Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Locked
NightSkyWalker

#101 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by NightSkyWalker »

yyy_yyy wrote: Normalno da nije mogao ali postoji nesto sto se zove vojna policija i vojni sud? Zasto nije imao organizovane ove institucije da oni kaznjavaju vojnike zbog krsenja obicaja ratovanja da im sudi armija kojoj pripadaju a ne Hag ili sud BiH? a ako kaznis jednog vojnika to dajes poruku ostalim da se zlocin ne isplati?
Dakle ti krivis Aliju sto u opstem haosu i beznadju nije sprijecio pojedinacne zlocine koje su pocinili pojedini vojnici? Zar ne mislis da si malo nerealistican i cjepidlaka... Zasto Tito nije spijecio pojedine zlocine partizana?

A kako komentarises cinjenicu da Alija nikada nije naredio progon nebosnjaka i rusenje njihovih svetinja?
Last edited by NightSkyWalker on 17/10/2010 00:31, edited 1 time in total.
Been

#102 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Been »

Izetbegović je historijska ličnost, i svi trebamo prihvatiti mogućnost otvorene, pa čak i kritičke diskusije na njegov rad i naslijeđe. Što se mene tiče, Alija Izetbegović je bio prilično nepragmatičan političar i neuk pregovarač, što ne znači da je bio loš čovjek. Dapače, A.I. je bio dobar čovjek iz naroda, ali okružen cijelim sijasetom vrlo opasnih i sumnjivih likova koji su bacili ljagu na njega i nekolicinu u ratnoj vladi i predsjedništvu ! On nije bio tip lidera kakav su bili Tuđman i Milošević koji su išli na političku podršku naroda. Izetbegović je išao na populističku, prostu, podršku bošnjačkog naroda što nas je i dovelo u poziciju da ne možemo dokučiti njegovu stvarnu ostavštinu...

Po meni Alija Izetebegović ima velike zasluge za opastanak Bosne i Hercegovine, ali ne i za njeno stvaranje, jer realno BiH je samo unakažena, i tek joj predstoji prava geneza u normalnu i demokratsku državu !
StupskaBitanga

#103 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by StupskaBitanga »

kamen spoticanja wrote: ah teorije zavjere...u reziji Alije Izetbegovica... :-) ovakav pristup jos nisam cuo kad se govori o rahmetliji...a svasta sam cuo
najlakše je rec teorija zavjere
a u suštini dooljno je reci da je Alija kao i mnogi bili samo marionete nalogodavaca
a ti malo mucni glavom i shvati ko su ti nalogodavci
NightSkyWalker

#104 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by NightSkyWalker »

StupskaBitanga wrote:
kamen spoticanja wrote: ah teorije zavjere...u reziji Alije Izetbegovica... :-) ovakav pristup jos nisam cuo kad se govori o rahmetliji...a svasta sam cuo
a u suštini dooljno je reci da je Alija kao i mnogi bili samo marionete nalogodavaca
Bitango, imas li ti kakve konkretne dokaze za te svoje tvrdnje?

I zar ne mislis da pretjerujes kad kazes da je svako znao sta mu je raditi, jer kako su onda Karadzic, Milosevic, i ostali zlocinci dopustili da odu na robiju ako je to bila i njihova igra/film?
kamen spoticanja

#105 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by kamen spoticanja »

StupskaBitanga wrote:
jok lakse je kazat bili su isti slobo,franjo i alija...i sam se sebi ne gadit :roll:
NightSkyWalker

#106 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by NightSkyWalker »

Been wrote:n nije bio tip lidera kakav su bili Tuđman i Milošević koji su išli na političku podršku naroda.

