Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#11526 Re: Neradna nedjelja u FBiH
na stranu nedostatak samopoštovanja, više me fascinira da je ljudima bilo mrsko u ponedjeljak od 7 ujutro do 10 navečer svratiti u lokalnu prodavnicu (a imamo ih milion), ali im nije mrsko do Lukavice u najvećoj špici
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#11528 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Za desetku komentar.
Sami smo sebi najveći neprijatelji a uvijek krivimo nekog drugog za ono što jesmo.
-
Armin2013
#11529 Re: Neradna nedjelja u FBiH
zato što je zapad uspio u svojoj namjeni i pretvorio nas u potrošačko društvo, ako imaš slobodan dan mora se ići u shoping, ne daj bože provesti dan u parku, u prirodi negdje, ili šetajući onako gradom. Ne, mora se ići u shoping centar i sve nam se svelo na to
- nepass1
#11530 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Vidi i meni je otac poginuo kao pripadnik ABiH, ali sve sto drzava treba da bude ova nije. Mozda kao mladji sam i imao to domoljublje, sad je sve izlapilo.drug_profi wrote: ↑26/11/2025 09:23Osjećaj treba uzgajati. Dopustiti mu da raste.
Prođem kraj spomenika u naselju sa imenima mojih saboraca. Mnogo ih je. Njih 17 sam lično poznavao.
Obrišem blato ili snijeg sa grba Republike uklesanog u kamenu.
I osjetim da me žmarci prožimaju.
Oni su dali živote, a mi smo odustali.
Sram da nas bude.
Kao sto naslovnica napisa gledam da sam dobar komsija, postujem od kucnog reda do poreza. Nista od drzave nisam ukrao, nista joj nisam duzan.
Kad krenemo od mjesne zajednice, sporta, skolstva, zdravstva, policije, visoke politike jednostavno nista ne stima.
Da odem u de ne bih trepnuo potpisao bih da sam heinz muller, ne znam bih li djetetu dao da prica bosanski.
Jebi ga nemas vise na sta biti ponosan. Jednostavno nemam postovanja prema zastavi, prema ljudima koji me predstavljaju.
Naravno to ne znaci da cu motorno ulje prosipati u vrelo bosne, krasti struju i sta vec ne
- dr_Evil
#11531 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Cini ti se, da odes u DE sve bi ti se samo kazalonepass1 wrote: ↑26/11/2025 10:28Vidi i meni je otac poginuo kao pripadnik ABiH, ali sve sto drzava treba da bude ova nije. Mozda kao mladji sam i imao to domoljublje, sad je sve izlapilo.drug_profi wrote: ↑26/11/2025 09:23Osjećaj treba uzgajati. Dopustiti mu da raste.
Prođem kraj spomenika u naselju sa imenima mojih saboraca. Mnogo ih je. Njih 17 sam lično poznavao.
Obrišem blato ili snijeg sa grba Republike uklesanog u kamenu.
I osjetim da me žmarci prožimaju.
Oni su dali živote, a mi smo odustali.
Sram da nas bude.
Kao sto naslovnica napisa gledam da sam dobar komsija, postujem od kucnog reda do poreza. Nista od drzave nisam ukrao, nista joj nisam duzan.
Kad krenemo od mjesne zajednice, sporta, skolstva, zdravstva, policije, visoke politike jednostavno nista ne stima.
Da odem u de ne bih trepnuo potpisao bih da sam heinz muller, ne znam bih li djetetu dao da prica bosanski.
Jebi ga nemas vise na sta biti ponosan. Jednostavno nemam postovanja prema zastavi, prema ljudima koji me predstavljaju.
Naravno to ne znaci da cu motorno ulje prosipati u vrelo bosne, krasti struju i sta vec ne
To ti je ono sto je rekao Elemental u onom hitu davno dok smo jos bili "neukusni". E taj domoljub ili ti ga patriJota je problem sto se ti tako osjecas, a i svi ostali.
Napokon mirni, napokon slobodni
Napokon u svojoj državi, al' sad smo siromašni
Dali smo svoje snove za ovu zemlju i nije nam žao
Al' usput se našao domoljub veći od nas pa pokrao sav višak
-
tokio25
#11532 Re: Neradna nedjelja u FBiH
meni je japan na prvom mjestu a bih na trecem
-
kakaljin
-
DebelinJoe
#11534 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pada broj zaposlenih u KS. Jedan od uzroka je i neradna nedjelja.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/sbi ... /251126060
https://www.klix.ba/biznis/privreda/sbi ... /251126060
-
peca777
#11535 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Generalno, poslodavcu sada treba manje ljudi za organizaciju rada, kada je jedan dan fiksan.DebelinJoe wrote: ↑26/11/2025 10:55 Pada broj zaposlenih u KS. Jedan od uzroka je i neradna nedjelja.
-
Hakiz
#11536 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nije.
Nema zakona o državnim praznicima. Zakoni postoje na nivou entiteta, pa je FBiH svojim zakonom odlučio da se slavi 25. 11. RS nije to odlučio.
Ali, Parlament BiH nije donio zakon o praznicima koj bi važio na nivou cjele BiH.
A nije ga donio upravo zbog toga da se sa jedne strane ne bi slavili 1. 3. i 25. 11, sa druge 9. 1, a sa treće 10. 4. (da, zločest sam
Last edited by Hakiz on 26/11/2025 14:08, edited 1 time in total.
- VladaFBiH
#11537 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nešto ne gotivim Čavalića ali sam ovaj put iskoristio neke njegove objave da vam "nacrtam" trenutnu pogubnost politike koju vodi trojka (na sreću ovo su zvanični dokumenti pa ih mogu upotrijebiti):
Pogledati Orašje (Vareš iz drugih razloga raste) - Stopa inflacije za prvih 9 mjeseci je 4,33% a projicirana stopa inflacije je trenutno 4,84% na godišnjem nivou i može se reči da je sve ispod 5% zapravo pad:

