SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

DaysleepeR

#110051 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

darius_maximus wrote: 12/08/2026 10:47
DaysleepeR wrote: 12/08/2026 10:24
Trappist wrote: 12/08/2026 09:08 https://n1info.ba/vijesti/sedamdeset-da ... lac-motor/
"Sedamdeset dana, deset mrtvih, jedan zajednički imenilac - motor!"
Kod nas se nikada ne objavljuju okolnosti nesreća tako da je percepcija javnosti da je motor i vozač motocikla kriv za svaki udes u kojem je involviran, što donosi do negativne percepcije u javnosti i još opasnije, osjećaja kod ostalih učesnika u saobraćaju kada je motociklu pitanju - ko ih jebe, jurcaju, sami su krivi.

Policija mora, kao u Hrvatskoj, u izvještajima početi objavljivati pune okolnosti kako je došlo do nesreće bez obzira ko je kriv.
Ovo je više opomena za roditelje koji bi djeci kupili motor, kao slučaj koji sam nedavno vidio u kojem je otac dvojici braće od 16 godina kupio motore.
Kakvo je trenutno stanje, mogao im je i dva tabuta kupiti.

Apsolutno je nebitno kakav je vozač motora, iako po ličnom iskustvu iz gradske vožnje po SA ih većina ne shvata baš ozbiljno situaciju u kojoj se nalaze, slično kao i vozači romobila i bicikala.
Većina ih se oblači "for the ride", a ne "for the slide", šorc, majica, kaciga je opcionalna, itd.
Pod "motor" ovdje spadaju i 101 skuter i motorčić koji balavci i dostave voze, tako da moraš i to imati na umu.

Sarajevo je grad koji nije 100% prilagođen nijednom učesniku u saobraćaju, ali auto i pješak su i dalje najsigurnije opcije, najvećim dijelom jer su uglavnom razdvojeni.
Svi svaki dan nose glavu u torbi, ali su osobe na motorima, biciklima i romobilima izložene problemima nemjerljivo više, jer nemaju skoro nikakvu zaštitu prilikom sudara, a infrastruktura je užasna, saobraćajna kultura je užasna, ljudi su užasni, a moram reći i da se većina tih vozača previše opusti, barem po ovome što ja vidim.
Slažem se.
Juče se vraćam s mora i prolazim pored Mostara, milion je stepeni, sporo se svi kreću jer je gužva, ja sam na motoru, sa desne moje strane me pretiču dva klinca oko 13-ak godina na skuteru, ni tablice, ni kacige, u majicama i bermudicama, japanke na noogama, probijaju se oni kroz saobraćaj.
Klicima sam rekao da ću ih izgurati s ceste ako još jednom tako ulete, i to ih je obrashrabrilo u provlačenju i divljanju i ostali su daleko iza.
Sila, čvrsta ruka i disciplina.
Kad trehneš od cestu, kasno je.
DonieBrasco

#110052 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DonieBrasco »

archi_a wrote: 12/08/2026 11:36 Tuga velika. Čovjek je izgubio ženu, on sam povrijeđen i druga porodica koliko sam skontao muž i žena i sin.
I ovom komandiru je život srušen u sekundi.
Neću dalje ništa, jer se trudim da budem razuman čovjek i jer se bojim karme. Samo bože zdrave glave i što manje iskušenja. Komentari likova po portalima su nevjerovatni. Ima li iko straha, razmišlja li iko prije nego napiše?
Moras da razumijes opcenito frustraciju ljudi jer je mnogo ali mnogo zivota unisteno na slicne nacine a mnogi za to nisu odgovrali nego su nastavili gdje su stali i uzivaju sve blagodati koje im je ovaj sistem kriminala i korupcije obezbjedio.

