Slažem se.darius_maximus wrote: ↑12/08/2026 10:47Ovo je više opomena za roditelje koji bi djeci kupili motor, kao slučaj koji sam nedavno vidio u kojem je otac dvojici braće od 16 godina kupio motore.DaysleepeR wrote: ↑12/08/2026 10:24Kod nas se nikada ne objavljuju okolnosti nesreća tako da je percepcija javnosti da je motor i vozač motocikla kriv za svaki udes u kojem je involviran, što donosi do negativne percepcije u javnosti i još opasnije, osjećaja kod ostalih učesnika u saobraćaju kada je motociklu pitanju - ko ih jebe, jurcaju, sami su krivi.Trappist wrote: ↑12/08/2026 09:08 https://n1info.ba/vijesti/sedamdeset-da ... lac-motor/
"Sedamdeset dana, deset mrtvih, jedan zajednički imenilac - motor!"
Policija mora, kao u Hrvatskoj, u izvještajima početi objavljivati pune okolnosti kako je došlo do nesreće bez obzira ko je kriv.
Kakvo je trenutno stanje, mogao im je i dva tabuta kupiti.
Apsolutno je nebitno kakav je vozač motora, iako po ličnom iskustvu iz gradske vožnje po SA ih većina ne shvata baš ozbiljno situaciju u kojoj se nalaze, slično kao i vozači romobila i bicikala.
Većina ih se oblači "for the ride", a ne "for the slide", šorc, majica, kaciga je opcionalna, itd.
Pod "motor" ovdje spadaju i 101 skuter i motorčić koji balavci i dostave voze, tako da moraš i to imati na umu.
Sarajevo je grad koji nije 100% prilagođen nijednom učesniku u saobraćaju, ali auto i pješak su i dalje najsigurnije opcije, najvećim dijelom jer su uglavnom razdvojeni.
Svi svaki dan nose glavu u torbi, ali su osobe na motorima, biciklima i romobilima izložene problemima nemjerljivo više, jer nemaju skoro nikakvu zaštitu prilikom sudara, a infrastruktura je užasna, saobraćajna kultura je užasna, ljudi su užasni, a moram reći i da se većina tih vozača previše opusti, barem po ovome što ja vidim.
Juče se vraćam s mora i prolazim pored Mostara, milion je stepeni, sporo se svi kreću jer je gužva, ja sam na motoru, sa desne moje strane me pretiču dva klinca oko 13-ak godina na skuteru, ni tablice, ni kacige, u majicama i bermudicama, japanke na noogama, probijaju se oni kroz saobraćaj.
Klicima sam rekao da ću ih izgurati s ceste ako još jednom tako ulete, i to ih je obrashrabrilo u provlačenju i divljanju i ostali su daleko iza.
Sila, čvrsta ruka i disciplina.
Kad trehneš od cestu, kasno je.