Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#11576 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

BadBoy wrote: 27/11/2025 14:55
_BataZiv_0809 wrote: 27/11/2025 12:00 Da, za godinu prvih ozbiljnih reformi u zadnju deceniju i po ovo je sasvim korektno. Vidjet cemo jos naredne godine za konacan sud.

Usvoje li izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO, ovo ce biti skroz solidan mandat uz sve objektivne falinke i mane kojih nije nedostajalo (hvala bogu pa su u Banovicima dezurni botovi pa sad nece moci od ovog posta praviti ono sto nije).
Ovo je otprilike i moje mišljenje. Za ono što se dobilo, ok se prošlo. Već sam ranije rekao da sam ja ideološki za "neradnu" nedjelju.
Mislim da je svaka postkonfliktna i drzava u tranziciji morala proci odredjenu šok terapiju. Ne moze se ekonomija zasnivati na gacama i carapama i platama od 500 KM ako mislimo da bude iole napretka.

Tako da, odluka o minimalcu je sa te strane vrlo vazna i mislim da je jedino problematican nacin na koji je donesena, a sve ostalo je pozitivno.
Laplace

#11577 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

Proposition Joe wrote: 17/11/2025 09:39
Armin2013 wrote: 17/11/2025 07:22 Svi ovi ekserti koji ovu nedjelju ili opavdavaju ili osporavaju uzimaju i plasiraju informacije koje njima odgovaraju.
Ekonomija danas i prije godinu dana se ne može tek tako uporediti, i sami po džepu znamo koliko smo mogli za 10,00 KM kupiti prije godinu dana i koliko danas.
Što se tiče radne snage mi uvozimo tako da te podatke s biroa možete mačku o rep okačit jer ti koji su na birou neće da rade.
Što se tiče podataka od Porezne uprave, dosta ljudi radi na crno, jer u zadnje 2 godine masa radnika je otišla u prijevremenu penziju i sada radi na crno, i jedan broj radnika ganja da ide vani i radi na crno jer ne smije biti prijavljen.

Jedino negativno, što se mene tiče, kod zabrane rada nedjeljom jeste što se PDV prelijeva u RS zahvaljujući Bošnjama patriotima jer eto mora se izaći negdje.
Penzioneri mogu raditi - biti prijavljeni i paralelno primati zarađenu penziju, tako da ti tvoja tvrdnja da moraju raditi na crno nije istinita, pa tako i cijela koncepcija "argumentacije" pada u vodu.

Presudom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine broj U-36/18 od 12.11.2019. godine, Ustavni sud FBiH je utvrdio da je član 116. Zakona o penzijskom/mrovinskom i invalidskom osiguranju („Službene novine FBiH“, br. 13/18) nesaglasan / nije u skladu sa Ustavom FBiH.

Član 116 je propisivao da se korisniku penzije koji ponovo stekne status osiguranika u obaveznom osiguranju obustavlja isplata penzije za vrijeme trajanja tog osiguranja.

Hajde sada traži neke nove razloge, ovi ti ne piju vode.
Štaviše,sve više ih i radi po školama (gdje kožeš zabušavati a da te ništa ne košta).
Laplace

#11578 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

Sid the sloth wrote: 17/11/2025 11:15 Nisu trebali povecati minimalnu platu :lol:
Tramvaje nije trebalo dirati, oni SDA old school su bili prelijepi. Jao botine svesuperBOT.
Ne valja. Prije se kašnjenje na posao moglo pravdati treamvajima, sad se mora stići na vrijeme.
Laplace

#11579 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

Armin2013 wrote: 17/11/2025 12:11
O cemu ti :? Eto vidi se da si pravi bot.sta su to smanjili :? Nakaradnim pocevanjem preko noci su ti povecali doprinose ,a ne smanjili.Danas placas sve skuplje nego 2024 g.Nabili su nam duplu inflaciju.Ta tvoja 1000 danas ti nista ne vrijedi.Na tu 1000 moras platit 730 KM doprinosa,a od jula su smanjili za samo 80 KM.Pa tako mjesecno moras zaradit 1650 KM .A kako ce ljudi zaradit to mjesecno kad im zabranujes prodaju nedjeljom :? :? :? A gdje su ostali troskovi :? Zato nemoj da pricas o necem kad blage veze nemas.Ne znas kako je nesto napravit,prodat i zaradit.Samo znate napamet pricat ,a dodira sa realnim sektorom nikad niste imali.Vlada vas kupila prejeftinim populizmom ,na koji jedino mogu nasjest ekonomski nepismeni ljudi.
[/quote]

Inflacija nema veze sa povećanjem plaća, to je mantra privrednika koji su držali radnike na minimalcu a ostalo u kovertu, trenutno u Gračanici i okolini niko neće da radi ispod 1300 KM, početna plata, u proizvodnji. Inflacija je poslijedica korone, rata u Ukrajini, Palestini, prebacivanje EU novca u proizvodnju oružija, gdje je manje novca za socijalu i podsticaje itd itd. Radim u izvoznoj firmi, komuniciram s kupcima iz EU, svi se žale, pogotovo kupci iz Njemačke.

