Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ozimician

#34701 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

BiH nikad nije imala skinheadse niti slicne huligane koji su napadali migrante i "people of color" kako ih sad moderno nazivaju.

BiH je prema toj grupaciji mnogo otvorenija i prijateljski nastrojena od vecine zapadnih drustava, ma kako ovdje na forumu neki sebe pokusali predstaviti kao divljake.

Parada ponosa nigdje u regionu, pa cak ni u vecem dijelu Evrope nije protekla mirnije nego u Sarajevu. Pa jbt u jednoj Madjarskoj, u srcu EU ove godine bio uspjeh sto je organizovan Pride.

Razlog tome je nasa historija koja nikad nije bila ksenofobna, od Kraljevine Bosne, pa do SFRJ (Pakt nesvrstanih), pa do modernih dana. Jednostavno nismo odgajani kao dosta drugih naroda na izolacionizmu ili supremacionizmu.

Komentari na drustvenim mrezama (vecinom botova) nista ne znace, otvori Bild komentare i zgadit ce ti se zivot kakvi se komentari ostavljaju, nije BiH po tome izuzetak ni blizu.
tokio25

#34702 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

ma ja a na cesti svaki drugi crnca oslovljava sa crncuga camuga i sl
daj ba nemojte se lagati
ok nismo imali incidenata al to je zato sto smo indolentni za bilo sta
u svemu gledamo da drugi urade za nas nesto pa i da napadnu razlicite od nas samo nemoj ja to da radim
to je nas mentalitet
mi smo imali demonstracije i sl da su ono bas pod silom jednom 2014e i to je to
francuzi zapale pola drzave jer im se en svidja boja na tramvaju
srbi kakvi god bili pobune se protiv rezima 91 96 00 itd
kod nas sve nesto ma nije to moje
tako i sa ovim crncima azijatima ili kim vec
al zato preko jezika sve moguce uvrede se upute
Ozimician

#34703 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

To sto si ti takav, ne znaci da su i ostali.

Ja te izraze nikad nigdje cuo nisam, procitao ih nekad na hrvatskim titlovima filmova, to je moj maksimalni susret s tim izrazima.
eltroxin

#34704 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eltroxin »

Ovaj japanac neciji klon? Pravi udav…
Ozimician

#34705 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Malo voli japanske gradove, a malo japanske game developere...
suspect_zero

#34706 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by suspect_zero »

tokio25 wrote: 11/08/2026 23:21 ma ja a na cesti svaki drugi crnca oslovljava sa crncuga camuga i sl
daj ba nemojte se lagati
u svemu gledamo da drugi urade za nas nesto pa i da napadnu razlicite od nas samo nemoj ja to da radim
to je nas mentalitet

Mislim da pretjeruješ, jos nisam vidjela ni cula da ih neko tako oslovljava ili im se ruga. Viđam ih sve vise zaposlenih (Filipini, Nepal ili odakle već) po našim kafićima, trgovinama...pristojni, mozda i previše kakva smo mi bagra.
Meni znaju ponekad zasmetati nadobudni I bahati Arapi koji su ovdje kao turisti, ali ne zbog boje kože, jezika, oblacenja...nego zbog nepristojnosti, neodgoja djece I malo su mi prebučni, to je ipak samo mozda do mene....ja se u gostima ponašam kao gost a ne kao domaćin.
swanfilter

#34707 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Nama je dovoljno, cak i previse ovog naseg sovinizma, a tice se turaka, balija, vlaha, cetnika, ustasa ...

Kada je strani element u pitanju, nismo nadosli.

Hrvati su vec odmakli poprilicno.
jeza u ledja

#34708 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

PreWiBa wrote: 11/08/2026 22:50
jeza u ledja wrote: 11/08/2026 22:32
PreWiBa wrote: 11/08/2026 22:26

Imaš li link na tu diskusiju ili možeš ovdje objasniti o čemu se radi?

Japan ne propada rapidno, stagnira. Naravno, i to je loše, već su na nivou istočnih članica EU, ali to je bilo u kursu 20 godina.
Pa Japan je bio jedna od najbogatijih zemalja u 80-im, 90-im. Sad im je standard haman na nivou Poljske. Mislim ono. :-)

Nemam link za tu raspravu. Ne sjecam se ni s kim ni gdje. Znam samo da se broj imigranata u Japanu znacajno povecao u zadnjih 20-ak godina.

I to je opet neusporedivo sa Z. Evropom.

Ova najnovija ministrica nesto kao hoce da uvede striktnije mjere. I oni imaju pun kurac ultranacionalista. Ali vidjecemo kako ce to izgledati u narednih 10 godina.

Ono sto je sigurno je da su drasticno ekonomski nazadovali.
Pa čuj, to nije nazadovanje, nego stagnacija.

