Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

archi_a

#64201 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by archi_a »

Botine, želje i hvalospjevi.... :lol:
Baci selfie, baci komentar, baci reels, baci lajk.
Oktobar je blizu, a onda pjesmica: leteeećiiiiiiii medvjediiiiiiii.
problemnatravunu

#64202 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by problemnatravunu »

https://crna-hronika.info/oglasili-se-i ... vpKExJwD2K
:oops:
Oglasili se iz Islamske zajednice: Sutra učenje Kišne dove poslije džuma-namaza
Image
Cherry-Cherry

#64203 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Cherry-Cherry »

Najavljena je kiša :D
TouchMyTip

#64204 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by TouchMyTip »

Cherry-Cherry wrote: 13/08/2026 21:09 Najavljena je kiša :D
Klasična jesam reko situacija
SaPnA

#64205 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaPnA »

Sjetih se iste diskusije prije dvije godine ovdje, da vidim hoce li @chmoljo biti konzistentan i objasniti vam da vam je razmisljanje na nivou spajza, lijepo je to uradio prosli put :zoka:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#64206 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

SaPnA wrote: 13/08/2026 21:22 Sjetih se iste diskusije prije dvije godine ovdje, da vidim hoce li @chmoljo biti konzistentan i objasniti vam da vam je razmisljanje na nivou spajza, lijepo je to uradio prosli put :zoka:
Sasvim sigurno se sjecam diskusije otprije dvije godine sa tobom.
SaPnA

#64207 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaPnA »

Chmoljo wrote: 13/08/2026 21:24
SaPnA wrote: 13/08/2026 21:22 Sjetih se iste diskusije prije dvije godine ovdje, da vidim hoce li @chmoljo biti konzistentan i objasniti vam da vam je razmisljanje na nivou spajza, lijepo je to uradio prosli put :zoka:
Sasvim sigurno se sjecam diskusije otprije dvije godine sa tobom.
Ne sa mnom, nego dr evil, ostao mi je u sjecanju ovaj primjer sa bolesnom djecom
meni je fascinantno koliko plitko razmišljate da mi je gotovo nevjerovatno da se neke stvari moraju pojašnjavati.

o čemu se radi?

pa onog trenutka kada je reis spomenuo kišnu dovu, vi ste u stvari u glavi stvorili sliku malih muslimančića kako ritmičnim korakom, mrmljajući arapski u bradu kruže oko minareta, sa sporadičnim uzdizenjem ruku ka nebu. jasno je da su asocijacija indijanci oko totema. mislim, niste baš onako pomislili, ali u suštini jeste. o molitvi za kišu ste prvi put u životu čuli u igri ili na nekom prijeratnom dokumentarcu sa referencom na indijance, dakako.

i dočim, kad se spomene kišna dova, to u vama izaziva podsmijeh jer se sjetite indijanaca i totema. što je, u najmanju ruku plitko, da ne kažem glupo. ali svakako razmišljanje na nivou špajza, u šta se dotična Ivana Marić itekako uklapa.

voda u islamu ima izuzetno bitnu ulogu. ona je sredstvo čišćenja. ona je sredstvo olakšanja. vodom se priprema za sveti čin stupanja pred Stvoritelja, voda se može zamijeniti tek u iznimnim situacijama. ni kiša tu nije izuzetak, jer u Kur'anu časnom, Allah dž.š. kišu ne baca, već je spušta na zemlju. pročitati opet - spušta. ide do toga da neka tumačenja vele kako se sa svakom kapi spušta po jedan melek.

zašto je čudno onda, u islamu moliti za kišu, nakon silnih vrućina i požara?