BiH je samo unakažena
Alija nije imao poziciju kakvu su imali Franji Sloba. Pogledaj sta su imali njih dvojica a sta smo imali mi. Nebo i zelja razlika. Ja mislim da je Alija bio bolji drzavnik od ove druge dvojice, jer Alija nije imao nista i bio je predsjednik napadnute drzave, a izasao je kao vojni i moralni pobjednik. Dok su ova druga dvojica imali sve i vrsili agresiju. Usporedba Alija sa njima dvojicom se ne moze napraviti jer su im pozicije i ciljevi bilo totalno drugaciji.

Naravno da je BiH unakazena, jer je prosla kroz agresiju i genocid. Ali je ipak opstala, a trebala je da nestane i da ovdje sada bude velika srbija.
Hemel

#107 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Hemel »

Been wrote:Izetbegović je historijska ličnost, i svi trebamo prihvatiti mogućnost otvorene, pa čak i kritičke diskusije na njegov rad i naslijeđe. Što se mene tiče, Alija Izetbegović je bio prilično nepragmatičan političar i neuk pregovarač, što ne znači da je bio loš čovjek. Dapače, A.I. je bio dobar čovjek iz naroda, ali okružen cijelim sijasetom vrlo opasnih i sumnjivih likova koji su bacili ljagu na njega i nekolicinu u ratnoj vladi i predsjedništvu ! On nije bio tip lidera kakav su bili Tuđman i Milošević koji su išli na političku podršku naroda. Izetbegović je išao na populističku, prostu, podršku bošnjačkog naroda što nas je i dovelo u poziciju da ne možemo dokučiti njegovu stvarnu ostavštinu...

Po meni Alija Izetebegović ima velike zasluge za opastanak Bosne i Hercegovine, ali ne i za njeno stvaranje, jer realno BiH je samo unakažena, i tek joj predstoji prava geneza u normalnu i demokratsku državu !
hoces da kazes, prvo poluvrijeme je zavrseno kako tako ali ovo drugo ide mnogo traljavije...
kamen spoticanja

#108 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Been wrote:Izetbegović je historijska ličnost, i svi trebamo prihvatiti mogućnost otvorene, pa čak i kritičke diskusije na njegov rad i naslijeđe. Što se mene tiče, Alija Izetbegović je bio prilično nepragmatičan političar i neuk pregovarač, što ne znači da je bio loš čovjek. Dapače, A.I. je bio dobar čovjek iz naroda, ali okružen cijelim sijasetom vrlo opasnih i sumnjivih likova koji su bacili ljagu na njega i nekolicinu u ratnoj vladi i predsjedništvu ! On nije bio tip lidera kakav su bili Tuđman i Milošević koji su išli na političku podršku naroda. Izetbegović je išao na populističku, prostu, podršku bošnjačkog naroda što nas je i dovelo u poziciju da ne možemo dokučiti njegovu stvarnu ostavštinu...

s ovim se mogu slozit...mada unakazenost ove drzave ne treba traziti u Aliji nego u onima koji su sjedili s bocne strane stola...one iste koji su pisali pisma i potpisivali ih s major...pricali u parizu o prijetnji bosnjacke drzave,"europiziranju i idealima" ...dakle bjelosvjetskim kurvarima...s takvim on kao musliman nije mogao dobiti vise
StupskaBitanga

#109 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by StupskaBitanga »

kamen spoticanja wrote:
StupskaBitanga wrote:
jok lakse je kazat bili su isti slobo,franjo i alija...i sam se sebi ne gadit :roll:
a još je lakše rec da je Alija Heroj i da su on i kompanija sve u životu pravno legalno pošteno mukotrpno zaradili
Šta li se bože onds radilo po dobrinjskom tunelu ko se tu bogatio
Svi to ljudi znamo . i ne znam zašto se pravimo mutavi
Da imamo pravnu državu čije je sudstvo neovisno
80% političara i ljudi oko njih bi bilo u zatvoru
NightSkyWalker

#110 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by NightSkyWalker »