Grčka npr. je nazadovala, ili većina ex-Yu 90-ih.
Ako si prvi na listi najbogatijih jedne godine, a onda 30-i 30 godina kasnije, onda si nazadovao. Bar sto se tice toga.
jeza u ledja

#34709 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

JohnnyS wrote: 11/08/2026 22:56 Ali je dosta Kine već u 23.stoljeću. kažu mi ljudi što su tamo bili da mi pojma nemamo koliko su oni ispred nas svih tehnološki. Njima ljudi ni je trebaju, može im slobodni padati broj kad će roboti raditi za njih.
lol to su govorili Japanci prije 40 godina
jeza u ledja

#34710 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 11/08/2026 23:11 BiH nikad nije imala skinheadse niti slicne huligane koji su napadali migrante i "people of color" kako ih sad moderno nazivaju.

BiH je prema toj grupaciji mnogo otvorenija i prijateljski nastrojena od vecine zapadnih drustava, ma kako ovdje na forumu neki sebe pokusali predstaviti kao divljake.

Parada ponosa nigdje u regionu, pa cak ni u vecem dijelu Evrope nije protekla mirnije nego u Sarajevu. Pa jbt u jednoj Madjarskoj, u srcu EU ove godine bio uspjeh sto je organizovan Pride.

Razlog tome je nasa historija koja nikad nije bila ksenofobna, od Kraljevine Bosne, pa do SFRJ (Pakt nesvrstanih), pa do modernih dana. Jednostavno nismo odgajani kao dosta drugih naroda na izolacionizmu ili supremacionizmu.

Komentari na drustvenim mrezama (vecinom botova) nista ne znace, otvori Bild komentare i zgadit ce ti se zivot kakvi se komentari ostavljaju, nije BiH po tome izuzetak ni blizu.
Ovo ne moze biti dalje od istine.
Upravo je suprotno sve sto govoris.
swanfilter

#34711 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

jeza u ledja wrote: 11/08/2026 23:46
JohnnyS wrote: 11/08/2026 22:56 Ali je dosta Kine već u 23.stoljeću. kažu mi ljudi što su tamo bili da mi pojma nemamo koliko su oni ispred nas svih tehnološki. Njima ljudi ni je trebaju, može im slobodni padati broj kad će roboti raditi za njih.
lol to su govorili Japanci prije 40 godina
Jos se Japanci fakat zadali u korisno. Kina gleda kako tehnologijom kontrolisati narod i vojno prestici Amere.
tokio25

#34712 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

Ozimician wrote: 11/08/2026 23:24 To sto si ti takav, ne znaci da su i ostali.

Ja te izraze nikad nigdje cuo nisam, procitao ih nekad na hrvatskim titlovima filmova, to je moj maksimalni susret s tim izrazima.
izgleda da je tvoj maksimalni susret da dodjes na cevape na bascarsiju i to je to sto se tice sarajeva
nisam ja takav nego sam svjestan okoline
naravno mladji su vec druga prica jer su odrastali uz internet i sl pa je to drugacije malo al jos smo mi u situaciji kao sa politicarima gdje ti kroje oni koji su u jugi poceli se formirati uz nacionalizam gratis
tokio25

#34713 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

suspect_zero wrote: 11/08/2026 23:40
tokio25 wrote: 11/08/2026 23:21 ma ja a na cesti svaki drugi crnca oslovljava sa crncuga camuga i sl
daj ba nemojte se lagati
to je nas mentalitet

Mislim da pretjeruješ, jos nisam vidjela ni cula da ih neko tako oslovljava ili im se ruga. Viđam ih sve vise zaposlenih (Filipini, Nepal ili odakle već) po našim kafićima, trgovinama...pristojni, mozda i previše kakva smo mi bagra.
Meni znaju ponekad zasmetati nadobudni I bahati Arapi koji su ovdje kao turisti, ali ne zbog boje kože, jezika, oblacenja...nego zbog nepristojnosti, neodgoja djece I malo su mi prebučni, to je ipak samo mozda do mene....ja se u gostima ponašam kao gost a ne kao domaćin.
ma takvi se jos uvijek smatraju inferiornim pa se i ne vrijedjaju u tolikoj mjeri
kad budu poprilican procenat stanovnistva vidjet cete kakvi smo mi rasisti i sl
SaraFina

#34714 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

suspect_zero wrote: 11/08/2026 23:40
daj ba nemojte se lagati
to je nas mentalitet

I meni idu na nerve. Ono je tacno nedostatak bilo kakvog odgoja i kulture. Neki dan zena mijenja pempas na pola ulice djetetu. Kod Saca. Narod jede i pije. Nista. Ulaze i oko dzamija sjede, djeca trce i jedu. Prosipaju hranu okolo. Toliko su neuredni, da ja onako nesto nikad nisam vidjela. Treba kazne naplacivati za onaj švajneraj.
suspect_zero

#34715 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by suspect_zero »

Vjerovatno su upoznati u kakvu "uredjenu" drzavu dolaze i onda dalo sili oduška, viđala sam ih po De, sve u suru....doduse manji gradić, ne znam bahate li se po vecim gradovima ili se ponasaju pristojno.