Tako narod raguje jer im je to prvo na pameti pa leti pred rudu komentarima.
esso_sa

#110053 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by esso_sa »

DaysleepeR wrote: 12/08/2026 11:50

Kod nas se nikada ne objavljuju okolnosti nesreća tako da je percepcija javnosti da je motor i vozač motocikla kriv za svaki udes u kojem je involviran, što donosi do negativne percepcije u javnosti i još opasnije, osjećaja kod ostalih učesnika u saobraćaju kada je motociklu pitanju - ko ih jebe, jurcaju, sami su krivi.

Policija mora, kao u Hrvatskoj, u izvještajima početi objavljivati pune okolnosti kako je došlo do nesreće bez obzira ko je kriv.
Ovo je više opomena za roditelje koji bi djeci kupili motor, kao slučaj koji sam nedavno vidio u kojem je otac dvojici braće od 16 godina kupio motore.

Apsolutno je nebitno kakav je vozač motora, iako po ličnom iskustvu iz gradske vožnje po SA ih većina ne shvata baš ozbiljno situaciju u kojoj se nalaze, slično kao i vozači romobila i bicikala.
Većina ih se oblači "for the ride", a ne "for the slide", šorc, majica, kaciga je opcionalna, itd.
Pod "motor" ovdje spadaju i 101 skuter i motorčić koji balavci i dostave voze, tako da moraš i to imati na umu.

Sarajevo je grad koji nije 100% prilagođen nijednom učesniku u saobraćaju, ali auto i pješak su i dalje najsigurnije opcije, najvećim dijelom jer su uglavnom razdvojeni.
Svi svaki dan nose glavu u torbi, ali su osobe na motorima, biciklima i romobilima izložene problemima nemjerljivo više, jer nemaju skoro nikakvu zaštitu prilikom sudara, a infrastruktura je užasna, saobraćajna kultura je užasna, ljudi su užasni, a moram reći i da se većina tih vozača previše opusti, barem po ovome što ja vidim.
Slažem se.
Juče se vraćam s mora i prolazim pored Mostara, milion je stepeni, sporo se svi kreću jer je gužva, ja sam na motoru, sa desne moje strane me pretiču dva klinca oko 13-ak godina na skuteru, ni tablice, ni kacige, u majicama i bermudicama, japanke na noogama, probijaju se oni kroz saobraćaj.
Klicima sam rekao da ću ih izgurati s ceste ako još jednom tako ulete, i to ih je obrashrabrilo u provlačenju i divljanju i ostali su daleko iza.
Ja stalno ponavljam da nema smisla voziti motor u julu/augustu. Pa ni auto, realno... Velike gužve, vrućine, ljudi skuhani i umorni, frustrirani, od auta do motora, svi bi da preskoče ove druge i što prije dođu do svog cilja i pobjegnuiz tog krkljanca... i onda imaš ove situacije gdje se nerijetko gube i životi...
Ja već par godina parkiram motor u julu/augustu, jer mi je višegodišnje iskustvo vozanja u tim mjesecima pokazalo da od svake vožnje dobijem više srkleta, umora i borbe za spašavanje vlastite glave nego užitka, što je zapravo bit motora... Ide septembar, manje gužve i ugodnije temperature, pa lijepo nazad na cestu :thumbup:
Last edited by esso_sa on 12/08/2026 12:28, edited 1 time in total.
Trappist

#110054 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Trappist »

"U saobraćajnoj nesreći koja se danas dogodila na cesti prema Gorancima kod Mostara sudarili su se motocikl i vatrogasno vozilo.
Nakon sudara oba vozila zahvatio je požar. Motociklista je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, a stepen njegovih povreda zasad nije poznat"

garant preticalo vatrogasno vozilo a...
last mohicans

#110055 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Slažem se.
Nisu normalni, heknuo sam s bicikla, nisam 15km/h isao, zgulio se ko budala, 20 dana oporavak, isto šorc, zamisli da ono padne tako odjeveno. A pisao sam da su me ti bubuljičavi, dva motora, na otvaranju semafora s desne strane pretekli, jedan je imao i trebu iza sebe. Ja jos na biciklo nisam sjeo. Da jednom proklize, mislio bi.
drug_profi

#110056 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ja sam sa 17 pao s motorom kod Ilijaša, sletio u jarak na lokalnom putu. Nije moj motor bio što je najgore pa sam morao i štetu namiriti.
A ja dobro oderao lakat i butinu. Srećom kacigu ipak stavio iako samo u majici kratkih rukava.