Pad se više ne može ni sakriti metodama koje su koristili ranije:

I pad je let:

I na kraju "pozitivni" efekti zabrane rada trgovina nedjeljom:

Sad ćemo da slušamo kako ovo nije tačno i kako su radnice sretne jer imaju nedjelju a njih 1.736 izgleda sada i svih 7 dana sedmično za svoju porodicu (ako dodamo septembar i oktobar s ovim trendom biće njih i preko 2.000 koje trajno odmaraju)
Pogledati Orašje (Vareš iz drugih razloga raste) - Stopa inflacije za prvih 9 mjeseci je 4,33% a projicirana stopa inflacije je trenutno 4,84% na godišnjem nivou i može se reči da je sve ispod 5% zapravo pad:

Pad se više ne može ni sakriti metodama koje su koristili ranije:

I pad je let:

I na kraju "pozitivni" efekti zabrane rada trgovina nedjeljom:

Sad ćemo da slušamo kako ovo nije tačno i kako su radnice sretne jer imaju nedjelju a njih 1.736 izgleda sada i svih 7 dana sedmično za svoju porodicu (ako dodamo septembar i oktobar s ovim trendom biće njih i preko 2.000 koje trajno odmaraju)
- Martin Rigs
#11538 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Drug vlada strikes again
Jedini . Iskljucivi razlog za bilo sta negativno u brojkama a vezano za broj uposlenih je potez druga ministra koji je uredbom povecao minimalnu placu a doprinose na tu povecanu placu nije smanjio.
To i samo to je razlog zasto je teze poslovati.
Neradnu nedjelju vezati za ovaj gore problem moze samo nesposobni poduzetnik ili nesposobni ekonomista.
To je istina i to zna i drug vlada ali kad pises iz pakosti ili neznanja ili mozda po naredbi onda to izgleda tako ..
Jos se koristio Cavalicem
A jednostavan je recept bolan.
Samo trazi glasace za sda.
Cuo si Zahu.
Ukidamo neradnu nedjelju da ne budemo ko hrvatska.
Radicemo nedjeljom ko srbija
Jedini . Iskljucivi razlog za bilo sta negativno u brojkama a vezano za broj uposlenih je potez druga ministra koji je uredbom povecao minimalnu placu a doprinose na tu povecanu placu nije smanjio.
To i samo to je razlog zasto je teze poslovati.
Neradnu nedjelju vezati za ovaj gore problem moze samo nesposobni poduzetnik ili nesposobni ekonomista.
To je istina i to zna i drug vlada ali kad pises iz pakosti ili neznanja ili mozda po naredbi onda to izgleda tako ..
Jos se koristio Cavalicem
A jednostavan je recept bolan.
Samo trazi glasace za sda.
Cuo si Zahu.
Ukidamo neradnu nedjelju da ne budemo ko hrvatska.
Radicemo nedjeljom ko srbija
- VladaFBiH
#11539 Re: Neradna nedjelja u FBiH
obično ti ne odgovaram ali ovaj put si nadmašio sam sebe - nisi ni pogledao tabele niti šta je u njima ali si otrčao u centralu po svoje mišljenje koje nema veze s gore navedenim tabelama i standardno opet napisao gomilu gluposti koje nemaju veze s postom iznad... ma bravo!
Samo tako nastavi - bićeš 40ti na nekoj od lokalnih izbornih lista za nagradu

