Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

BadBoy

#11551 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Rizvan wrote: 26/11/2025 20:09 Godinu dana brujite na ovoj temi kako Orasje mlati pare zahvaljujuci radnoj nedjelji. Kad ono Orasje ima pad prometa u odnosu na proslu godinu. :lol:
Jebiga, od starta ne postoji konzistentnost u argumentaciji.
VladaFBiH

#11552 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

Rizvan wrote: 26/11/2025 20:09 Godinu dana brujite na ovoj temi kako Orasje mlati pare zahvaljujuci radnoj nedjelji. Kad ono Orasje ima pad prometa u odnosu na proslu godinu. :lol:
Hajde obriši taj sendvić oko usta što si se sav umazao pa pogledaj svojim očima opet tabelu - ne vjeruj svojim "šefovima" sve što kažu... nekada je dovoljno koristiti svoje oči i vidjeti šta piše :izet: :izet: :izet:
VladaFBiH

#11553 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

BadBoy wrote: 26/11/2025 20:58
pogledaj tabelu pa daj komentar...
BadBoy

#11554 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

VladaFBiH wrote: 26/11/2025 22:34
BadBoy wrote: 26/11/2025 20:58
pogledaj tabelu pa daj komentar...
Pa gledam i dao ti moje neko viđenje.

Orašje u minusu 2.403.825,99 KM u odnosu na prošlu godinu a izuzeti od zabrane trgovine od samog starta. Ne znam na šta drugo misliš?
Ozimician

#11555 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Ovdje ljudi ne znaju čitati tabele baš.

Orašje je u minusu ako gledaš Oktobar 2024 vs 2025 (u statistici se to zove outlier)

Pogledajte kumulativ i koliko je plus ostvarilo Orašje 1.1.-31.10.2025 - Rast 71%

:run:
BadBoy

#11556 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Ozimician wrote: 26/11/2025 22:57 Ovdje ljudi ne znaju čitati tabele baš.

Orašje je u minusu ako gledaš Oktobar 2024 vs 2025 (u statistici se to zove outlier)

Pogledajte kumulativ i koliko je plus ostvarilo Orašje 1.1.-31.10.2025 - Rast 71%

Ok vidim. Pošteno. Samo u odnosu na šta mjere taj rast? Šta je baseline?
dječak sa šibicama

#11557 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Orasje ima radni dan vise i pad prometa, a ostatak federacije dan manje i rast.

Oooookkkkk ja vjerujem a ne znam za vas :D
k4mi

#11558 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by k4mi »

BadBoy wrote: 26/11/2025 23:15

Ok vidim. Pošteno. Samo u odnosu na šta mjere taj rast? Šta je baseline?
1.1 - 31.10. 2025 vs isti period u 2024

U markama to je skoro 305 miliona rast u 10 mjeseci. Prosle godine su imali 427 miliona prometa a ove 732 miliona za period januar - oktobar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#11559 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

A istu logiku Chavalic i njegovi sljedbenici primjenjuju na podatken o padu zaposlenosti (jos nikad nije spomenuo rast nezaposlenosti i je li ga bilo btw)....i stalno i iznova frajer pise "evo sad konacan dokaz", "napokon su priznali", "evo sad stvarno ovaj put konacno je jasno"....tako je kad šiljiš i čeri pikaš podatke, politicki si opredjeljen, a novinari te zovu kao "nezavisnog" strucnjaka.

Naumpade mi.
VladaFBiH

#11560 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

_BataZiv_0809 wrote: 27/11/2025 06:55

A istu logiku Chavalic i njegovi sljedbenici primjenjuju na podatken o padu zaposlenosti (jos nikad nije spomenuo rast nezaposlenosti i je li ga bilo btw)....i stalno i iznova frajer pise "evo sad konacan dokaz", "napokon su priznali", "evo sad stvarno ovaj put konacno je jasno"....tako je kad šiljiš i čeri pikaš podatke, politicki si opredjeljen, a novinari te zovu kao "nezavisnog" strucnjaka.