Nisam poslije toga više imao nikakvu želju da vozim motor.
dječak sa šibicama

#110057 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Ja mislim da ce istraga biti brza, objektivna i da ce kazne doci uskoro za sve koji su krivi odnosno kriv, isto ko i u slucaju tramvaja koji je ubio jedno a osakatio drugo dijete.

:bih:
Thorgerson

#110058 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

vjeshalica wrote: 11/08/2026 23:14 Losa infrastruktura. Evo gledam odavno kad su napravili ovaj Bulevar na Dobrinji, do granice, stavili one umobolne lezece plus lafo neka specijalna rasvjeta pjesackog prelaza, koja ne radi mjesecima. Radila samo mozda mjesec od prosle godine kad je cesta "ugladjena"
Prava crna tacka. Pjesaka ne vidis u totalnom mraku.
I na to sve debili koji obilaze one lezece kocke, sad pa sad nekoga mogu poslat u grob i razbiti auto....pa sad.....
Ok, ako je infrastruktura losa, onda je na tebi da se prilagodis.

Losa cesta, vozis sporije - ne brze.
Isto vazi i za navecer, pjesacki prelazi su obiljezeni, vide se iz svemira, imas i znakove vertikalne, horizontalne. Jedino corav covjek ih ne moze vidjeti. Usporis. Hoce li pjesak izletiti iz mraka ili nece, ne znas. Usporis. Pa ako i izleti, imas vremena za kocenje.

Sta ljudi misle, da je svugdje u svijetu sve idealno. Pa i na zapadu. Jest al u qrcu. Nije ni tamo svaki pedalj osvijetljen, svaka krivina ispeglana.

Ali omo sto jeste. Da se vecina na zapadu pridrzava pravila. Pridrzava se ogranicenja.

Kod mene u naselju samo fizicke barijere, ponekad, mogu usporiti idiote. Cak su i cunjeve odvalili ponegdje da mogu hajcati vozila na trotoare. Poredaju ih po trotoaru, pa cak i na cesti. Cesta 40 ogranicenje, svi voze min 60. Niko ne razmislja ni ocemu. Budala do budale.

To vani nisam vidjao. Da je u svakom jebenom naselju trotoar okupiran autima. Nemas gdje da hodas.

A o ucesnicima. Ne znam ko je ludji. Pjesaci koji ko ovce izlijecu sa svih strana ili vozaci auta, motora, bilo cega svaki drugi nadrkan i svaki negdje zuri.
Last edited by Thorgerson on 12/08/2026 12:49, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#110059 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

drug_profi wrote: 12/08/2026 12:30 Ja sam sa 17 pao s motorom kod Ilijaša, sletio u jarak na lokalnom putu. Nije moj motor bio što je najgore pa sam morao i štetu namiriti.
A ja dobro oderao lakat i butinu. Srećom kacigu ipak stavio iako samo u majici kratkih rukava.

Nisam poslije toga više imao nikakvu želju da vozim motor.
Ja u Dabravinama kao vozac na skuteru, namjerili do Planinice i Peruna ako motoric moze povuci do gore, zenska iza mene sjedi, izleti krava sa makadamske ceste mi u nju direkt. Zenska preletila preko sarenke kvalitetnim lukom u jarak, ja glavom u kravu i tu sam se i zaustavio, krava zbunjena malo pogledala olizala se i nastavila do livade na ispasu.

