Hrvatska granica-hrana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Keiko

#101 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by Keiko »

sjever76 wrote:
caka za prenosenje mesa:
isprazniti tetrapak od soka sa donje strane i unutra uredno poslozite meso i zatim lijepljenjem isti ponovo zatvoriti.
em se da fino zamrznuti em je tesko provaliti :)
Zaboravio/la si reci da ova metoda osigurava i salmonelu gratis. :-)
mobsterc

#102 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by mobsterc »

Da li peglaju oko zatamnjenih stakala? Generalno..
suissebih

#103 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by suissebih »

Idem u Neum i ne moram da nosim hranu, jer dole imaš Konzum sa cijenama kao i u unutrašnjosti BiH, tako da mi ga oni na granici dva puta mogu lagano, hehe. Nedam im ni kune, NIKADA VIŠE.
NNNN

#104 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by NNNN »

ja sam prenio hranu za cijeli boravak na moru, uključujući i meso (bajrine kobasice :D ). niko me nije pogledao na granici. da mi sin nije izbio pare za kukuruze i igračke, sve što bi kupio u hrvatskoj je hljeb.

plaćati hranu po cijenama u studencu za mene je uvreda inteligencije.
NNNN

#105 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by NNNN »

Pera Trta wrote:
Josip wrote:
Pera Trta wrote:U kojoj li državi ovaj Jole živi, baš me interesuje :roll:

Ja sam iz HR H-B!
A gdje je to,maaaajke ti :D
na kriptonu :lol:
ing-ecc

#106 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by ing-ecc »

Moze li ovde neki update, sta moze sta ne moze? I ne smije.
I jel sutra sve zatvoreno u HR?
moimoi

#107 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by moimoi »

ing-ecc wrote: 14/08/2026 17:06 Moze li ovde neki update, sta moze sta ne moze? I ne smije.
Meso i mesne preradjevine,krompir, jaja. Vise od 2 kutije cigara po osobi i 1l zestokog po osobi. Piva i sokova mozes u gajbama

I da.. sve je zatvoreno.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#108 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by Bobi »

Nas jucer, "Jel imate sta za prijaviti?" ..."Nemamo ništa"..."Sretan put"
ing-ecc

#109 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by ing-ecc »

Bobi wrote: 14/08/2026 17:59 Nas jucer, "Jel imate sta za prijaviti?" ..."Nemamo ništa"..."Sretan put"
A jeste li imali u stvarnosti sta za prijaviti? I da vas je poceo roviti bil sta bilo zabranjeno?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#110 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by Bobi »

ing-ecc wrote: 14/08/2026 18:02
Bobi wrote: 14/08/2026 17:59 Nas jucer, "Jel imate sta za prijaviti?" ..."Nemamo ništa"..."Sretan put"
A jeste li imali u stvarnosti sta za prijaviti? I da vas je poceo roviti bil sta bilo zabranjeno?
Nismo, išli samo na izlet :D, ponijeli neke perece i vodu :D, prazni odmah se vidi zadnji dio dignut do max.
swanfilter

#111 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by swanfilter »

moimoi wrote: 14/08/2026 17:35
ing-ecc wrote: 14/08/2026 17:06 Moze li ovde neki update, sta moze sta ne moze? I ne smije.
Meso i mesne preradjevine,krompir, jaja. Vise od 2 kutije cigara po osobi i 1l zestokog po osobi. Piva i sokova mozes u gajbama

I da.. sve je zatvoreno.
Jaja da ne mogu? Mada paradoks, jaja mogu preko grane. Mislim da onaj karton od 30 kom.
JohnnyS

#112 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by JohnnyS »

Ako iz BiH ulaziš u Hrvatsku, BiH se tretira kao treća zemlja, pa su pravila dosta stroga. Najvažnije je ovo:

🚫 U pravilu uopće ne smiješ unijeti
meso – svježe, smrznuto ili kuhano
mesne prerađevine – pršut, kulen, kobasice, salame, suho meso, paštete itd.
mlijeko i mliječne proizvode – mlijeko, sir, kajmak, vrhnje, maslac itd.
hranu koja sadrži meso – npr. mesne konzerve, burek s mesom i slični proizvodi.

Dakle, sir iz BiH ne možeš legalno donijeti preko granice ni ako je samo jedan mali komad za osobnu upotrebu.

Što je zabranjeno unijeti od prehrambenih proizvoda u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine

Ako iz BiH ulaziš u Hrvatsku, BiH se tretira kao treća zemlja, pa su pravila dosta stroga. Najvažnije je ovo:

🚫 U pravilu uopće ne smiješ unijeti
meso – svježe, smrznuto ili kuhano

mesne prerađevine – pršut, kulen, kobasice, salame, suho meso, paštete itd.

mlijeko i mliječne proizvode – mlijeko, sir, kajmak, vrhnje, maslac itd.

hranu koja sadrži meso – npr. mesne konzerve, burek s mesom i slični proizvodi.

