mislim realno da je malo nas bilo u nekom direktnom kontaktu s transgender osobama. ja, evo, osobno nisam.
dakle stvaramo utisak o necemu u ovom slucaju nekome na osnovu onoga sto smo negdje procitali ili vidjeli koristeci neke zajednicke znacajke koje je ili neko izvukao za nas u opisima, ili smo ih mi sami uocili te se po njima ravnamo (manje ili vise svjesni raznoraznih "bias" koje su utjecale na to) i na osnovu toga donosimo odluke (deciding...) bez da upoznamo osobu odnosno otvorimo vrata ikakvoj mogucnosti za spoznavanjem sustine te osobe.
ako neko gleda ovu izjavu kao izolovanu - i sama smatram da je preekstremna. medjutim ako je stavimo u opceniti kontekst i pokusamo procitati kao "i never want to date any black (zamijeni s bilo kojom rjecju) person" - onda mislim da dolazimo do onoga sto se htjelo ovim reci - fobija (da budem jos i blaga). i mislim da se cesto u ovakvim clancima prilicno iskarikiraju stvari, odnosno koristi bombasticna terminologija i izjave, apelira na najosjetljivije tacke da bi se isprovociralo i dokazala point i nisam bas sklona uzimati ove rijeci bukvano i kaciti se za jednu rijec. but it is just me.
naravno ovako mozemo relativizirati "date" s bilo kim jer je to u svakom slucaju osoba (bez obzira na nase seksualne preferencije), sto i jeste djelimicno poenta - ukazivanje da su sve te marginalizirane skupine zapravo osobe i ljudska bica. i da su kao takvi vrijedni ljubavi i lijepi te ih ne treba a priori iskljucivati i uskracivati im sansu da obogate nase zivote.
da li bih ja? (kad tako fino pricas - da preduprijedim forumske dusebriznike i moraliste) ne znam. nisam nikad bila u situaciji. ne vjerujem, ali mozda i bih iz radoznalosti, mozda jer zaista ljude volim ili ne volim na osnovu njihove licnosti, a ne izgleda ili pripadnosti, ne mogu sa sigurnoscu reci.