dova nije propisani formalni ritual kojeg u podsvijesti povezujete sa domorocima. dova je molba, molitva, koja nema formu, kojoj se pristupi na najjednostavniji mogući način i svojim riječima zamoli Stvoritelja za nešto, neko olakšanje, neku nagradu ili šta nam je već na srcu. kao što se svaki put kaže da zamoli da se olakša ljudima koji pate širom svijeta, za zdravlje, za državu... negdje može biti napisana ili izrečena od drugih, jer nisu svi insani vješti na riječima da mogu sklopiti neku rečenicu sa priloškama odredbi.

zar je čudnije kada molimo za zdravlje naših? za budućnost naše djece? kada krećemo na duži put? kada molimo da Željo opet mlatne pitare?

nisam vidio Ivanu Marić kako se skučenog mozga šprda sa gornjim primjerima. a i što bi? ljudski su i normalni. baš kao i ta dova za kišu.

zato me, uzimajući u obzir sve gore navedeno, interesuje, zašto je smiješna kišna dova, a ne dova za neko bolesno dijete na liječenju?

mislim znam, potrebno je ne biti ograničen, ali pitam više retorički.

uostalom, analitičarka u pokušaju, upravo je pokazala koliko je očajna u analizi tako banalnih stvari i činjenicu da iako je uspjela dobaciti do viđenijih u politici, opet ne može da nađe konkretniji angažman te je ostala na nivou osnovne škole - glupa i ograničena za nešto više.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#64208 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

Vidi sto sam pametan kad hocu jbt...
SaPnA

#64209 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaPnA »

Common sense btw
JohnnyS

#64210 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JohnnyS »

Mislim da je ajmo reći smiješna molitva za kišu kad su meteorolozi najavili kišu najkasnije za pet dana.

Pa će ispast uspjela molitva.

Pravi podvig bi bio da se molilo prije 15 dana pa da je lilo iz neba i zemlje nakon toga.
zposao

#64211 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by zposao »

Molili ne molili, kiša je najavljena. Al treba moliti svakako, samo možda više za pamet i toleranciju, prihvaćanje, suživot, odgovornost prema javnom dobru, ozbiljnost u radu itd...
drug_profi

#64212 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Ovamo Foreca prognoza za 10 dana na telefonima u Rijasetu
Sanjarko

#64213 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sanjarko »

Moliti je uredu, za svašta se nešto ljudi mole, ali i Bog, Allah kako ga god ko zvao, kojom god riječju, funkcioniše po meni ne miješajući se puno u ovaj svijet, čak možda i nikako, dovoljno od njega šta ga je stvorio, a stvorio ga je opet iz razloga svojih, jasno piše u uputama zašto itd.

A da od utorka je kiša, 2 dana samo, imaju pravo na molitvu za nju Muslimani pa i drugi, ne samo za nju, za mir u svijetu primjerice i slično.
kakabanja213

#64214 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

JohnnyS wrote: 13/08/2026 23:08 Mislim da je ajmo reći smiješna molitva za kišu kad su meteorolozi najavili kišu najkasnije za pet dana.

Pa će ispast uspjela molitva.

Pravi podvig bi bio da se molilo prije 15 dana pa da je lilo iz neba i zemlje nakon toga.
Je li ti mislis da da iz perspektive ovih koji se mole, onaj gore ne noze otkazati najavljenu kisu?
dembele

#64215 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dembele »

Kako se dođe do dove za kišu na ovoj temi?
tokio25

#64216 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tokio25 »

dembele wrote: 14/08/2026 07:49 Kako se dođe do dove za kišu na ovoj temi?
to je nacionalno pitanje
samo me zanima hoce li u lukavici padati ako dova uspije?
dr_Evil

#64217 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 13/08/2026 23:00 Vidi sto sam pametan kad hocu jbt...
ebo te, izgleda da je nas nivo rasprava dosta opao s godinama :D

Svaka cast Sapni na memoriji, ja sam zaboravio da Ivana Maric postoji, a kamoli kisnu dovu.
Cherry-Cherry

#64218 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Cherry-Cherry »