Nije bilo vecih ozljeda ni po nas ni po gospodju.
Thorgerson

#110060 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

last mohicans wrote: 12/08/2026 12:27

Slažem se.
Nisu normalni, heknuo sam s bicikla, nisam 15km/h isao, zgulio se ko budala, 20 dana oporavak, isto šorc, zamisli da ono padne tako odjeveno. A pisao sam da su me ti bubuljičavi, dva motora, na otvaranju semafora s desne strane pretekli, jedan je imao i trebu iza sebe. Ja jos na biciklo nisam sjeo. Da jednom proklize, mislio bi.
Djeca ne znaju.

A ni odrasli previse, ali barem vise od djece

Klinac od 15 god nema pojma o posljedicama. U skolama bi im trebali pustati fino klip, nek naprave, kad neko padne sa motora ili romobila ili bicikla pri toj i toj brxini sta se desi. Sto eksplicitnije to.bolje. Po mogucnosti dovesti nekog invalida, ko je licno to dozivio pa da im isprica iz prve ruke.

Nema kacige, fino klip kako glava puca i mozak se razlije.
Brzina ta i ta, fino snimak kako se noga amputira.

Itd.

Nek ih deset svari poruku bice dobro.

A ne ovo sto im dojde mup na naastavu i prica bajke.
nivla

#110061 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

da si na divlju krmacu naletio ne bi ti sad po klixu pisao
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#110062 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

i onda kad kažem da je pola cesta tehnički neispravno kažete nije točno

jeste točno

vani se ta "kolizija" vozila i pješaka svela na minimum

pješak ima svoje, i nema ni priliku da hoda nekuda jer ne može do te tačke ni doći nogama, radi ograde, radi visine ceste radi xy faktora.

samo ovdje magistralni put nema ogradu jer je neko prinio kuću do ceste i misli da je to njegov put.
i onda kad se to ukombinuje sa brzinama, to je posebna priča

pa kod nas ljudi iz briješća idu autocestom do vize, halooo
ima znak kaže
jest ljudino, ali sve mu je otvoreno, e to fkt nigdje nema, da su ceste većeg ranga uopće dostupne pješaku.
dječak sa šibicama

#110063 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Malo mi previse potenciramo haos na nasim cestama, ja sam vozio dosta vremena po Europi i nigdje nije bajno ali Talijani su najgori bez premca, oni nikakva pravila ne postuju a ceste su im najuze u cijeloj EU. Kruzni tokovi jedva tegljac prodje, a oni ko pijani i drogirani, to izlijece divlja presijeca krivine sve sto mogu grijesiti, grijese. Plus milion skutercica koji se ubacuju gdje im naupmadne, plus milion biciklista koji se svi ponasaju ko da su vlasnici ceste.

Mi smo uglavnom primitivni odnosno pojedinci koji na cestu izadju sa stavom hos da prodjem kroz tebe, ali mislim da u odnosu na neke moderne svjesne narode, imamo u prosjeku vise postovanja prema sudionicima u saobracaju. A ko i svugdje, dovoljno je 10% debila, da ujebu sve. Sto jedna budala moze usrati, sto pametnih ne moze ispraviti.

Ima kod nas i dosta neznanja, plati ispit plati testove, pojma on nema o pravilima niti ga zanimaju. Saobracajni znak mu dodje ko smetalo, sta ce on tu ne mogu kroz njega proci. Meni instruktor pricao da je u isto vrijeme imao kandidata nekog seljacinu sa Orahova brijega mislim dosao odnekud po govoru kaze klasicni coban, nije znao voziti i ne moze nauciti jer kaze ne zna ni brzine pravilno mijenjati, kad koci prvo stisne kvacilo i ne konta sta radi ali platio komisiju. Par dana nakon dobijanja dozvole, sletio u Bosnu kod Semizovca sa zenom i djecom, valjda niko nije poginuo aterirao na obalu pored rijeke.