Ti ako hoćeš da budeš prijavljen na 600 KM, ja neću, hoću da mi penzija bude u skladu sa mojim zaradama a ne da gazdi ostaje
[/quote]

O ovome sam pisao i prije uvođenja minimalne plate od 1.000 KM. Znači, ako niko neće raditi ispod 1.300 KM neto plate (a i ne treba), onda čemu frka sa minimalcem od 1.000 KM? Jer bi poslodavci htjeli prijaviti radnika na 600 KM a 700 KM mu isplaćivati u koverti?
Laplace

#11580 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

Sid the sloth wrote: 17/11/2025 12:48
mishic wrote: 17/11/2025 11:37 Samo je važno da je NERADNA a posljedice nisu bitne.

A i ostalo što je naopako i loše nije bitno jer ima prostora za još gore, natjećemo se u zlu a bježimo od svega dobrog i pozitivnog.
Posljedice su minimalne, ako i to. Bitno je da je neradna, itekako bitno. S tim da bi bilo dobro sto vec neko tvrdi - omoguciti gazdi da radi ako vec zeli (mali granapi i slicno).
Sve vrijeme to zagovaram. Neka trgovački objekti u kojima rade radnici budu zatvoreni nedjeljom i neka u manjim rade vlasnici. Meni vjerovatno ni to neće trebati, ali nekome hoće.
Cherry-Cherry

#11581 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Prijedlog ekonomsko - socijalnog vijeća je, da se poveća minimalna plata.
Osnovna škola 1200 KM
Srednja škola 1400 KM
Fakultet 1600 KM
dječak sa šibicama

#11582 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

I kako se drzava ili federacija bori protiv pokvarenih privatnika koji iskoristavaju radnu klasu?

De bolan, samo ce im kao i u komsiluku, uvesti radnu snagu iz Bangladesa i Nepala. A vi idite u Njemacku ako vam se ne svidja.

Konstantno se prezentuje neka prica zli poslodavci, pa dobro znamo da su govna, a sta ministar i drzava rade po tom pitanju. Neradna nedelja je obicna ubleha.

Dizanje minimalne plate bez jasne strategije je takodje ubleha, jer kako vidimo, privatnik ce otpustiti par radnika ostale natjerati da vise rade i puca mu karina. Uostalom, ko od Nekine ili Fadilove ekipe ocekuje ista vise od ovoga, ili je botina ili je glup.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#11583 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Cherry-Cherry wrote: 27/11/2025 19:43 Prijedlog ekonomsko - socijalnog vijeća je, da se poveća minimalna plata.
Osnovna škola 1200 KM
Srednja škola 1400 KM
Fakultet 1600 KM
Nisam ovo vidio.
k4mi

#11584 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by k4mi »

Cherry-Cherry wrote: 27/11/2025 19:43 Prijedlog ekonomsko - socijalnog vijeća je, da se poveća minimalna plata.
Osnovna škola 1200 KM
Srednja škola 1400 KM
Fakultet 1600 KM
glupost ako je ovo prijedlog. Kakve veze ima diploma sa produktivnoscu radnika. Ima ih masa sa srednjom skolom koji zasluzuju duplo vise od kolege sa fakultetom. Vise ima smisla po djelatnostima ako vec zele neke nivoe.

Doduse mozda ovo pokrene novi val fakulteta sumnjive kvalitete :D

dodatno, ne moze se podici standard jednostavnom odlukom o povecanju plate. Stavi platu minimalac 10 000 sutra, prekosutra je hljeb 20 maraka. Koliki god da je minimalac ti ljudi ce relativno tesko zivjeti. Poenta je podsticanja ekonomskog rasta da je sto manje ljudi na tom minimalcu.
zippoo87

#11585 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

dječak sa šibicama wrote: 27/11/2025 19:49 I kako se drzava ili federacija bori protiv pokvarenih privatnika koji iskoristavaju radnu klasu?

