ja bih se ukakio dok bih drugu kašiku prinjeo ustima.Isaiah4110 wrote: ↑14/02/2023 10:50 Posto je vec rijec o hrani i cijenama zelim preporuciti zdrav i prilicno jeftin dorucak...zob 100g, mljeveni orasi/bademi 10g, chia 10g, mljevene sjemenke bundeve 11g (11g jer zajedno sa 100g zobenih pahuljica cine kompletan protein) cimet 3g, mljeveni lan 2g, 25g grozdjica i jedna manja banana ili 2-3 datule....s mlijekom ili vodom...ne znam sad mrsko mi racunati, otprilike za 2-2,5 KM imate super zdrav dorucak...ako zelite ljepsi okus onda jos po 10-15g kokosa i plazme i s mlijekom je ukusnije...eto tako je jos malo skuplje ali vrijedi...znaci pasteta 100g ili hrenovke 100g su ne znam 1,5 KM a uzasne namirnice, cisto zlo...ovo je promocija zdravlja...ako neko pazi na kilazu ne dodaje bananu, kokos, plazmu, datule ili jednostavno uvede malo vise fizicke aktivnosti...
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#10951 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
- Sanjarko
#10952 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Petit keks s mlijekom, malo mlijeka oko 300 ml i malo petit keksa i tjt. Ja nakon duze vremena sinoc ovo jeo za veceru. Nisam dugo jeo jer imamo druge hrane za jest, jer na nas dvoje druge hrane ima puno, da ne propadne, a nemoze se manje kupiti druge hrane, jer je cijenom skupa.
-
Trappist
#10953 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
"Gavran je upozorio na moguće negativne posljedice dolaska Lidla i Pepca.
"Negativno može biti da se fokusiraju na vlastite izvore i snabdjevače izvan Bosne i Hercegovine te da time podstaknu rast uvoza. To privremeno može biti dobro za potrošače, u smislu veće ponude i nižih cijena, ali dugoročno to ni za koga u Bosni i Hercegovini nije dobro", konstatovao je.
Kako je obrazložio, ako na policama spomenutih marketa bude malo domaćih proizvoda, onda će se to negativno odraziti na zaposlene u domaćim kompanijama.
"Lijepo je što će zaposliti veliki broj domaćih radnika, ali postoji mogućnost da se zbog njihovog poslovanja istovremeno gase radna mjesta u domaćim trgovinama. Onda je pitanje da li će broj radnika u konačnici biti veći ili manji", naglasio je."
Kakvo supljiranje. Crvena jabuka kad se otvorila, mercator lozionicka je izgubio najbolje radnike jer su presli ovamo za skoro duplo bolje uvjete. Tako ce biti i za lidl, uslovi ce biti nenormalno bolji u odnosu na bingo, amko itd. Jedva cekam da bingo/konzum preko noci vrate cijene na normalnu razinu kad se lidl i pepco otvore
"Negativno može biti da se fokusiraju na vlastite izvore i snabdjevače izvan Bosne i Hercegovine te da time podstaknu rast uvoza. To privremeno može biti dobro za potrošače, u smislu veće ponude i nižih cijena, ali dugoročno to ni za koga u Bosni i Hercegovini nije dobro", konstatovao je.
Kako je obrazložio, ako na policama spomenutih marketa bude malo domaćih proizvoda, onda će se to negativno odraziti na zaposlene u domaćim kompanijama.
"Lijepo je što će zaposliti veliki broj domaćih radnika, ali postoji mogućnost da se zbog njihovog poslovanja istovremeno gase radna mjesta u domaćim trgovinama. Onda je pitanje da li će broj radnika u konačnici biti veći ili manji", naglasio je."
Kakvo supljiranje. Crvena jabuka kad se otvorila, mercator lozionicka je izgubio najbolje radnike jer su presli ovamo za skoro duplo bolje uvjete. Tako ce biti i za lidl, uslovi ce biti nenormalno bolji u odnosu na bingo, amko itd. Jedva cekam da bingo/konzum preko noci vrate cijene na normalnu razinu kad se lidl i pepco otvore
- dječak sa šibicama
#10954 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jasta, nedajte da dodZe Lidl, mora Bingo da haraci patrijotski, i da narod milijarde ne drzi na bankama.
