Ozimician wrote: ↑06/08/2026 13:14
Kakva je ovo prica? Za ovu temu sigurno nije...
In real life - vece su sanse da te bilo gdje drugo neko mrko pogleda iz "nacionalistickih" razloga, nego u BiH. Jednostavno jer gdje god da odes, tamo si stranac. Da ne ulazimo u neke dublje odnose.
Nacionalizma na politickom nivou danas ima svugdje, ako pratite politiku u EU zadnjih godina, bukvalno svaki dan neki politicar izvali neku tesku sovinisticku glupost, usmjerenu protiv nacionalne/religijske grupe.
Prije par dana pokupim neke goste (rentam objekat) sa stanice do svog objekta. Momak i dvije djevojke iz Pariza. Helem objasne mi rođeni u Tunisu, preselili u Francusku trbuhom za kruhom itd. Tokom vožnje smo imali poprilično neobičan razgovor. Ono nije bilo pitanja, šta obići, gdje jesti nego kolika je prosječna plaća, koliko kirija, režije, kakvo je zdravstvo, kakvi su međunacionalni odnosi i sl.
To mi je bilo onako pomalo iznenađujuće, pa malo zaguglam i nađem da po nekim statističkim istraživanjima u Francuskoj da je 47 posto mladih sa muslimanskim identitetom izrazilo želju da napusti Francusku zbog diskriminacije po vjerskom osnovu.
Iako imam gostiju iz doslovno svih dijelova svijeta, najčešći gosti ( odprilike nekih 15-20 posto) su mi iz Francuske porjeklom najvjerovatnije iz zemalja Magreba, što je onako poprilično zanimljiv podatak.
Je li BiH moguća destinacija za življenje toj kategoriji ljudi?