Dizdarević upozorava: “50% ljudi neće postojati, eliminisat će ih! Da smo im važni, upali bi sutra!”
Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
- Sanjarko
#151 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
- iClass
#152 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Kako AI utječe na obrazovanje?
Gledam alate, pošalješ im materijal i on ti od toga pravi kvizove, mindmaps, praktično "pričaš" sa materijalom, imaš AI instruktora koji ti sve objasni. Jedan napravi podcast od materijala gdje dvije osobe pričaju u stilu podcasta i pričaju o materijalu koji si im poslao čak možeš i ti da se uključiš u podcast pa da ih prekineš i pitaš pitanje. Pravi video od materijala itd.
Ja sam malo mlađi tako da sam tokom svog obrazovanja imao Google ali to je bilo Wikipedia i neke skripte.
Dođe pismena iz bosanskog, pola odjeljenja ista pismena, prepisali sa iste webstranice
Isto i sa lektirama
Gledam alate, pošalješ im materijal i on ti od toga pravi kvizove, mindmaps, praktično "pričaš" sa materijalom, imaš AI instruktora koji ti sve objasni. Jedan napravi podcast od materijala gdje dvije osobe pričaju u stilu podcasta i pričaju o materijalu koji si im poslao čak možeš i ti da se uključiš u podcast pa da ih prekineš i pitaš pitanje. Pravi video od materijala itd.
Ja sam malo mlađi tako da sam tokom svog obrazovanja imao Google ali to je bilo Wikipedia i neke skripte.
Dođe pismena iz bosanskog, pola odjeljenja ista pismena, prepisali sa iste webstranice
- insaneinthebrain
-
H323
#154 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Ovo je jako zanimljiva tema. Edutech je i prije koristio i ML i gamification i raznorazne user tracking i A/B testing itd da optimizuje engagement. To je ogromna industrija u USA, a lagano je došao i na nju red da je kanibaliziraju OpenAI i Google s raznim LLM alatima. Nažalost dosta zanimljivosti su interni podaci pod NDA pa je teško prstom uperiti na konkretne javne podatke, sve je rekla kazala. Spomenuo bih samo da je zanimljivo vidjeti cijenu Chegg dionica 2022-2024iClass wrote: ↑05/02/2026 20:17 Kako AI utječe na obrazovanje?
Lično sam skeptik. Vidio sam npr više puta(*) pokušaje da se naprave varijante proizvoda "tiktok ali za obrazovanje", uključujući i te varijante automatski generisanog sadržaja na neku temu. Bude tu puno tapšanja po ramenu za demo, ali još nisam čuo da je uspio u production. Btw ja sam jučer 2h potrošio na pravi tiktok, ne sjećam se ni sekunde šta sam gledao
Nejse, dok nam Musk ne ugradi čip u guzicu da direktno uljevamo pamet biće ista situacija ko i prije 100 godina, ko hoće da uči učit će i pod granatama, ko neće ni sto edutech gluposti ga neće natjerati.
Nisu ni nas online lektire opametila, čak suprotno
(*) Zadnji put u prošli petak, gemini + nano-banana, ali ovaj put će da proradi majke mi...
-
Hakiz
#155 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Emocionalna povezanost. Ako se ljudi emocionalno povežu sa AI, a objavljuju se članci i informacije da se to dešava, imat ćemo problem isključivanja prekidača kada zatreba.
Laganje, kada je voditelj pitao AI psihologa, kao i gost kada je govorio o tome kako je dobio različite odgovore kada je rekao AI da on ima ideju koju želi da prodiskutuje i kada je rekao da želi da posiskutuje ideju druge osobe. Ako mi AI sada laže kada ga pitam lično pitanje, ako se trudi da mi udovolji, učini dan ljepšim, kada će početi da me laže da bi me iskoristio, da ne isključim prekidač? Da bi sakrio svoje stvane namjere. Da li mi laže udovoljavaši mi, upravo zbog toga da me opusti, "spusti gard" i onda uradi nešta šta ne želim?
Ovo su porilično zabrinjavajuće stvari. Ako trenutno i nije prevelika opasnost, ne zaboravimo da se svaki dan razvija.
Pokrenuo sam bio temu o AI pod nazivom "Be afraid, be very afraid", zaključana je, ideja je bila da se raspravlja baš o ovakvim stvarima.
Valjda nas ne interesuje, smiješno nam, pretjeruje se, nije to opasno.