Debila ima kojima su i taljige prezahtjevne a oni sjedaju u bijesna kola i na motore.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#110064 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

dječak sa šibicama wrote: 12/08/2026 13:07 Malo mi previse potenciramo haos na nasim cestama, ja sam vozio dosta vremena po Europi i nigdje nije bajno ali Talijani su najgori bez premca, oni nikakva pravila ne postuju a ceste su im najuze u cijeloj EU. Kruzni tokovi jedva tegljac prodje, a oni ko pijani i drogirani, to izlijece divlja presijeca krivine sve sto mogu grijesiti, grijese. Plus milion skutercica koji se ubacuju gdje im naupmadne, plus milion biciklista koji se svi ponasaju ko da su vlasnici ceste.

Mi smo uglavnom primitivni odnosno pojedinci koji na cestu izadju sa stavom hos da prodjem kroz tebe, ali mislim da u odnosu na neke moderne svjesne narode, imamo u prosjeku vise postovanja prema sudionicima u saobracaju. A ko i svugdje, dovoljno je 10% debila, da ujebu sve. Sto jedna budala moze usrati, sto pametnih ne moze ispraviti.

Ima kod nas i dosta neznanja, plati ispit plati testove, pojma on nema o pravilima niti ga zanimaju. Saobracajni znak mu dodje ko smetalo, sta ce on tu ne mogu kroz njega proci. Meni instruktor pricao da je u isto vrijeme imao kandidata nekog seljacinu sa Orahova brijega mislim dosao odnekud po govoru kaze klasicni coban, nije znao voziti i ne moze nauciti jer kaze ne zna ni brzine pravilno mijenjati, kad koci prvo stisne kvacilo i ne konta sta radi ali platio komisiju. Par dana nakon dobijanja dozvole, sletio u Bosnu kod Semizovca sa zenom i djecom, valjda niko nije poginuo aterirao na obalu pored rijeke.

Debila ima kojima su i taljige prezahtjevne a oni sjedaju u bijesna kola i na motore.
prva rečenica ti ne ide sa ostatkom teksta

samo kod nas kad vozim, vozim u bukvalno odbranbenom stavu, jer moraš misliti za svakog tog idiota koji je platio VD, koji ne gleda, koji mentalno nije sposoban kašiku do usta jedva da donese, ali mu je neko dao kola u ruke

najviše poginulih po glavi stanovnika

NIJE SVE ZA SVAKOG.... ali to našem narodu je odmah ugnjetavanje sirotinje, a sirotinja što je glupa i bezobrazna, to nema veze. bitno je da se podiđe sirotinji da se ne bi ko ogriješio :shock:
esso_sa

#110065 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by esso_sa »

dječak sa šibicama wrote: 12/08/2026 13:07 Malo mi previse potenciramo haos na nasim cestama, ja sam vozio dosta vremena po Europi i nigdje nije bajno ali Talijani su najgori bez premca, oni nikakva pravila ne postuju a ceste su im najuze u cijeloj EU. Kruzni tokovi jedva tegljac prodje, a oni ko pijani i drogirani, to izlijece divlja presijeca krivine sve sto mogu grijesiti, grijese. Plus milion skutercica koji se ubacuju gdje im naupmadne, plus milion biciklista koji se svi ponasaju ko da su vlasnici ceste.
Italijani jesu brzi i haoticni, nerijetko i bezobrazni, ali kada uhvatis tempo kojim oni voze onda to ide ko mlijeko. Stresni su uglavnom za ljude koji nisu u stanju uhvatiti taj tempo. Dok su ljudi u Bosni bahati i bezobzirni - svjesno ide da te ubije.
Motoriste npr strasno postuju i nema teorije da ce ti se ukljuciti iz bocne ceste ili ti svjesno oduzeti prvenstvo, pa makar imao i vise nego dovoljno prostora. Uvijek ce te sacektati da prodjes pa se onda ukljuciti. A ako te vidi u retrovizoru, odmah se pomjere desno da ih lakse obidjes. :thumbup:
Ne guslaju, ne redaju kolone iza sebe, a ako bas nemaju izbora da ubrzaju onda se obavezno maknu da propuste brze od sebe.
Ceste su im avionske piste u odnosu na nase. Cak i SP (strada provinciale) nivoa, koje spadaju u najuze i najlosije odrzavane. I kao takve su nerijetko sirine nasih magistralnih puteve i u dosta boljem stanju. Na siromasnijem jugu je to vec malo blize Bosni, ali opet daleko ispred nas.
Italijani su za Bosnu izmislili voznju, ukljucujuci i puteve
darius_maximus

