CRNA GORA

Locked
dr_Evil

#1026 Re: CRNA GORA

Post by dr_Evil »

zlajaBHF wrote: 22/01/2020 12:39
dr_Evil wrote: 21/01/2020 13:54 DA li je bilo imama koji su stajali uz partizane, i/ili u kuci prelezali rat, naravno, ali to nije bila politika IZ.
Prvi put ovo cujem, da je IZ BiH bila na strani fasista. Da ti napisem malu digresiju unutar ovoga quota, Nije bila IZ BiH, posto je BiH ukinuta vidovdanskim ustavom tj. kasnije cvetkovic macek (v. ustav je bio osnova), a kasnije ukljucena u NDH, nego IZNDH, tek je ZAVNOBIH povratio Bosnu na scenu poslije katastrofalne politike u staroj Jugi (pokusali da nestane kao sto su uradili sa Crnom Gorom i MakedonijoM)

Nisam izucavao ovu temu, pa ti necu reci da niej sitina, ali molim te mozes li iznjeti par dokaza?

SPC je recimo otvoreno podrzavala Karadzica i Mladica, i otvoreno stala na stranu pocinioca genocida.
Zanima me sta je IZBiH radila da bi ti dosao do misljenja kojeg imas.

Reci da je IZ podrzavala zlocine, ubijanja itd. ne mogu niti zelim - tako da se ogradim od tog dijela. Oni zaista jesu pisali rezolucije, sadrzaj je takav je kakav, previse blag i nedirektan. A opet, i oni su ljudi sa odredjenom hrabroscu, trebalo je petlje i za to sto se napisalo. Samo kazem nije to bas tako jak dokument kao sto se predstavlja.

Ono sta sam mislio time reci je da je IZ podrzavala sile osovine otvorene, ja cu napisati neke cinjenice, i neke svoje zakljucke, a ti tumaci/sudi kako zelis, zato i jest forum.

Jos od pada osmanskog cartstva vladala je ideja pan-islamizma (dosta je bilo tih pan-ova, recimo srbi strasno vole pan-slavizam, gdje bi nas rusija sve poklopila, citaj cccp). Ideja pan-islamizma gdje bi se javila jedna velika drzava muslimana sa 150miliona (mislim tako nesto u taj vakat), koja bi ponovno bila faktor u svijetu. BiH kao okruzena komsijama kakvim jesu, dosta bi imala koristi od toga. Naravno da su britanci, francuzi i ostali koji su imali kolonije po bivsem osmanskom carstvu bili protiv toga, pa nisu ga unistili bez veze. Njemacka je za svoje potrebe pokusala da pomogne ovaj projekat, ideja je bila da se namjesti halifa koji ce povesti u sveti rat, pandem papi. Pronasli su ga u jeruzalemskom muftiji koji je dolazio u posjetu NDH vise puta, samim time i u BiH. Ovaj muftija je podrzavao zapravo i autonomiju bosne u granicama treceg rajha(da se bosna odvoji od NDH), ali je i dalje valjda da se ne zamjeri pavelicu nazivao nas hrvatskim muslimanima.

Trebala je da se osnuje jedna SS Divizija (osnovana ali bosnjaci tada poceli masovno ici u partizane, pa nista od tog ne bi), koja bi pocistial prostor bosne, a zatim isla u zemlje muslimanske prateci njemce i italijane da kada se ocisti od francuza i britanaca, valjda lakse im tamo biti medju muslimani i pridobiti lokalno stanovnistvo. Tu su Mladi Muslimani imali veliku ulogu.

IIZ na celu sa rejsom Spahom (ne sjecam se koje bio poslije njega, umro je Spaho 42-3) je podrzavala jeruzalemskog muftiju.

Odgovor na cestitku reisa Spahe sto je dosao u Berlin ziv i zdrav

Image

Imam ovakvih pisama i prepiski, zapisa jedan manji dio

Jeruzalemski muftija ima veze sa Bosnom velike od davnih dana, profa i direktor skole mislim da mu je bio rodjeni sarajlija
Image

