Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

BadBoy

#11501 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Hakiz wrote: 25/11/2025 14:52
BadBoy wrote: 25/11/2025 14:45 Velike gužve u Istočnom Sarajevu: Neradni dan u FBiH mnogi iskoristili za kupovinu u RS-u

Spinujte kako god hoćete, ali meni je ovo katastrofa na današnji dan. Zbog ovoga bošnjaci ne zaslužuju svoju državu jer nemaju principa, dostojanstva, hrabrosti niti dugoročne vizije. Jebite se svi, nek se raspadne država pa makar prodišemo na preostalih 23%, ne bi svakako bili najmanja evropskad država.
Pa, ako danas odemo na izlet, dernek, gledamo film na Netflixu itd umjesto da odemo u Mrkonjić Grad, akademiju organizovanu povdom 25. 11, koncert večeras povodom 25. 11, itd, onda možemo komotno i u kupovinu u RS. Pokazujemo isti ignorantski odnos prema važnom datumu svodeći ga samo na dan kada nismo na radnom mjestu.
I zato me boli guzica. Ne uvodi lažne ekvivalencije. DOSLOVNO JE SVE BOLJE NEGO DANAS IĆI NA PROSTOR KOJI NEGIRA DRŽAVU.
kakaljin

#11502 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

BadBoy wrote: 25/11/2025 14:45 Velike gužve u Istočnom Sarajevu: Neradni dan u FBiH mnogi iskoristili za kupovinu u RS-u

Spinujte kako god hoćete, ali meni je ovo katastrofa na današnji dan. Zbog ovoga bošnjaci ne zaslužuju svoju državu jer nemaju principa, dostojanstva, hrabrosti niti dugoročne vizije. Jebite se svi, nek se raspadne država pa makar prodišemo na preostalih 23%, ne bi svakako bili najmanja evropskad država.
Niti jedan patriota ti nece dati niti 1% terotorije drzave BiH, kao sto bi ti dao, Pa dogovarali su nam teriotirju na ta 23% nacionalne stranke ali hvala Bogu pa ima patriota pa to nije uspjelo
Hakiz

#11503 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

BadBoy wrote: 25/11/2025 14:54
Hakiz wrote: 25/11/2025 14:52

Pa, ako danas odemo na izlet, dernek, gledamo film na Netflixu itd umjesto da odemo u Mrkonjić Grad, akademiju organizovanu povdom 25. 11, koncert večeras povodom 25. 11, itd, onda možemo komotno i u kupovinu u RS. Pokazujemo isti ignorantski odnos prema važnom datumu svodeći ga samo na dan kada nismo na radnom mjestu.
I zato me boli guzica. Ne uvodi lažne ekvivalencije. DOSLOVNO JE SVE BOLJE NEGO DANAS IĆI NA PROSTOR KOJI NEGIRA DRŽAVU.
Otići u Mrkonjić Grad i na toj teritoriji koja negira državu obilježiti državni praznik je loše?

OK.
dječak sa šibicama

#11504 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Ja mislim da i prostor na kojem su svi antifasisti maknuti sa tabla na ulicama, pa i predsjednik ZAVNOBIHa ali Busuladzic ponosno stoji, takodje negira nekakvu drzavu ili bar onu koja se poziva na ZAVNOBIH.
BadBoy

#11505 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Neću više da trolujem temu offtopicom, samo sam iznerviran.
Hakiz

#11506 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 25/11/2025 15:01 Ja mislim da i prostor na kojem su svi antifasisti maknuti sa tabla na ulicama, pa i predsjednik ZAVNOBIHa ali Busuladzic ponosno stoji, takodje negira nekakvu drzavu ili bar onu koja se poziva na ZAVNOBIH.
Da, i to.
Naslovnica

#11507 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 25/11/2025 14:50
Naslovnica wrote: 25/11/2025 14:48 Nema razloga da se raspadne država zato što je neko iskoristio slobodan dan i otišao do Dajhmana da kupi šlapice.
8-)
Boli me guzica iskreno brate ovdje sam emotivan ne racionalan. Oni pljuju i ne poštuju tu državu i ja sada treba da idem tamo i kupujem šlapice na dan kada i ta administrativno-politička jedinica koja pripada Bosni i Hercegovini NE BI SMJELA raditi. Ali jok. Koliko njih dolazi u Sarajevo na 9. januar šta misliš?
Shvatam emotivnost, apsolutno. :thumbup:
Ja odavno ne gajim bilo kakvu emotivnost prema ovome u čemu živim. Sve mi se gadi i nemam nikakve emotivnosti, niti spram ovoga u šta se pretvorila država niti prema zastavi.
Da su ljiljani i država koja me vidi i voli, bilo bi drugačije.
Ja sam u ovoj državi građanin drugog reda, neko ko se ne može kandidovati za predsjednika i ne interesuje me ovakva država.
Platim poreze što treba, ponašam se kulturno, uzoran komšija i tjt.
Niti šta očekujem od države niti se čemu od nje nadam.
Što se tiče konkretno "onih tamo", oni tamo bi najradije da mi nikako ni ne prelazimo entitetske linije.
Ne znam koliko ih dolazi na 09.januar u Sarajevo, ne može se to prebrojati, ako ko uspije prebrojati neka javi.
U svakom slučaju, ja apsolutno razumijem sve što se ovdje priča ali realno, BMK. Ništa lično ba, ovo govorim samo za sebe. Ne diram nikoga i ne želim da mene iko dira. Gledam svoja posla.
Uvijek kada počne ova priča sjetim se partizana 41-45 i njihovih ideala i borbe i ovih danas, ne znam kako da ih nazovem. Sjetim se 92-95, sjetim se svog Jakuba rahmetli, pokojnog Milorada, rahmetli čika Smaje, Zlatana pokojnog...i oni bi isto razmišljali kao i ka i psovali sve ovo. I bili očajni. Pa poravnali i gledali svoja posla.
Nekada sam se nervirao, haman sebe dovodio do suza i očaja, i inda skontao da sam najvažniji sebi i svojoj porodici, kakva ba država.
akcija007