Nego da trosi u Bingu
Nego da trosi u Bingu
- dječak sa šibicama
#10955 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja sam probao ovu ribu, iscijedim ono ulje i dodam svoje ekstra djevicansko, riba ko riba, skusa ko skusa.
Probao nekad davno gulash, ne vrijedi pola marke, ali opcenito ti gulasi iz kozerve kurcu ne valjaju. Interesantno, samo mi se Ovako gulas svidio jednom, bilo je cak i mesa u njemu, ali to je bila samo jedna serija. Vec drugi put kad sam kupio, same šlondre.
- nepass1
#10956 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Lidl ce uletiti staviti robu 10pf jeftinije od binga npr sta znam vegetu, kolu tj ovu zastupljenu robu koji svaki market mora imati. Svoje proizvode staviti debelo jeftinije i to je to.
Nece u bingu biti vegeta 3.60 a u lidlu 2.60 ili ulje.
Nego u bingu tuzlanske rostiljske je li bijase 4.95KM bile 2.60 nekad.
Nece u bingu biti vegeta 3.60 a u lidlu 2.60 ili ulje.
Nego u bingu tuzlanske rostiljske je li bijase 4.95KM bile 2.60 nekad.
- dječak sa šibicama
#10957 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Niko normalan i ne misli da ce u Lidlu cijene biti duplo nize.
Stvar je konkurenciji, sto veca zdrava konkurencija, to nize cijene. Kad Lidl spusti za 10 pf, Bingo ce morati za 20, Konzum za 30, ako zele kupce.
Na zdravom trzistu, trgovacki lanci se za musterije tuku nizim cijenama. Ne supljom degenericnom "patriotskom" demagogijom.
Stvar je konkurenciji, sto veca zdrava konkurencija, to nize cijene. Kad Lidl spusti za 10 pf, Bingo ce morati za 20, Konzum za 30, ako zele kupce.
Na zdravom trzistu, trgovacki lanci se za musterije tuku nizim cijenama. Ne supljom degenericnom "patriotskom" demagogijom.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#10958 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U pravu je Šunje da investitor ipak mora biti uslovljen određenim dijelom domaćeg proizvoda na policama.dječak sa šibicama wrote: ↑15/02/2023 15:42 Niko normalan i ne misli da ce u Lidlu cijene biti duplo nize.
A ako nešto uslovljavaš investitor je odmah nezadovoljan , tehnički nama je potreban brend Lidla a mi smo njima presitan promet da bi nam se baš prilagođavali.
Dalje ako investitor na papiru i pristane , ko će to iskontrolisati , koji nezavisni inspektor ili kontrola i na kraju krajeva zašto kontrolisati samo nove tj. Lidl ili slične , šta je sa postojećim trgovačkim lancima maloprodaja ?
I šta je domaći proizvod , urbane su legende da se smrznuto argentinsko meso tušilo pod domaći proizvod godinama.
Šunje je u pravu za uređenu državu u kojoj se poštuju i provode zakoni.
- Sanjarko
#10959 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moja stara prije nego sta kupi gulas, promucka ga da vidi ima li mesa u njemu. Ako previse se mucka voda u njemu, slabo ima mesa.dječak sa šibicama wrote: ↑15/02/2023 15:19Ja sam probao ovu ribu, iscijedim ono ulje i dodam svoje ekstra djevicansko, riba ko riba, skusa ko skusa.
Probao nekad davno gulash, ne vrijedi pola marke, ali opcenito ti gulasi iz kozerve kurcu ne valjaju. Interesantno, samo mi se Ovako gulas svidio jednom, bilo je cak i mesa u njemu, ali to je bila samo jedna serija. Vec drugi put kad sam kupio, same šlondre.
- Sanjarko
#10960 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Podvalili takvo meso nasi domaci proizvodzaci i izvornici neki Turskoj. Bila afera oko toga.teskeredzic_22 wrote: ↑15/02/2023 15:50U pravu je Šunje da investitor ipak mora biti uslovljen određenim dijelom domaćeg proizvoda na policama.dječak sa šibicama wrote: ↑15/02/2023 15:42 Niko normalan i ne misli da ce u Lidlu cijene biti duplo nize.
A ako nešto uslovljavaš investitor je odmah nezadovoljan , tehnički nama je potreban brend Lidla a mi smo njima presitan promet da bi nam se baš prilagođavali.