Image
zlajaBHF

#1027 Re: CRNA GORA

Post by zlajaBHF »

dr_Evil wrote: 22/01/2020 13:30
zlajaBHF wrote: 22/01/2020 12:39
dr_Evil wrote: 21/01/2020 13:54 DA li je bilo imama koji su stajali uz partizane, i/ili u kuci prelezali rat, naravno, ali to nije bila politika IZ.
Prvi put ovo cujem, da je IZ BiH bila na strani fasista. Da ti napisem malu digresiju unutar ovoga quota, Nije bila IZ BiH, posto je BiH ukinuta vidovdanskim ustavom tj. kasnije cvetkovic macek (v. ustav je bio osnova), a kasnije ukljucena u NDH, nego IZNDH, tek je ZAVNOBIH povratio Bosnu na scenu poslije katastrofalne politike u staroj Jugi (pokusali da nestane kao sto su uradili sa Crnom Gorom i MakedonijoM)

Nisam izucavao ovu temu, pa ti necu reci da niej sitina, ali molim te mozes li iznjeti par dokaza?

SPC je recimo otvoreno podrzavala Karadzica i Mladica, i otvoreno stala na stranu pocinioca genocida.
Zanima me sta je IZBiH radila da bi ti dosao do misljenja kojeg imas.

Reci da je IZ podrzavala zlocine, ubijanja itd. ne mogu niti zelim - tako da se ogradim od tog dijela. Oni zaista jesu pisali rezolucije, sadrzaj je takav je kakav, previse blag i nedirektan. A opet, i oni su ljudi sa odredjenom hrabroscu, trebalo je petlje i za to sto se napisalo. Samo kazem nije to bas tako jak dokument kao sto se predstavlja.

Ono sta sam mislio time reci je da je IZ podrzavala sile osovine otvorene, ja cu napisati neke cinjenice, i neke svoje zakljucke, a ti tumaci/sudi kako zelis, zato i jest forum.

Jos od pada osmanskog cartstva vladala je ideja pan-islamizma (dosta je bilo tih pan-ova, recimo srbi strasno vole pan-slavizam, gdje bi nas rusija sve poklopila, citaj cccp). Ideja pan-islamizma gdje bi se javila jedna velika drzava muslimana sa 150miliona (mislim tako nesto u taj vakat), koja bi ponovno bila faktor u svijetu. BiH kao okruzena komsijama kakvim jesu, dosta bi imala koristi od toga. Naravno da su britanci, francuzi i ostali koji su imali kolonije po bivsem osmanskom carstvu bili protiv toga, pa nisu ga unistili bez veze. Njemacka je za svoje potrebe pokusala da pomogne ovaj projekat, ideja je bila da se namjesti halifa koji ce povesti u sveti rat, pandem papi. Pronasli su ga u jeruzalemskom muftiji koji je dolazio u posjetu NDH vise puta, samim time i u BiH. Ovaj muftija je podrzavao zapravo i autonomiju bosne u granicama treceg rajha(da se bosna odvoji od NDH), ali je i dalje valjda da se ne zamjeri pavelicu nazivao nas hrvatskim muslimanima.

Trebala je da se osnuje jedna SS Divizija (osnovana ali bosnjaci tada poceli masovno ici u partizane, pa nista od tog ne bi), koja bi pocistial prostor bosne, a zatim isla u zemlje muslimanske prateci njemce i italijane da kada se ocisti od francuza i britanaca, valjda lakse im tamo biti medju muslimani i pridobiti lokalno stanovnistvo. Tu su Mladi Muslimani imali veliku ulogu.

IIZ na celu sa rejsom Spahom (ne sjecam se koje bio poslije njega, umro je Spaho 42-3) je podrzavala jeruzalemskog muftiju.

Odgovor na cestitku reisa Spahe sto je dosao u Berlin ziv i zdrav

Image

Imam ovakvih pisama i prepiski, zapisa jedan manji dio

Jeruzalemski muftija ima veze sa Bosnom velike od davnih dana, profa i direktor skole mislim da mu je bio rodjeni sarajlija
Image

Image
Mislim da donosis zakljucke nakon vrlo malo znanja i informacija o materiji o kojoj pises.
Moram priznati, da ni ja nisam neko ko ima mnogo znanja o tome, ali zato i ne donosim zakljucke o ovoj temi.
Spominjes Jerusalemskog muftiju non stop, kao i tog Hrvatskog muslimana iz Zagreba, i to je kao neki dokaz da je nasa Islamska zajednica bila fasisticka.
Za rezolucije pises da jesu bile, ali da su preblage.