Image :dance:
kamen spoticanja

#111 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

StupskaBitanga wrote: a još je lakše rec da je Alija Heroj i da su on i kompanija sve u životu pravno legalno pošteno mukotrpno zaradili
Šta li se bože onds radilo po dobrinjskom tunelu ko se tu bogatio
Svi to ljudi znamo . i ne znam zašto se pravimo mutavi
Da imamo pravnu državu čije je sudstvo neovisno
80% političara i ljudi oko njih bi bilo u zatvoru
slazem se...mozda cak i 90%...no opet se pravis lud...bogatstvo,trezor,bakir,caco bla bla :wink:
Cheguevarax

#112 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Cheguevarax »

da ne bi Alije, ne bi bilo ni rata
NightSkyWalker

#113 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by NightSkyWalker »

Cheguevarax wrote:da ne bi Alije, ne bi bilo ni rata
Slazem se. Da ga nije bilo, BiH bi pala sapatom, onako kako je to svijet i prizeljkivao. I do rata ne bi ni doslo.
kamen spoticanja

#114 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Cheguevarax wrote:da ne bi Alije, ne bi bilo ni rata
jes vala izgibose oni silni srpski junaci a ne stvorise veliku srbiju...uzalud vala
luckypot

#115 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by luckypot »

Alija je napravio masu gresaka, najveca lopovi s kojima se okruzio to stoji i to slabo ko (najcesce bas ti lopovi :D ) osporava...

Samo bih dodao jednu stvar - prije jedno 10 godina (dok sam jos bio mlad :D ) smatrao sam da je bio vrlo los politicar i jos svasta nesto...danas kad znam nesto vise (a i kad svi skupa znamo, jer imamo internet, medije, i pristup informacijama s razlicitih strana) o tome kako medjunarodna politika funkcionise i kad saberem koga je alija imao protiv sebe i koliko je imao jedno veliko nista iza sebe - odlican je on posao napravio...ko misli da moze bolje, ima danas priliku u boljoj situaciji, evo ne puca se pa otidjite i ubjedite MZ da treba postupati ovako ili onako, pa javite kako ste prosli
NightSkyWalker

#116 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by NightSkyWalker »

:cry:
Hodidid

#117 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Hodidid »

Prije svega rahmet mu dusi!

A sto se tice njegove politicke ostavstine o tome bi se moglo nadugo i nasiroko diskutirati. Uvijek ce biti onih koji ga cijene i onih koji ga ne cijene kao politickog lidera i vodju u datom vremenu i prostoru. Cinjenica jeste da bi rata bilo bez obzira ko je na celu predsjednistva BiH u tom trenutku bio. Naravno govorim o probosanskom bloku. Da karikirim malo pa da kazem da bi rata bilo i da je sam Tito ustao iz groba i stupio na Izetbegovicevu funkciju.
Alija ruku na srce po meni nije bio politicar velikog formata. Napravio je par krupnih greski ali istovremeno mora se uzeti kontekst zbivanja koji su drugi vec obradili pa da ne ponavljam.

Ono sto je meni kod njega smetalo je sto mi je previse lutao u drzavotvornom smislu. Sputavala ga ideoloska sklonost nekim panislamskim idejama. Nije nikako u pocetku shvatio bitnost zaokruzivanja i kompletiranja bosnjackog nacionalnog emancipatorskog projekta. Zulfikarpasic i Filipovic su mu tu da tako kazem otvarali oci. Bio je ponekad naivan. Kao kad je pao JNA u ruke 2 maja na Butmiru. Bilo je tu jos propusta oko sklanjanja Divjaka i Sibera iz generalstaba AR BiH. Maglovit atentat na Seferovica gdje mu poginula zena.