Dalje ako investitor na papiru i pristane , ko će to iskontrolisati , koji nezavisni inspektor ili kontrola i na kraju krajeva zašto kontrolisati samo nove tj. Lidl ili slične , šta je sa postojećim trgovačkim lancima maloprodaja ?
I šta je domaći proizvod , urbane su legende da se smrznuto argentinsko meso tušilo pod domaći proizvod godinama.
Šunje je u pravu za uređenu državu u kojoj se poštuju i provode zakoni.
- dječak sa šibicama
#10961 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U Konzumu bavarski maslac, 250 gr, 4,65 pa kupujte dok je akcija 
https://www.konzumshop.ba/#!/products/6 ... 50gr-jager
-
Nokian808
#10962 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kad pominjes Crvenu Jabuku isao da kupim pilecu djigericu (bolja i jeftinija nego drugdje) i usput gledam sta ima jos da nakupim 20 KM da mi parking bude djaba i vidim hljeb francuz od 350gr 0,90 KM super uzmem jeftinije i bolje od divljih pekara kad ono usput vidim i ne vjerujem mlijeko litar 1,75 KM.Trappist wrote: ↑15/02/2023 15:04 "Gavran je upozorio na moguće negativne posljedice dolaska Lidla i Pepca.
Kakvo supljiranje. Crvena jabuka kad se otvorila, mercator lozionicka je izgubio najbolje radnike jer su presli ovamo za skoro duplo bolje uvjete. Tako ce biti i za lidl, uslovi ce biti nenormalno bolji u odnosu na bingo, amko itd. Jedva cekam da bingo/konzum preko noci vrate cijene na normalnu razinu kad se lidl i pepco otvore![]()
Pogledam fakat mlijeko njihovo ustedili na plasticnom cepu (nema ga) i masnoca je 1,5% ali 1,75 KM to je 40 pf manje od konkurencije za taj procenat masnoce. Ko treba cep imaju i 2,8% sa cepom za 2,15 KM.
Otvorio probao sasvim OK mlijeko. Skupa Crvena Jabuka ima ubjedljivo najjeftinije mlijeko u centru Sarajeva. Svasta...
Last edited by Nokian808 on 15/02/2023 16:33, edited 1 time in total.
-
Nokian808
#10963 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Bude maslaca nabubali su cijene ali mljecni proizvodi idu svugdje dole mi kasnimo ali dolazi i kod nas...dječak sa šibicama wrote: ↑15/02/2023 16:15 U Konzumu bavarski maslac, 250 gr, 4,65 pa kupujte dok je akcija
- dječak sa šibicama
#10964 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Placamo ambalazu, ja sam svojevremeno razgovarao sa osobom koja tamo radi, pitao koja je razlika izmedju Ledo ribljih stapica i K plus stapica, je li kvalitet ili sta posto sam jeo i jedne i druge i razlike nije bilo bar u to vrijeme.
Kaze, placas ambalazu, isti proizvodjac dakle Ledo, isti proudukt ili proizvod, samo je Ledo ambalaza skuplja od one tada bijele neugledne ambalaze K plus ribe.
Kaze, placas ambalazu, isti proizvodjac dakle Ledo, isti proudukt ili proizvod, samo je Ledo ambalaza skuplja od one tada bijele neugledne ambalaze K plus ribe.
-
Nokian808
#10965 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa to ce LIdl raditi pod svoju ambalazu stavljati druge brandirane proizvode. Ako ti neces konkurencija ce proizvodjac pristane na Lidlova pravila.
Prednost je niza cijena a nedostatak sto ne znas sta ces dobiti sta valja sta ne ali pohvatas sa vremenom.
A standardi usluznosti, higijene, postovanja hladnog lanca i kvalitete nadilaze "patriotske" SDA i HDZ lance
Prednost je niza cijena a nedostatak sto ne znas sta ces dobiti sta valja sta ne ali pohvatas sa vremenom.
A standardi usluznosti, higijene, postovanja hladnog lanca i kvalitete nadilaze "patriotske" SDA i HDZ lance
Last edited by Nokian808 on 15/02/2023 16:38, edited 1 time in total.
- Dope_Man
#10966 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pogledah to od ranije, i ti baziras na tome koliko ukupno depozita ima. To je indicija, al nikako ne govori bilo sta o stvarnoj raspodjeli.n+1 wrote: ↑15/02/2023 12:53Tu počinje pa naredne dvije stranice.
