SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

DaysleepeR

#110226 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

sime_cipol wrote: 13/08/2026 13:24
DaysleepeR wrote: 13/08/2026 13:20
madesa wrote: 13/08/2026 12:32

a usporis tada a ne vozis brzinom koja ubije zenu
Ako su pješaci bili na kolovozu, on nije kriv, ako je vozio po ograničenju.
Tamo nema trotara, sve je kolovoz. On bi trebao obratiti povecanu pažnju, prilagoditi brzinu stanju na cesti, pa ako treba i stati. Ipak je on jaci ucesnik saobracaja od pjesaka. Ograničenje je 40. Vozio je al u Qrcu 40.
Ima sasvim dovoljna staza pored kolovoza za koju garantujem da će ga osloboditi na sudu.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#110227 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Ja sam primjetio kako svi motoristi misle da su u pravu 99% slučajeva. Kad padne kriv auto, kad pogine izletio mu auto, kad invalid ostane auto mu oduzelo prvenstvo ili je preticalo. Motorista ubije pjesaka, kriv pjesak. Ali oni nisu nikad.
DaysleepeR

#110228 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

dječak sa šibicama wrote: 13/08/2026 13:27 Naravoucenije, pjesaci sikter hodajte po travi, jer nema trotoara. I kad ima, parkirani automobili kao po gradskim kvartovima.

Znam zenu koju je udario bus grasa, nije nesto jako ali udario je zavrsila u bolnici. Nije kriv jer "isla cestom" a sto nema gdje drugo osim cestom jer su trotoari puni automobila odnosno obilazila automobile da dodje do sljedeceg komadica slobodnog trotoara, nikom nista. Sandzacka seljacina nije nasao shodno ni da se privatno izvini zeni.
Piše u ZOBS-u koji sam takođe ovdje postavio da pješaci moraju hodati mimo kolovoza gdje to uslovi dozvoljavaju.

Ja samo objektivno pišem.

Drotove ne branim, niti bih ikad, jako su bahati u svemu što rade.

Ali objektivno, tamo pješaci nisu smjeli biti na kolovozu.
DaysleepeR

#110229 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

madesa wrote: 13/08/2026 12:32

a usporis tada a ne vozis brzinom koja ubije zenu
Tamo nema trotara, sve je kolovoz. On bi trebao obratiti povecanu pažnju, prilagoditi brzinu stanju na cesti, pa ako treba i stati. Ipak je on jaci ucesnik saobracaja od pjesaka. Ograničenje je 40. Vozio je al u Qrcu 40.
De ti malo ZOBS pa pročitaj.
drug_profi

#110230 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ja ne razumijem kako ljudi trče da proglase krivca bez ikakvih informacija o okolnostima.
dječak sa šibicama

#110231 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Vec je receno, a i vidi se na slikama, tamo je sve kolovoz iako nije, jer ona prasina pored ceste vizualno nije. Ne vidim gdje i kuda bi pjesaci mogli hodati, takodje seljaci u ruralnim cestama hodaju krajem ceste jer drugdje nemaju kuda. Mozda je njihova greska sto ne nose "macije oci" ili reflektirajuci prsluk. A on je ubica.

No dobro, misija opravdavanja Viktora pa ne bih dalje smetao. Mada ne vidim logiku, bruda nacelnik ionako nece na robiju. Ako je stranacki podoban, ne znam.
tokio25

#110232 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

drug_profi wrote: 13/08/2026 13:35 Ja ne razumijem kako ljudi trče da proglase krivca bez ikakvih informacija o okolnostima.
mora automatski odgovarati za smrt osobe
bez obzira sto mozda nije kriv direktno za nesrecu i saobracajnu nesrecu
za to neka sud odredi ko je kriv sta kako i ako nije neka ga po toj tacki oslobode
jbt kad neko drugi ubije nekoga u saobracaju odmah je kriv a on ne moze biti?
Hajlac

#110233 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

DaysleepeR wrote: 13/08/2026 08:48
Hajlac wrote: 13/08/2026 08:42
DaysleepeR wrote: 13/08/2026 08:31 Dalje, ovaj iskaz svjedoka kako je motor išao velikom brzinom je jednako relevantan kao i iskaz svjedokinje tramvajske nesreće koja je tvrdila da je vozač tramvaja zvonio i mahao rukama pa na kraju to nijedan snimak nije pokazao...
A izvini na kojem si to snimku ti vidio polozaj vozacevih ruku zivota ti ?