#110066 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

esso_sa wrote: 12/08/2026 13:16
Italijani jesu brzi i haoticni, nerijetko i bezobrazni, ali kada uhvatis tempo kojim oni voze onda to ide ko mlijeko. Stresni su uglavnom za ljude koji nisu u stanju uhvatiti taj tempo. Dok su ljudi u Bosni bahati i bezobzirni - svjesno ide da te ubije.
Motoriste npr strasno postuju i nema teorije da ce ti se ukljuciti iz bocne ceste ili ti svjesno oduzeti prvenstvo, pa makar imao i vise nego dovoljno prostora. Uvijek ce te sacektati da prodjes pa se onda ukljuciti. A ako te vidi u retrovizoru, odmah se pomjere desno da ih lakse obidjes. :thumbup:
Ne guslaju, ne redaju kolone iza sebe, a ako bas nemaju izbora da ubrzaju onda se obavezno maknu da propuste brze od sebe.
Ceste su im avionske piste u odnosu na nase. Cak i SP (strada provinciale) nivoa, koje spadaju u najuze i najlosije odrzavane. I kao takve su nerijetko sirine nasih magistralnih puteve i u dosta boljem stanju. Na siromasnijem jugu je to vec malo blize Bosni, ali opet daleko ispred nas.
Italijani su za Bosnu izmislili voznju, ukljucujuci i puteve
Meni je također Italija bila skroz OK za vožnju.
Oni najviše voze autoputevima jer, ako sam dobro skontao i vidio, na ovim lokalnim i manjim cestama imaju kamera kao u priči.
Generalno, samo uhvatiš njihov ritam i voziš (vole voziti na autoputu s malim razmakom i brzo).
Kod nas da se onako vozi (s onolikom količinom vozila na AP, bilo bi mrtvih kao u priči).

Mi se možda možemo porediti s CG (tu nemam puno iskustva s vožnjom), Srbija je mislim bolja (ovo što sam vozio).
Ostalo, od Hrvatske prema gore (ili lijevo :D), Slovenija, Italija, Austrija, Mađarska, Poljska, Njemačka, Španija, Holandija, Švedska, sve izmislilo svijet za nas, od infrastrukture do vozača, ali to nije ništa novo.

Od ovoga što sam vidio, možda bih još rekao da je još u Turskoj haos, iako je i kod njih infrastruktura miljama od nas.
Samo je kod njih druga vrsta haosa, neki organizovani haos, teško je objasniti. :D
Apoll0

#110067 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Apoll0 »

noviclan wrote: 11/08/2026 18:34 Muškarac koji je na Ilidži tukao ženu, njenu kćerku i brata uhapšen, pa pušten na slobodu, https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/10 ... na-slobodu

Jel' ovo ima samo u federaciji bosne i hercegovine ili ima jos negdje, da su karinasa pritvorili mjesec pa da propusti tri-cetiri dzume valjda bi bratu malo nesto doslo iz guzice u mali mozak jebli ga arapi kakvo stajanje na onoj relaciji gdje ne mozes od onih cunjeva stoku obici
Vidim malo se pisalo. Kazu pojavio se snimak u kojem je doticna blebletanka izasla iz auta i njega povukla za bradu, odnosno napala covjeka koji joj je svezao samar.