Naumpade mi.
logika koju primjenjuju o padu zaposlenosti je niđe veze (jedan od razloga što ga ne gotivim i odmah sam se ogradio baš zbog toga ali s druge strane povrememeno objavi i korisne stvari koje su upotrebljive i bez njegove "logike") ali ovo što ti je gore naveo je sasvim normalan način posmatranja prometa jer se uvijek gleda kumulativ (YTD eventualno QTD) a mjesečno (MTD) da bi vidio trendove - jedan mjesec se uvijek može pasti/rasti iz ovog ili onog razloga ali ako par mjeseci uzastopno padaš/rasteš to je neki trend koji imaš dok je godišnji rezultat uvijek kumulativ svih mjeseci koji se poredi sa istim periodom prošle godine.
BadBoy

#11561 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

VladaFBiH wrote: 27/11/2025 08:24

Naumpade mi.
logika koju primjenjuju o padu zaposlenosti je niđe veze (jedan od razloga što ga ne gotivim i odmah sam se ogradio baš zbog toga ali s druge strane povrememeno objavi i korisne stvari koje su upotrebljive i bez njegove "logike") ali ovo što ti je gore naveo je sasvim normalan način posmatranja prometa jer se uvijek gleda kumulativ (YTD eventualno QTD) a mjesečno (MTD) da bi vidio trendove - jedan mjesec se uvijek može pasti/rasti iz ovog ili onog razloga ali ako par mjeseci uzastopno padaš/rasteš to je neki trend koji imaš dok je godišnji rezultat uvijek kumulativ svih mjeseci koji se poredi sa istim periodom prošle godine.
Fair enough, to jeste zdrava logika :thumbup:
Ozimician

#11562 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Naumpade mi.
Naravno da da, kao sto Vlada u onom jucerasnjem izvjestaju cherry picka mjesece s kojima poredi zaposlenost, tako i Cavalic silji na svoju stranu. Na nama je da nadjemo sta je istina.

Ali realno, ovo Cavalicevo je kamilica sta je sve Faruk Hadzic (isto tako lafo nezavisan) pisao i cherry pickao dok se nije uhljebio.

Broj zaposlenih je 10x bolji pokazatelj ekonomije nego broj nezaposlenih, broj zaposlenih je daleko bolje mjerljiv podatak. Nezaposlen je i moj komsija Ismet, a radi na crno. Karikiram, ali je tako.

Isto tako ako pada broj zaposlenih, a broj nezaposlenih ne raste - moze znaciti da se ubrzalo iseljavanje iz drzave (nije ni ovo, da se ne lazemo).

Broj zaposlenih moze da raste, a da broj nezaposlenih ostane isti - u slucaju da recimo imamo veliki uvoz strane radne snage. Eh ovdje vec postaje simptomaticno, jer imamo rekordan broj stranih radnika u zemlji, a zaposlenost pada...

Kakogod, ekonomska statistika ove godine ne ide u prilog vladajucima, ti si rekao da je za tebe to OK, ako je minimalac 1000 KM i ako se ne radi nedjeljom i to je po meni sasvim prihvatljiv licni stav.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#11563 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Da, za godinu prvih ozbiljnih reformi u zadnju deceniju i po ovo je sasvim korektno. Vidjet cemo jos naredne godine za konacan sud.

Usvoje li izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO, ovo ce biti skroz solidan mandat uz sve objektivne falinke i mane kojih nije nedostajalo (hvala bogu pa su u Banovicima dezurni botovi pa sad nece moci od ovog posta praviti ono sto nije).
tokio25

#11564 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

pa i sa brojem zaposlenih se moze manipulisati
ja vjerujem da je dosta ovih sto su ostali "bez" posla samo presli na rad na crno
gazda smanjio jednog radnika fiktivno zbog poreza nameta i sl a aktivno isti broj radnika
posebno ove radnjice male na koje svi ovdje kao zale da propadaju a gazda vozi neki terenac uglavnom
VladaFBiH

#11565 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

_BataZiv_0809 wrote: 27/11/2025 12:00 Da, za godinu prvih ozbiljnih reformi u zadnju deceniju i po ovo je sasvim korektno. Vidjet cemo jos naredne godine za konacan sud.