Mislis da bi se odbrana inicijalno pozivala na snimak iz kabine tramvaja da je "tramvajdzija volio gasati" kako spinujete ?

I kad ce nadlezni odgovarati za neodrzavanje te kamere koja je krucijalna u bilo kakvoj nesreci u kojoj ucestvuje GRAS vozilo?
Popij terapiju.
Idemo sad ovako:
Apoll0 wrote: 12/08/2026 20:09 Cisto kako bi razrijesili ove forumcske struĆnjake. Da li ovo tvrdis pod punom krivicnom i materijalnom (kako god se kaze) odgovornoscu?
tj. da su snimci nedvosmisleno pokazali da vozac u zadnjim sekundama pije iskakanja iz sina NIJE "mahao rukama" tj. pokusao upozoriti sto putnike unutra da se cvrsto drze za rukohvate i stolice sto ljude izvan tramvaja ?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#110234 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

DaysleepeR wrote: 13/08/2026 13:34

De ti malo ZOBS pa pročitaj.
Rekoh ja, motoristi nikad nisu krivi.
DaysleepeR

#110235 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Hajlac wrote: 13/08/2026 13:42
DaysleepeR wrote: 13/08/2026 08:48
Hajlac wrote: 13/08/2026 08:42
A izvini na kojem si to snimku ti vidio polozaj vozacevih ruku zivota ti ?

Mislis da bi se odbrana inicijalno pozivala na snimak iz kabine tramvaja da je "tramvajdzija volio gasati" kako spinujete ?

I kad ce nadlezni odgovarati za neodrzavanje te kamere koja je krucijalna u bilo kakvoj nesreci u kojoj ucestvuje GRAS vozilo?
Popij terapiju.
Idemo sad ovako:
Apoll0 wrote: 12/08/2026 20:09 Cisto kako bi razrijesili ove forumcske struĆnjake. Da li ovo tvrdis pod punom krivicnom i materijalnom (kako god se kaze) odgovornoscu?
tj. da su snimci nedvosmisleno pokazali da vozac u zadnjim sekundama pije iskakanja iz sina NIJE "mahao rukama" tj. pokusao upozoriti sto putnike unutra da se cvrsto drze za rukohvate i stolice sto ljude izvan tramvaja ?
DA
DaysleepeR

#110236 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Sud će i reći svoje, a nekolicina ovdje je opet zaslijepljena nekakvim bijesom da se ljudi pale na lomačama da nemaju sposobnost objektivno pogledati na stvari.

Prvi stav zakona o ponašanju pješaka u saobraćaju glasi:
19. Kretanje pješaka

Član 105

(1) Pješak ne smije, u pravilu, da se kreće i zadržava na kolovozu.

(2) Ako se pješak kreće kolovozom, on mora da se kreće što bliže ivici kolovoza, i to veoma pažljivo i na način kojim ne ometa ili ne sprečava saobraćaj vozila.
DaysleepeR

#110237 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Idemo dalje
Član 106

(1) Na putu koji ima trotoar ili drugu površinu određenu za kretanje pješaka, odnosno površinu pored kolovoza pogodnu za kretanje pješaka, pješak je dužan da se kreće po tim površinama.

(2) Na putu na kojem ne postoji trotoar ili druga površina određena za kretanje pješaka, odnosno pogodna za kretanje pješaka, a koju pješaci ne mogu da koriste iz bilo kog razloga, pješaci mogu da se kreću kolovozom.

(3) Na kolovozu puta zabranjeno je igranje, vožnja dječijim biciklom, romobilom, koturaljkama i slično, kao i sankanje, skijanje i drugo, osim ako je to posebno dozvoljeno.
Na putu na kojem se desila nesreća, POSTOJI druga površina za kretanje.
To što je šljunak i ružno, i dalje je ravno i postoji.
DaysleepeR

#110238 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Još dalje
Član 107

(1) Kad se pješak kreće kolovozom na javnom putu van naselja, dužan je kretati se uz lijevu ivicu kolovoza u smjeru kretanja, a noću i danju u uslovima smanjene vidljivosti mora biti osvijetljen ili označen svjetloodbojnim prslukom, kao i kretanje u grupi izvoditi krećući se jedan iza drugog.

(2) Izuzetno od odredbe stava (1) ovog člana, pješak može da se kreće uz desnu ivicu kolovoza samo kad je takvo kretanje za njega bezbjednije (nepregledna krivina, provalija, usjek, zasjek, odron i sl.).