Dakle, sir iz BiH ne možeš legalno donijeti preko granice ni ako je samo jedan mali komad za osobnu upotrebu.

✅ Što smiješ
Proizvod Količina iz BiH
🐟 Riba i proizvodi ribarstva 20 kg po osobi ili jedna riba ako je teža
🍯 Med 2 kg
🥚 Jaja i proizvodi od jaja 2 kg
🐌 Meso puževa 2 kg
🐸 Žablji kraci 2 kg
🍞 Kruh, keksi, kolači, vafli itd. za osobnu uporabu, uz propisane uvjete
🍫 Čokolada i slatkiši za osobnu uporabu, uz propisane uvjete
🍝 Tjestenina bez mesa za osobnu uporabu
🥫 određeni temeljci i dodaci jelima za osobnu uporabu

Posebno: dječja hrana, mlijeko u prahu i posebna medicinska hrana dopušteni su do 2 kg po osobi, ali samo pod određenim uvjetima (komercijalno pakiranje, trajanje bez hladnjaka itd.).

🥬 A voće i povrće?

Tu postoji još jedna kvaka: za svježe voće i povrće mogu vrijediti fitosanitarna pravila i za neke proizvode je potreban fitosanitarni certifikat. Dakle, nije baš pravilo „sve biljno možeš nositi koliko hoćeš“.
moimoi

#113 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by moimoi »

swanfilter wrote: 14/08/2026 18:14

I da.. sve je zatvoreno.
Jaja da ne mogu? Mada paradoks, jaja mogu preko grane. Mislim da onaj karton od 30 kom.
Sori, bila ubjedjena da ne mogu. A za sir vidis nisam znala :lol:
swanfilter

#114 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by swanfilter »

moimoi wrote: 14/08/2026 18:29

I da.. sve je zatvoreno.
I do cak 20 kg ribe ili drugih morskih plodova. Kao i sa jajima, niđe veze pravilo ako cemo o bolescinama.

Meso i mesno, mlijeko i mlijecno, pecurke, povrce i sjemena su nulta toleranca. Oko pecurki, a tek sjemena su valjda kriticni kao da ih onaj americki Monsanto placa.

Ne prijavis li otpakovan sendvic kao uzinu za put, a naletis na pacijenta-moze ti odalamiti kaznu. Slatkisi sa udjelom mlijeka iznad ... % podlijezu prijavi ili kazni ako ti nađu.

Zaboravljaju svi kafu koja je isto tako visokotarifna roba. A istu za razliku od cigara i alkohola bukvalno neces naci na spisku zabranjenog. Stricu je valjda zbog 100 g jedna mlađahna skocila za vrat kao da je ciglu kokaina imao. I platio bi kaznu da pored nje nije bio stariji carinik koji joj je rekao da odvadi malo.

Jos za kraj i na osnovu viđenog.

Nije tesko skontati kakvog su raspolozenja carinici, ko malo obrati paznju. Bolje prijaviti 100 KM pasteta, salama, steku cigara i ostati bez svega, nego pokusavati biti pametniji od njih, pa pored oduzetog fasovati jos 1000 KM kaznu.

Kazne se placaju zbog pokusaja izigravanja ljudi koji su se skolovali da te procitaju onaj trenutak kada ga pogledas u oci i izustis dvije rijeci.
JohnnyS

#115 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by JohnnyS »

Inače nisam znao da je takva nulta tolerancija za meso, ja uvijek kad idem na ljetovanje ili npr za Zagreb napravim sendviče za djecu koje pojedemo na prvom odmorištu nakon granice :D

Nadam se da neću naletiti nekad na nekog Harryja Callahana
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#116 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by _BataZiv_0809 »

Kako ide to s placanjem kazne? Moras na licu mjesta platit? Sta ako nemas?
moimoi

#117 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by moimoi »

swanfilter wrote: 14/08/2026 18:57

I do cak 20 kg ribe ili drugih morskih plodova. Kao i sa jajima, niđe veze pravilo ako cemo o bolescinama.

Meso i mesno, mlijeko i mlijecno, pecurke, povrce i sjemena su nulta toleranca. Oko pecurki, a tek sjemena su valjda kriticni kao da ih onaj americki Monsanto placa.

Ne prijavis li otpakovan sendvic kao uzinu za put, a naletis na pacijenta-moze ti odalamiti kaznu. Slatkisi sa udjelom mlijeka iznad ... % podlijezu prijavi ili kazni ako ti nađu.