Usvoje li izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO, ovo ce biti skroz solidan mandat uz sve objektivne falinke i mane kojih nije nedostajalo (hvala bogu pa su u Banovicima dezurni botovi pa sad nece moci od ovog posta praviti ono sto nije).
Slažem se, srećom u novom zakonu za "fiskalizaciju" su izbacili "fiskaliziranje građana" odnosno posuli su se pepelom da to nije baš to i da nisu tako mislili tako da bi i taj zakon na kraju mogao biti solidan a bio je potencijalno i gori i od ovoga na temi.

Za sada, po meni, je najveća fula i to ih može koštati izbora (znamo kako je brutalna opozicija) je upravo ova zabrana rada trgovina nedjeljom - ostalo sve se da lako popeglati ali ovo pravi baš veliku štetu privredi koju ćemo tek osjetiti dogodine i ne da se više kriti ispod tepiha. Ako žele da prežive naredne izbore ovo moraju hitno riješiti jer ako to ne urade ovi će dobiti gomilu glasova samo na priči da će ukinuti ovu glupost.

Čak sam počeo smatrati da je i Naida Hota napravila solidan posao (nisam siguran da je iko više pljuvao od mene prve verzije pravilnika) nakon što je priznala par grešaka i ispravila to u pravilnicima (ima još dosta toga za ispraviti ali najgore je izbačeno).
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#11566 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

VladaFBiH wrote: 27/11/2025 12:54
_BataZiv_0809 wrote: 27/11/2025 12:00 Da, za godinu prvih ozbiljnih reformi u zadnju deceniju i po ovo je sasvim korektno. Vidjet cemo jos naredne godine za konacan sud.

Slažem se, srećom u novom zakonu za "fiskalizaciju" su izbacili "fiskaliziranje građana" odnosno posuli su se pepelom da to nije baš to i da nisu tako mislili tako da bi i taj zakon na kraju mogao biti solidan a bio je potencijalno i gori i od ovoga na temi.

Za sada, po meni, je najveća fula i to ih može koštati izbora (znamo kako je brutalna opozicija) je upravo ova zabrana rada trgovina nedjeljom - ostalo sve se da lako popeglati ali ovo pravi baš veliku štetu privredi koju ćemo tek osjetiti dogodine i ne da se više kriti ispod tepiha. Ako žele da prežive naredne izbore ovo moraju hitno riješiti jer ako to ne urade ovi će dobiti gomilu glasova samo na priči da će ukinuti ovu glupost.

Čak sam počeo smatrati da je i Naida Hota napravila solidan posao (nisam siguran da je iko više pljuvao od mene prve verzije pravilnika) nakon što je priznala par grešaka i ispravila to u pravilnicima (ima još dosta toga za ispraviti ali najgore je izbačeno).
Da da izbacili su onu budalašĆinu da se fiskalizira svako ko zaradi preko 5000 KM u toku godine, ne znam kojem je to bolidu palo na pamet al haj.

Uglavnom taj zakon, smanjenje doprinosa, neoporeziva pomoc poslodavaca, minimalna plata, PIO, autoputevi to su sve plusevi.

Naravno PIO i fiskalizaciju tek trebaju usvojiti. Neradna nedjelja je hit and miss. Neke glasove ce donijeti, neke odnijeti. Mislim da trebaju dozvoliti zelenarama u kojima rade vlasnici da rade i da bi to bilo optimalno u ovom slucaju.

To je sto se Federacije tice.

Fule su jako losa kadrovska politika, Jablanica, Tuarezi, pojedini truli kompromisi, jako losa krizna komunikacija itd....
drug_profi

#11567 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Nedelju treba vratiti. Isto tako ograniciti ukupno dnevno radno vrijeme trgovine koja nije dragstor. Max 13 sati.
I možda čak za nedjelju odrediti da trgovina može biti otvorena max 6 sati. Tako bi radnik sigurno imao bar dvije slobodne u mjesecu.
A najbolje bi bilo da se koriguje i ZOR pa da kaze da moraju biti dva dana slobodna u radnoj sedmici. To bi onda povecalo i zaposljavanje.
Jedino bi mogao biti problem za trgovine koje su na rubu profitabilnosti i onda tu treba potraziti neku formulu spram broja zaposlenih tako da ih ne potopi takva odredba.
Laplace