Da li su postupali ispravno i us kladu sa svojom vjerom stvarno ne znam, ali jos ne vidim tvoje argumente kako ih usporedjivati sa SPC koja je otvoreno podrzavala genocid i politiku etnickog ciscenja? Razumijem da mnogi imaju potrebu da budu "objektivni" ili neutralni, ali treba biti realan i pogledati istinu u oci, ma kakve bila.
ne uzimas uopste u obzir da je BiH tokom 2. svjetksog rata bila pod Okupacijom STRANE vojske. Da niko, a pogotovo ne muslimani nisu mogli dici glas, jer ni u kojem smislu nismo imali vlast u svojoj drzavi.

Tvojom logikom, Danska je fasisticka jer su saradjivali sa Njemcima tokom tog rata, iako im je alternativa bila da ih Hitler unisti itd.... Mislim da uopste ne uzimas mnoge vazne stavri u obzir kada pravis svoje analize, i da je sve povrsno, sto dovodi do pogresnih zakljucaka.

Zaniam me, da li su druge vjerske zajednice kao i IZ, imali rezolucije koje su ukljucivale toliko uticajnih ljudi? mozda znas, kad se interesujes za ovu tematiku.
dr_Evil

#1028 Re: CRNA GORA

Post by dr_Evil »

zlajaBHF wrote: 22/01/2020 14:33
Mislim da donosis zakljucke nakon vrlo malo znanja i informacija o materiji o kojoj pises.
Moram priznati, da ni ja nisam neko ko ima mnogo znanja o tome, ali zato i ne donosim zakljucke o ovoj temi.
Spominjes Jerusalemskog muftiju non stop, kao i tog Hrvatskog muslimana iz Zagreba, i to je kao neki dokaz da je nasa Islamska zajednica bila fasisticka.
Za rezolucije pises da jesu bile, ali da su preblage.

Da li su postupali ispravno i us kladu sa svojom vjerom stvarno ne znam, ali jos ne vidim tvoje argumente kako ih usporedjivati sa SPC koja je otvoreno podrzavala genocid i politiku etnickog ciscenja? Razumijem da mnogi imaju potrebu da budu "objektivni" ili neutralni, ali treba biti realan i pogledati istinu u oci, ma kakve bila.
ne uzimas uopste u obzir da je BiH tokom 2. svjetksog rata bila pod Okupacijom STRANE vojske. Da niko, a pogotovo ne muslimani nisu mogli dici glas, jer ni u kojem smislu nismo imali vlast u svojoj drzavi.

Tvojom logikom, Danska je fasisticka jer su saradjivali sa Njemcima tokom tog rata, iako im je alternativa bila da ih Hitler unisti itd.... Mislim da uopste ne uzimas mnoge vazne stavri u obzir kada pravis svoje analize, i da je sve povrsno, sto dovodi do pogresnih zakljucaka.

Zaniam me, da li su druge vjerske zajednice kao i IZ, imali rezolucije koje su ukljucivale toliko uticajnih ljudi? mozda znas, kad se interesujes za ovu tematiku.
Druge vjerske zajednice nisu imale, koliko ja znam. I ne izjednacavam IZ i SPC, ali za mene IZ jesu bili fasisti u taj vakat (od informacija koje imam do sada), a postrojavanjem SDA iza ledja sta su danas, svakome po volji.

Ne optuzujem, niti sam rekao da je IZ podrzavala genocid i etnicko ciscenje, ali jeste podrzavala sile osovine, poglavnika, hitlera i italijane, te docekivala casnike uz najvece pocasti, ja osudjujem politiku najjacih partija tada na vlasti (JMO, koja je kasnije data Stojadinovicu u ruke, JMO po snazi je danas na razini SDA) i IZ NDH, btw predsjednik JMO i Reis su braca.

Ne znam na koga iz Zagreba mislis, ja pricam o reisu Spahi, sarajliji, i skoro citavo rukovodstvo IZ NDH je bilo iz Bosne. Ako nisu podrzavali a nisu smjeli reci da su protiv, nisu trebali da pisu proglase i drze hutbe u kojima podrzavaju, deklaracije ne osudjuju. Pa muftiju spominjem jer je kljucna licnost u pricoj, sta cu on je postrojavao SS Diviziju u Bosni nisam ja, mozemo do sutra da izbacujemo clanke OSVITA, GAJRETA itd iz tog vremena, pa pisao sam i za muftiju u Gorazdu, i macu islama hitleru i musoliniju. Valjda su mladi muslimani se okupljali u dzamijama i pozivali ljude da se prikljuce SS, ne pozoristima.

