Zaboravio/la si reci da ova metoda osigurava i salmonelu gratis.sjever76 wrote:
caka za prenosenje mesa:
isprazniti tetrapak od soka sa donje strane i unutra uredno poslozite meso i zatim lijepljenjem isti ponovo zatvoriti.
em se da fino zamrznuti em je tesko provaliti
Hrvatska granica-hrana
-
Keiko
#101 Re: Hrvatska granica-hrana
- mobsterc
#102 Re: Hrvatska granica-hrana
Da li peglaju oko zatamnjenih stakala? Generalno..
-
suissebih
#103 Re: Hrvatska granica-hrana
Idem u Neum i ne moram da nosim hranu, jer dole imaš Konzum sa cijenama kao i u unutrašnjosti BiH, tako da mi ga oni na granici dva puta mogu lagano, hehe. Nedam im ni kune, NIKADA VIŠE.
-
NNNN
#104 Re: Hrvatska granica-hrana
ja sam prenio hranu za cijeli boravak na moru, uključujući i meso (bajrine kobasice
). niko me nije pogledao na granici. da mi sin nije izbio pare za kukuruze i igračke, sve što bi kupio u hrvatskoj je hljeb.
plaćati hranu po cijenama u studencu za mene je uvreda inteligencije.
plaćati hranu po cijenama u studencu za mene je uvreda inteligencije.
-
NNNN
#105 Re: Hrvatska granica-hrana
na kriptonuPera Trta wrote:A gdje je to,maaaajke tiJosip wrote:Pera Trta wrote:U kojoj li državi ovaj Jole živi, baš me interesuje
Ja sam iz HR H-B!
-
ing-ecc
#106 Re: Hrvatska granica-hrana
Moze li ovde neki update, sta moze sta ne moze? I ne smije.
I jel sutra sve zatvoreno u HR?
I jel sutra sve zatvoreno u HR?
-
moimoi
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#108 Re: Hrvatska granica-hrana
Nas jucer, "Jel imate sta za prijaviti?" ..."Nemamo ništa"..."Sretan put"
-
ing-ecc
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#110 Re: Hrvatska granica-hrana
Nismo, išli samo na izlet
-
swanfilter
#111 Re: Hrvatska granica-hrana
- JohnnyS
#112 Re: Hrvatska granica-hrana
Ako iz BiH ulaziš u Hrvatsku, BiH se tretira kao treća zemlja, pa su pravila dosta stroga. Najvažnije je ovo:
U pravilu uopće ne smiješ unijeti
meso – svježe, smrznuto ili kuhano
mesne prerađevine – pršut, kulen, kobasice, salame, suho meso, paštete itd.
mlijeko i mliječne proizvode – mlijeko, sir, kajmak, vrhnje, maslac itd.
hranu koja sadrži meso – npr. mesne konzerve, burek s mesom i slični proizvodi.
Dakle, sir iz BiH ne možeš legalno donijeti preko granice ni ako je samo jedan mali komad za osobnu upotrebu.
Što je zabranjeno unijeti od prehrambenih proizvoda u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine
Ako iz BiH ulaziš u Hrvatsku, BiH se tretira kao treća zemlja, pa su pravila dosta stroga. Najvažnije je ovo:
U pravilu uopće ne smiješ unijeti
Dakle, sir iz BiH ne možeš legalno donijeti preko granice ni ako je samo jedan mali komad za osobnu upotrebu.
Što smiješ
Proizvod Količina iz BiH
Riba i proizvodi ribarstva 20 kg po osobi ili jedna riba ako je teža
Med 2 kg
Jaja i proizvodi od jaja 2 kg
Meso puževa 2 kg
Žablji kraci 2 kg
Kruh, keksi, kolači, vafli itd. za osobnu uporabu, uz propisane uvjete
Čokolada i slatkiši za osobnu uporabu, uz propisane uvjete
Tjestenina bez mesa za osobnu uporabu
određeni temeljci i dodaci jelima za osobnu uporabu
Posebno: dječja hrana, mlijeko u prahu i posebna medicinska hrana dopušteni su do 2 kg po osobi, ali samo pod određenim uvjetima (komercijalno pakiranje, trajanje bez hladnjaka itd.).
A voće i povrće?
Tu postoji još jedna kvaka: za svježe voće i povrće mogu vrijediti fitosanitarna pravila i za neke proizvode je potreban fitosanitarni certifikat. Dakle, nije baš pravilo „sve biljno možeš nositi koliko hoćeš“.
Što je zabranjeno unijeti od prehrambenih proizvoda u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine
Proizvod Količina iz BiH
Posebno: dječja hrana, mlijeko u prahu i posebna medicinska hrana dopušteni su do 2 kg po osobi, ali samo pod određenim uvjetima (komercijalno pakiranje, trajanje bez hladnjaka itd.).