#11568 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

maha_xy wrote: 15/11/2025 09:08
Sid the sloth wrote: 15/11/2025 08:50
maha_xy wrote: 15/11/2025 00:07
Ti si ekonomski najmanje neuk, ako ne i vise. Eto nije zbog nedjelje nego radnog ponedjeljka, ko treba vise radnika ako radi manji broj dana, imate problem i sa matematikom a to sam i onom Satorovicu objasnio pa nije vise pisao. Isto za pusnje, zabranili, ugostitelje doveli do ruba, samo shishe rade. Lokal Merkur zatvoren, Mercator zatvoren...i nije vise radnika nigdje, nego ovi sto su ovo izlobirali imali su problem sa manjkom radnika, smanjis broj radnih mjesta da bi dosli kod tebe raditi. Ali i to tesko shvatiti, i ko me to treba pripremiti, ovi svi zajedno i iz pozicije i opozicije sto bi bez drzavne sise bilo beskucnici, oni da me pripreme, momak ti si ovdje zalutao. Zamisli da te priprema neko bilo iz pozicije ili opozicije, znaci da si nesposoban samo tako i uz to moralno dno. Eto da me ne stavljas ni na jednu stranu, jel' OK?
Cekaj sad de malo se dogovorite. Jel manje neradnih dana za radnike ili je isto, tvrdili ste da je isto kako sad manje?
Pises o nekim radnjama koje su svakako bile pred zatvaranje, kod mene je Mercator lokalni zatvoren davno prije neradne nedjelje, kako to?
Kakav lik, radnici rade isto broj sati, samo su sad slobodni svi nedjelju. Da ti pojednostavim treba radnika vise za sedam radnih dana nego za sest. Prava radnika su regulisana Zakonom o radu, ovaj nedorasli kepec ne moze regulisati prava radnika kroz Zakon o trgovini iako vam on plasira da upravo to radi. Teta u Bingo radi isti broj sati kao i prije ovog zakona, vi se pravite namjerno Englezi ili stvarno imate problem sa razumijevanjem. Za pocetak bilo bi dobro i da krenes citati sa razumijevanjem, ako odmah ne upali procitas ponovo, ko je spomenuo Mercator
Ne mora značiti da radi veći broj radnih sati u sedmici, ali radi približni jednak obim poslova za šest dana koji se ranije raspoređivao na sedam dana (približno isti broj artikala koji prolaze kroz kasu, posljedično i onih koje moraju dopunjavati u policama itd.). Znam kako izgleda posao od više dana odraditi za manje dana.

Ako je to radnicima u tržnim centrima OK, nemam problema sa time. Ja se svakako uklapam, što se mene tiče mogu smanjiti na pet prodajnih dana da ti radnici imaju cijeli vikend slobodan. Opet, ja mogu jednom ili dva puta napuniti frižider pa da i ne idem u trgovine, ali to ne može svako. Mnogi kupuju za jedan dan, iz raznoraznih razloga.

Ono što sam više puta pitao: ako je uvođenje neprodajne nedjelje motivisano zaštitom orava radnika, čemu onda zatvarati objekte u kojima nema radnika (tj. nema zapoislenih radnika nego rade samo vlasnici)? Neka su o oni zatvoreni,i tu se ja uklapam, samo neka mi se objasni logika u tome. Ovako, imam utisak da nas neko vuče za nos.
Laplace

#11569 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

Cherry-Cherry wrote: 15/11/2025 10:11 Je li moguće da neko zaista misli da neradna nedelja u prodaji nema veze sa prilivima u budžet? :lol: :lol: :-)
Jedan dan manje za prodaju, a režije i troškovi isti, plate povećane, i sve to nema veze sa prilivima u budžet :-) Povećaš minimalnu platu a smanjiš broj dana u kojima se vrši prodaja, to samo idiot može uraditi. A još veći idiot može reći da to nema veze sa prilivima novca u budžet
Neki ljudi nisu u stanju da shvate osnovne stvari, osnove logike
Može zato što se u subotu tržni centri napune onima koji su inače kupovali subotom i onima koji su inače kupovali nedjeljom. To je ono što ja vidim, ali sad će se neko naći da docira kako ne trebam vjerovati svojim očima nego njima (Šatoroviću, ti li si to?).
Laplace