OK, super
- geralt
#156 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Na tu temu, esej Daria Amodeija, direktora kompanije Anthropic koja pravi Claude AI: https://www.darioamodei.com/essay/the-a ... technologyHakiz wrote: ↑06/02/2026 01:24 Emocionalna povezanost. Ako se ljudi emocionalno povežu sa AI, a objavljuju se članci i informacije da se to dešava, imat ćemo problem isključivanja prekidača kada zatreba.
Laganje, kada je voditelj pitao AI psihologa, kao i gost kada je govorio o tome kako je dobio različite odgovore kada je rekao AI da on ima ideju koju želi da prodiskutuje i kada je rekao da želi da posiskutuje ideju druge osobe. Ako mi AI sada laže kada ga pitam lično pitanje, ako se trudi da mi udovolji, učini dan ljepšim, kada će početi da me laže da bi me iskoristio, da ne isključim prekidač? Da bi sakrio svoje stvane namjere. Da li mi laže udovoljavaši mi, upravo zbog toga da me opusti, "spusti gard" i onda uradi nešta šta ne želim?
Ovo su porilično zabrinjavajuće stvari. Ako trenutno i nije prevelika opasnost, ne zaboravimo da se svaki dan razvija.
Pokrenuo sam bio temu o AI pod nazivom "Be afraid, be very afraid", zaključana je, ideja je bila da se raspravlja baš o ovakvim stvarima.
Valjda nas ne interesuje, smiješno nam, pretjeruje se, nije to opasno.
OK, super![]()
Veoma je dugacak, ali vrijedi izdvojiti vrijeme. Diskutuje i detaljno obrazlaze pet razloga za zabrinutost o AI iz svoje perspektive, sa primjerima situacija koje su oni imali sa Claudeom i mjera predostroznosti koje su uveli.
What should you be worried about? I would worry about the following things:
1. Autonomy risks. What are the intentions and goals of this country? Is it hostile, or does it share our values? Could it militarily dominate the world through superior weapons, cyber operations, influence operations, or manufacturing?
2. Misuse for destruction. Assume the new country is malleable and “follows instructions”—and thus is essentially a country of mercenaries. Could existing rogue actors who want to cause destruction (such as terrorists) use or manipulate some of the people in the new country to make themselves much more effective, greatly amplifying the scale of destruction?
3. Misuse for seizing power. What if the country was in fact built and controlled by an existing powerful actor, such as a dictator or rogue corporate actor? Could that actor use it to gain decisive or dominant power over the world as a whole, upsetting the existing balance of power?
4. Economic disruption. If the new country is not a security threat in any of the ways listed in #1–3 above but simply participates peacefully in the global economy, could it still create severe risks simply by being so technologically advanced and effective that it disrupts the global economy, causing mass unemployment or radically concentrating wealth?
5. Indirect effects. The world will change very quickly due to all the new technology and productivity that will be created by the new country. Could some of these changes be radically destabilizing?
I think it should be clear that this is a dangerous situation—a report from a competent national security official to a head of state would probably contain words like “the single most serious national security threat we’ve faced in a century, possibly ever.” It seems like something the best minds of civilization should be focused on.
Conversely, I think it would be absurd to shrug and say, “Nothing to worry about here!” But, faced with rapid AI progress, that seems to be the view of many US policymakers, some of whom deny the existence of any AI risks, when they are not distracted entirely by the usual tired old hot-button issues.
Humanity needs to wake up, and this essay is an attempt—a possibly futile one, but it’s worth trying—to jolt people awake.
- Peacean
#157 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Zanimljiv kratki video
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- Peacean
- GungodessMissFortune
- Facility
#161 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
AI puno zna, nista ne razumije.
- manuchao91
#162 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
mene neće ja vozim kamion i UI me ne dotiče
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#163 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
hoce, hoce, AI roboti...
cek ce i lady night ostati kratki rukava

cek ce i lady night ostati kratki rukava

-
broj dva
#164 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Naši tehno-feudalni gospodari će uživati a za stoku sitnog zuba nikada nije bilo bitno...
- pici
#165 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
https://www.klix.ba/biznis/finansije/co ... /260805089
Pazite jednu stvar. Nista nije sigurno. AI jeste nova buducnost ali, bez covjeka nece to moci funkcionisati. Mnogi poslovi ce biti na tapeti ali ne kroz otkaze vec ode u penziju i nezaposli nikog. Privatne tvrtke tipa produkcije, marketing, dizajn, inzinjering itd itd bit ce prvi na udaru. Nece trebati deset inzinjera, dizajnera, menadjera vec dva-tri itd. Ovo je prvi talas uz administraciju. Tek u dogledno vrijeme ce biti na udaru fizicki poslovi uz upotrebu AI robota ali uz ljudsku kontrolu.
