Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Idete li nedjeljom na piknik?

Da
34
39%
Ne
54
61%

Total votes: 88

Facility

#501 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Facility »

Eno pečeno pile 4,99 KM/kg u Lukavici, SAMO NEDJELJOM :lol:

Navalite Bošnjaci, navalite!!! :lol:

Ne možeš ti našeg čovjeka zajebat za marku a ne za godišnji pazar nedjeljom.

Naravno da je urađeno planski.
dvajt

#502 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by dvajt »

za 15 godina opet 41. .... a mi i dalje o 41. raspravljamo
Apoll0

#503 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Apoll0 »

drago nase iStocno Sarajvo. Juce nema vode, 4 benzinske u krugu aposlutno nista nemaju. Brao brao. :bih:
VladaFBiH

#504 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by VladaFBiH »

ljubijankic wrote: 24/08/2026 09:38 Ovo dvoje još kmeče....Ovo se ni u filmu ne može izrežirati :lol:
jeb ga, ne ide svako po sendvić i mišljenje u centralu :izet: :izet: :izet: :izet:
ljubijankic

#505 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by ljubijankic »

VladaFBiH wrote: 25/08/2026 08:42
ljubijankic wrote: 24/08/2026 09:38 Ovo dvoje još kmeče....Ovo se ni u filmu ne može izrežirati :lol:
jeb ga, ne ide svako po sendvić i mišljenje u centralu :izet: :izet: :izet: :izet:
TO hoćeš reći da ja idem? :lol: :lol: :lol: Ja po milioniti put moram reci da ne zivim u Federaciji BiH, ne glasam tamo i samo totalni debil moze napisati da ja botujem za SDP/NiP. Ja sam protiv SDA ko god se ima isti pogled na neku stvar kao zeleni krimosi je moj zakleti neprijatelj :D
Facility

#506 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Facility »

ljubijankic wrote: 25/08/2026 10:30
TO hoćeš reći da ja idem? :lol: :lol: :lol: Ja po milioniti put moram reci da ne zivim u Federaciji BiH, ne glasam tamo i samo totalni debil moze napisati da ja botujem za SDP/NiP. Ja sam protiv SDA ko god se ima isti pogled na neku stvar kao zeleni krimosi je moj zakleti neprijatelj :D
Tim gore ako živiš u RS-u. :D
ljubijankic

#507 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by ljubijankic »

Facility wrote: 25/08/2026 10:34

100% Treba svi Bošnjaci da žive u Federaciji :!: Evo crvenim se ali jbg tako je kako je.
Facility

#508 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Facility »

ljubijankic wrote: 25/08/2026 10:36
Facility wrote: 25/08/2026 10:34

100% Treba svi Bošnjaci da žive u Federaciji :!: Evo crvenim se ali jbg tako je kako je.
Aha, Bošnjak si.
VladaFBiH

#509 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by VladaFBiH »

pa zbog čega se miješaš onda u nešto s čim nemaš veze - čisto onako da malo za*ebaješ raju? :-D :-D :-D

Što se tiče SDA, a dodao bih i satelita SBiH i DF, mogu se 100% složiti s tobom ali to ne znači da podržavam diletante iz NiP/SDP/NS i da ne koristim svoju glavu. Ako je nešto loše, a ova odluka je ne samo loša već i štetna, onda sam protiv bez obzira ko je donio.
Sanjarko

#510 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Sanjarko »

Uvedoše restrikcije na kupovinu svi boljih lijekova pa raja ide u RS zbog toga od antibiotika do analgetika.

Bravo vlada.
Facility

#511 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Facility »

Ma ništa bez RS-a :lol:
tokio25

#512 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by tokio25 »

kad se planira zara ponovo otvoriti u scc-u?
Sanjarko

#513 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Sanjarko »

Facility wrote: 25/08/2026 14:27 Ma ništa bez RS-a :lol:
Nije smiješno, žalosno je. Nama izbili 60 i više KM da bi na kraju dobili antibiotik nedavno, pa i ima već vremena možda.

Ne mogu sada dobiti ni za povremene migrene koje imam analgetike koji mi odgovaraju.

Srećom mi je jedna dobra od majke prijateljica poslala kupljene lijekova iz RS.

Majci nedavno jedni valjali pravo. A analgetik jedan sam skoro popio jer dođe manje sada tableta u blisteru, umjesto 10 dođe 6 komada tableta.
Sanjarko

#514 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Sanjarko »

Nisu, ali i da doktori kada im se jednom u godinu dana dođe možda i više vremena, ne mogu propisati ono šta djeluje je katastrofalno.

Nama na početku godine ili prošle godine izbi iz džepa preko 60 KM za neke vodice i kreme, a znao je i znali su da samo antibiotik djeluje.