A mole se ljudi takođe i za mir u svijetu, za Palestinu, za svašta, ali... 🥹
dr_Evil

#64219 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

https://mostarski.ba/ljetovanje-koje-pl ... ojanstvom/
Noge u Jadranu, ponos u blatu
Ljetovanje koje plaćamo dostojanstvom
drug_profi

#64220 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Od ovog maltretiranja na granici nemam namjeru nogom kročiti u šengenski prostor.
Ima Crna Gora, ima Neum... ko voli cvrljiti se na 38 stepeni i disati vreo zrak.
okanomalo

#64221 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by okanomalo »

drug_profi wrote: 14/08/2026 11:05 Od ovog maltretiranja na granici nemam namjeru nogom kročiti u šengenski prostor.
Ima Crna Gora, ima Neum... ko voli cvrljiti se na 38 stepeni i disati vreo zrak.
ja sam isla i na granici nikakvog posebnog zadrzavanja nije bilo. granicni prelaz kamensko, sve profesionalno odradjenp svi izasli iz autobusa, kontrola normalna, jedino su nam skinuli vozace, :-) jednog vratili kuci a drugog rebnuli 500€. srecom dovezao nas je do splita. guravo bi bilo da su i njega vratili.prevoznik globoturs.
dr_Evil

#64222 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 14/08/2026 11:05 Od ovog maltretiranja na granici nemam namjeru nogom kročiti u šengenski prostor.
Bio sam 3-4 puta ove godine, doduse ja idem u neka manja mjesta ljudima vecinom nepoznata cak i parking besplatan. Ponesem puna dva rucna frizidera klope, izvadim salatu od kavada na sred plaze, pojedemo sta smo ponijeli i nakon 3-4 sata kupanja idemo nazad. Pocitelj rucak i daj meni daj kafani :D
Styling

#64223 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Styling »

ili avionom. To je još uvijek nabrža i najbezbolnija opcija.
Seawolf

#64224 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Seawolf »

Odličan plan.

Samo kad zadržavanja na graničnim prelazima prema Crnoj Gori, ne bi bila još dugotrajnija nego prema Hrvatskoj. A nemaju EES.
Trappist

#64225 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Trappist »

dr_Evil wrote: 14/08/2026 10:20 https://mostarski.ba/ljetovanje-koje-pl ... ojanstvom/
Noge u Jadranu, ponos u blatu
Ljetovanje koje plaćamo dostojanstvom
"A onda na scenu stupa hrvatsko pravosuđe, efikasno kao njemački knjigovođa kad treba naplatiti kaznu. Ali kome? I kako? U hitnom postupku, jer oni teže ka zapadu, a tu “pravda” ne može da čeka, izračunali su da verbalno iživljavanje nad jednom porodicom košta tačno 623 eura. Nakon što su mu, velikodušno, odbili “popust” za dan proveden u policijskoj stanici, doktor je platio cifru za koju u Makarskoj možete iznajmiti ležaljku i suncobran na sedam dana, pojesti četiri kugle sladoleda i popiti dvije kafe s pogledom na more koje više nije vaše. Cijena koju bi, ruku na srce, svaki solidno situirani nacionalista rado platio za priliku da se osjeća kao gospodar plaže i etnički čistog zraka barem na jedan augustovski dan. Kazna nije opomena, kazna je cjenovnik. Mržnja ima svoju tarifu, i prilično je pristupačna za ljekarsku platu."

Sta je pisac htio reci? Koliku bi kaznu u bosni dobio? U istoj toj bosni se i ovo desava "Nacionalističke pjesme odjekivale su sinoć u Bratuncu, u sklopu tradicionalnog narodnog vašara "Makivije"." pa jel ko dobio kakvu kaznu. U istoj toj bosni policajac ubije zenu i povrijedi tri osobe na motoru i bude pusten sljedeci dan kuci. Dajte vise, mi nasli nekom o pravosudju pricati...
Post Reply