(3) Pješak koji gura ručna kolica, bicikl, laki motocikl ili motocikl, lica koja se kreću pomoću pokretnih stolica za nemoćna lica, kao i organizovana kolona pješaka, moraju da se kreću uz desnu ivicu kolovoza u smjeru kretanja.
DaysleepeR

#110239 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Dakle, ja ne branim drota, niti sam mu advokat, ali će drot imati advokata i budite uvjereni da će advokati SVE ovo da naglašavaju i da će jako malo posljedica imati.
esso_sa

#110240 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by esso_sa »

sime_cipol wrote: 13/08/2026 13:32 Ja sam primjetio kako svi motoristi misle da su u pravu 99% slučajeva. Kad padne kriv auto, kad pogine izletio mu auto, kad invalid ostane auto mu oduzelo prvenstvo ili je preticalo. Motorista ubije pjesaka, kriv pjesak. Ali oni nisu nikad.
Koliko sam ja upratio, bar ovdje na forumu, svi forumski motoristi su se sa svima vama natezali u pokušaju da vam skrenu pažnju da nije OK da osuđujete motoriste unaprijed kao automatske krivce za nesreću, a sve na bazi predrasuda koje očigledno imate o motorima...

Jel se desi nesreća u kojoj učestvuje ili nastrada motorista, ne prođe ni 30 sekundi da krenu pisanja: "još jedan divljak manje", "ko mu je kriv kada divlja", "motor je tabut", "vozio garant 300 pa poginuo" i slične kretenske izjave...

Mi vam samo ukazujemo da ne trčite pred rudu, jer ako je neko na motoru ne mora automatski značiti i da je on skrivio nesreću. Zapravo, nerijetko bude obrnuto, s tim da motorista obično plati životom jer nema sav čelik oko sebe da ga štiti kao vozača automobila, pa kada se to tako utvrdi onda svi šutite ko zaliveni...

Eno vam svježa situacija na cesti prema Neumu - žena preticala u krivini preko pune i ubila motoristu koji je dolazi iz suprotnog smjera. Niko ništa.
Prije par godina lik sa kombijem na obilaznici Pazarića odreza motoristu iz Srbije i ubi ga na licu mjesta - niko ništa...

Isto se dešava i sa ovim policajcem Viktorom - "divljak, prdonja od 50 godina na motoru, garant je gasao, pobio ljude, trebao je biti vidovit pa usporiti", a zapravo niko od vas ne raspolaže sa pravim činjenicama, niti zna tačno šta se desilo...
Last edited by esso_sa on 13/08/2026 13:55, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#110241 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

esso_sa wrote: 13/08/2026 13:53
sime_cipol wrote: 13/08/2026 13:32 Ja sam primjetio kako svi motoristi misle da su u pravu 99% slučajeva. Kad padne kriv auto, kad pogine izletio mu auto, kad invalid ostane auto mu oduzelo prvenstvo ili je preticalo. Motorista ubije pjesaka, kriv pjesak. Ali oni nisu nikad.
Koliko sam ja upratio, bar ovdje na forumu, svi forumski motoristi su se sa svima vama natezali u pokušaju da vam skrenu pažnju da nije OK da osuđujete motoriste unaprijed kao automatske krivce za nesreću, a sve na bazi predrasuda koje očigledno imate o motorima...

Jel se desi nesreća u kojoj učestvuje ili nastrada motorista, ne prođe ni 30 sekundi da krenu pisanja: "još jedan divljak manje", "ko mu je kriv kada divlja", "motor je tabut", "vozio garant 300 pa poginuo" i slične kretenske izjave...

Mi vam samo ukazujemo da ne trčite pred rudu, jer ako je neko na motoru ne mora automatski značiti i da je on skrivio nesreću. Zapravo, nerijetko bude obrnuto, pri čemu motorista plati životom jer nema sav čelik oko sebe da ga štiti kao vozač automobila, pa kada se to tako utvrdi onda svi šutite ko zaliveni...

Eno vam svježa situacija na cesti prema Neumu - žena preticala u krivini preko pune i ubila motoristu koji je dolazi iz suprotnog smjera. Niko ništa.
Prije par godina lik sa kombijem na obilaznici Pazarića odreza motoristu iz Srbije i ubi ga na licu mjesta - niko ništa...