I još jedna stvar koju nisam spomenuo pri ovoj raspravi. Kada je bila frka sa Sberbank, pa smo imali bank run, narod je povukao cca. 800 miliona depozita sa te banke. Ako taj iznos uzmemo za prosjek po banci, dobivamo tačno 15 milijardi depozita. Ako su pare zaista skoncentrisane u rukama manjeg broja ljudi, kako to da je stanovništvo povuklo skoro milijardu sa Sber?![]()
Kao neko ko je donedavno radio u jednoj od najvecih banaka, i direktno analizirao izmedju ostalog i portfolio klijenata, mogu ti reci da jedno 60% od aktivnih klijenata (a to je par stotina hiljada ljudi) nije imalo nikakvu znacajnu sumu na racunima (sve sabrano). Naravno, to ne govori nista o tome da li ti isti ljudi imaju u drugim bankama nesto, ili stekaju kuci.
Ali po podacima koje sam licno analizirao, tek nekih 15tak % je imalo neku znacajniju sumu (gdje bi banka slala ponude da se prebace pare u fondove umjesto da sjede na tekucem il stednom), i jos mozda 25% da ih je imalo neku sumu od 2-3 plate. Kod ostalih, i ako dolazi plata/penzija to odmah dizu i racuni uglavnom imaju neku sicu da pokrije troskove vodjenja racuna. A dabome, bilo je i "kitova". Recimo jedan klijent je, iz ko zna kojeg razloga, imao 2 racuna sa po skoro 20 miliona na njima (nije greska u pisanju).
-
Nokian808
#10967 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
To je to glavnina mase od tih milijardi je na racunima stotinjak porodica. Mafija ima drzavu.
- dječak sa šibicama
#10968 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Naravno da je novac na racunima kojekakvih mafijasa i slicnih njima, a takvih je puno u drzavi.
I krupnih i sitnih.
Obicni covjek moze stediti par hiljada, vecina ne moze ni toliko. Zapravo su u dugovima, kreditima, zivi se na kredit.
Ali to nije tema.
I krupnih i sitnih.
Obicni covjek moze stediti par hiljada, vecina ne moze ni toliko. Zapravo su u dugovima, kreditima, zivi se na kredit.
Ali to nije tema.
- n+1
#10969 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa ako uzmemo da je tvoja banka reprezentativna za cijelu ekonomiju, onda si potvrdio ovo što govorim sve vrijeme. Ako 15% ljudi ima značajne iznose novca na računu, kako sam kažeš, to onda znači da na nivou cijelog bankarskog sistema ovih 15 milijardi štednje dominantno drži nekoliko stotina hiljada ljudi, a ne nekoliko familija, kako se ovdje piše.Dope_Man wrote: ↑15/02/2023 16:38Pogledah to od ranije, i ti baziras na tome koliko ukupno depozita ima. To je indicija, al nikako ne govori bilo sta o stvarnoj raspodjeli.n+1 wrote: ↑15/02/2023 12:53
Tu počinje pa naredne dvije stranice.
I još jedna stvar koju nisam spomenuo pri ovoj raspravi. Kada je bila frka sa Sberbank, pa smo imali bank run, narod je povukao cca. 800 miliona depozita sa te banke. Ako taj iznos uzmemo za prosjek po banci, dobivamo tačno 15 milijardi depozita. Ako su pare zaista skoncentrisane u rukama manjeg broja ljudi, kako to da je stanovništvo povuklo skoro milijardu sa Sber?![]()
Kao neko ko je donedavno radio u jednoj od najvecih banaka, i direktno analizirao izmedju ostalog i portfolio klijenata, mogu ti reci da jedno 60% od aktivnih klijenata (a to je par stotina hiljada ljudi) nije imalo nikakvu znacajnu sumu na racunima (sve sabrano). Naravno, to ne govori nista o tome da li ti isti ljudi imaju u drugim bankama nesto, ili stekaju kuci.
Ali po podacima koje sam licno analizirao, tek nekih 15tak % je imalo neku znacajniju sumu (gdje bi banka slala ponude da se prebace pare u fondove umjesto da sjede na tekucem il stednom), i jos mozda 25% da ih je imalo neku sumu od 2-3 plate. Kod ostalih, i ako dolazi plata/penzija to odmah dizu i racuni uglavnom imaju neku sicu da pokrije troskove vodjenja racuna. A dabome, bilo je i "kitova". Recimo jedan klijent je, iz ko zna kojeg razloga, imao 2 racuna sa po skoro 20 miliona na njima (nije greska u pisanju).