Ovdje su fakat nepristojni, ali vecinom su naši krivi....od ovih koji im iznajmljuju apartmane, stanove, auta...pa do trgovaca i ugostitelja. Jbt, da ja razbacujem onako stvari po radnji i gazim po njima bar jedna radnica bi me naruzila, opravdano. Njima sve sa smiješkom jer oni pokupuju vreće pa je to ok.
Tvrtko II Kotromanić

#34716 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

jeza u ledja wrote: 11/08/2026 23:49
Ozimician wrote: 11/08/2026 23:11 BiH nikad nije imala skinheadse niti slicne huligane koji su napadali migrante i "people of color" kako ih sad moderno nazivaju.

Ovo ne moze biti dalje od istine.
Upravo je suprotno sve sto govoris.
sta je covjek netacno rekao?
bukvalno sve stoji sto je napisao
Bodkin

#34717 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Svako se cese gdje ga svrbi ali jebali vas imigranti.
Bih ima historiju mrznje i napada na SVOJE autohtone ljude. Daj da rijesimo pravi problem prije nego sto pocnemo briniti za tunizane u francuskoj
Haris.ba

#34718 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

Bodkin wrote: 12/08/2026 09:10 Svako se cese gdje ga svrbi ali jebali vas imigranti.
Bih ima historiju mrznje i napada na SVOJE autohtone ljude. Daj da rijesimo pravi problem prije nego sto pocnemo briniti za tunizane u francusko
Kako predlazes da rijesis tu mrznju?

Evo, koji je lijek da se ne odgajaju ljudi koje ce skandirati na tribini stadiona Ratko Mladic?
Bodkin

#34719 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Haris.ba wrote: 12/08/2026 09:15
Bodkin wrote: 12/08/2026 09:10 Svako se cese gdje ga svrbi ali jebali vas imigranti.
Bih ima historiju mrznje i napada na SVOJE autohtone ljude. Daj da rijesimo pravi problem prije nego sto pocnemo briniti za tunizane u francusko
Kako predlazes da rijesis tu mrznju?

Evo, koji je lijek da se ne odgajaju ljudi koje ce skandirati na tribini stadiona Ratko Mladic?
Da im dogovorimo da se nadju sa onima sa tribine sto su skandirali na utakmici bih-srbija u skenderiji
Haris.ba

#34720 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

Bodkin wrote: 12/08/2026 10:07 Da im dogovorimo da se nadju sa onima sa tribine sto su skandirali na utakmici bih-srbija u skenderiji
U Skenderiji skandirali ime nekog ratnog zlocinca?

Ma ja, sve je isto narativ.
Tvrtko II Kotromanić

#34721 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

:lol: :lol:
naravno svi smo isti :run:
Bodkin

#34722 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Haris.ba wrote: 12/08/2026 10:10
Bodkin wrote: 12/08/2026 10:07 Da im dogovorimo da se nadju sa onima sa tribine sto su skandirali na utakmici bih-srbija u skenderiji

Imas hiljadu tema na politici. Ne pada mi na pamet da komuniciram sa dnevnopolitickim seratorima
Haris.ba

#34723 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

Bodkin wrote: 12/08/2026 11:56
Haris.ba wrote: 12/08/2026 10:10

Imas hiljadu tema na politici. Ne pada mi na pamet da komuniciram sa dnevnopolitickim seratorima
Ja jake komunikacije sa likom koji relativizira skandiranje imena ratnog zlocinca i to poistovjecuje sa skandiranjem u Skenderiji.

Nemamo sta komunicirati u smislu rasprave. Pocetne pozicije izmedju tebe i mene su suprotne.

Kada se ukaze na tvoje truhle pozicije, jos pocnes i vrijedjati.
Da imas kakve moci, vjerovatno bi i fizicki objasnjavao da smo svi isti.
Ozimician

#34724 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 12/08/2026 09:10

Svako se cese gdje ga svrbi ali jebali vas imigranti.
Bih ima historiju mrznje i napada na SVOJE autohtone ljude. Daj da rijesimo pravi problem prije nego sto pocnemo briniti za tunizane u francuskoj
BiH nikada nije napadala svoje ljude zbog rase, vjere ili druge boje koze, Drzava BiH i njeni gradjani koji je smatraju svojom domovinom, ne mogu/ ne smiju /ne trebaju da preuzmu kredit za ono sto rade separatisti. Legalne insitutcije BiH su se aktivno oruzano borile protiv takvih.

Tako da, mani me suplje.
sumirprimus

#34725 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

mi kao drustvo ili kao grupe, pojedinci, nismo bili neki rasisti, jer nismo ni imali dodira niti suzivota (prevelikog) sa drugim rasama.
dajte nam sansu dokazcemo suprotno :evil:
Post Reply