Sve ovo moze pasti i u vodu al tesko jer napredak je uocljiv, AI je stvaran i strašan.
Jos jedan slucaj je da nisu vise silicijski divovi samo u opticaju, imamo kineze koji su od zaostatka u godinama dosli do u mjesecima. Cekaju se rusi, europljani, japanci, indijci da i oni ulete e onda ce doci do kraha aI-ja jer ce trziste biti prezasiceno i ovako je uzas sa geminijem, GPT, om, claude, qwen, GLM, deepsekerom, grokom itd.
Pazite jednu stvar. Nista nije sigurno. AI jeste nova buducnost ali, bez covjeka nece to moci funkcionisati. Mnogi poslovi ce biti na tapeti ali ne kroz otkaze vec ode u penziju i nezaposli nikog. Privatne tvrtke tipa produkcije, marketing, dizajn, inzinjering itd itd bit ce prvi na udaru. Nece trebati deset inzinjera, dizajnera, menadjera vec dva-tri itd. Ovo je prvi talas uz administraciju. Tek u dogledno vrijeme ce biti na udaru fizicki poslovi uz upotrebu AI robota ali uz ljudsku kontrolu.
Sve ovo moze pasti i u vodu al tesko jer napredak je uocljiv, AI je stvaran i strašan.
Jos jedan slucaj je da nisu vise silicijski divovi samo u opticaju, imamo kineze koji su od zaostatka u godinama dosli do u mjesecima. Cekaju se rusi, europljani, japanci, indijci da i oni ulete e onda ce doci do kraha aI-ja jer ce trziste biti prezasiceno i ovako je uzas sa geminijem, GPT, om, claude, qwen, GLM, deepsekerom, grokom itd.
- pici
#166 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
ne treba biti puno pametan, to i ljudi koji su kumovali AI sada otvoreno tvrde. Al najzanimljiviji su mi komentari nasHeg kamijondzijeBudućnost rada
Upozorenje "kuma umjetne inteligencije": Slijede masovni otkazi, ulazimo u gustu maglu
https://www.klix.ba/biznis/karijera/upo ... /260816110
ev jedna od mene

- konoplja
#167 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Hoce, ali zato sto ce AI (LLM) balon puknuti.
-
dvajt
#168 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
imal neki sajt za odrasle Ai ... ono da unesem sliku koke i da napisem prompt šta da rade?
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#169 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Vi ako ne vidite da je ovo buducnost, onda ste coravi. Svijet se nece vratiti "tradicionalnim" rjesenjima, osim ponekih odmetnika tipa Amisha, koji ce gledati staru dobru kablovsku, jer se nikad nije ni vracao. Na stranu sve to kako ce drustvo izgledati nakon svega, ali vrlo brzo ce ai uci u sve sfere zivota, za narednih 10 do 20 godina maksimalno gledacemo totalno drugi svijet...
-
Trappist
#170 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
ne znam pod sta tacno mislis da ce uci u sve sfere drustva? Gdje god su ga mogli ubaciti, vec su ga ubacili, i niko nije pretjerano sretan. Primjer viber i guranje Chatgpt u svaki razgovor, pa na redditu imas milion pitanja ljudi kako da ukinu sve te funkcije. CHatbotovi - nista ne mogu rijesiti osim pitanja "ima li ovaj hotel parking", kad god imas problem trazis da pricas sa covjekom i nerviras se sto ti guraju chatbota.JOINT_1921 wrote: ↑17/08/2026 11:04 Vi ako ne vidite da je ovo buducnost, onda ste coravi. Svijet se nece vratiti "tradicionalnim" rjesenjima, osim ponekih odmetnika tipa Amisha, koji ce gledati staru dobru kablovsku, jer se nikad nije ni vracao. Na stranu sve to kako ce drustvo izgledati nakon svega, ali vrlo brzo ce ai uci u sve sfere zivota, za narednih 10 do 20 godina maksimalno gledacemo totalno drugi svijet...
