Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

zilla_

#23751 Re: Cijene stanova All about

Post by zilla_ »

Meni je samo zao ovih koji nisu spremni rizikovati i malo smanjiti zivotne prohtjeve a nemaju rijeseno stambeno pitanje. Najbolje vrijeme za kupit nekretninu je sada jer nece biti nikad vise niza cijena od ove. Ljudi koji se malo razumiju u gradjevinu znaju koliko je samo skocila cijena materijala, koliko sada kosta radna snaga a kako je nekada bilo i onda moje pitanje je kako neko moze ocekivati nize cijene. A plus na sve to jako je malo stanova u ponudi ako uzmemo za primjer sarajevo. I kako vrijeme ide ponuda je sve siromasinija. Govorim o stanovima sa realnim cijemama da ne ide preko pola miliona maraka.

Takodjer ovi koji danas zive komotno i rentaju stan moje pitanje je sta ce kada budu morali placati kiriju za stan preko 1000 KM a udju u godine kada zarada nece biti tolika do mogu pokriti to. Vec danas pristojan stan se ne moze naci za rentanje ispod 600 KM.

Ja nisam imao rijeseno stambeno pitanje, primanja su mi unazad 10 godina iznad prosjeka i umjesto da se kofrcim i vozim bijesna kola i da se rasipam na druge nacine odlucio sam da je mnogo pametnije zivjeti prosjecan zivot ali obezbijediti sebi krov nad glavom. Prvo sam kupio stan od 50 kvadrata za 65.000 KM i to u periodu kada su cijene bile normalne. I tada nije bilo lahko uletiti u kredit. Taj stan sam prodao prije godinu dana za 200.000 km i kupio veci uz novi kredit od 120.000. Prva rata je bila 550 KM na 10 godine uz ucesce od nekih 15.000 KM. Rata koju sada placam za stan od 80 kvadrata je 1000 KM na 13 godina. Nakon isplacenog kredita ja imam nekretninu koja ce vrijediti najmanje 400-500.000 km. A mogao sam sada da nemam nista ali da imam kiriju za istiovakav stan od cca 800-1000 KM. Za sve ovo vrijeme vozio bi mozda malo bolje auto, ljetovao bi na mozda malo boljim destinacijama ali pitanje je sta je pametnija i racionalnina odluka. Zivjeti solidan prosjecan zivot, ljetovati u hr, voziti solidan auto i osigurati sebi buducnost ili se zajebavati pa kad dodjes u starost biti socijalni slucaj bez mjesta za stanovanje i da nemas ni kuceta ni maceta.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#23752 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

Pogledajmo danasnje penzionere, koji nemaju svoj stan. 40 godina staza, neka prosjecna plata bila, nek im je penzija 2x po 1000 KM, dakle primanja 2000.
Kako ce placati kiriju?
Rezije?
Sta ce jesti?
Hoce li moci kupiti neki lijek?
Nakon nekoliko godina umre jedno od njih, primanja pala na 1000.
A to je sve zivot, tako to ide.
Sad zamislite iste penzionere, koji imaju svoj stan?
lissics

#23753 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

Za koliko mogu realno iznajmiti svoj stan u zgradi Dijamant? Drugi sprat, trosoban, 77m2, skoro namješten (fali TV i biljke), sa parkingom u suterenu?
nepass1

#23754 Re: Cijene stanova All about

Post by nepass1 »

sime_cipol wrote: 30/08/2026 14:34
Apoll0 wrote: 30/08/2026 14:32 Sada mozete uzivati neoptereceno. U zivotu moras nekad uskratiti, sada ne morate.
Kod mene sef ima 2 moje plate. U minusu 5000. Nikad ni ne izlazi iz njega.
I kaze mi, sto ti ne uzmes?
I sta kad uzmem? Dodjem do kraja, do -3000 nema dalje i sta onda?
Isto ko i sad, dodjem do 0 i ne može dalje. Samo nisam duzan. :D
Onda zena uzme karticu, pa kad ona zakuca uzmes ti u drugoj banci, pakad i tu zakujes ima mikrokreditna, pa kad i tu zaglibis uzmes u domodu na rate tv od milju i prodas za 500, imas 500 odmah a stoja se mjesecno odbija. U plusu si 400 :D

Prica zena klijent 4k plata, kredit i kartice 3200. Ostao bez posla, zove ne zna sta da radi. 7g do penzije, haj nadji drugi posao.
Ja se dumam 20 dana hocu li igru za ps platiti 9.90$ :lol:
klaki