Dal su danska i norveska fasisticke jer su suradjivali sa njemcima ne, svako ko nije imao pusku na potiljku priliko suradnje kako ga da zovem? Kvisling?

Ne znam, naravno da imas pravo na svoje misljenje, za mene je jednostavno, mozda ono sto su zelili autonomijom bosne jeste dobar cilj, ali cilj ne opravdava uvijek sredstvo.

Od ovo informacija sta imam, to je zakljucak. Procitao sam knjige koje su tvrdile suprotno recimo "Islam i Muslimani U BiH", ima dobrih argumenata. vecina knjiga je pristrasno pisana, za jednu ili drugu stranu, od Purivatre sam poceo sada jednu, dosta objektivna.
RunnerX

#1029 Re: CRNA GORA

Post by RunnerX »

Da budem iskren, prvi put čujem za ovo i ne mogu vjerovati da to još niko nije koristio protiv IZ.
¤ jelena ¤

#1030 Re: CRNA GORA

Post by ¤ jelena ¤ »

dr_Evil wrote: 22/01/2020 09:23
RunnerX wrote: 22/01/2020 08:55 A neće ti se ovi sa teme očitovati, oni selektivno biraju samo ono šta im odgovara.
Pa zar ni Jelena :D

tita mi moram cirilicu naucit kako treba, trebalo mi je 15 minuta da ovo procitam :S
Osupnuta sam, razumite me!

Sjećam se, kao da je juče bilo, kako je nadahnuto i....poučno....Njegovo preosveštenstvo govorilo na sahrani Zorana Đinđića,

tako da sam ja sad zbilja u šoku i ne mogu sebi doć. :|

Ovo će zasigurno poljuljati njegov autoritet u CG.
155_mm

#1031 Re: CRNA GORA

Post by 155_mm »

@zlajaBHF

ma pusti ga. on na ovom forumu ima samo jednu temu bez obzira na topic. a to je "fasizam i zlocini muslimana nad srbima uz podrsku IZ". on je ovdE samo zbog toga.
dobojlija81

#1032 Re: CRNA GORA

Post by dobojlija81 »

.
dr_Evil

#1033 Re: CRNA GORA

Post by dr_Evil »

RunnerX wrote: 22/01/2020 18:10 Da budem iskren, prvi put čujem za ovo i ne mogu vjerovati da to još niko nije koristio protiv IZ.
Naravno da su koristili protiv IZ za vrijeme Jugoslavije i za vrijeme sarajevskih procesa, pa citav slucaj je gradjen na vezi IZ, Mladih Muslimana i tadasnjih osudjenika, da nisu posjetili mog rahmetli sugradjnanina Velagica mozda nikad ne bi ni bili osudjeni. Nekad znamo i ne zelimo vjerovati, to je ono kada pitas hrvate jel Stepinac svetac ili zlocinac, ili generalno katolike dal je Pio XII podrzavao hitlera.

To je debata za mnogo nacitanije od mene, na kraju nisam historicar. Znam samo sta sam cuo od starijih koji prezivise rat, i sta sam uspio da procitam do sada. A nije ni tema ovde
dr_Evil

#1034 Re: CRNA GORA

Post by dr_Evil »

155_mm wrote: 22/01/2020 18:31 @zlajaBHF

ma pusti ga. on na ovom forumu ima samo jednu temu bez obzira na topic. a to je "fasizam i zlocini muslimana nad srbima uz podrsku IZ". on je ovdE samo zbog toga.
UH, ne do bog, tema je zlocini fasista nad civilnim stanovnistvom pogotovo nad pripadnicima KP. nego se Srbi ne bune kad im kazem da su fasisti, bude im cak drago, pa onda ne mogu da pisem o vezama SPC-a, iskreno ne znam gdje nestadose svi oni srbi komunisti/partizani pa se cuju samo ovi, a hrvata nema pa da im pisem o stepincu.

Svi mi imamo svoje bliske teme, recimo ti si king za naoruzanje, pa se i ne upustam u raspravo sa tobom o tome, samo se ukljucim u te teme kad neko spomene Tursku kao velikog brata Bosne
escobar__

#1035 Re: CRNA GORA

Post by escobar__ »

Ne sumnjam da je i sa ove strane bilo maloumnika koji su podržavali kojekakve bolesne režime, zločine i šta sve ne, ima ih i danas.