De bolan, samo ce im kao i u komsiluku, uvesti radnu snagu iz Bangladesa i Nepala. A vi idite u Njemacku ako vam se ne svidja.

Konstantno se prezentuje neka prica zli poslodavci, pa dobro znamo da su govna, a sta ministar i drzava rade po tom pitanju. Neradna nedelja je obicna ubleha.

Dizanje minimalne plate bez jasne strategije je takodje ubleha, jer kako vidimo, privatnik ce otpustiti par radnika ostale natjerati da vise rade i puca mu karina. Uostalom, ko od Nekine ili Fadilove ekipe ocekuje ista vise od ovoga, ili je botina ili je glup.
Pa ima li gdje kakvo bozansko bice,da nas zapadne u obliku Premijera i pogura naprijed ? Ima li ijedna stranka u BiH ijednog lika,za kojeg bi ti ili ja rekli da bi bio dobar Premijer FBiH ?
Evo da si ti u mogucnosti,da li bi ti prihvatio tu poziciju ?
Bukvalno svaki politicar na svijetu zna da je premijerska pozicija najgora i najteza...samim tim i broj ljudi (kvalitetnih) koji bi to prihvatili je minimalan.
dječak sa šibicama

#11586 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Fol je sto imas strucnjake u vladi koji misle da je podizanje minimalnog dohotka = podizanje standarda gradjana.

Hoce to kad se ekonomije igraju kadrovi sa DIFa i pravnici u najboljem slucaju.

Malo zakamufliraju ublehama jer za ublehe su rodjeni, recimo ono hvalisanje vecim primanjima ali suticemo na galopirajucu inflaciju koja je odavno pojela sav rast licnih dohodaka.
Uostalom koliko smo stabilna ekonomija i progresivno drustvo govori valjda i cinjenica da nam je temelj privrede granap iz Tuzle. To i laiku zvuci smijesno.
Ali kod nas se laici da ne kazem nesto gore o njima, sprdaju sa "fabrikama" i to im je glavna zajebancija na racun mrskih komunjara.
Hakiz

#11587 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

k4mi wrote: 27/11/2025 21:50
Osnovna škola 1200 KM
Srednja škola 1400 KM
Fakultet 1600 KM
glupost ako je ovo prijedlog. Kakve veze ima diploma sa produktivnoscu radnika. Ima ih masa sa srednjom skolom koji zasluzuju duplo vise od kolege sa fakultetom. Vise ima smisla po djelatnostima ako vec zele neke nivoe.

dodatno, ne moze se podici standard jednostavnom odlukom o povecanju plate. Stavi platu minimalac 10 000 sutra, prekosutra je hljeb 20 maraka. Koliki god da je minimalac ti ljudi ce relativno tesko zivjeti. Poenta je podsticanja ekonomskog rasta da je sto manje ljudi na tom minimalcu.
:thumbup:
dječak sa šibicama

#11588 Re: Neradna nedjelja u FBiH

zippoo87 wrote: 27/11/2025 21:52
dječak sa šibicama wrote: 27/11/2025 19:49 I kako se drzava ili federacija bori protiv pokvarenih privatnika koji iskoristavaju radnu klasu?

Pa ima li gdje kakvo bozansko bice,da nas zapadne u obliku Premijera i pogura naprijed ? Ima li ijedna stranka u BiH ijednog lika,za kojeg bi ti ili ja rekli da bi bio dobar Premijer FBiH ?
Bukvalno svaki politicar na svijetu zna da je premijerska pozicija najgora i najteza...samim tim i broj ljudi (kvalitetnih) koji bi to prihvatili je minimalan.
Ne treba bozansko, daleko od toga, samo recimo neko strucan u svom poslu, ima neko znanje, ima volju zelju i namjeru da pomogne ggradjanima jer njegova funkcija je doslovno servis gradjanima, dakle neko ko je ipak malo vise od "Hamide, de sredi ono moje, i de da spengamo nekog".

Izlizan je primjer, ali eto Steta, sta mislis koliko bi ovo drustvo bolje stajalo da imamo jos desetak ministara tog kalibra. Ja ne znam koliko je covjek sposoban, posten ili nije posten, ali vidim rezultate rada. Dakle, nesto je uradio.