- Dope_Man
#10970 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mislim da je, s obzirom na broj klijenata, itekako reprezentativna. Uostalom, mjerio sam par puta zbog nekih istrazivanja i parametre i po dobi, spolu, zaradi itd.. i generalno odgovaraju zvanicnim statistikama o populaciji BiH uz neznatna odstupanja.n+1 wrote: ↑15/02/2023 17:04
Pa ako uzmemo da je tvoja banka reprezentativna za cijelu ekonomiju, onda si potvrdio ovo što govorim sve vrijeme. Ako 15% ljudi ima značajne iznose novca na računu, kako sam kažeš, to onda znači da na nivou cijelog bankarskog sistema ovih 15 milijardi štednje dominantno drži nekoliko stotina hiljada ljudi, a ne nekoliko familija, kako se ovdje piše.
E sad, naravno da nije sve u par familija, smijesno je to i govoriti, ali je generalno u malom broju ljudi. Da se razumijemo, ovih ~15% su ljudi koji imaju 20+ hiljada. A opet tu je velika razlika izmedju nekoga ko ima 20-30 milja, i nekoga ko ima stotine ili milione. Kako mi je izvan posla bilo da se bavim ovim sa velikim iznosima njih sam uglavnom iskljucivao u startu pa se sad necu usuditi lupati koliki procenat ih je imao recimo preko 100k, ili koliko bogatstva je kod top 1% ili 5% klijenata. Mozda se i povezem s kolegama koji jos rade i dobijem taj okvirni pregled, mislim da bi bilo zanimljivo da znamo.
- n+1
#10971 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Procenti koje si naveo približno prate ono što bismo vidjeli da raspodjela depozita prati standardnu normalnu distribuciju. Većina je skoncentrisana oko prosjeka depozita (neki manji iznos), dok su veći iznosi skoncentrirani u malom broju ljudi. Takvu bi raspodjelu vidio manje-više u svakom bankarskom sistemu, s mogućim izuzetkom Švicarske. Da, najbogatijih 1% drže najveći dio kolača (kao i svugdje), ali ostatak drži značajan dio "običnog" naroda.Dope_Man wrote: ↑15/02/2023 17:15Mislim da je, s obzirom na broj klijenata, itekako reprezentativna. Uostalom, mjerio sam par puta zbog nekih istrazivanja i parametre i po dobi, spolu, zaradi itd.. i generalno odgovaraju zvanicnim statistikama o populaciji BiH uz neznatna odstupanja.n+1 wrote: ↑15/02/2023 17:04
Pa ako uzmemo da je tvoja banka reprezentativna za cijelu ekonomiju, onda si potvrdio ovo što govorim sve vrijeme. Ako 15% ljudi ima značajne iznose novca na računu, kako sam kažeš, to onda znači da na nivou cijelog bankarskog sistema ovih 15 milijardi štednje dominantno drži nekoliko stotina hiljada ljudi, a ne nekoliko familija, kako se ovdje piše.
E sad, naravno da nije sve u par familija, smijesno je to i govoriti, ali je generalno u malom broju ljudi. Da se razumijemo, ovih ~15% su ljudi koji imaju 20+ hiljada. A opet tu je velika razlika izmedju nekoga ko ima 20-30 milja, i nekoga ko ima stotine ili milione. Kako mi je izvan posla bilo da se bavim ovim sa velikim iznosima njih sam uglavnom iskljucivao u startu pa se sad necu usuditi lupati koliki procenat ih je imao recimo preko 100k, ili koliko bogatstva je kod top 1% ili 5% klijenata. Mozda se i povezem s kolegama koji jos rade i dobijem taj okvirni pregled, mislim da bi bilo zanimljivo da znamo.
Nadam se da razumiješ šta hoću reći. Hiljadu ljudi s depozitom od milion je milijarda. Ali 100k ljudi sa depozitima od 20k je 2 milijarde.