Samo tako nastavi - bićeš 40ti na nekoj od lokalnih izbornih lista za nagradu
- dječak sa šibicama
#11540 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jebo pad zaposlenosti, daj da prebrojimo ove sto idu u drugu drzavu da kupuju 
- Martin Rigs
#11541 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja cu bit na dopunskoj listi al ti ces ostat kao neko ko svjesno laze javnost.
Uostalom kao i citirani ekonomista.
Objasnio sam tacno onako kako jeste i koji je jedini razlog bilo kojeg negativnog trenda. Drug ministar obrta u federaciji i njegova uredba.
Neradna nedjelja tu nema nikakve veze.
To se ne moze osporiti jer to je istina.
A bacanje prasine u oci samo ne bi li kako otvorili Bingo nedjeljom ili mozda nekom izrabljivacu dopustili da opet nedjeljom otkuca 10% prometa
Uostalom kao i citirani ekonomista.
Objasnio sam tacno onako kako jeste i koji je jedini razlog bilo kojeg negativnog trenda. Drug ministar obrta u federaciji i njegova uredba.
Neradna nedjelja tu nema nikakve veze.
To se ne moze osporiti jer to je istina.
A bacanje prasine u oci samo ne bi li kako otvorili Bingo nedjeljom ili mozda nekom izrabljivacu dopustili da opet nedjeljom otkuca 10% prometa
- Laplace
#11542 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Šatorović ne odustaje.svesuper25 wrote: ↑14/11/2025 12:53bolje prestani pisat ovakve nebuloze,samo jos vise tjeras glasace trojke.ionako ce hasicevicu bit potop 2026.bolje nek se ufati revizije ,sto mu je profesija, a ne trgovine o kojoj veze nema.Martin Rigs wrote: ↑14/11/2025 12:51 Ko jato vrana.
Al zalud..
Nego fino 26' zaokruzite sda.
I nadajte se da ce napravit neki deal sa hdz da proguraju ukidanje u DN.
A isto u medjuvremenu.
A da si olaksate.
Povedite kampanju medju uposlenima u trgovini.
Ispricajte im ovu suplju sto ovdje prosipate..sale o kasirkama isto.
Dominantno im objasnite da oni nemaju pameti da znaju sta je za njih dobro.
Vjerujem da ce saslusat sa zanimanjem![]()
-
BadBoy
#11543 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tabela prikazuje mjesečni i kumulativni fiskalni promet po općinama u FBiH za oktobar 2025. Upoređuju se rezultati sa istim mjesecom prethodne godine, kao i ukupni promet od 1. januara do 31. oktobra za 2024. i 2025. godinu. Većina velikih općina – posebno Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Tuzla i Mostar – bilježi stabilan rast prometa i zadržava najveći udio u ukupnom fiskalnom prometu Federacije. Sarajevo ostaje dominantni ekonomski centar, dok je vidljiv i snažan rast u nekim sredinama poput Zenice.VladaFBiH wrote: ↑26/11/2025 14:06 Nešto ne gotivim Čavalića ali sam ovaj put iskoristio neke njegove objave da vam "nacrtam" trenutnu pogubnost politike koju vodi trojka (na sreću ovo su zvanični dokumenti pa ih mogu upotrijebiti):
Indeks rasta (11/9×100) pokazuje da se fiskalni promet u većini općina povećao u 2025. godini, što ukazuje na rast potrošnje, jaču fiskalnu disciplinu i moguće povećanje ekonomske aktivnosti. U apsolutnim brojevima od 41 navedene općine samo njih 14 pokazuje smanjenje prometa i to:
- Široki Brijeg
- Lukavac
- Vitez
- Vogošća
- Grude
- Orašje
- Stari grad Sarajevo
- Kakanj
- Kiseljak
- Žepće
- Jajce
- Tomislavgrad
- Sanski Most
- Kalesija
Ako smijem tendenciozno da primijetim, Orašje je tu a ima izuzetak od zabrane trgovine nedjeljom, a od ostalih općina, dominatno su hercegovačke/ilitiga općine sa većinskim hrvatskim življem.
Ukupno posmatrano, podaci ukazuju na stabilan nominalni rast fiskalnog prometa u FBiH tokom 2025. godine.
- Laplace
#11544 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Slaganje robe i popis robe oni ne smatraju radom. Na pitanje zašto se malim trgovinama, u kojima rade samo vlasnici sa porodicama, ne rade (ako je neradna/neprodajna nedjelja uvedena zbog zaštite radnika u trgovini) odgovaraju sprdnjom, ono k'o fol "vid' ovog, glumi da se brine o malim trgovinama". Nemaju konkretan odgovor na to pitanje pa se prelazi na sprdnju.svesuper25 wrote: ↑14/11/2025 13:32Ma uzalud im to pricat,nece i ne zele da tu surovu istinu vide.i onda takvi mene optuzuju da sam bot![]()
![]()
Das im masu argumenata i oni opet brane neobranjivo![]()
pa ovo sam samo vidio kod vucicevih medija tipa pink i informer.
I onda interesantna logika: na benzinskoj u Podlugovima, koja radi nedjeljom jer je ne kači taj zakon, možeš kupiti sok, grickalice itd. Ali, u marketu koji je u istoj zgradi, sa istim vlasnikom (i isto ime) nemožeš jer ne radi nedjeljom.
Pošto znam da će uslijediti nova serija sprdnji: ne, nikad nisam na toj benzinskoj kupio ni sok ni grickalice niti išta osim goriva niti mi to treba nedjeljom. Samo primjećujem čudnu logiku da vlasnik može ostaviti pola firme da radi a drugu polovinu mora zatvoriti jer eto.
- Laplace