Sta su uradili Fadil i Nerko, osim sto su opljackali milione nasih para ko zna gdje i kako, i sto su dva notorna idiota. I sto gradjani vole takve idiote jer su i gradjani u vecini, idioti.
zippoo87

#11589 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

dječak sa šibicama wrote: 27/11/2025 21:58
zippoo87 wrote: 27/11/2025 21:52

Ne treba bozansko, daleko od toga, samo recimo neko strucan u svom poslu, ima neko znanje, ima volju zelju i namjeru da pomogne ggradjanima jer njegova funkcija je doslovno servis gradjanima, dakle neko ko je ipak malo vise od "Hamide, de sredi ono moje, i de da spengamo nekog".

Izlizan je primjer, ali eto Steta, sta mislis koliko bi ovo drustvo bolje stajalo da imamo jos desetak ministara tog kalibra. Ja ne znam koliko je covjek sposoban, posten ili nije posten, ali vidim rezultate rada. Dakle, nesto je uradio.

Sta su uradili Fadil i Nerko, osim sto su opljackali milione nasih para ko zna gdje i kako, i sto su dva notorna idiota. I sto gradjani vole takve idiote jer su i gradjani u vecini, idioti.
Pa ja se slazem sa tobom...samo daj navedi jedno ime koje bi bilo dobro,ko je taj onako da kazemo ko bi bio dobar i ko bi zelio prihvatiti se tog posla ?
Ja mislim da Steti to kada bi ponudili,da ni on ne bi prihvatio. A pokazao je da zna raditi...i na terenu i u kancelariji.
N.N.

#11590 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by N.N. »

_BataZiv_0809 wrote: 27/11/2025 20:05
Osnovna škola 1200 KM
Srednja škola 1400 KM
Fakultet 1600 KM
Nisam ovo vidio.
Ovo je prijedlog Sindikata. Koji nece proci.
Prije ce da bude kao u RSu…
Moja pretpostavka u rasponu;
1000-1100 minimalna,
1200-1300 SSS,
1400-1500 VSS.

Napraviti platne razrede i tjt.
Oke rjesenje.
dječak sa šibicama

#11591 Re: Neradna nedjelja u FBiH

zippoo87 wrote: 27/11/2025 22:32 Pa ja se slazem sa tobom...samo daj navedi jedno ime koje bi bilo dobro,ko je taj onako da kazemo ko bi bio dobar i ko bi zelio prihvatiti se tog posla ?
Ja mislim da Steti to kada bi ponudili,da ni on ne bi prihvatio. A pokazao je da zna raditi...i na terenu i u kancelariji.
Nisam ja za to nadlezan niti znam, valjda znaju ovi sto kadriraju po strankama.

Problem je sto, makar na primjeru SDP znam iz nekih svojih saznanja, da se u strankama guraju podobni a sposobni bas i nisu na cijeni. Bukvalno imas plejadu podobnih pa guraju neke svoje i tako u krug.
Uostalom sto sto je Niksic predsjednik stranke, dovoljno govori. Ostali nisu nista bolji, ako nisu i gori.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#11592 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ma to je simplificirano gledanje na stvari. Eno Plenkovica primjer covjeka koji je valjda najvise budala imenovao za ministre. A i u trenutnoj vladi ima par komada junetine.

Ali mora mu se priznati da je sposoban prezivjeti politicki. Jbt birokratski crv kojeg je Brisel nametnuo za premijera maltene, uspjesno uvjeri narod da on kao premijer nema pojma sta su ministri muckali :lol:
ZoomZoomKiwi

#11593 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 28/11/2025 05:42 Ma to je simplificirano gledanje na stvari. Eno Plenkovica primjer covjeka koji je valjda najvise budala imenovao za ministre. A i u trenutnoj vladi ima par komada junetine.

Ali mora mu se priznati da je sposoban prezivjeti politicki. Jbt birokratski crv kojeg je Brisel nametnuo za premijera maltene, uspjesno uvjeri narod da on kao premijer nema pojma sta su ministri muckali :lol:
To je nevjerovatno.

Mislim da nije bilo premijera u historiji Hrvatske da je više ministara bilo u nekoj od afera.