- Dope_Man
#10972 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Evo, sjetim li se, pocetkom sljedeceg mjeseca kad budem u BiH, odem do kolege i izvucem te podatke, nacrtam nam i distribuciju, cisto da vidimo. Mislim da je zanimljivo i forumu a nije nista sto je strogo povjerljivo, samo da imamo sliku o obliku distribucije i koliko % top ljudi drzi neki % ukupnog bogatstva, bar za datu banku i racune.n+1 wrote: ↑15/02/2023 17:25Procenti koje si naveo približno prate ono što bismo vidjeli da raspodjela depozita prati standardnu normalnu distribuciju. Većina je skoncentrisana oko prosjeka depozita (neki manji iznos), dok su veći iznosi skoncentrirani u malom broju ljudi. Takvu bi raspodjelu vidio manje-više u svakom bankarskom sistemu, s mogućim izuzetkom Švicarske. Da, najbogatijih 1% drže najveći dio kolača (kao i svugdje), ali ostatak drži značajan dio "običnog" naroda.Dope_Man wrote: ↑15/02/2023 17:15
Mislim da je, s obzirom na broj klijenata, itekako reprezentativna. Uostalom, mjerio sam par puta zbog nekih istrazivanja i parametre i po dobi, spolu, zaradi itd.. i generalno odgovaraju zvanicnim statistikama o populaciji BiH uz neznatna odstupanja.
Nadam se da razumiješ šta hoću reći. Hiljadu ljudi s depozitom od milion je milijarda. Ali 100k ljudi sa depozitima od 20k je 2 milijarde.
- n+1
#10973 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa dobro, svakako da bi bilo zanimljivo, ali ne mogu zamisliti banku koja bi dala te podatke na javni uvid.Dope_Man wrote: ↑15/02/2023 17:53Evo, sjetim li se, pocetkom sljedeceg mjeseca kad budem u BiH, odem do kolege i izvucem te podatke, nacrtam nam i distribuciju, cisto da vidimo. Mislim da je zanimljivo i forumu a nije nista sto je strogo povjerljivo, samo da imamo sliku o obliku distribucije i koliko % top ljudi drzi neki % ukupnog bogatstva, bar za datu banku i racune.n+1 wrote: ↑15/02/2023 17:25
Procenti koje si naveo približno prate ono što bismo vidjeli da raspodjela depozita prati standardnu normalnu distribuciju. Većina je skoncentrisana oko prosjeka depozita (neki manji iznos), dok su veći iznosi skoncentrirani u malom broju ljudi. Takvu bi raspodjelu vidio manje-više u svakom bankarskom sistemu, s mogućim izuzetkom Švicarske. Da, najbogatijih 1% drže najveći dio kolača (kao i svugdje), ali ostatak drži značajan dio "običnog" naroda.
- vjeshalica
#10974 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Bingo unistava konkurenciju tako sto kupuje proizvodne pogone i nabija kasnije cijene odredjenim proizvodima tako da je uspio zajebati i Mercator i to onaj nekadasnji koji je bio ujedno i najskuplji. Nema jednostavno konkurencije koja moze da ponudi proizvod za manju cijenu. Sad se nadjebaju ko ce vecu da stavi. Zato Bingu nije trebalo dopustiti toliku ekspanziju i remecenje trzista.dječak sa šibicama wrote: ↑15/02/2023 15:42 Niko normalan i ne misli da ce u Lidlu cijene biti duplo nize.
- vjeshalica
#10975 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kad vec pominjes te neke finese.dječak sa šibicama wrote: ↑15/02/2023 16:55 Naravno da je novac na racunima kojekakvih mafijasa i slicnih njima, a takvih je puno u drzavi.
I krupnih i sitnih.
Ali to nije tema.
Ista ta banka smije se usuditi da za 1000KM trazi porijeklo odakle od neke furde koja steka i majstorise po kucama i radi neke firaunsko irgatske poslove sa strane regularne, al jarane moj kad dodje Edin Gacanin da stavi u sef sat od pola miliona maraka vrijednosti, u analu bi ga smio neko pitati o cemu je rijec?
Imala sam slucaj presude i naplate po istoj (izvrsenjem) suma od cca 35.000KM. Zove ofajla na telefon da se donese dokaz o prilivu para, jedan kulturni dopis sefu poslovnice je doticnoj zacepio usta. Priliv nije sakriven i jasno je doznaceno da se radi o izvrsenju po presudi yyyyyyyy broj. Doduse glupacica slabo konta ili se samo zajebava? Dakle postoji razlika u tome ko se smije usuditi da pita odakle ti 1000KM i ko se ne smije usuditi da pita odakle ti desetine miliona.