#23755 Re: Cijene stanova All about

Post by klaki »

sime_cipol wrote: 30/08/2026 14:58 Pogledajmo danasnje penzionere, koji nemaju svoj stan. 40 godina staza, neka prosjecna plata bila, nek im je penzija 2x po 1000 KM, dakle primanja 2000.
Kako ce placati kiriju?
Rezije?
Sta ce jesti?
Suma sumarum ove teme: "Spašavaj" se ko moze :D
Mislim svi su u pravu, niko nije u krivu iskreno. Zna se ko ce najgore proci u starosti :sad:
nepass1

#23756 Re: Cijene stanova All about

Post by nepass1 »

zilla_ wrote: 30/08/2026 14:49 Meni je samo zao ovih koji nisu spremni rizikovati i malo smanjiti zivotne prohtjeve a nemaju rijeseno stambeno pitanje. Najbolje vrijeme za kupit nekretninu je sada jer nece biti nikad vise niza cijena od ove. Ljudi koji se malo razumiju u gradjevinu znaju koliko je samo skocila cijena materijala, koliko sada kosta radna snaga a kako je nekada bilo i onda moje pitanje je kako neko moze ocekivati nize cijene. A plus na sve to jako je malo stanova u ponudi ako uzmemo za primjer sarajevo. I kako vrijeme ide ponuda je sve siromasinija. Govorim o stanovima sa realnim cijemama da ne ide preko pola miliona maraka.

Takodjer ovi koji danas zive komotno i rentaju stan moje pitanje je sta ce kada budu morali placati kiriju za stan preko 1000 KM a udju u godine kada zarada nece biti tolika do mogu pokriti to. Vec danas pristojan stan se ne moze naci za rentanje ispod 600 KM.

Ja nisam imao rijeseno stambeno pitanje, primanja su mi unazad 10 godina iznad prosjeka i umjesto da se kofrcim i vozim bijesna kola i da se rasipam na druge nacine odlucio sam da je mnogo pametnije zivjeti prosjecan zivot ali obezbijediti sebi krov nad glavom. Prvo sam kupio stan od 50 kvadrata za 65.000 KM i to u periodu kada su cijene bile normalne. I tada nije bilo lahko uletiti u kredit. Taj stan sam prodao prije godinu dana za 200.000 km i kupio veci uz novi kredit od 120.000. Prva rata je bila 550 KM na 10 godine uz ucesce od nekih 15.000 KM. Rata koju sada placam za stan od 80 kvadrata je 1000 KM na 13 godina. Nakon isplacenog kredita ja imam nekretninu koja ce vrijediti najmanje 400-500.000 km. A mogao sam sada da nemam nista ali da imam kiriju za istiovakav stan od cca 800-1000 KM. Za sve ovo vrijeme vozio bi mozda malo bolje auto, ljetovao bi na mozda malo boljim destinacijama ali pitanje je sta je pametnija i racionalnina odluka. Zivjeti solidan prosjecan zivot, ljetovati u hr, voziti solidan auto i osigurati sebi buducnost ili se zajebavati pa kad dodjes u starost biti socijalni slucaj bez mjesta za stanovanje i da nemas ni kuceta ni maceta.
Ja rentam stan, mislim svoj stan rentam drugim osobama, to su pretezno mladje osobe koje imaju npr kucu roditeljsku u zivinicama pa ovdje dosli da rade, neki znaju da nece biti tu duze od 5g. Ugl svima do sad sto sam rentao, pet njih, svi imaju ako nista roditeljsku nekretninu.
Onda imas ekipu nemam posla muz priveo drugu pa me izbacio, jbg ti i nemaju bas nekih opcija.
Evo poznanica renta, razvedena, dvoje djece, plata joj 1600KM, nema sanse da kupi stan. I bivsi joj pod kirijom, konobarise.
Imam poznanika vss, bas bas dobar posao, nece da se zeni, da ima djecu (mislim da je gay ali nebitno za pricu) ima isto roditeljsku kucu ali zivi pod kirijom, ne pomislja na kredit za bilo sta. Nema ni auto. Samo hoda i putuje.
Ja sam npr zadrzao stari stan, kupio novi, prodao novi i kupio treci stan. Prvi zadrzao da sta djetetu imam ostaviti, nekom je i to glupo jbg.
Mozda krepam dogodine i onda ce svi reci cuvao, stedio, da je prodao stan u sg mogao bi bez kr zivjeti, hodati, zajebavati se, voziti kakvu zvijer od auta ..
Hocu reci svakakvih zivota ima.
xPaco1337

#23757 Re: Cijene stanova All about

Post by xPaco1337 »

sime_cipol wrote: 30/08/2026 14:58 Pogledajmo danasnje penzionere, koji nemaju svoj stan. 40 godina staza, neka prosjecna plata bila, nek im je penzija 2x po 1000 KM, dakle primanja 2000.
Kako ce placati kiriju?
Rezije?
Sta ce jesti?
Tako ti je svugdje. Ljudi su vani su podstanari cijeli život i to generacijama dok kod nas skoro svako ima ako ništa neku kućici ili vikendicu u vukojebini gdje može se živjet.