Tu postoji još jedna kvaka: za svježe voće i povrće mogu vrijediti fitosanitarna pravila i za neke proizvode je potreban fitosanitarni certifikat. Dakle, nije baš pravilo „sve biljno možeš nositi koliko hoćeš“.
-
moimoi
#113 Re: Hrvatska granica-hrana
Sori, bila ubjedjena da ne mogu. A za sir vidis nisam znalaswanfilter wrote: ↑14/08/2026 18:14Jaja da ne mogu? Mada paradoks, jaja mogu preko grane. Mislim da onaj karton od 30 kom.
-
swanfilter
#114 Re: Hrvatska granica-hrana
I do cak 20 kg ribe ili drugih morskih plodova. Kao i sa jajima, niđe veze pravilo ako cemo o bolescinama.moimoi wrote: ↑14/08/2026 18:29Sori, bila ubjedjena da ne mogu. A za sir vidis nisam znalaswanfilter wrote: ↑14/08/2026 18:14Jaja da ne mogu? Mada paradoks, jaja mogu preko grane. Mislim da onaj karton od 30 kom.![]()
Meso i mesno, mlijeko i mlijecno, pecurke, povrce i sjemena su nulta toleranca. Oko pecurki, a tek sjemena su valjda kriticni kao da ih onaj americki Monsanto placa.
Ne prijavis li otpakovan sendvic kao uzinu za put, a naletis na pacijenta-moze ti odalamiti kaznu. Slatkisi sa udjelom mlijeka iznad ... % podlijezu prijavi ili kazni ako ti nađu.
Zaboravljaju svi kafu koja je isto tako visokotarifna roba. A istu za razliku od cigara i alkohola bukvalno neces naci na spisku zabranjenog. Stricu je valjda zbog 100 g jedna mlađahna skocila za vrat kao da je ciglu kokaina imao. I platio bi kaznu da pored nje nije bio stariji carinik koji joj je rekao da odvadi malo.
Jos za kraj i na osnovu viđenog.
Nije tesko skontati kakvog su raspolozenja carinici, ko malo obrati paznju. Bolje prijaviti 100 KM pasteta, salama, steku cigara i ostati bez svega, nego pokusavati biti pametniji od njih, pa pored oduzetog fasovati jos 1000 KM kaznu.
Kazne se placaju zbog pokusaja izigravanja ljudi koji su se skolovali da te procitaju onaj trenutak kada ga pogledas u oci i izustis dvije rijeci.
- JohnnyS
#115 Re: Hrvatska granica-hrana
Inače nisam znao da je takva nulta tolerancija za meso, ja uvijek kad idem na ljetovanje ili npr za Zagreb napravim sendviče za djecu koje pojedemo na prvom odmorištu nakon granice 
Nadam se da neću naletiti nekad na nekog Harryja Callahana
Nadam se da neću naletiti nekad na nekog Harryja Callahana
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#116 Re: Hrvatska granica-hrana
Kako ide to s placanjem kazne? Moras na licu mjesta platit? Sta ako nemas?
-
moimoi
#117 Re: Hrvatska granica-hrana
Haj za ribu kontam.. ne mogu ze bolescuge uvesti.. I ko ce ribu realno nositi sa sobom? Ribu se pokvari dok kazes keks. Ali brate teoretski preko jaja mozes pticiju gripu uvesti. Mislim fakat niDze veze.swanfilter wrote: ↑14/08/2026 18:57I do cak 20 kg ribe ili drugih morskih plodova. Kao i sa jajima, niđe veze pravilo ako cemo o bolescinama.moimoi wrote: ↑14/08/2026 18:29Sori, bila ubjedjena da ne mogu. A za sir vidis nisam znalaswanfilter wrote: ↑14/08/2026 18:14
Jaja da ne mogu? Mada paradoks, jaja mogu preko grane. Mislim da onaj karton od 30 kom.![]()
Meso i mesno, mlijeko i mlijecno, pecurke, povrce i sjemena su nulta toleranca. Oko pecurki, a tek sjemena su valjda kriticni kao da ih onaj americki Monsanto placa.
Ne prijavis li otpakovan sendvic kao uzinu za put, a naletis na pacijenta-moze ti odalamiti kaznu. Slatkisi sa udjelom mlijeka iznad ... % podlijezu prijavi ili kazni ako ti nađu.
Zaboravljaju svi kafu koja je isto tako visokotarifna roba. A istu za razliku od cigara i alkohola bukvalno neces naci na spisku zabranjenog. Stricu je valjda zbog 100 g jedna mlađahna skocila za vrat kao da je ciglu kokaina imao. I platio bi kaznu da pored nje nije bio stariji carinik koji joj je rekao da odvadi malo.