Sve u svemu kad se sve sabere i oduzme i sa ove historijske distance mozda nije mogao puno vise.
kajdara

#118 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by kajdara »

:evil:! Nalet ga bilo!
NightSkyWalker

#119 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by NightSkyWalker »

Hodidid wrote:
Sve u svemu kad se sve sabere i oduzme i sa ove historijske distance mozda nije mogao puno vise.
... a moglo je puno gore kad se uzme u obzir cijeli kontekst desavanja.
wolf07

#120 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by wolf07 »

Evo vazdan nekakvih analiticara koji tvrde kako je Alija mogao vise i sl. a niko nije odgovorio na moj post i tvrdnju da nema te face u svjetskim razmjerama koja je u stanju na svoju stranu pridobiti i SAD i Iran :!: . Dame i gospodo to je plafon vanjske politike i dokazite suprotno ako mozete. Nisu odnosi SAD-a i Irana ni tada bili puno bolji nego danas pa ipak je to nas Alija uspio da poveze na slucaju Bosna i Hercegovina. Druga bitna stvar oko koje se dosta forumasa vrti su "zlatne kasike", sto se mene tice moja kasika jeste zlatna i kad to kazem pod time podrazumijevam da sam uspio nakon cetiri godine ucesca u ratu zavrsiti fakultet, imam zenu i djecu, kucu, naucio sam jedan svjetski jezik i sve to bez ikoga u ministrastvu, nekoj stranci i sl., druim rijecima, malo sam dig'o guzicu i nisam cekao da mi razvaljena drzava sve ovo sto imam obezbijedi - nako! A sto se tice "rata nece biti", pretpostavljam da to najvise kritikuju isti ljudi koji danas zamjeraju Silajdzicu sto je previse tvrd i "radikalan". Niko nece posteno da prizna da bi ga danas 10x vise kleli da je rek'o: "narode, oruzje u ruke", krivili bi ga za izazivanje rata u idilicnoj BiH gdje je komsija uvijek bio svetinja a onda je on to sve pokvario. Licemjerno, zar ne!?! Na koncu, VRS je pocinila tolike odvratnosti na celu sa svojim Radovanom i Ratkom ali necete cuti lose rijeci o njima ni od jednog Srbina kad bi im poteg'o zdrav zub iz glave. Pitam se zasto se onda razmecete u ovim odvratnostima koje pisete o Aliji osim ako niste zamaskirani asistenti iz tima odbrane dr.Dabica! :wink:
kurty

#121 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by kurty »

znam ja nas, jebo ti nas vake...

Rahmet mu dusi
PasoDzigera007

#122 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by PasoDzigera007 »

wolf07 wrote:Evo vazdan nekakvih analiticara koji tvrde kako je Alija mogao vise i sl. a niko nije odgovorio na moj post i tvrdnju da nema te face u svjetskim razmjerama koja je u stanju na svoju stranu pridobiti i SAD i Iran :!: . Dame i gospodo to je plafon vanjske politike i dokazite suprotno ako mozete. Nisu odnosi SAD-a i Irana ni tada bili puno bolji nego danas pa ipak je to nas Alija uspio da poveze na slucaju Bosna i Hercegovina. Druga bitna stvar oko koje se dosta forumasa vrti su "zlatne kasike", sto se mene tice moja kasika jeste zlatna i kad to kazem pod time podrazumijevam da sam uspio nakon cetiri godine ucesca u ratu zavrsiti fakultet, imam zenu i djecu, kucu, naucio sam jedan svjetski jezik i sve to bez ikoga u ministrastvu, nekoj stranci i sl., druim rijecima, malo sam dig'o guzicu i nisam cekao da mi razvaljena drzava sve ovo sto imam obezbijedi - nako! A sto se tice "rata nece biti", pretpostavljam da to najvise kritikuju isti ljudi koji danas zamjeraju Silajdzicu sto je previse tvrd i "radikalan". Niko nece posteno da prizna da bi ga danas 10x vise kleli da je rek'o: "narode, oruzje u ruke", krivili bi ga za izazivanje rata u idilicnoj BiH gdje je komsija uvijek bio svetinja a onda je on to sve pokvario. Licemjerno, zar ne!?! Na koncu, VRS je pocinila tolike odvratnosti na celu sa svojim Radovanom i Ratkom ali necete cuti lose rijeci o njima ni od jednog Srbina kad bi im poteg'o zdrav zub iz glave. Pitam se zasto se onda razmecete u ovim odvratnostima koje pisete o Aliji osim ako niste zamaskirani asistenti iz tima odbrane dr.Dabica! :wink:
Svaka ti cast! kapa do poda!
wolf07