#11570 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

DebelinJoe wrote: 16/11/2025 09:57

Nedeljni ručkovi su ispali iz mode...Još kad bi to mini - ministar znao...
Oni se goste a mački ništa. Gdje je tu pravda?
Laplace

#11571 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

Sid the sloth wrote: 16/11/2025 13:01 Trebevic i Igman danas puni ili sto bi budzetlije rekli vidis da ljudi idu na izlete nedjeljom.
Pokušavam naći tvoj komentar u kojem ne spominješ budžetlije, ali ne uspijevam. To neka fobija?
BadBoy

#11572 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Ovo je otprilike i moje mišljenje. Za ono što se dobilo, ok se prošlo. Već sam ranije rekao da sam ja ideološki za "neradnu" nedjelju.
BadBoy

#11573 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

_BataZiv_0809 wrote: 27/11/2025 13:08
VladaFBiH wrote: 27/11/2025 12:54

Da da izbacili su onu budalašĆinu da se fiskalizira svako ko zaradi preko 5000 KM u toku godine, ne znam kojem je to bolidu palo na pamet al haj.

Uglavnom taj zakon, smanjenje doprinosa, neoporeziva pomoc poslodavaca, minimalna plata, PIO, autoputevi to su sve plusevi.

Naravno PIO i fiskalizaciju tek trebaju usvojiti. Neradna nedjelja je hit and miss. Neke glasove ce donijeti, neke odnijeti. Mislim da trebaju dozvoliti zelenarama u kojima rade vlasnici da rade i da bi to bilo optimalno u ovom slucaju.

To je sto se Federacije tice.

Fule su jako losa kadrovska politika, Jablanica, Tuarezi, pojedini truli kompromisi, jako losa krizna komunikacija itd....
Izvini što te dva put citiram; u fule bi dodao i Nermina Nikšića koji ima karizmu mokrog truleksa. Ostalo se sve slažem još jednom.
Laplace

#11574 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

Sid the sloth wrote: 16/11/2025 20:22
svesuper25 wrote: 16/11/2025 14:14
Sid the sloth wrote: 16/11/2025 13:01 Trebevic i Igman danas puni ili sto bi budzetlije rekli vidis da ljudi idu na izlete nedjeljom.
a jel to na trebevicu i igmanu nisu radnici koji te usluzuju :? :?
Ja usluzivao raju, ponio kafe u termos boci. Nije mi bilo tesko.
Cherry-Cherry wrote: 16/11/2025 13:05
Sve kasirka do kasirke. Prostrle dekice i sjede sa porodicom.
A raja kupuje u RS.
Kasirka? Jel tako vi budzetlije od milja zovete radnike iz Binga, Mercatora, ...? Vidio sam jednu radnicu iz Binga, nije izgledala nesretna.
Pa, ono... https://translate.google.com/?sl=auto&t ... =translate

Mada, u tržnim centrima, izgleda, i nema radnih mjesta. Svi rade sve, manje-više (radnice na kasi slažu robu pa odu na istovar pa nazad na kase itd.).
Laplace

#11575 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

_BataZiv_0809 wrote: 16/11/2025 20:40 Ako nema dovoljno radnika, onda neradna nedjelja ne moze biti razlog smanjenja broja zaposlenih.

Fakat nema teze koja se brani vecom kolicinom medjusobno suprotnih argumenata.
S jedne strane, Bingo stalno traži nove radnike. S druge strane, maltene neprestane gužve na kasama sugerišu da ili fali radnika ili je loša organizacija posla.

Bilo bi zanimljivo vidjeti preporuke struke: koliko radnika bi trebalo raditi u trgovačkom objektu obzirom na veličinu i promet, odnos broja klijenata i poslužitelja i da li je taj odnos odgovarajući.
Locked