romim wrote: ↑16/03/2020 18:13
Maraschino wrote: ↑16/03/2020 11:48
Grijanje inverterima je najjeftinije ali sigurno nije najbolje.
Ko voli neka izvoli.

Ajde i poneki realan odgovor da se cuje.
Prednosti;
kao sto Ermin rece nema nabavljanja drveta,cijepanja,susenja,skladistenja,unosenja,lozenja itd.
U odnosu na ostale vidove elektricnog grijanja,grijalice,konvektori,i sve ostalo sto direktno pretvara elektricnu u toplotnu energiju,
klime trose 3-4 x manje struje.
Jako brzo ugriju zrak u prostoriji,
veliku vecinu mozete kontrolisati preko wifi -a,ili preko timera podesiti kad ce paliti gasiti.
U kucama u kojima se ne boravi moze se ostaviti da odrzava +10 stepeni tako da ne popucaju instalacije od vode.
Jednostavno koristenje(moja mati od 70 god je koristi,dugme upali/ugasi) a da mora drva e tu bi vec bio problem.
Negativno.
nekoga jednostavno izludjuje konstatna buka koju stvara,neko ne voli osjecaj propuhe,
na vecim minusima snaga im opada,kad je velika vlaznost zraka i niza temp,idu u otpanje pa tad prestaju sa grijanjem.
Ali ono o cemu se malo govori a to narocito ne govore oni koji prodaju klime a ni vecina majstora koji ugradjuju jeste prasina,
smece,grinje,odnosno sve ono sto lebdi u zraku zavrsi u klima uredjaju.
Dio ostane na filterima, pa ga vi skinete kad operete filtere ali puno toga prodje kroz filtere i zalijepi se na izmjenjivac
i turbinu.
Imao sam dosta slucajeva gdje ljudi kazu ne grije mi klima kao prosle godine i onda ono standardno"sigurno joj fali plina"
A sto se desava?>Kad se nakupi prasine na turbinu i izmjenjivac vise nema normalnog protoka zraka,senzor na njemu javlja elektronici da smanji broj okretaja kompresoru i onda bude ono sto se cesto procita na forumu; ja podesio na 25 a u prostoriji 22,e zato je to.
Supruga me danas natjera da operem nase klime u kuci prije krecenja,a valja i kao prevencija od korone
Imam dvojicu indijanaca koji po citav dan trce i dizu prasinu i iako se filteri redovno ciste evo vidite kako izgleda fujitsu lmce nakon nepunih godinu dana rada,prosle godine sam ih oprao u aprilu.

Nisam fotkao, ali protok zraka sam mjerio prije i poslije,povecao se za 40 %