Isto se dešava i sa ovim policajcem Viktorom - "divljak, prdonja od 50 godina na motoru, garant je gasao, pobio ljude, trebao je biti vidovit pa usporiti", a zapravo niko od vas ne raspolaže sa pravim činjenicama, niti zna tačno šta se desilo...
Tragično je da se ovo stalno mora naglašavati.
TouchMyTip

#110242 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by TouchMyTip »

Ima novi trend, otvaraju ljudi vrata na semaforu kad se krenu provlačit :lol:
darius_maximus

#110243 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

DaysleepeR wrote: 13/08/2026 13:51 Još dalje
Član 107

(1) Kad se pješak kreće kolovozom na javnom putu van naselja, dužan je kretati se uz lijevu ivicu kolovoza u smjeru kretanja, a noću i danju u uslovima smanjene vidljivosti mora biti osvijetljen ili označen svjetloodbojnim prslukom, kao i kretanje u grupi izvoditi krećući se jedan iza drugog.

(2) Izuzetno od odredbe stava (1) ovog člana, pješak može da se kreće uz desnu ivicu kolovoza samo kad je takvo kretanje za njega bezbjednije (nepregledna krivina, provalija, usjek, zasjek, odron i sl.).

(3) Pješak koji gura ručna kolica, bicikl, laki motocikl ili motocikl, lica koja se kreću pomoću pokretnih stolica za nemoćna lica, kao i organizovana kolona pješaka, moraju da se kreću uz desnu ivicu kolovoza u smjeru kretanja.
Zar je ono javni put van naselja?
Mislim da nije, ali moguće da griješim.
Također, kako se reguliše prelazak kolovoza ako nema pješačkih prelaza?
Valja mogu preći ako u blizini nema pješački?

Sve je ovo nebitno, jer trenutno niko ne zna šta se stvarno desilo, ali mislim da trenutno ne trebaju ni olakšavajuće ni otežavajuće okolnosti.
Neka kažu šta se desilo, pa ćemo vidjeti.
Ako ne kažu, onda je neko zataškao, pa nije ni bitno.
DaysleepeR

#110244 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

TouchMyTip wrote: 13/08/2026 13:56
Ima novi trend, otvaraju ljudi vrata na semaforu kad se krenu provlačit :lol:
Iz rubrike nije se desilo.
nivla

#110245 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

ne treba naglasavati, ali opet kad cujem po cijelu noc one idiote, tesko je biti suzdrzan od negativnog komentarisanja kad se ovakve stvari dese
da se odmah ogradim, imam u familiji smrtno stradalog suvozaca na motoru, a i jednog zivog invalida za kojeg je ibret kako je jos uvijek ziv poslije nesrece
last mohicans

#110246 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Dobro, ubijedio si nas. Pjesaci su krivi, ne mogu da vjerujem sta čovjek kači. Okači nam šta smiju motoristi, gaziti punu, voziti između auta, preticati u krivinama, voziti paralelno sa autom, a iz suprotnog pravca mu dolazi automobil. Voziti u japankama, bez kacige, ne postovati brdo saobraćajnih propisa, a o prekoraćenju brzine da ne govorimo. Motor jači pa ko biva moze ici preko 200? Sve nam to pokači. Zajedno vas sa romobolistima treba isključiti iz saobraćaja, sve ove pobrojane koji se pronađu u ovim prekrsajima
Samo se vozači automobila kontinuriano kaznjavaju..Motorista ne moze ni dobiti kaznu za brzinu, jedino ako ga lično saobraćajac ulovi.
DaysleepeR

#110247 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

darius_maximus wrote: 13/08/2026 13:56
DaysleepeR wrote: 13/08/2026 13:51 Još dalje
Član 107

Zar je ono javni put van naselja?
Mislim da nije, ali moguće da griješim.
Također, kako se reguliše prelazak kolovoza ako nema pješačkih prelaza?
Valja mogu preći ako u blizini nema pješački?

Sve je ovo nebitno, jer trenutno niko ne zna šta se stvarno desilo, ali mislim da trenutno ne trebaju ni olakšavajuće ni otežavajuće okolnosti.
Neka kažu šta se desilo, pa ćemo vidjeti.
Ako ne kažu, onda je neko zataškao, pa nije ni bitno.
Evo full pa pročitaj
19. Kretanje pješaka

Član 105

(1) Pješak ne smije, u pravilu, da se kreće i zadržava na kolovozu.