#11545 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Upravo to sam htio napisati više puta: propustili su priliku da zaštite mali biznis. Stihijske odluke izvučene iz cipela.Hakiz wrote: ↑14/11/2025 23:39Neradna nedjelja (samo) velikim trgovinama je mogla zaustaviti gašenje malih granapa da Hasičević nije naredio radikalnu zabranu. Nije ti to šta si napisao lijepo.
Da su tako odlučni bili sa zakonom o pušenju, ali...
Trebalo bi istražiti ko iz vlasti kontroliše šverc duhanom i uvozi IQOS, pa mu ne odgovara zabrana koja bi zaista smanjila konzumaciju, možda i nove generacije odvikla od konzumacije.
- VladaFBiH
#11546 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Sve bi to bilo tačno da nema inflacije - manji rast od cca 4,5% je zapravo pad fiskalnog prometa jer ako si na "nuli" rast mora biti minimalno koliko i stopa inflacije a to je opet samo po sebi katastrofa jer to govori da nema privrednog rasta (ne znamo kolika je inflacija bila zaključno sa 10/2025 ali znamo da je bila 4,33% zaključno sa 09/2025 i da se očekuje da će biti 4,84% do kraja godine možemo reći da je ok. uzeti 4,5% - ovo su podaci CBBiH koje gledam kao jedine relevantne). U totalu cijela slika je loša i iz mjeseca u mjesec sve gora i gora (ranije sam postavljao sa 08/2025 pa uporedi)...BadBoy wrote: ↑26/11/2025 19:12Tabela prikazuje mjesečni i kumulativni fiskalni promet po općinama u FBiH za oktobar 2025. Upoređuju se rezultati sa istim mjesecom prethodne godine, kao i ukupni promet od 1. januara do 31. oktobra za 2024. i 2025. godinu. Većina velikih općina – posebno Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Tuzla i Mostar – bilježi stabilan rast prometa i zadržava najveći udio u ukupnom fiskalnom prometu Federacije. Sarajevo ostaje dominantni ekonomski centar, dok je vidljiv i snažan rast u nekim sredinama poput Zenice.VladaFBiH wrote: ↑26/11/2025 14:06 Nešto ne gotivim Čavalića ali sam ovaj put iskoristio neke njegove objave da vam "nacrtam" trenutnu pogubnost politike koju vodi trojka (na sreću ovo su zvanični dokumenti pa ih mogu upotrijebiti):
Indeks rasta (11/9×100) pokazuje da se fiskalni promet u većini općina povećao u 2025. godini, što ukazuje na rast potrošnje, jaču fiskalnu disciplinu i moguće povećanje ekonomske aktivnosti. U apsolutnim brojevima od 41 navedene općine samo njih 14 pokazuje smanjenje prometa i to:
- Široki Brijeg
- Lukavac
- Vitez
- Vogošća
- Grude
- Orašje
- Stari grad Sarajevo
- Kakanj
- Kiseljak
- Žepće
- Jajce
- Tomislavgrad
- Sanski Most
- Kalesija
Ako smijem tendenciozno da primijetim, Orašje je tu a ima izuzetak od zabrane trgovine nedjeljom, a od ostalih općina, dominatno su hercegovačke/ilitiga općine sa većinskim hrvatskim življem.
Ukupno posmatrano, podaci ukazuju na stabilan nominalni rast fiskalnog prometa u FBiH tokom 2025. godine.
-
BadBoy
#11547 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kada se ovi podaci "provuku" kroz prizmu inflacije, FBiH i dalje pokazuje stabilnu, ali ne i dinamičnu ekonomsku sliku, sa nekoliko općina koje istinski rastu. Sumirano - nije da ni nebo pada ali nije ni da imamo ekonomski bum. Pratimo i dalje.VladaFBiH wrote: ↑26/11/2025 19:52Sve bi to bilo tačno da nema inflacije - manji rast od cca 4,5% je zapravo pad fiskalnog prometa jer ako si na "nuli" rast mora biti minimalno koliko i stopa inflacije a to je opet samo po sebi katastrofa jer to govori da nema privrednog rasta (ne znamo kolika je inflacija bila zaključno sa 10/2025 ali znamo da je bila 4,33% zaključno sa 09/2025 i da se očekuje da će biti 4,84% do kraja godine možemo reći da je ok. uzeti 4,5% - ovo su podaci CBBiH koje gledam kao jedine relevantne). U totalu cijela slika je loša i iz mjeseca u mjesec sve gora i gora (ranije sam postavljao sa 08/2025 pa uporedi)...BadBoy wrote: ↑26/11/2025 19:12Tabela prikazuje mjesečni i kumulativni fiskalni promet po općinama u FBiH za oktobar 2025. Upoređuju se rezultati sa istim mjesecom prethodne godine, kao i ukupni promet od 1. januara do 31. oktobra za 2024. i 2025. godinu. Većina velikih općina – posebno Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Tuzla i Mostar – bilježi stabilan rast prometa i zadržava najveći udio u ukupnom fiskalnom prometu Federacije. Sarajevo ostaje dominantni ekonomski centar, dok je vidljiv i snažan rast u nekim sredinama poput Zenice.VladaFBiH wrote: ↑26/11/2025 14:06 Nešto ne gotivim Čavalića ali sam ovaj put iskoristio neke njegove objave da vam "nacrtam" trenutnu pogubnost politike koju vodi trojka (na sreću ovo su zvanični dokumenti pa ih mogu upotrijebiti):
- Široki Brijeg
- Lukavac
- Vitez
- Vogošća
- Grude
- Orašje
- Stari grad Sarajevo
- Kakanj
- Kiseljak
- Žepće
- Jajce
- Tomislavgrad
- Sanski Most
- Kalesija
-
Rizvan
#11548 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Godinu dana brujite na ovoj temi kako Orasje mlati pare zahvaljujuci radnoj nedjelji. Kad ono Orasje ima pad prometa u odnosu na proslu godinu. 
- bude
#11549 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Hajde sto si bot, da ti oprostimo ali sto si nepismen
Meanwhile, trgovina fbih

