrote:Od tebe se ocekuje da u javnosti nosis majice sa rukavima, bez dubokih V izreza, da ne furas odjecu koja jasno iscrtava tvoje obline, haljine ispod koljena, suknje ispod koljena.

Budi spremna za musko smaranje ako izlazis sama, u katru je bruka filipinaca, indijaca, i inih 20 centi / sat radnika koji zenska nisu imali po 2-3 godine, neki i vise, sto vise odjece budes imala na sebi to ces rahatnija biti. Muskaraca ima vise nego zena, mnogo, mnogo vise.

Posto UAE ima izuzetno striktne zakone glede ulaska u zemlju moras biti ili udana, ili da te doceka sponzor ili neko od muske porodice koja je tamo ako je imas, oni moraju obezbjediti garant da ces ti imati smjestaj za vrijeme svog boravka.

Arapi mogu i bez obzira na to odbiti da te prime ako predpostave da ces se ponasati kontra njihovim zakonima.

Bitno za znati je da je neudatim zenama ekstremno tesko uci u zemlju, pogotovo ako si mlada, posto ides da radis kako rece ocekuj ozbiljne prepreke ulasku u zemlju sem ako nisi clan neke saudijske familije ili imas nekoga mocnog Saudijca koji ce to "srediti".

Katarsku vizu, za dulji boravak se zavrsavaju preko sponzora, koji ti daje posao. Neudane zene ispod 35 godina ce imati dodatne komplikacije oko vize za dulji boravak jer se vlast brine za njihovu sigurnost te ne moze garantovati za istu.

Za vrijeme Ramazana nista ne radi, sve do Iftara, nemoj ni pomisljat da pijes / jedes / pusis cigare u javnosti za vrijeme posta, nemoj pomisljati ni da zvaces zvaku jer se to kod njih smatra provokacijom lokalnog zivlja te ce te opalit po usima kaznom samo takvom.

Eto, toliko od mene.

Cula sam to za odjecu da se kod njih ne mozes oblaciti kao kod nas. Meni su vizu sredili, mislim u toku je. Sto je najtuznije taj je ugovor na 2 godine. Ali imam nakon godinu dana odmora. Takodjer sam cula da me niko ne moze posjetiti od mojih sto mi je malo cudno ali ok. Btw hvala ti puno :)
ema_

#12 Re: Katar

Post by ema_ »

Ugovor od dvije godine ti znači da nećeš moći promijeniti posao, ma kakav bio i da nećeš moći napustiti zemlju bez dozvole sponzora. U slučaju da budeš htjela izaći iz zemlje na svoju ruku , koštati će te "crno iza nokta" , tebe i tvoju porodicu :-) .
almma12

#13 Re: Katar

Post by almma12 »

ema_ wrote:Ugovor od dvije godine ti znači da nećeš moći promijeniti posao, ma kakav bio i da nećeš moći napustiti zemlju bez dozvole sponzora. U slučaju da budeš htjela izaći iz zemlje na svoju ruku , koštati će te "crno iza nokta" , tebe i tvoju porodicu :-) .

To znam :) Ali u ugovoru mi stoji da imam godisnji odmor nakon 11 mjeseci. I da u slucaju zelim da raskinem ugovor s' njima moram platiti odstetu i to ogromnu. :) :)
swanfilter

#14 Re: Katar

Post by swanfilter »

Kada bih morao birati, prije bih u Njemackoj na skeli radio nego kod ovih papana sjedio dane, a pare na racun dolazile. Jedna banalnost te moze mnogo cega kostati. Previse rizika uprkos parama ...
elcaliente

#15 Re: Katar

Post by elcaliente »

Nikada se nezna kakva nevolja je nekoga natjerala da ide raditi u Arapske zemlje, tako da netreba osudzivati. A da je opasno i da je iskoristavnje to stoji. Problem u tome svemu je sto kada stupis na arapsko tlo ti fakticki postajes zivo roblje. Eh sada mozes imati srece pa da prodjes solidno da moze ti se zivot smuciti. Jedno je sigurno niko nije super prosao ko je otisao tamo, svi su bili ili solidno zadovoljni ili razocarani.

Uglavnom svakome ko je hrabar i ko se odluci na taj korak ja mu skidam kapu i zelim mu puno srece.
Last edited by elcaliente on 24/07/2014 14:07, edited 1 time in total.
ema_

#16 Re: Katar

Post by ema_ »

almma12 wrote:
ema_ wrote:Ugovor od dvije godine ti znači da nećeš moći promijeniti posao, ma kakav bio i da nećeš moći napustiti zemlju bez dozvole sponzora. U slučaju da budeš htjela izaći iz zemlje na svoju ruku , koštati će te "crno iza nokta" , tebe i tvoju porodicu :-) .

To znam :) Ali u ugovoru mi stoji da imam godisnji odmor nakon 11 mjeseci. I da u slucaju zelim da raskinem ugovor s' njima moram platiti odstetu i to ogromnu. :) :)

Koja plata je u pitanju? Jsi li guglala koja je prosječna tamo i da li se uklapa tvoja?