(2) Ako se pješak kreće kolovozom, on mora da se kreće što bliže ivici kolovoza, i to veoma pažljivo i na način kojim ne ometa ili ne sprečava saobraćaj vozila.

Član 106

(1) Na putu koji ima trotoar ili drugu površinu određenu za kretanje pješaka, odnosno površinu pored kolovoza pogodnu za kretanje pješaka, pješak je dužan da se kreće po tim površinama.

(2) Na putu na kojem ne postoji trotoar ili druga površina određena za kretanje pješaka, odnosno pogodna za kretanje pješaka, a koju pješaci ne mogu da koriste iz bilo kog razloga, pješaci mogu da se kreću kolovozom.

(3) Na kolovozu puta zabranjeno je igranje, vožnja dječijim biciklom, romobilom, koturaljkama i slično, kao i sankanje, skijanje i drugo, osim ako je to posebno dozvoljeno.

Član 107

Član 108

(1) Pješak je dužan da prelazi preko kolovoza i biciklističke staze pažljivo i najkraćim putem, nakon što se prije stupanja na kolovoz uvjeri da to može da učini na bezbjedan način.

(2) Za vrijeme kretanja kolovozom pješak ne smije da koristi mobilni telefon niti da ima slušalice u oba uha.

(3) Na putu koja ima obilježene pješačke prelaze ili posebno izgrađene prelaze, odnosno prolaze za pješake, pri prelaženju puta pješak je dužan da se kreće tim prelazima, odnosno prolazima, ako oni nisu od njega udaljeni više od 100 m.

Član 109

(1) Na obilježenom pješačkom prelazu na kojem je saobraćaj pješaka regulisan svjetlosnim saobraćajnim znacima za pješake pješak je dužan da postupa prema tim znakovima.

(2) Na obilježenom pješačkom prelazu na kojem saobraćaj pješaka nije regulisan posebnim svjetlosnim saobraćajnim znacima za pješake, ali je saobraćaj vozila regulisan svjetlosnim saobraćajnim znacima za vozila ili znacima koje daju ovlašćena lica, pješaci mogu da prelaze preko kolovoza samo dok im je datim znakom dozvoljen prelaz preko kolovoza.

(3) Na obilježenom pješačkom prelazu na kojem saobraćaj nije regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ni znacima koje daje ovlašćeno lice, prije stupanja na pješački prelaz, pješak je dužan da obrati pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se približavaju.

Član 110

Pješak koji namjerava da pređe kolovoz na mjestu na kojem ne postoji obilježen pješački prelaz ne smije da stupi na kolovoz ako time ometa saobraćaj vozila.

20. Obaveze vozača prema pješacima

Član 111

(1) Ako je saobraćaj na obilježenom pješačkom prelazu regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima ovlašćenog lica, vozač je dužan da zaustavi vozilo ispred pješačkog prelaza kad mu je datim znakom zabranjen prolaz, a ako mu je na takvom prelazu datim znakom dozvoljen prolaz, vozač ne smije da ometa prolaz pješaka koji su već stupili na pješački prelaz.

(2) Ako se obilježeni pješački prelaz iz stava (1) ovog člana nalazi na ulazu na bočni put, vozač koji skreće na taj put dužan je da skreće smanjenom brzinom i propusti pješake koji su već stupili ili stupaju na pješački prelaz i, prema potrebi, da zaustavi vozilo kojim upravlja da bi propustio pješake.

(3) Ako na obilježenom pješačkom prelazu saobraćaj nije regulisan uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova ni znakovima ovlašćenog lica, vozač je dužan da zaustavi vozilo pred takvim pješačkim prelazom da bi propustio pješake koji prelaze ili stupaju na pješački prelaz, ili nedvosmisleno pokazuju namjeru da pređu preko pješačkog prelaza.

(4) U slučaju iz stava (3) ovog člana na kolovozu sa dvije ili više saobraćajnih traka za saobraćaj u istom smjeru, zabranjeno je prolaženje pored vozila koje je zaustavljeno ili usporava ispred pješačkog prelaza da bi propustilo pješake.

Član 112

(1) Vozač koji skreće na bočni put na čijem ulazu ne postoji obilježen pješački prelaz dužan je da skreće smanjenom brzinom i ne smije da ugrozi pješake koji su već stupili na kolovoz.

(2) Vozač koji se kreće mokrim kolovozom u naselju dužan je da prilagodi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću ivicom kolovoza ili trotoara.