Jedva antibiotik propisan, i na kraju uzeo se, a gdje šta nas su dribrali de tamo, de vamo, od doktora do doktora.

Brufen koji mi za glavobolje ili migrene povremene djeluje je 7 KM i može se kupiti koliko hoćeš kutija.

A mi navikli da kupimo isti brufen za isto para samo veće pakovanje od 30 naspram 10 tableta u blisteru.

Analgin za jače glavobolje ili migrene ne znam kako ću sada nabaviti.

1 ili 2 kutije analgina mi može biti čitavu godinu dana, još i njemu u blisteru smanjilo broj tableta sa 10 na 6.

Dođeš u toliko vremena bolestan i ne možeš dobiti provjerene lijekove.
Sa druge teme da nisu tablete i lijekovi tik tak bombone.

Davno 2012 mi je isključen garamicin iz terapije i ostavljen samo na paracetamolu.

Završio tada na psihijatriji jer više nisam mogao trpiti bolove i popio previše taj dan kafetina, 3 ili 4.

A imao samo 65 kg i neku mrlju u stomaku itd, i nesanicu danima prije uzimanja kafetina.

Preko 60 sati nisam oka sklopio tada. 4 ili 5 dana nesanicu imao.

Tada nažalost otkriveno da mi je jetra bila bolesna i da je se oporavila, ali zbog toga šta sam završio u bolnici na psihijatriji nije otkriveno zašto je jetra bila bolesna i zašto je se oporavila i zašto sam imao samo 65 kg, a 190+ cm sam visok.

Danas imam 90 kg na tu visinu svoju otprilike, i visina i kilaža mi je slična, samo 100 se oduzme od visine.

Idealna skoro.

Majka nikada toj doktorici nije oprostila to sve šta je ukinula garamicin i infuzije.
DebelinJoe

#515 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by DebelinJoe »

Kakva jeftina i šugava propaganda...

drug_profi

#516 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by drug_profi »

Spoiler
Show
Sanjarko wrote: 25/08/2026 21:40
Nisu, ali i da doktori kada im se jednom u godinu dana dođe možda i više vremena, ne mogu propisati ono šta djeluje je katastrofalno.

Nama na početku godine ili prošle godine izbi iz džepa preko 60 KM za neke vodice i kreme, a znao je i znali su da samo antibiotik djeluje.

Jedva antibiotik propisan, i na kraju uzeo se, a gdje šta nas su dribrali de tamo, de vamo, od doktora do doktora.

Brufen koji mi za glavobolje ili migrene povremene djeluje je 7 KM i može se kupiti koliko hoćeš kutija.

A mi navikli da kupimo isti brufen za isto para samo veće pakovanje od 30 naspram 10 tableta u blisteru.

1 ili 2 kutije analgina mi može biti čitavu godinu dana, još i njemu u blisteru smanjilo broj tableta sa 10 na 6.

Davno 2012 mi je isključen garamicin iz terapije i ostavljen samo na paracetamolu.

Završio tada na psihijatriji jer više nisam mogao trpiti bolove i popio previše taj dan kafetina, 3 ili 4.

A imao samo 65 kg i neku mrlju u stomaku itd, i nesanicu danima prije uzimanja kafetina.

Tada nažalost otkriveno da mi je jetra bila bolesna i da je se oporavila, ali zbog toga šta sam završio u bolnici na psihijatriji nije otkriveno zašto je jetra bila bolesna i zašto je se oporavila i zašto sam imao samo 65 kg, a 190+ cm sam visok.

Danas imam 90 kg na tu visinu svoju otprilike, i visina i kilaža mi je slična, samo 100 se oduzme od visine.

Idealna skoro.

Majka nikada toj doktorici nije oprostila to sve šta je ukinula garamicin i infuzije.
Gentamicin je nefrotoksičan. Ne može se beskonačno davati. 7 dana najduže inače dobre šanse da završiš kao dijalizni pacijent.
Uz to ima slučajeva i ototoksičnosti. Bukvalno trajno izgubiš sluh jer se uništi ušni živac.

Dobar je antibiotik, ali ne pokriva cijeli spektar. Ne znam za šta je tebi bio propisan, ali ako za 7 dana nije riješio infekciju, ne bi nikad. Samo bi te riješio sluha i bubrega.
drug_profi

#517 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by drug_profi »

DebelinJoe wrote: 25/08/2026 22:10 Kakva jeftina i šugava propaganda...

E ne bi se najela hljeba od pijace ponedeljak-petak. I to mandal u 17 čini mi se.
Vidi se da rade za platu da nije njihova roba.
Sanjarko

#518 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Sanjarko »

drug_profi wrote: 25/08/2026 22:13
Spoiler
Show
Sanjarko wrote: 25/08/2026 21:40

Idealna skoro.