Slažem se sa primanjima kod mene je starom penzija oko 1200KM jest imao beneficirani radni staž, ali van vojske je imao još radnog staža od prije rata. Preko 30+ godina i opet je to crkavica i mora se raditi sa strane. Po meni nije to toliko ni problem pogotovo ako tako mlađi odeš u penziju, problem je ako se ne snađeš do penzije.
nepass1

#23758 Re: Cijene stanova All about

Post by nepass1 »

lissics wrote: 30/08/2026 15:03 Za koliko mogu realno iznajmiti svoj stan u zgradi Dijamant? Drugi sprat, trosoban, 77m2, skoro namješten (fali TV i biljke), sa parkingom u suterenu?
Je li to ilidza? Ne bih dao ispod hiljade.
sime_cipol

#23759 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

klaki wrote: 30/08/2026 15:14
Kako ce placati kiriju?
Rezije?
Sta ce jesti?
Suma sumarum ove teme: "Spašavaj" se ko moze :D
Mislim svi su u pravu, niko nije u krivu iskreno. Zna se ko ce najgore proci u starosti :sad:
Niko ne zna koliko mu je vijeka.
Možda se sutra ne probudim. Otac mi je umro sa 50, nije dočekao ni penziju, ni unuke.
Ako nista, sutra da umrem, znam da zena i djeca imaju taj stan, nece ih niko istjerati iz njega. Imaju i pola stana kod moje mame.
Kad se čovjek okrene iza sebe, ostavio je nesto.
moimoi

#23760 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

1100-1200KM
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23761 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

sime_cipol wrote: 30/08/2026 14:27
_BataZiv_0809 wrote: 30/08/2026 14:22
sime_cipol wrote: 30/08/2026 14:11 Ponavljam se po n-ti put.
Meni je rata bila 620 KM, plata 1000 KM.
Zena prvih 5 godina nije radila, radjala djecu.
Nema sta nisam dodatno radio, gdje god me ko zovnuo, da se prezivi, ne mjesec, nego 7 dana.
Prvih 5 godina nismo isli na more. Dok je kredit bio (vratio sam ga prosle godine) vozio sam auta reda 2-3-5k, stara po 15 godina.
Ok, imali smo srece da smo sve u stanu dobili od rodbine na naselje. Neko kupio ovo, neko ono, ljudi nas pitali sta vam treba, otisli i kupili.
Svaki aparat smo dobili, garnituru smo dobili (ali smo ih i mijenjali u medjuvremenu)
Nije mi kuhinja od 5k, nego od 700 KM.
Nije mi Američki plakar po mjeri, nego obicni ormar.
Stolarija nije nova, ali je solidna, redovno se brusi i farba (to mi je sljedece za zamijeniti).
WC bi sutra krenuo rusiti da imam pare, ali nemam, neka stoji, sta cu mu ja.
Treba i ti da shvatis da mnogi ne zele takvo zivotanje.
Poštujem.
Svako sebi neka namjesta zivot kako zeli.
Moja zena i ja, imamo svoj stan.
Rata kredita vise nemamo. Kreditne kartice nikad nismo ni imali. Minuse na karticama nikad nismo imali.
Meni 45, zeni 37, marke duga nemamo, a imamo svoj stan. To nema ni u Svici, a da rade za platu :D
Sve ok, postujem, ali ti onih 5-7 godina nikad niko nece moci vratiti. Trebas uzivati u zivotu dok imas zdravlje, snage i volje. A u odredjenom dobu smo svi na fizickom vrhuncu snage i zdravlja, a opet sa dovoljnim zivotnim iskustvom i zreloscu.