21. Saobraćaj na prelazu puta preko željezničke pruge

Član 113

Vozač koji se vozilom približava prelazu puta preko željezničke pruge u istom nivou dužan je da prilagodi kretanje vozila tako da može da ga zaustavi pred uređajem za zatvaranje saobraćaja na prelazu, ili pred uređajem za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vozila koja se kreću po šinama, odnosno da može da zaustavi vozilo prije nego što stupi na željezničku prugu.

Član 114

Učesnici u saobraćaju dužni su da se zaustave pred prelazom puta preko željezničke pruge u istom nivou ako je uređaj za zatvaranje saobraćaja spušten, ili ako je taj uređaj već počeo da se spušta, ili ako se daju svjetlosni znakovi ili zvučni signali koji upozoravaju da će taj uređaj početi da se spušta, odnosno da se prelazu puta preko željezničke pruge približava vozilo koje se kreće šinama.

Član 115

(1) Pred prelazom puta preko željezničke pruge u istom nivou na kojem su postavljeni svjetlosni saobraćajni znakovi učesnici u saobraćaju dužni su da se zaustave kad se pojavi crveno trepćuće svjetlo ili crveno neprekidno svjetlo.

(2) Učesnici u saobraćaju koji prelaze preko željezničke pruge u istom nivou dužni su to da čine s pojačanom opreznošću i kad svjetla na prelazu nisu upaljena.

(3) Na prelazu puta preko željezničke pruge u istom nivou na kojem nema uređaja za zatvaranje saobraćaja, ni uređaja za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje voza, učesnici u saobraćaju mogu da pređu preko željezničke pruge tek pošto se prethodno uvjere da prugom ne nailazi voz ili neko drugo vozilo koje se kreće po šinama.
DaysleepeR

#110248 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

last mohicans wrote: 13/08/2026 13:57 Dobro, ubijedio si nas. Pjesaci su krivi, ne mogu da vjerujem sta čovjek kači. Okači nam šta smiju motoristi, gaziti punu, voziti između auta, preticati u krivinama, voziti paralelno sa autom, a iz suprotnog pravca mu dolazi automobil. Voziti u japankama, bez kacige, ne postovati brdo saobraćajnih propisa, a o prekoraćenju brzine da ne govorimo. Motor jači pa ko biva moze ici preko 200? Sve nam to pokači. Zajedno vas sa romobolistima treba isključiti iz saobraćaja, sve ove pobrojane koji se pronađu u ovim prekrsajima
Samo se vozači automobila kontinuriano kaznjavaju..Motorista ne moze ni dobiti kaznu za brzinu, jedino ako ga lično saobraćajac ulovi.
Opet imaš problem sa inteligencijom.
Ja samo govorim da će se sve pojedinosti pretresati na sudu i da je apsolutno stupidno bilo koga proglašavati krivim kao što se ovdje radi.

Ja ovog lika ne branim, drotove ne volim ni na dužnosti ni van dužnosti.
Policija KS nikad nikom ništa pomogla nije i svrha je sama sebi.
Hajlac

#110249 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

DaysleepeR wrote: 13/08/2026 13:45 DA
Znaci bas evo ti radis ha u US amb. ha u Tuzilastvu ha u muriji itd. pa si kao 'odabrani lik' vidio neki posebni 4k 8k 50k snimak gdje se jasno vidi da vozac nije prstom mrdnuo vec valjda onako stalozeno sjedio zadrijemao u stolici dok je tramvaj silovito ulazio u okuku ?

Kakvi spinovi tbj!
DaysleepeR

#110250 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Hajlac wrote: 13/08/2026 14:00
DaysleepeR wrote: 13/08/2026 13:45 DA
Znaci bas evo ti radis ha u US amb. sto u Tuzilastvu sto u muriji itd. pa si kao 'odabrani' vidio neki posebni 4k 8k 50k snimak gdje se jasno vidi da vozac nije prstom mrdnuo vec valjda onako stalozeno sjedio zadrijemao u stolici dok je tramvaj silovito ulazio u okuku ?

Kakvi spinovi tbj!
Sasvim je dovoljno bilo vidjeti do sada raspoložive snimke da se lijepo čuje kako vozač ne zvoni, niti se vidi da maše ili radi bilo šta na usporenju i zaustavljanju tramvaja. Dok se ne pojavi suprotan snimak, ostaje caps lock i DA.

Ti si onaj koji spinuje tvrdnjama da se desilo nešto što nijedan snimak ne pokazuje.
Post Reply