#11508 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Jesi kupila cipele ?
Naslovnica

#11509 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

akcija007 wrote: 25/11/2025 15:09 Jesi kupila cipele ?
Nemam 3.14čku među nogama nego labavog.
Nisam ništa kupio, nisam ni išao tamo, otišao do vikendice, ispustio vodu, donio mušmula što sam ih pobrao jesenas, mehke, slatke, biće finog kakanja.
:lol:
dječak sa šibicama

#11510 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Ne bi usao danas u one centre, krcato je do cepa, prosao pored i produzio.

Navalile sarajlije u kupovinu. Jbg, prekjucer ne radi federacija, ne radi ni danas. Malo li je.
Hakiz

#11511 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Naslovnica wrote: 25/11/2025 15:06
BadBoy wrote: 25/11/2025 14:50
Naslovnica wrote: 25/11/2025 14:48 Nema razloga da se raspadne država zato što je neko iskoristio slobodan dan i otišao do Dajhmana da kupi šlapice.
8-)
Boli me guzica iskreno brate ovdje sam emotivan ne racionalan. Oni pljuju i ne poštuju tu državu i ja sada treba da idem tamo i kupujem šlapice na dan kada i ta administrativno-politička jedinica koja pripada Bosni i Hercegovini NE BI SMJELA raditi. Ali jok. Koliko njih dolazi u Sarajevo na 9. januar šta misliš?
Shvatam emotivnost, apsolutno. :thumbup:
Ja odavno ne gajim bilo kakvu emotivnost prema ovome u čemu živim. Sve mi se gadi i nemam nikakve emotivnosti, niti spram ovoga u šta se pretvorila država niti prema zastavi.
Da su ljiljani i država koja me vidi i voli, bilo bi drugačije.
Ja sam u ovoj državi građanin drugog reda, neko ko se ne može kandidovati za predsjednika i ne interesuje me ovakva država.
Platim poreze što treba, ponašam se kulturno, uzoran komšija i tjt.
Niti šta očekujem od države niti se čemu od nje nadam.
Što se tiče konkretno "onih tamo", oni tamo bi najradije da mi nikako ni ne prelazimo entitetske linije.
Ne znam koliko ih dolazi na 09.januar u Sarajevo, ne može se to prebrojati, ako ko uspije prebrojati neka javi.
U svakom slučaju, ja apsolutno razumijem sve što se ovdje priča ali realno, BMK. Ništa lično ba, ovo govorim samo za sebe. Ne diram nikoga i ne želim da mene iko dira. Gledam svoja posla.
Uvijek kada počne ova priča sjetim se partizana 41-45 i njihovih ideala i borbe i ovih danas, ne znam kako da ih nazovem. Sjetim se 92-95, sjetim se svog Jakuba rahmetli, pokojnog Milorada, rahmetli čika Smaje, Zlatana pokojnog...i oni bi isto razmišljali kao i ka i psovali sve ovo. I bili očajni. Pa poravnali i gledali svoja posla.
Nekada sam se nervirao, haman sebe dovodio do suza i očaja, i inda skontao da sam najvažniji sebi i svojoj porodici, kakva ba država.
:thumbup:
duh_sa_sjekirom

#11512 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by duh_sa_sjekirom »

Ne kontate poentu odlaska u kupovinu u Lukavicu: to patriJote proslavljaju Dan državnosti...i to u podnožju glasovitog Gavrića brda

:D
Naslovnica

#11513 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

duh_sa_sjekirom wrote: 25/11/2025 15:16 Ne kontate poentu odlaska u kupovinu u Lukavicu: to patriJote proslavljaju Dan državnosti...i to u podnožju glasovitog Gavrića brda