No ogromna je razlika npr. između mene koji ću osudit i terorističku bandu SPC-a i Islamsku zajednicu kad to zasluže, i nekog troprstaškog idiota kojem su nedjela SPC terorista sveto slovo koje se ne smije propitivat i osuđivat dok će u isto vrijeme preorat region i ubijat sve nesrpsko.

Naš mainstream nikad nisu bile politike etničkog čišćenja i istrjebljenja (čemu svakako svjedoče brojne netaknute crkve i manastiri tamo gdje mi živimo) dok se to za SPC guzodajce, pedofile i bolesnike (i njihove sljedbenike) baš i ne može reći.

Dva različita svijeta između kojih se može stavit sve osim znaka jednakosti.

Zato se slobodno naglabajte kurca svi vi koji ste ovdje da bi izjednačili sebe s nama i monstruozne postupke svetosavskih terorista pravdali onim šta su neki čobani iz naših redova nekad radili.
¤ jelena ¤

#1036 Re: CRNA GORA

Post by ¤ jelena ¤ »

:lol: :lol:

Vala, ko god pažljivo pročita ovu hrpu bljuvotina na račun onih drugih, koji god oni bili, i drugu hrpu hvalospjeva na račun svojih,

zahvaliće jal Bogu jal prirodi, a bome i kućnom vaspitanju i obrazovanju, na toj nepremostivoj razlici svjetova i ljepoti znaka nejednakosti - prvenstveno na individualnom planu.
escobar__

#1037 Re: CRNA GORA

Post by escobar__ »

Kako vele u srpskoj Sparti:

zrakomlat

#1038 Re: CRNA GORA

Post by zrakomlat »

escobar__ wrote: 23/01/2020 12:32 Ne sumnjam da je i sa ove strane bilo maloumnika koji su podržavali kojekakve bolesne režime, zločine i šta sve ne, ima ih i danas.

No ogromna je razlika npr. između mene koji ću osudit i terorističku bandu SPC-a i Islamsku zajednicu kad to zasluže, i nekog troprstaškog idiota kojem su nedjela SPC terorista sveto slovo koje se ne smije propitivat i osuđivat dok će u isto vrijeme preorat region i ubijat sve nesrpsko.

Naš mainstream nikad nisu bile politike etničkog čišćenja i istrjebljenja (čemu svakako svjedoče brojne netaknute crkve i manastiri tamo gdje mi živimo) dok se to za SPC guzodajce, pedofile i bolesnike (i njihove sljedbenike) baš i ne može reći.

Dva različita svijeta između kojih se može stavit sve osim znaka jednakosti.

Zato se slobodno naglabajte kurca svi vi koji ste ovdje da bi izjednačili sebe s nama i monstruozne postupke svetosavskih terorista pravdali onim šta su neki čobani iz naših redova nekad radili.
Bra'o. :thumbup:
dr_Evil

#1039 Re: CRNA GORA

Post by dr_Evil »

I tako prodje dana, i jos uvijek se ne desi nista, za par sedmica pojeo vuk kenjca, a Milo jos jednu pobjedu u nizu odnio
The 51st State

#1040 Re: CRNA GORA

Post by The 51st State »

escobar__ wrote: 23/01/2020 21:24 Kako vele u srpskoj Sparti:

Al sto isfurase ristu malo je reci :lol: :lol:
RunnerX

#1041 Re: CRNA GORA

Post by RunnerX »

The 51st State wrote: 24/01/2020 16:28Al sto isfurase ristu malo je reci :lol: :lol:
Ovo treba pokazivati svima koji pokušavaju izjednačiti učešće Crne Gore i Srbije u ratu.
Haman2

#1042 Re: CRNA GORA

Post by Haman2 »

MARKOVIĆ ODBRUSIO ZLOGLASNOM RISTI SOTONI: Crna Gora neće biti srpska, Amfilohije se stavio na čelo anticrnogorske opozicije"

Zamjenik predsjednika DPS-a, Duško Marković, danas je iz Pljevalja poslao jasnu poruku – Crna Gora neće biti srpska, a mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije se nažalost stavio na čelo anticrnogorske opozicije.

Image

“To je rezultiralo sinoćnim protestom i litijom gdje samo za Crnogorce nije bilo mjesta. Siguran sam da će građanska i demokratska Crna Gora i ovaj put odbaciti takav folklor i destrukciju”, poručio je Marković na sjednici u proširenom sastavu Opštinskog odbora DPS Pljevlja.