Ne znam, i ja sam avanturista i živjela sam u arapskom svijetu, ali ovakvo što ne bih nikad riskirala :) .
Bosnianman

#17 Re: Katar

Post by Bosnianman »

almma12 wrote:Cao

Dobila sam posao u Dohi, u jednom hotelu kao hostesa. Uskoro bih trebala da krenem na put. Pa me interesuje da li neko ima iskustva sa ovim, pa da mi malo bolje objasni. Hvala unaprijed :)
Neznam koliko bi morao biti ocajan sa zivotom u BiH ( i sam sam obrazovan i bez posla), ali nikad ne bih otisao u drzvau na rad gdje nisam slobodan, nikad ne bih otisao u drzavu gdje mi treba neko da dozvoli da izadem iz drzave (to je totalna glupost), sta god da se dogodi nemozes napustiti drzavu dok ti neko ne dozvoli. Ali eto ti razmisli i u svakom slucaju ti SRETNo, samo ne vidim sto se sad raspitivati kad si vec podpisala ugovor.
Eek-A-Mouse

#18 Re: Katar

Post by Eek-A-Mouse »

Moj rodjo je u Dubaiu skoro 4 godine.
Koliko vidim po slikama na fb radi u vodenom parku,vala mu nije lose uopste.
uglavnomja

#19 Re: Katar

Post by uglavnomja »

Djevojcice, ne budi blesava, ne idi tamo.
Jaran mi radi tamo, ing sa eu pasosem, zivi kao tito, ali bar 80% stranaca jedva zivitari, jer nemaju jedinstvene katarske plate, nego prema plati zemlje iz koje dolazis. Zena ne izlazi iz kuce bez njega, vec je pocela ludjeti. Dzaba vila, bazen ... Kad nema rahatluka.

Arapi su poseban narod, a ti di zensko, ko fol mislis samostalna, ravnopravna. ... aha, malo sutra. Nahebces, i u bukvalnom i u prenesenom znacenju. Koja glupost da te rodbina ne moze posjecivati? Halo, prvi znak ropstva.

Idi, bjezi, razboli se, .... Samo raskini tu glupost od ugovora.

I da ti nista ne urade, vratices se isti kokuz kakav si bila kad si otisla. P,ata ce ti biti mizerija, a troskovi su veliki. Provod za svoju dusu zaboravi.

Rekli su ti ljudi prije, pamet u glavu. Ali ti di vec potpisala (i to bas kod fahra) sad se pokusaj izvaditi. Hajra neces imati od tog posla. To je raj za bogate visookobrazovane ljude, sa dobrim poslovima. Ostatak je roblje, za njihove zemlje bosna je svica.
ema_

#20 Re: Katar

Post by ema_ »

Eek-A-Mouse wrote:Moj rodjo je u Dubaiu skoro 4 godine.

:wink:
almma12

#21 Re: Katar

Post by almma12 »

ema_ wrote:
almma12 wrote:

Koja plata je u pitanju? Jsi li guglala koja je prosječna tamo i da li se uklapa tvoja?

Ne znam, i ja sam avanturista i živjela sam u arapskom svijetu, ali ovakvo što ne bih nikad riskirala :) .
4000 QR to ti dodje oko 700 eura, jesam sve sam istrazila balkancima je inace ova plata dok crnci filipinci itd rade za 300 eura. Voljela bih da odem da probam, vec 6-tero ih je otislo za ovu kompaniju iz Sarajeva. I njima sam poslala mail cekam da mi odgovore. Dok za ovu drugu kompaniju mi je ponudjena mi je plata od 300 eura. Sto je najgore ja sam vec potpisala za tu kompaniju od 300 eura jer su mi ovi kasno javili, i to sam se raspitala mogu da raskinem ugovor dok nisam krenula i da predam za ovu drugu. :cry: :cry:
elcaliente

#22 Re: Katar

Post by elcaliente »

Fazon je u tome dali bi rodjo i rodicu poslao tamo i to samu?
elcaliente

#23 Re: Katar

Post by elcaliente »

Pa to je 575 KM???
Kakva je to plata?? Pa da prosis na Bascarsiji imala bi vise.
:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
uglavnomja

#24 Re: Katar

Post by uglavnomja »

elcaliente wrote:

Fazon je u tome dali bi rodjo i rodicu poslao tamo i to samu?

Ma skike na fb .... Je li ikad iko stavio sliku na fb kako cuci u nekoj rupi i glodje mrkvu? A, jok, sve parkovi, plaze, folovi, kezovi .... :D
almma12

#25 Re: Katar

Post by almma12 »

uglavnomja wrote:Djevojcice, ne budi blesava, ne idi tamo.
Jaran mi radi tamo, ing sa eu pasosem, zivi kao tito, ali bar 80% stranaca jedva zivitari, jer nemaju jedinstvene katarske plate, nego prema plati zemlje iz koje dolazis. Zena ne izlazi iz kuce bez njega, vec je pocela ludjeti. Dzaba vila, bazen ... Kad nema rahatluka.

Arapi su poseban narod, a ti di zensko, ko fol mislis samostalna, ravnopravna. ... aha, malo sutra. Nahebces, i u bukvalnom i u prenesenom znacenju. Koja glupost da te rodbina ne moze posjecivati? Halo, prvi znak ropstva.

Idi, bjezi, razboli se, .... Samo raskini tu glupost od ugovora.

I da ti nista ne urade, vratices se isti kokuz kakav si bila kad si otisla. P,ata ce ti biti mizerija, a troskovi su veliki. Provod za svoju dusu zaboravi.

Rekli su ti ljudi prije, pamet u glavu. Ali ti di vec potpisala (i to bas kod fahra) sad se pokusaj izvaditi. Hajra neces imati od tog posla. To je raj za bogate visookobrazovane ljude, sa dobrim poslovima. Ostatak je roblje, za njihove zemlje bosna je svica.

Znam da dole nema provoda i tako tih gluposti, dole se ide bukvalno samo da se radi. Ovdje i onako nemam nista, niti sam udata niti ima nesto zbog cega bih ovdje ostala. Tamo njihovi ljudi ne rade jer su svi bogatasi i zato traze radnu snagu od nas. Svakako hvala ti na informacijama, sve je u Bozijim rukama pa cemo vidjeti. :)
Post Reply