Gentamicin je nefrotoksičan. Ne može se beskonačno davati. 7 dana najduže inače dobre šanse da završiš kao dijalizni pacijent.
Uz to ima slučajeva i ototoksičnosti. Bukvalno trajno izgubiš sluh jer se uništi ušni živac.

Dobar je antibiotik, ali ne pokriva cijeli spektar. Ne znam za šta je tebi bio propisan, ali ako za 7 dana nije riješio infekciju, ne bi nikad. Samo bi te riješio sluha i bubrega.
Ma 1 dan mi samo dalo i ukinuli ga. Pričamo o ovome na temi Zeničani.

Masovno raja ide u RS da kupuje lijekove razne koje ne mogu tako lako dobiti ovdje više.

Još će se raja crnom tržištu okrenuti. Samo to nam nedostaje još.
drug_profi

#519 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by drug_profi »

Sanjarko wrote: 25/08/2026 22:20 Ma 1 dan mi samo dalo i ukinuli ga.
Možda je kontraindicirano tvom stanju, nekoj terapiji koju uzimaš, nekoj dijagnozi koju imaš...
To je jeftin i efikasan lijek i rado ga prepisuju.
Sad opet, pitanje je i za šta si ga dobijao jer nije baš za svašta.
Sanjarko

#520 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Sanjarko »

drug_profi wrote: 25/08/2026 22:23
Sanjarko wrote: 25/08/2026 22:20 Ma 1 dan mi samo dalo i ukinuli ga.
Možda je kontraindicirano tvom stanju, nekoj terapiji koju uzimaš, nekoj dijagnozi koju imaš...
To je jeftin i efikasan lijek i rado ga prepisuju.
Sad opet, pitanje je i za šta si ga dobijao jer nije baš za svašta.
Prije 14 godina neki Arap doktor mi na hitnoj pomoći uključio ga u infuziju kao terapiju i bilo mi bolje odmah da bi doktorica jedna isključila isti nisam siguran za infuzije i poslala me kući sa samo paracetamolom kao terapijom i tada sam završio na psihijatriji prvi put.

Imao neku mrlju u stomaku koja se povukla kasnije za 2 možda dana.

Imao i neki šok na hitnoj pomoći tada možda. Sav od nemoći itd, se tresao i jedva hodao.

Gluho bilo, i ne ponovilo se, ne daj Bože više nikada.
drug_profi

#521 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by drug_profi »

Ne znam zašto si na psihijatriji završio, ali kod gentamicina ima i neurotoksičnosti i zabilježenih slučajeva halucinacija, letargije, konfuzije... naročito kod intravenozne primjene i ako je infuzija išla prebrzo. Direktno u krv čist se ne smije davati.
Nije ti bez razloga ukinut vjeruj mi.
Sanjarko

#522 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Sanjarko »

drug_profi wrote: 25/08/2026 22:37 Ne znam zašto si na psihijatriji završio, ali kod gentamicina ima i neurotoksičnosti i zabilježenih slučajeva halucinacija, letargije, konfuzije... naročito kod intravenozne primjene i ako je infuzija išla prebrzo. Direktno u krv čist se ne smije davati.
Nije ti bez razloga ukinut vjeruj mi.
Nije od njega, nisi sve pročitao. Nesanica od 4 ili 5 dana, bolovi, temperatura manja 37,x i 65 kg samo tada imao.

Kao šok neki na hitnoj pomoći imao tada. Ne od garamicina.

A uzmem na internom odjelu KB ovdje 3 ili 4 kafetina za pa oko 12 ili više sati i puknuo od svega toga.

Da je meni bilo samo da me malo bol mine i da zaspem, ali eto nisam dok psihijatrije nisam zaglavio.

Nikada mi nisu te sve nalaze odradili šta su me sljedovali. Od endoskopije pa do gastroskopije.

Naknadno 2013 ili 2014 godine utvrđeno da ne smijem uzimati kafetine.

Jer mi je morfij u urinu pronađen. Izgleda imam poremećaj metabolizma pa mi tijelo ne preradi kako treba kafetin i pređe u morfijum on.

Bio na sve navedeno, od 65 kg samo, nesanica od 4 ili 5 dana i ostalo šta sam već prethodno naveo, faktički bio nadrogiran.

Kažem gluho bilo i ne ponovilo se. Ne daj Bože nikada više.

5 godina sam sada stabilan psihički. 6-ta godina će krenuti za koji mjesec.

Razni trigeri-okidaći ali većinom ratovi i belaji slični, korona, Ruski napad na Ukrajinu i slično.

Da toga nije svega bilo, kako je bilo, ne bi imali primanjima ja i majka sada, stabilna i ko zna šta bi bilo da mnom.

Ne bi imao ništa, ni posla, ni primanja.

Čune više o ovome.
Post Reply