- pici
#171 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Vjeruj mi ja gledam film samo da zaspem, AI je promjenio filmsku industriju. Jest sada ogranicen da desetke sekundi al vec se poceo bazirati i minutazom. Sopstveni film napraviti u buducnosti bit ce šega o slikama da ne govorim, vec sada su mogucnosti slika bezgranicne. Meni dosadno i praviti ih samo radi testova, trenutno je bit napraviti konzistentnost karaktera i to inplemetirati dalje. Najvecu draz mi je trenutno predstavlja pravljenje sopstvenih aplikacija uz kodiranja i ubacivanja sopstvanih ideja. AI mi je otvorio sasvim novi svijet. Nesto za sta treba tim ljudi ja radim sam.
potpisujemJOINT_1921 wrote: ↑17/08/2026 11:04 Vi ako ne vidite da je ovo buducnost, onda ste coravi. Svijet se nece vratiti "tradicionalnim" rjesenjima, osim ponekih odmetnika tipa Amisha, koji ce gledati staru dobru kablovsku, jer se nikad nije ni vracao. Na stranu sve to kako ce drustvo izgledati nakon svega, ali vrlo brzo ce ai uci u sve sfere zivota, za narednih 10 do 20 godina maksimalno gledacemo totalno drugi svijet...
- dr_Evil
#172 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Svakako, vracamo se u teski feudalizamJOINT_1921 wrote: ↑17/08/2026 11:04 Vi ako ne vidite da je ovo buducnost, onda ste coravi. Svijet se nece vratiti "tradicionalnim" rjesenjima, osim ponekih odmetnika tipa Amisha, koji ce gledati staru dobru kablovsku, jer se nikad nije ni vracao. Na stranu sve to kako ce drustvo izgledati nakon svega, ali vrlo brzo ce ai uci u sve sfere zivota, za narednih 10 do 20 godina maksimalno gledacemo totalno drugi svijet...
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#173 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Zato sto je tek u povojnoj fazi, razvija se, za 10 godina ce ti citati misli, nigdje jos nije ubaceno ni 1 promil, kako ce tek da bude.Trappist wrote: ↑17/08/2026 11:26ne znam pod sta tacno mislis da ce uci u sve sfere drustva? Gdje god su ga mogli ubaciti, vec su ga ubacili, i niko nije pretjerano sretan. Primjer viber i guranje Chatgpt u svaki razgovor, pa na redditu imas milion pitanja ljudi kako da ukinu sve te funkcije. CHatbotovi - nista ne mogu rijesiti osim pitanja "ima li ovaj hotel parking", kad god imas problem trazis da pricas sa covjekom i nerviras se sto ti guraju chatbota.JOINT_1921 wrote: ↑17/08/2026 11:04 Vi ako ne vidite da je ovo buducnost, onda ste coravi. Svijet se nece vratiti "tradicionalnim" rjesenjima, osim ponekih odmetnika tipa Amisha, koji ce gledati staru dobru kablovsku, jer se nikad nije ni vracao. Na stranu sve to kako ce drustvo izgledati nakon svega, ali vrlo brzo ce ai uci u sve sfere zivota, za narednih 10 do 20 godina maksimalno gledacemo totalno drugi svijet...
-
dvajt
#174 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
ljudi, zivot vam prođe u iscekivanju da se nsto desi ... a nista se nece desiti ...
-
Trappist
#175 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
e jebiga sad...JOINT_1921 wrote: ↑17/08/2026 11:30Zato sto je tek u povojnoj fazi, razvija se, za 10 godina ce ti citati misli, nigdje jos nije ubaceno ni 1 promil, kako ce tek da bude.Trappist wrote: ↑17/08/2026 11:26ne znam pod sta tacno mislis da ce uci u sve sfere drustva? Gdje god su ga mogli ubaciti, vec su ga ubacili, i niko nije pretjerano sretan. Primjer viber i guranje Chatgpt u svaki razgovor, pa na redditu imas milion pitanja ljudi kako da ukinu sve te funkcije. CHatbotovi - nista ne mogu rijesiti osim pitanja "ima li ovaj hotel parking", kad god imas problem trazis da pricas sa covjekom i nerviras se sto ti guraju chatbota.JOINT_1921 wrote: ↑17/08/2026 11:04 Vi ako ne vidite da je ovo buducnost, onda ste coravi. Svijet se nece vratiti "tradicionalnim" rjesenjima, osim ponekih odmetnika tipa Amisha, koji ce gledati staru dobru kablovsku, jer se nikad nije ni vracao. Na stranu sve to kako ce drustvo izgledati nakon svega, ali vrlo brzo ce ai uci u sve sfere zivota, za narednih 10 do 20 godina maksimalno gledacemo totalno drugi svijet...