Marković je kategoričan da su litije pokazale da nijesu vjerske, nego političke, i da su usmjerene na promjenu vlasti i ugrožavanju suverenosti Crne Gore.

“Propaganda da će Crna Gora biti srpska, uz vulgarno plakatiranje i farbanja po našim gradovima, neće pokolebati Crnu Goru da Vlada i institucije zaštite Ustav i primjenom zakona sačuvaju državnr i nacionalne interese”, kazao je Marković.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/141 ... icije.html
The 51st State

#1043 Re: CRNA GORA

Post by The 51st State »

RunnerX wrote: 24/01/2020 18:48
The 51st State wrote: 24/01/2020 16:28Al sto isfurase ristu malo je reci :lol: :lol:
Ovo treba pokazivati svima koji pokušavaju izjednačiti učešće Crne Gore i Srbije u ratu.
Da, ako nista zbog Slavka Perovica ljudske gromade i pokreta oko njega.
Haman2

#1044 Re: CRNA GORA

Post by Haman2 »

Čije su crkve i manastiri u Crnoj Gori?
16. mart/ožujak, 2018.
Predrag Tomović
CPC još prije tri godine podnijela krivičnu prijavu jer je manastir Ostrog nezakonito upisan na ime SPC (Foto: Manastir Ostrog)

Image

Pitanje crkvene imovine u Crnoj Gori, odnosno kome pripada i ko polaže pravo na nju ponovo izaziva kontroverze. U Podgorici je organizovano potpisivanje peticije da se vjerski objekti i imovina kojom gazduje Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori vrate u vlasništvo države.

Na samu najavu peticije iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC ranije su poručili da se pitanje vlasništva nad crkvenom imovinom ne rješava ni peticijama ni u medijima, nego u skladu sa pravnim poretkom i zakonima jedne države.

Potpisnici peticije traže promjenu zakona kojom bi bilo omogućeno poništenje svih, kako ističu, nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima. Traže da ta i druga crkvena imovina bude vraćena u vlasništvo države.

Rektor cetinjske Bogoslovije pri Mitropoliji crnogorsko primorskoj SPC Gojko Perović za RSE kaže da je takav zahtjev nečuven:

"Država je onaj suveren koji svakome licu, bilo pravnom, bilo fizičkom, bilo nekoj instituciji garantuje njena prava, a ne da država bude neko ko oduzima pravo nekome na imovinu, na slobodu, identitet i na integritet. Čini mi se da smo u ovom slučaju u temelju neke stvari pogrešno shvatili. Kao građanin pozdravljam i odobravam da bilo ko može da pokrene bilo kakvu incijativu o bilo čemu. Ali ako inicijativa glasi da država treba nekome nešto da oduzme i da prisvoji sebi onda se užasavam takve inicijative. Ne radi se samo tu o crkvenoj imovini koja je, podsjetiću stara vijekovima ovdje u Crnoj Gori", napominje Perović.

Čija je imovina vjerskih zajednica u Crnoj Gori?
Država Crna Gora je bila vlasnik svih manastira i crkava prije 1918. godine kada je neustavno ukinuta i crnogorska država i crkva, ističe predsjednica Savjeta za praćenje sprovođenja peticije, rediteljka Ana Vukotić, koja dodaje da oni sada traže reviziju svih uknjižbi nad kulturnom baštinom Crne Gore:

"Ovo nije zahtjev da se crkve daju Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) na upravljanje - mada mnogi od nas intimno to želimo - već da se vrate stvarnom vlasniku, državi Crnoj Gori koja je bila vlasnik svih manastira i crkava prije 1918. godine kada je neustavno ukinuta i crnogorska država i crkva. Vjerujem u ovu inicijativu jer vjerujem da je prirodni slijed nakon referenduma i obnove državne nezavisnosti, da se ovo pitanje konačno riješi", poručuje Vukotić.