Meni licno je prevelika cijena da tad ne idem na more, radim sve i svasta pa ni ne vidjam zenu i da zavisim od tudje pomoci. Govorim uopsteno, ne o tvom licnom primjeru, ti znas kako ti je bilo, samo si mi dao slagvort.
sime_cipol

#23762 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

_BataZiv_0809 wrote: 30/08/2026 15:28

Poštujem.
Rata kredita vise nemamo. Kreditne kartice nikad nismo ni imali. Minuse na karticama nikad nismo imali.
Meni 45, zeni 37, marke duga nemamo, a imamo svoj stan. To nema ni u Svici, a da rade za platu :D
Sve ok, postujem, ali ti onih 5-7 godina nikad niko nece moci vratiti. Trebas uzivati u zivotu dok imas zdravlje, snage i volje. A u odredjenom dobu smo svi na fizickom vrhuncu snage i zdravlja, a opet sa dovoljnim zivotnim iskustvom i zreloscu.

Meni licno je prevelika cijena da tad ne idem na more, radim sve i svasta pa ni ne vidjam zenu i da zavisim od tudje pomoci. Govorim uopsteno, ne o tvom licnom primjeru, ti znas kako ti je bilo, samo si mi dao slagvort.
Pošteno :mrgreen: :thumbup:
Ne bi valjalo da smo svi isti.
lissics

#23763 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

nepass1 wrote: 30/08/2026 15:21
lissics wrote: 30/08/2026 15:03 Za koliko mogu realno iznajmiti svoj stan u zgradi Dijamant? Drugi sprat, trosoban, 77m2, skoro namješten (fali TV i biljke), sa parkingom u suterenu?
Je li to ilidza? Ne bih dao ispod hiljade.
Dijamant je bijela zgrada pored Elpija / Nove Otoke
ElRe

#23764 Re: Cijene stanova All about

Post by ElRe »

sime_cipol wrote: 30/08/2026 14:11 Problem je da ljudi hoce sve i odmah. Pogotovo zene.
Bravo, glavni problem.
Ja imam kuma, on sa porodicom živi u zajednici sa roditeljima u Sjenici. Stara je kuća, reda 8x8, 1 sprat. Njih 5 spava u jednoj sobi, roditelji u drugoj. Zajedničko kupatilo i kuhinja.
Prije 2 godine je počeo da pravi kuću. Ja mislim dići će 1 sprat i useliti, ali ne. Prvi sprat je kotlara i garaža, drugi sprat je za življenje. Prije par dana su bili u Sarajevu i odmah u Murex po skuplju talijansku i špansku keramiku. Od ima platu od 700 eura kao saobraćajni inspektor i nju odmah daje lokalnom stovarištu gdje je sav materijal kupovao na veresiju. Supruga je pedagog u školi i njena plata je 800 eura. Ja ga pitam zašto nije opremio 1 sprat, pa uselio, odijelio se, pa će onda dalje...kaže žena hoće da je sve tip top pa da se usele. Pojma nemam, ranije se kuće pravile po 5-10 godina, ali je poenta bila (kada se krpi kraj sa krajem) useliti i onda polako. Sad svi hoće prvo da naprave tip top pa da usele.
sime_cipol

#23765 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

Nego, ako ikad u gradu vidite zuti Clio RS s početka milenijuma, vjerovatno ce to biti Šime :autic:

:lol:
klaki

#23766 Re: Cijene stanova All about

Post by klaki »

sime_cipol wrote: 30/08/2026 15:51 Nego, ako ikad u gradu vidite zuti Clio RS s početka milenijuma, vjerovatno ce to biti Šime :autic:
Lakse meni stan kupit nego naci dobar primjerak tog čuda :lol:
moimoi

#23767 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

ElRe wrote: 30/08/2026 15:44
sime_cipol wrote: 30/08/2026 14:11 Problem je da ljudi hoce sve i odmah. Pogotovo zene.
Bravo, glavni problem.
Ja imam kuma, on sa porodicom živi u zajednici sa roditeljima u Sjenici. Stara je kuća, reda 8x8, 1 sprat. Njih 5 spava u jednoj sobi, roditelji u drugoj. Zajedničko kupatilo i kuhinja.
Prije 2 godine je počeo da pravi kuću. Ja mislim dići će 1 sprat i useliti, ali ne. Prvi sprat je kotlara i garaža, drugi sprat je za življenje. Prije par dana su bili u Sarajevu i odmah u Murex po skuplju talijansku i špansku keramiku. Od ima platu od 700 eura kao saobraćajni inspektor i nju odmah daje lokalnom stovarištu gdje je sav materijal kupovao na veresiju. Supruga je pedagog u školi i njena plata je 800 eura. Ja ga pitam zašto nije opremio 1 sprat, pa uselio, odijelio se, pa će onda dalje...kaže žena hoće da je sve tip top pa da se usele. Pojma nemam, ranije se kuće pravile po 5-10 godina, ali je poenta bila (kada se krpi kraj sa krajem) useliti i onda polako. Sad svi hoće prvo da naprave tip top pa da usele.
Zato sto vi muski imate tendenciju “vjecitog gradilista” :kiss:

Ja svom ne dam da zapocne nix bez da odmah nismo u stanju zavrsiti 99%.
Jer nista gore od polovcno zavrsenog posla. Koji se na kraju zapravo nikad ne zavrsi.
sime_cipol

#23768 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

klaki wrote: 30/08/2026 15:52
sime_cipol wrote: 30/08/2026 15:51 Nego, ako ikad u gradu vidite zuti Clio RS s početka milenijuma, vjerovatno ce to biti Šime :autic:
Lakse meni stan kupit nego naci dobar primjerak tog čuda :lol:
Ima ih.
Ali naci zuti, e to je već potraga u rangu Kolumba :lol:
zposao

#23769 Re: Cijene stanova All about

Post by zposao »

moimoi wrote: 30/08/2026 15:54
ElRe wrote: 30/08/2026 15:44
Bravo, glavni problem.
Zato sto vi muski imate tendenciju “vjecitog gradilista” :kiss:

Ja svom ne dam da zapocne nix bez da odmah nismo u stanju zavrsiti 99%.
Jer nista gore od polovcno zavrsenog posla. Koji se na kraju zapravo nikad ne zavrsi.
I to si u pravu.
kao_kaoty

#23770 Re: Cijene stanova All about

Post by kao_kaoty »

Kupovinom na kredit nemas sta izgubiti jer stan nikada nije bio tvoj, pja :D
izbjeglica_iz_besmisla

#23771 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Isto ko i pod kirijom
Kiki_Musampa

#23772 Re: Cijene stanova All about

Post by Kiki_Musampa »

zilla_ wrote: 30/08/2026 14:49 Meni je samo zao ovih koji nisu spremni rizikovati i malo smanjiti zivotne prohtjeve a nemaju rijeseno stambeno pitanje. Najbolje vrijeme za kupit nekretninu je sada jer nece biti nikad vise niza cijena od ove. Ljudi koji se malo razumiju u gradjevinu znaju koliko je samo skocila cijena materijala, koliko sada kosta radna snaga a kako je nekada bilo i onda moje pitanje je kako neko moze ocekivati nize cijene. A plus na sve to jako je malo stanova u ponudi ako uzmemo za primjer sarajevo. I kako vrijeme ide ponuda je sve siromasinija. Govorim o stanovima sa realnim cijemama da ne ide preko pola miliona maraka.

Meni se cini da je sad problem sto ti ne mozes ni dici kredit za nekretninu. Prosjecan stan je 200.000KM, a to je koliko mjesecno? Uz rast svih ostalih davanja,ti sada ne mozes dignuti i placati kredit 20 godina
mehoxy

#23773 Re: Cijene stanova All about

Post by mehoxy »

Pa ti sam priznajes da si imao odskocnu dasku u vidu kupovine prvog stana dok su cijene jos bile normalne. Sta da si ga sad kupovao kao prvu nekretninu ? Nije isto uzeti 120 i 200.000 KM kredita. Nije isto vracati kredit 10 i 20 - 30 godina. Ne mozes vise ni klaustrofobicni cumez od garsonjere uzeti za 65.000.
moimoi

#23774 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Nikad cijene nisu bile normalne. Sada su mozda puno vece ali je kamata puno niza. Dodje vam na isto.

Ne budite ludi. Sto ste stariji, to ce vam teze biti.

Ne kontam uopste kako mozete razmisljati da kod nas zivite bez sopstvene nekretnine. Osim ako ne cekate da vam starci ostave nesto.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#23775 Re: Cijene stanova All about

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 30/08/2026 15:28

Poštujem.

Bravo.
Imam dobro prijatelja, ovdje, isti ovako ko sime, kako su kupili stan na more otisli nisu, isto auto vec 5 godina voza, a vrhunske poslove oboje imaju..vjerujem da ce za max 15 godina otplatit stan od pola miliona, i onda ce sjesti mozda u porschea. I uzivqti i nadoknaditi sve. A mozda i nece, mozda doboje prosirenje vena i ne bude se smio voziti avionom i nikad ne vidi ni spaniju.. Ja vala ne bi rizikovao i nadao se da ce za 15 god sve biti ok sa mnom. Stan mozda i ne otplatim nikad
Post Reply