Frajer ih mijenja k’o čarape :lol:
Armin2013

#11594 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Armin2013 »

Teško je kod nas biti dobar premijer kad zakoni ne prolaze, evo recimo veoma bitan zakon koji bi donijeo veliki priliv u budžet jest oporezivanje kladionica, HDZ neće da čuje. Svako zna smanjiti stopu nekog poreza, nije to neka mudrost, ali ako onda namaketi taj dio prihoda.
Naš veliki problem je ogoromna administracija, ministri, vozači, sekretarice, savjetnici, a sve je to uhljebeno. Jednom kad se nakači na državne jasle ne možeš lahko skinuti. Da bi imao nečiju podršku moraš mu cijelu fameliju negdje utrpat

Ovo novo povećanje plate bez neke subvencije nije dobro, teška je situacija u dosta firmi, izvoz je pao, ja bi volio da minimlac bude 5.000,00 KM ali ne vidim da je dobro da se sada opet nešto mudruje. Za razrede se slažem, treba malo razgraničiti to.
Ja bi minimalnu platu ostavio, uveo razrede, i sačekao malo da se ova fiskalizacija nova provede, da se vide rezultati pa možda smanjiti doprinose a povećati min platu.
Previše je primjena u zadnje vrijeme neće to moći pratiti firme, vjerujte kada prodajete nešto vani u EUR se gleda i navlači.
VladaFBiH

#11595 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

Osnovna škola 1200 KM
Srednja škola 1400 KM
Fakultet 1600 KM
ja bih dodao još jednu stavku :)
Travnički/Sokolački i slični fakulteti - 1.000KM

*eb ga toliko vrijede radnici s njim :)
VladaFBiH

#11596 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

Armin2013 wrote: 28/11/2025 07:25 Teško je kod nas biti dobar premijer kad zakoni ne prolaze, evo recimo veoma bitan zakon koji bi donijeo veliki priliv u budžet jest oporezivanje kladionica, HDZ neće da čuje. Svako zna smanjiti stopu nekog poreza, nije to neka mudrost, ali ako onda namaketi taj dio prihoda.
Naš veliki problem je ogoromna administracija, ministri, vozači, sekretarice, savjetnici, a sve je to uhljebeno. Jednom kad se nakači na državne jasle ne možeš lahko skinuti. Da bi imao nečiju podršku moraš mu cijelu fameliju negdje utrpat

Ovo novo povećanje plate bez neke subvencije nije dobro, teška je situacija u dosta firmi, izvoz je pao, ja bi volio da minimlac bude 5.000,00 KM ali ne vidim da je dobro da se sada opet nešto mudruje. Za razrede se slažem, treba malo razgraničiti to.
Ja bi minimalnu platu ostavio, uveo razrede, i sačekao malo da se ova fiskalizacija nova provede, da se vide rezultati pa možda smanjiti doprinose a povećati min platu.
Previše je primjena u zadnje vrijeme neće to moći pratiti firme, vjerujte kada prodajete nešto vani u EUR se gleda i navlači.
Ovo sa kladionicma se da riješiti na lokalnom nivou ako ima volje ako već nema na federalnom (a sjećamo se obećanja jedne stranke i jednog ministra u KS) - pogledaj Bihać koji je to riješio
Trappist

#11597 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

k4mi wrote: 27/11/2025 21:50
Osnovna škola 1200 KM
Srednja škola 1400 KM
Fakultet 1600 KM

To je to. Hvale se povecanjem minimalca od preko 60% preko noci, kao da moras biti neki ekonomski mag da "doneses tu odluku". Kao sto si rekao, sto onda ne stave minimalac 10k :-)
tokio25

#11598 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

upravo ovo
posebno uhljeba ima milion koji imaju tamo neke diplome siroki travnik sokolac i sl i oni da imaju 1600?
a vise zna onaj sa osnovnom od njega
Armin2013

#11599 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Armin2013 »

VladaFBiH wrote: 28/11/2025 08:27 Ovo sa kladionicma se da riješiti na lokalnom nivou ako ima volje ako već nema na federalnom (a sjećamo se obećanja jedne stranke i jednog ministra u KS) - pogledaj Bihać koji je to riješio
Nisam ja reko da ih treba otjerat nego oporezovat, a to ne može lokalno, možda taksa na istaknutu firmo koja je na opštinskom nivou ali i to je Sud zabranio da se napaluće jer nije u skladu s nečim
Armin2013

#11600 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Armin2013 »

A što se tiče platnih razreda ovo se više odnosi na privatni sektor, u državnoj službi to već postoji, bodovni sistem.

A nije logično da su ljudi sa osnovnom, srednjom i faksom na istoj plati a kada u fimama pogledaš platne liste tako ispadne, jednostavno to nema logike
A provatnik ti neće dati veliku platu ako ne znaš radit svoj poso, možeš biti i doktor, i nije mu bitno gdje si završio, što je logično .
U privatnom sektoru to što imaš faks ti je prenost samo u startu, naravno ima poslova koji zahtjevaju određeno zvanje
Locked