Ana Vukotić: Traži se revizija svih uknjižbi nad kulturnom baštinom Crne Gore
Ana Vukotić: Traži se revizija svih uknjižbi nad kulturnom baštinom Crne Gore
Budući da je ogromna većina crkava i manastira u Crnoj Gori formalno pravno u vlasništvu SPC, iz Crnogorske pravoslavne crkve su prije tri godine Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijeli krivičnu prijavu protiv nepoznatih službenika Uprave za nekretnine u Danilovgradu jer su, kako su saopštili Donji i Gornji manastir Ostrog nezakonito upisali na ime Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

U obrazloženju su naveli da je prepis izvršen na Srpsku crkvu kao strano pravno lice sa sjedištem u Srbiji, s obzirom da je to urađeno poslije referenduma 2006. godine. kada je Crna Gora postala samostalna.

Na adresu CPC je početkom februara ove godine, međutim stigao odgovor iz crnogorskog tužilaštva da njihovi istražitelji nijesu našli dokaze da je Ostrog nezakonito upisan u vlasništvo SPC.

Zbog sukoba crkava, kralj Nikola bez parastosa
Podsjetimo, osim dva manastira Ostrog površine 3.2.000 metara kvadratnih, u danilovgradski katastar je na SPC upisano milion i 200.000 metara kvadratnih livada, šuma i pašnjaka, kao i Manastir Ždrebaonik i još 25 crkava i drugih objekata. Takva je situacija danas, a šta o pitanju vlasništva nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori govore istorijski podaci?

"Potpuno je jasno da je Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna i preko vaseljenske Sintagme i Milaša, preko Ustava Kraljevine Crne Gore i preko dokumenta koji su potpisali Mitrofan Ban u ime autokefalne CPC i patrijarh Dožić u ime SPC kao i preko dekreta Kralja Aleksandra kojim je ukinuo Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Imovina CPC istovremeno je bila i imovina Kraljevine Crne Gore i time se sva priča završava. To znači da je ne mogu svojatati niti druga država, niti crkva druge države", kaže profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću i akademik Dukljanske akademija nauke i umjetnosti (DANU) Mihailo Burić.

A da priča i sporovi oko crkvene imovine moraju imati širi društveni karakter ukazao je filmski reditelj Branko Baletić, dodajući da bi peticija trebalo da bude prezentovana i izvan Crne Gore kako bi dobila na snazi i ozbiljnosti:

"Ovaj potpis stvarno mora biti masovan i to ne samo od Crnogoraca. Da to ne bude samo naš potpis po onom etničkom principu pa da mi onda guramo sami tu stvar. Ne, to mora biti i potpis onih ljudi koji nijesu Crnogorci, ali jesu za građansku Crnu Goru. Time će naš istup biti dostojanstveniji i time će nas razumeti i Evropa. Jer mi možda nećemo uspeti ako ovaj zahtev ostane samo u okvirima Crne Gore", konstatovao je Baletić.

Organizatori peticije su saopštili da već sada imaju preko 6.000 potpisa građana koliko je neophodno da bi se našla u skupštinskoj proceduri i da bi se o njoj izjasnili poslanici u crnogorskom parlamentu.
https://www.slobodnaevropa.org/a/crna-g ... 04029.html
¤ jelena ¤

#1045 Re: CRNA GORA

Post by ¤ jelena ¤ »

Jeko Slavko Petrović :?
The 51st State

#1046 Re: CRNA GORA

Post by The 51st State »

Slavko perovic, liberalni savez crne gore. Obrazli covjek, antipod velikosrbosima.
trocadero

#1047 Re: CRNA GORA

Post by trocadero »

Jel to onaj Slavko što je islam nazvao okupatorskim religijom?
The 51st State

#1048 Re: CRNA GORA

Post by The 51st State »

Nemam pojma sta je nazivo, znam samo da je tebe i tvoje pljuvo tokom rata u nas, opravdano.
trocadero

#1049 Re: CRNA GORA

Post by trocadero »

:lol:
Pa da pljuvanje je najvažnije u NAS, nekog više nekog manje!
"Bošnjaci u Crnoj Gori su proizvod turske okupacije" kae obrazli Slavko.
¤ jelena ¤

#1050 Re: CRNA GORA

Post by ¤ jelena ¤ »

Ahaa...fali mu t. :|

Kad smo kod pljuvanja kao glavnog tj. jedinog kriterijuma vrijednosti...
onda pažljivo sa podrškom Đukanoviću, a ovom gore na slici u tom copy/paste postu pogotovo, ako se pozivate na Perovića i LSCG.

Ne kaljajte mu ugled stavljajući ga u istu ravan sa onima koji su ga prvo ideološki pokrali pa onda i otjerali...
ili obrnuto - sasvim svejedno.
Locked