Nije tesko skontati kakvog su raspolozenja carinici, ko malo obrati paznju. Bolje prijaviti 100 KM pasteta, salama, steku cigara i ostati bez svega, nego pokusavati biti pametniji od njih, pa pored oduzetog fasovati jos 1000 KM kaznu.
Kazne se placaju zbog pokusaja izigravanja ljudi koji su se skolovali da te procitaju onaj trenutak kada ga pogledas u oci i izustis dvije rijeci.
Isto mi nikad nece biti jasno zasto kopnenim putem samo 2 kutije cigara dok avionom mozes steku?!
-
swanfilter
#118 Re: Hrvatska granica-hrana
Jer na aerodromima jos uvijek imas one duty free shop prodavnice.moimoi wrote: ↑14/08/2026 19:18Haj za ribu kontam.. ne mogu ze bolescuge uvesti.. I ko ce ribu realno nositi sa sobom? Ribu se pokvari dok kazes keks. Ali brate teoretski preko jaja mozes pticiju gripu uvesti. Mislim fakat niDze veze.swanfilter wrote: ↑14/08/2026 18:57I do cak 20 kg ribe ili drugih morskih plodova. Kao i sa jajima, niđe veze pravilo ako cemo o bolescinama.
Isto mi nikad nece biti jasno zasto kopnenim putem samo 2 kutije cigara dok avionom mozes steku?!
-
Naslovnica
#119 Re: Hrvatska granica-hrana
A šta je fazon sa, recimo, paštetama?!
Gavrilović je izveze u BiH, BiH je uveze, ali da je preneseš nazad u Hrvatsku ide kazna?!
Gavrilović je izveze u BiH, BiH je uveze, ali da je preneseš nazad u Hrvatsku ide kazna?!
-
swanfilter
#120 Re: Hrvatska granica-hrana
E, to sam se i ja pitao. Vjerujem da te ubace u bazu i vrate nazad. Pa kad budes likvidan, navrati._BataZiv_0809 wrote: ↑14/08/2026 19:17 Kako ide to s placanjem kazne? Moras na licu mjesta platit? Sta ako nemas?
- JohnnyS
#121 Re: Hrvatska granica-hrana
Naslovnica wrote: ↑14/08/2026 19:22 A šta je fazon sa, recimo, paštetama?!
Zato nam izvoze sranje, Gavrilović zimska u Hrvatskoj i u BiH svoje različite salame
-
Naslovnica
#122 Re: Hrvatska granica-hrana
Ma nije to 100%.JohnnyS wrote: ↑14/08/2026 19:26Naslovnica wrote: ↑14/08/2026 19:22 A šta je fazon sa, recimo, paštetama?!
Zato nam izvoze sranje, Gavrilović zimska u Hrvatskoj i u BiH svoje različite salame
Sve mesne prerađevine, svo mlijeko i mliječni proizvodi.
Znači ne mogu u Hrvatsku unijeti bilo šta, pa makar to bilo made in Croatia.
Nema to veze sa kvalitetom.
A možeš unijeti jebeni ananas i 20 kila jebenih školjki.
Niđe veze.
- JohnnyS
#123 Re: Hrvatska granica-hrana
Osim prstacaNaslovnica wrote: ↑14/08/2026 19:29Ma nije to 100%.JohnnyS wrote: ↑14/08/2026 19:26Naslovnica wrote: ↑14/08/2026 19:22 A šta je fazon sa, recimo, paštetama?!
Sve mesne prerađevine, svo mlijeko i mliječni proizvodi.
Znači ne mogu u Hrvatsku unijeti bilo šta, pa makar to bilo made in Croatia.
Nema to veze sa kvalitetom.
A možeš unijeti jebeni ananas i 20 kila jebenih školjki.
Niđe veze.
-
swanfilter
#124 Re: Hrvatska granica-hrana
Jer sa istog bunara piju kao i ostalih 26 clanica EU. Dok se kruh nije dijelio, bas ih kurko bolio jer si ti cak do Svedske dosao sa 5 steki Marlbora, a koje si gore platio 500 eur.Naslovnica wrote: ↑14/08/2026 19:22 A šta je fazon sa, recimo, paštetama?!
Pravila su uvijek bila ista. Al je i naroda iz ovog regiona otislo u EU u enormnom broju zadnjih 10-15 godina. Skontajte koliko novca je u pitanju samo zbog cigara, ali i drugog na godisnjem nivou.
Slovenci nisu nit blizu rigorozni bili kao sto su to Hrvati postali zadnjih 5 god ...
-
moimoi
#125 Re: Hrvatska granica-hrana
Ma mozes ti i u kofer steku spakovati.. da uopste ne kupujes u dutyuswanfilter wrote: ↑14/08/2026 19:21
Jer na aerodromima jos uvijek imas one duty free shop prodavnice.