zlajaBHF wrote: ↑22/01/2020 12:39Prvi put ovo cujem, da je IZ BiH bila na strani fasista. Da ti napisem malu digresiju unutar ovoga quota, Nije bila IZ BiH, posto je BiH ukinuta vidovdanskim ustavom tj. kasnije cvetkovic macek (v. ustav je bio osnova), a kasnije ukljucena u NDH, nego IZNDH, tek je ZAVNOBIH povratio Bosnu na scenu poslije katastrofalne politike u staroj Jugi (pokusali da nestane kao sto su uradili sa Crnom Gorom i MakedonijoM)
Nisam izucavao ovu temu, pa ti necu reci da niej sitina, ali molim te mozes li iznjeti par dokaza?
SPC je recimo otvoreno podrzavala Karadzica i Mladica, i otvoreno stala na stranu pocinioca genocida.
Zanima me sta je IZBiH radila da bi ti dosao do misljenja kojeg imas.
Reci da je IZ podrzavala zlocine, ubijanja itd. ne mogu niti zelim - tako da se ogradim od tog dijela. Oni zaista jesu pisali rezolucije, sadrzaj je takav je kakav, previse blag i nedirektan. A opet, i oni su ljudi sa odredjenom hrabroscu, trebalo je petlje i za to sto se napisalo. Samo kazem nije to bas tako jak dokument kao sto se predstavlja.
Ono sta sam mislio time reci je da je IZ podrzavala sile osovine otvorene, ja cu napisati neke cinjenice, i neke svoje zakljucke, a ti tumaci/sudi kako zelis, zato i jest forum.
Jos od pada osmanskog cartstva vladala je ideja pan-islamizma (dosta je bilo tih pan-ova, recimo srbi strasno vole pan-slavizam, gdje bi nas rusija sve poklopila, citaj cccp). Ideja pan-islamizma gdje bi se javila jedna velika drzava muslimana sa 150miliona (mislim tako nesto u taj vakat), koja bi ponovno bila faktor u svijetu. BiH kao okruzena komsijama kakvim jesu, dosta bi imala koristi od toga. Naravno da su britanci, francuzi i ostali koji su imali kolonije po bivsem osmanskom carstvu bili protiv toga, pa nisu ga unistili bez veze. Njemacka je za svoje potrebe pokusala da pomogne ovaj projekat, ideja je bila da se namjesti halifa koji ce povesti u sveti rat, pandem papi. Pronasli su ga u jeruzalemskom muftiji koji je dolazio u posjetu NDH vise puta, samim time i u BiH. Ovaj muftija je podrzavao zapravo i autonomiju bosne u granicama treceg rajha(da se bosna odvoji od NDH), ali je i dalje valjda da se ne zamjeri pavelicu nazivao nas hrvatskim muslimanima.
Trebala je da se osnuje jedna SS Divizija (osnovana ali bosnjaci tada poceli masovno ici u partizane, pa nista od tog ne bi), koja bi pocistial prostor bosne, a zatim isla u zemlje muslimanske prateci njemce i italijane da kada se ocisti od francuza i britanaca, valjda lakse im tamo biti medju muslimani i pridobiti lokalno stanovnistvo. Tu su Mladi Muslimani imali veliku ulogu.
IIZ na celu sa rejsom Spahom (ne sjecam se koje bio poslije njega, umro je Spaho 42-3) je podrzavala jeruzalemskog muftiju.
Odgovor na cestitku reisa Spahe sto je dosao u Berlin ziv i zdrav

Imam ovakvih pisama i prepiski, zapisa jedan manji dio
Jeruzalemski muftija ima veze sa Bosnom velike od davnih dana, profa i direktor skole mislim da mu je bio rodjeni sarajlija