Meanwhile, trgovina fbih

-
probook
#11550 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kod mene u gradu benzinske su uvele korpe za kupovinu, ubise se od para nedeljom mogu komotno sve druge dane zatvoriti. Da su pametni ovi sto su zakon uveli zabranili bi pumpama prodaju svega osim goriva nedeljom.Laplace wrote: ↑26/11/2025 19:21Slaganje robe i popis robe oni ne smatraju radom. Na pitanje zašto se malim trgovinama, u kojima rade samo vlasnici sa porodicama, ne rade (ako je neradna/neprodajna nedjelja uvedena zbog zaštite radnika u trgovini) odgovaraju sprdnjom, ono k'o fol "vid' ovog, glumi da se brine o malim trgovinama". Nemaju konkretan odgovor na to pitanje pa se prelazi na sprdnju.svesuper25 wrote: ↑14/11/2025 13:32Ma uzalud im to pricat,nece i ne zele da tu surovu istinu vide.i onda takvi mene optuzuju da sam bot![]()
![]()
Das im masu argumenata i oni opet brane neobranjivo![]()
pa ovo sam samo vidio kod vucicevih medija tipa pink i informer.
I onda interesantna logika: na benzinskoj u Podlugovima, koja radi nedjeljom jer je ne kači taj zakon, možeš kupiti sok, grickalice itd. Ali, u marketu koji je u istoj zgradi, sa istim vlasnikom (i isto ime) nemožeš jer ne radi nedjeljom.
Pošto znam da će uslijediti nova serija sprdnji: ne, nikad nisam na toj benzinskoj kupio ni sok ni grickalice niti išta osim goriva niti mi to treba nedjeljom. Samo primjećujem čudnu logiku da vlasnik može ostaviti pola firme da radi a drugu polovinu mora zatvoriti jer eto.