Pola "patriota" ne zna koji je dan državnosti a koji dan nezavisnosti i šta predstavljaju. :lol:
Patriotizam se ne iskazuje bojkotom "onih anamo" nego poštivanjem zakona, plaćanjem poreza, izdavanjem fiskalnih računa, pomaganjem ljudima, čuvanjem okoline, lijepim odgojem i obrazovanjem djece, pjevanjem himne itd.
Ja ba ne mogu himnu svoje države da otpjevam jer nema riječi.
duh_sa_sjekirom

#11514 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Naslovnica wrote: 25/11/2025 15:26
duh_sa_sjekirom wrote: 25/11/2025 15:16 Ne kontate poentu odlaska u kupovinu u Lukavicu: to patriJote proslavljaju Dan državnosti...i to u podnožju glasovitog Gavrića brda

Pola "patriota" ne zna koji je dan državnosti a koji dan nezavisnosti i šta predstavljaju. :lol:
Patriotizam se ne iskazuje bojkotom "onih anamo" nego poštivanjem zakona, plaćanjem poreza, izdavanjem fiskalnih računa, pomaganjem ljudima, čuvanjem okoline, lijepim odgojem i obrazovanjem djece, pjevanjem himne itd.
Ma ja ba...
Samo što prvo ne isključuje ostalo...a ni obrnuto...
Naslovnica

#11515 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

duh_sa_sjekirom wrote: 25/11/2025 16:06
Naslovnica wrote: 25/11/2025 15:26

Ma ja ba...
Samo što prvo ne isključuje ostalo...a ni obrnuto...
Ne kontam, šta je prvo, šta drugo, šta se isključuje?
:sad:
duh_sa_sjekirom

#11516 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Ono sto si nabrojao, hebemu misha...
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#11517 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by anex »

Ova dvojica su u Banovićima zato što su srali o politici...

Nastavite i vi...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#11518 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

dječak sa šibicama wrote: 25/11/2025 15:01 Ja mislim da i prostor na kojem su svi antifasisti maknuti sa tabla na ulicama, pa i predsjednik ZAVNOBIHa ali Busuladzic ponosno stoji, takodje negira nekakvu drzavu ili bar onu koja se poziva na ZAVNOBIH.
Bas svi antifasisti maknuti? Koji kurac nisu makli onda ulicu zavnobiha?
nepass1

#11519 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nepass1 »

Katastrofa je kad god odes. Ali vecina nas nema taj osjecaj prema drzavi. Mislim nemam ni ja. Jer jbg drzava nam je zakurac realno.
Chloe
Photo mod

#11520 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chloe »

:thumbup: ... nevjerovatno. I očekujemo da neko poštuje nas i našu državu, a to sami nismo kadar.
breuer

#11521 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by breuer »

Chloe wrote: 26/11/2025 08:24

:thumbup: ... nevjerovatno. I očekujemo da neko poštuje nas i našu državu, a to sami nismo kadar.
ovo nije problem, samo dok se u istim ne kupuje Cola :oops:
drug_profi

#11522 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

nepass1 wrote: 26/11/2025 08:21 Katastrofa je kad god odes. Ali vecina nas nema taj osjecaj prema drzavi. Mislim nemam ni ja. Jer jbg drzava nam je zakurac realno.
Osjećaj treba uzgajati. Dopustiti mu da raste.
Prođem kraj spomenika u naselju sa imenima mojih saboraca. Mnogo ih je. Njih 17 sam lično poznavao.
Obrišem blato ili snijeg sa grba Republike uklesanog u kamenu.
I osjetim da me žmarci prožimaju.

Oni su dali živote, a mi smo odustali.
Sram da nas bude.
Chmoljo

#11523 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

breuer wrote: 26/11/2025 09:03
Chloe wrote: 26/11/2025 08:24

ovo nije problem, samo dok se u istim ne kupuje Cola :oops:
e to da. postoji izvjesna doza teškog licemjerja kada je u pitanju palestinsko pitanje "u nas". pa tako prezrivo te gledaju kada naručuješ i piješ coca colu, ali zato hladno isti vlasnici prezrivih pogleda kod vlastitih koljača i zatirača bez problema i kupiti i poslovati i zaposliti, ali i konzumirati kulturu, adete, i "kulturu".

ali ima i to svoje objašnjenje, lako je biti vatren sa distance. kada dođe da se nešto i uradi i djeluje, e tada, jebiga, milion izgovora. otud je lakše poržavati palestinu na sav glas i osuđivati onog ko nije pretjerano zaintersovan, za razliku od odricanja od vlastitog komfora kako bi se sačuvao princip i obraz.
Chmoljo

#11524 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

nepass1 wrote: 26/11/2025 08:21

Katastrofa je kad god odes. Ali vecina nas nema taj osjecaj prema drzavi. Mislim nemam ni ja. Jer jbg drzava nam je zakurac realno.
pa biće onakva kakvi smo mi prema njoj. treba država sama od sebe postati dobra pa da je poštujemo? gdje se to ikad desilo?
Ozimician

#11525 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

To je tacno, ali ipak i drzava treba da zasluzi postovanje, za pocetak da uvede 25.11. kao drzavni praznik, a ne entitetski.
Locked