Baci selfie, baci komentar, baci reels, baci lajk.
Oktobar je blizu, a onda pjesmica: leteeećiiiiiiii medvjediiiiiiii.
Oglasili se iz Islamske zajednice: Sutra učenje Kišne dove poslije džuma-namaza

Klasična jesam reko situacija
Ne sa mnom, nego dr evil, ostao mi je u sjecanju ovaj primjer sa bolesnom djecom
meni je fascinantno koliko plitko razmišljate da mi je gotovo nevjerovatno da se neke stvari moraju pojašnjavati.
o čemu se radi?
pa onog trenutka kada je reis spomenuo kišnu dovu, vi ste u stvari u glavi stvorili sliku malih muslimančića kako ritmičnim korakom, mrmljajući arapski u bradu kruže oko minareta, sa sporadičnim uzdizenjem ruku ka nebu. jasno je da su asocijacija indijanci oko totema. mislim, niste baš onako pomislili, ali u suštini jeste. o molitvi za kišu ste prvi put u životu čuli u igri ili na nekom prijeratnom dokumentarcu sa referencom na indijance, dakako.
i dočim, kad se spomene kišna dova, to u vama izaziva podsmijeh jer se sjetite indijanaca i totema. što je, u najmanju ruku plitko, da ne kažem glupo. ali svakako razmišljanje na nivou špajza, u šta se dotična Ivana Marić itekako uklapa.
voda u islamu ima izuzetno bitnu ulogu. ona je sredstvo čišćenja. ona je sredstvo olakšanja. vodom se priprema za sveti čin stupanja pred Stvoritelja, voda se može zamijeniti tek u iznimnim situacijama. ni kiša tu nije izuzetak, jer u Kur'anu časnom, Allah dž.š. kišu ne baca, već je spušta na zemlju. pročitati opet - spušta. ide do toga da neka tumačenja vele kako se sa svakom kapi spušta po jedan melek.
zašto je čudno onda, u islamu moliti za kišu, nakon silnih vrućina i požara?
dova nije propisani formalni ritual kojeg u podsvijesti povezujete sa domorocima. dova je molba, molitva, koja nema formu, kojoj se pristupi na najjednostavniji mogući način i svojim riječima zamoli Stvoritelja za nešto, neko olakšanje, neku nagradu ili šta nam je već na srcu. kao što se svaki put kaže da zamoli da se olakša ljudima koji pate širom svijeta, za zdravlje, za državu... negdje može biti napisana ili izrečena od drugih, jer nisu svi insani vješti na riječima da mogu sklopiti neku rečenicu sa priloškama odredbi.
zar je čudnije kada molimo za zdravlje naših? za budućnost naše djece? kada krećemo na duži put? kada molimo da Željo opet mlatne pitare?
nisam vidio Ivanu Marić kako se skučenog mozga šprda sa gornjim primjerima. a i što bi? ljudski su i normalni. baš kao i ta dova za kišu.
zato me, uzimajući u obzir sve gore navedeno, interesuje, zašto je smiješna kišna dova, a ne dova za neko bolesno dijete na liječenju?
mislim znam, potrebno je ne biti ograničen, ali pitam više retorički.
uostalom, analitičarka u pokušaju, upravo je pokazala koliko je očajna u analizi tako banalnih stvari i činjenicu da iako je uspjela dobaciti do viđenijih u politici, opet ne može da nađe konkretniji angažman te je ostala na nivou osnovne škole - glupa i ograničena za nešto više.
Je li ti mislis da da iz perspektive ovih koji se mole, onaj gore ne noze otkazati najavljenu kisu?
Noge u Jadranu, ponos u blatu
Ljetovanje koje plaćamo dostojanstvom
ja sam isla i na granici nikakvog posebnog zadrzavanja nije bilo. granicni prelaz kamensko, sve profesionalno odradjenp svi izasli iz autobusa, kontrola normalna, jedino su nam skinuli vozace,drug_profi wrote: ↑14/08/2026 11:05 Od ovog maltretiranja na granici nemam namjeru nogom kročiti u šengenski prostor.
Ima Crna Gora, ima Neum... ko voli cvrljiti se na 38 stepeni i disati vreo zrak.
Bio sam 3-4 puta ove godine, doduse ja idem u neka manja mjesta ljudima vecinom nepoznata cak i parking besplatan. Ponesem puna dva rucna frizidera klope, izvadim salatu od kavada na sred plaze, pojedemo sta smo ponijeli i nakon 3-4 sata kupanja idemo nazad. Pocitelj rucak i daj meni daj kafanidrug_profi wrote: ↑14/08/2026 11:05 Od ovog maltretiranja na granici nemam namjeru nogom kročiti u šengenski prostor.
Ima Crna Gora, ima Neum... ko voli cvrljiti se na 38 stepeni i disati vreo zrak.
ili avionom. To je još uvijek nabrža i najbezbolnija opcija.drug_profi wrote: ↑14/08/2026 11:05 Od ovog maltretiranja na granici nemam namjeru nogom kročiti u šengenski prostor.
Odličan plan.drug_profi wrote: ↑14/08/2026 11:05 Od ovog maltretiranja na granici nemam namjeru nogom kročiti u šengenski prostor.
"A onda na scenu stupa hrvatsko pravosuđe, efikasno kao njemački knjigovođa kad treba naplatiti kaznu. Ali kome? I kako? U hitnom postupku, jer oni teže ka zapadu, a tu “pravda” ne može da čeka, izračunali su da verbalno iživljavanje nad jednom porodicom košta tačno 623 eura. Nakon što su mu, velikodušno, odbili “popust” za dan proveden u policijskoj stanici, doktor je platio cifru za koju u Makarskoj možete iznajmiti ležaljku i suncobran na sedam dana, pojesti četiri kugle sladoleda i popiti dvije kafe s pogledom na more koje više nije vaše. Cijena koju bi, ruku na srce, svaki solidno situirani nacionalista rado platio za priliku da se osjeća kao gospodar plaže i etnički čistog zraka barem na jedan augustovski dan. Kazna nije opomena, kazna je cjenovnik. Mržnja ima svoju tarifu, i prilično je pristupačna za ljekarsku platu."dr_Evil wrote: ↑14/08/2026 10:20 https://mostarski.ba/ljetovanje-koje-pl ... ojanstvom/Noge u Jadranu, ponos u blatu
Ljetovanje koje plaćamo dostojanstvom