#123 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by wolf07 »

PasoDzigera007 wrote:
wolf07 wrote:Evo vazdan nekakvih analiticara koji tvrde kako je Alija mogao vise i sl. a niko nije odgovorio na moj post i tvrdnju da nema te face u svjetskim razmjerama koja je u stanju na svoju stranu pridobiti i SAD i Iran :!: . Dame i gospodo to je plafon vanjske politike i dokazite suprotno ako mozete. Nisu odnosi SAD-a i Irana ni tada bili puno bolji nego danas pa ipak je to nas Alija uspio da poveze na slucaju Bosna i Hercegovina. Druga bitna stvar oko koje se dosta forumasa vrti su "zlatne kasike", sto se mene tice moja kasika jeste zlatna i kad to kazem pod time podrazumijevam da sam uspio nakon cetiri godine ucesca u ratu zavrsiti fakultet, imam zenu i djecu, kucu, naucio sam jedan svjetski jezik i sve to bez ikoga u ministrastvu, nekoj stranci i sl., druim rijecima, malo sam dig'o guzicu i nisam cekao da mi razvaljena drzava sve ovo sto imam obezbijedi - nako! A sto se tice "rata nece biti", pretpostavljam da to najvise kritikuju isti ljudi koji danas zamjeraju Silajdzicu sto je previse tvrd i "radikalan". Niko nece posteno da prizna da bi ga danas 10x vise kleli da je rek'o: "narode, oruzje u ruke", krivili bi ga za izazivanje rata u idilicnoj BiH gdje je komsija uvijek bio svetinja a onda je on to sve pokvario. Licemjerno, zar ne!?! Na koncu, VRS je pocinila tolike odvratnosti na celu sa svojim Radovanom i Ratkom ali necete cuti lose rijeci o njima ni od jednog Srbina kad bi im poteg'o zdrav zub iz glave. Pitam se zasto se onda razmecete u ovim odvratnostima koje pisete o Aliji osim ako niste zamaskirani asistenti iz tima odbrane dr.Dabica! :wink:
Svaka ti cast! kapa do poda!
Fala 007, vidis samo cinjenice i nikakva ironija ili krupne rijeci! Kako kazu, pametnome je i isaret dovoljan a budali... :-)
Been

#124 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Been »

Po najveći problem oko ozbiljnijih rasprava o liku i djelu Alije Izetbegovića je navijački odnos pojedinih grupacija koje na silu žele prepravljati historijske činjenice. Realno, u pojedinim momentima Alija Izetbegović se ponašao državnički, hrabro i odlučno, onda u pojedinim nije ni sam znao šta je zvanični stav, pa se oslanjao na savjetnike ( od zla oca ), a bilo je i situacija kad se ponašao kao slon u prodavnici staklarije, pa je srljao iz greške u grešku. Recimo njegova izjava u telefonskom razgovoru sa Halilovićem koji je bio na pregovorima u Ženevi : "To je odlično ! To prihvati !", a svi znamo o kakvoj se ideji radilo, spada u red političkih odluka sa sumnjivim integritetom. Dok recimo odluka da se da kolektivna amnestija pripadnicima No APZB-a spada u hrabrije državničke poteze u kojima je Izetbegović podcrtao svoju ljudsku i političku veličinu...
NightSkyWalker

#125 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by NightSkyWalker »

Been, mi smo imali do bola nestabilnu situaciju i fasisti su nam bili za vratom. U takvim momentima covjeku svasta prolazi kroz glavu i tesko je biti konzistentan u svojim planovima.
Locked