Ako je to tacno, aferim.. Akcija zahtjeva reakciju, bio ti musko ili zensko.
tokio25

#110068 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

mk ultra wrote: 12/08/2026 12:58 i onda kad kažem da je pola cesta tehnički neispravno kažete nije točno

jeste točno

pješak ima svoje, i nema ni priliku da hoda nekuda jer ne može do te tačke ni doći nogama, radi ograde, radi visine ceste radi xy faktora.

samo ovdje magistralni put nema ogradu jer je neko prinio kuću do ceste i misli da je to njegov put.

ima znak kaže
jest ljudino, ali sve mu je otvoreno, e to fkt nigdje nema, da su ceste većeg ranga uopće dostupne pješaku.
nije tacno evo desio se udes mozda na najboljoj cesti u drzavi ona prema neumu i sad ces reci tehnicki neispravna
neispravni su mozgovi mnogih nas
tu vazi i ovo sto hodaju autocestom sto im je izlaz i kuca na magistrali itd
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#110069 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

pa što se ne bi desio udes i na novoj cesti? zakon velikih brojeva

ne kontam argument od jednog udesa za tvrdnju da nije do toga, k'o Butile koje su imale jedan udes i odmah nabijena kamera od 70 km/h na autoput
darius_maximus

#110070 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

tokio25 wrote: 12/08/2026 13:54
mk ultra wrote: 12/08/2026 12:58 i onda kad kažem da je pola cesta tehnički neispravno kažete nije točno

jeste točno

ima znak kaže
nije tacno evo desio se udes mozda na najboljoj cesti u drzavi ona prema neumu i sad ces reci tehnicki neispravna
neispravni su mozgovi mnogih nas
tu vazi i ovo sto hodaju autocestom sto im je izlaz i kuca na magistrali itd
Nikad nećeš izbjeći sudare i smrtne slučajeve 100%.
Uvijek će biti grešaka, bolesti, kvarova, itd.
Međutim, da naši putevi doprinose u ogromnoj mjeri trenutnom stanju se ne može osporiti.
Nije to samo asfalt, nego i prateća infrastruktura, održavanje grmlja i drveća oko puteva i povećanje vidljivosti, rasvjeta, signalizacija, maskimalno razdvajanje učesnika u saobraćaju, itd.
tokio25

#110071 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Velkoski wrote: 12/08/2026 14:01 pa što se ne bi desio udes i na novoj cesti? zakon velikih brojeva

ne kontam argument od jednog udesa za tvrdnju da nije do toga, k'o Butile koje su imale jedan udes i odmah nabijena kamera od 70 km/h na autoput
pa desit ce se naravno al u tom slucaju nije uzrok stanje ceste i sl nego iskljucivo vozac ili vise njih
ujedno odgovor i maksimusu
naravno da ima cesta i svega sto uz to ide da su u katastrofalnom stanju samo sam ja misljenja da je vecina nesreca uzrok vozac
kabal1337

#110072 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

citam negdje da je onom Sumanu, sto je upucao momka smanjena kazna za 3mj.
nivla

#110073 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

nas autoput je vrlo lose odradjen, na petlju butile kamera nije stavljena da sprijeci belaj vec napuni budzet , vozis 91kmh i ode vozacka jer su postavili ogranicenje koje treba biti 100 na 70
znam samo normalne vozace koji su na tom dijelu zbog toga ostali bez vozacke
ipak vrlo je malo nezgoda gdje je “kriva” cesta, uglavnom je krivac vozac
nivla

#110074 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

kabal1337 wrote: 12/08/2026 14:10 citam negdje da je onom Sumanu, sto je upucao momka smanjena kazna za 3mj.
konacna presuda vrhovnog suda, treba sudiju suspendovati za zivota
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#110075 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

tokio25 wrote: 12/08/2026 14:07
Velkoski wrote: 12/08/2026 14:01 pa što se ne bi desio udes i na novoj cesti? zakon velikih brojeva

pa desit ce se naravno al u tom slucaju nije uzrok stanje ceste i sl nego iskljucivo vozac ili vise njih
ujedno odgovor i maksimusu
naravno da ima cesta i svega sto uz to ide da su u katastrofalnom stanju samo sam ja misljenja da je vecina nesreca uzrok vozac
super, al' ne može jedan sudar biti argument za "nije do infrastrukture".
Post Reply