Zaboravljaju svi kafu koja je isto tako visokotarifna roba. A istu za razliku od cigara i alkohola bukvalno neces naci na spisku zabranjenog. Stricu je valjda zbog 100 g jedna mlađahna skocila za vrat kao da je ciglu kokaina imao. I platio bi kaznu da pored nje nije bio stariji carinik koji joj je rekao da odvadi malo.

Nije tesko skontati kakvog su raspolozenja carinici, ko malo obrati paznju. Bolje prijaviti 100 KM pasteta, salama, steku cigara i ostati bez svega, nego pokusavati biti pametniji od njih, pa pored oduzetog fasovati jos 1000 KM kaznu.

Kazne se placaju zbog pokusaja izigravanja ljudi koji su se skolovali da te procitaju onaj trenutak kada ga pogledas u oci i izustis dvije rijeci.
Haj za ribu kontam.. ne mogu ze bolescuge uvesti.. I ko ce ribu realno nositi sa sobom? Ribu se pokvari dok kazes keks. Ali brate teoretski preko jaja mozes pticiju gripu uvesti. Mislim fakat niDze veze.

Isto mi nikad nece biti jasno zasto kopnenim putem samo 2 kutije cigara dok avionom mozes steku?!
swanfilter

#118 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by swanfilter »

moimoi wrote: 14/08/2026 19:18
swanfilter wrote: 14/08/2026 18:57

Haj za ribu kontam.. ne mogu ze bolescuge uvesti.. I ko ce ribu realno nositi sa sobom? Ribu se pokvari dok kazes keks. Ali brate teoretski preko jaja mozes pticiju gripu uvesti. Mislim fakat niDze veze.

Isto mi nikad nece biti jasno zasto kopnenim putem samo 2 kutije cigara dok avionom mozes steku?!
Jer na aerodromima jos uvijek imas one duty free shop prodavnice.
Naslovnica

#119 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by Naslovnica »

A šta je fazon sa, recimo, paštetama?!
Gavrilović je izveze u BiH, BiH je uveze, ali da je preneseš nazad u Hrvatsku ide kazna?!
swanfilter

#120 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by swanfilter »

_BataZiv_0809 wrote: 14/08/2026 19:17 Kako ide to s placanjem kazne? Moras na licu mjesta platit? Sta ako nemas?
E, to sam se i ja pitao. Vjerujem da te ubace u bazu i vrate nazad. Pa kad budes likvidan, navrati.
JohnnyS

#121 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by JohnnyS »

Naslovnica wrote: 14/08/2026 19:22 A šta je fazon sa, recimo, paštetama?!
Gavrilović je izveze u BiH, BiH je uveze, ali da je preneseš nazad u Hrvatsku ide kazna?!

Zato nam izvoze sranje, Gavrilović zimska u Hrvatskoj i u BiH svoje različite salame
Naslovnica

#122 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by Naslovnica »

JohnnyS wrote: 14/08/2026 19:26

Zato nam izvoze sranje, Gavrilović zimska u Hrvatskoj i u BiH svoje različite salame
Ma nije to 100%.
Sve mesne prerađevine, svo mlijeko i mliječni proizvodi.
Znači ne mogu u Hrvatsku unijeti bilo šta, pa makar to bilo made in Croatia.
Nema to veze sa kvalitetom.
A možeš unijeti jebeni ananas i 20 kila jebenih školjki.
Niđe veze.
JohnnyS

#123 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by JohnnyS »

Naslovnica wrote: 14/08/2026 19:29
JohnnyS wrote: 14/08/2026 19:26

Ma nije to 100%.
Sve mesne prerađevine, svo mlijeko i mliječni proizvodi.
Znači ne mogu u Hrvatsku unijeti bilo šta, pa makar to bilo made in Croatia.
Nema to veze sa kvalitetom.
A možeš unijeti jebeni ananas i 20 kila jebenih školjki.
Niđe veze.
Osim prstaca :D
swanfilter

#124 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by swanfilter »

Jer sa istog bunara piju kao i ostalih 26 clanica EU. Dok se kruh nije dijelio, bas ih kurko bolio jer si ti cak do Svedske dosao sa 5 steki Marlbora, a koje si gore platio 500 eur.

Pravila su uvijek bila ista. Al je i naroda iz ovog regiona otislo u EU u enormnom broju zadnjih 10-15 godina. Skontajte koliko novca je u pitanju samo zbog cigara, ali i drugog na godisnjem nivou.

Slovenci nisu nit blizu rigorozni bili kao sto su to Hrvati postali zadnjih 5 god ...
moimoi

#125 Re: Hrvatska granica-hrana

Post by moimoi »

swanfilter wrote: 14/08/2026 19:21

Jer na aerodromima jos uvijek imas one duty free shop prodavnice.
Ma mozes ti i u kofer steku spakovati.. da uopste ne kupujes u dutyu
Post Reply