Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Didier

#34626 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Nacionalizam apsolutno ima svake veze sa nacinom vodjenja i pravosudja i zdravstva i saobracaja i svega drugog. Kad god neko ne radi svoj posao od ministara krene prebacivanje na anamo one.
Fakat ne kontam kakve veze ima nacionalizam s doktorom na Dobrinji kojem odem i koji me svaki put lijepo primi, pokuša pomoći, napiše mi bolovanje ili šta već treba...

Ili kakve veze nacionalizam ima s novim tramvajima, koji nisu dovoljni za Kanton Sarajevo, ali su tu...
tokio25

#34627 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

_BataZiv_0809 wrote: 05/08/2026 11:32 Pa to je tako kad o BiH citas na Klixu a ne zivis ovdje. No ofens.
nacionalizam je itekako problem
samo sto se ne ispoljava javno u toj mjeri kao sto se ispoljava preko neta
drugo vecina je u jednonacionalnim sredinama pa onda nema ni toliko problema
pitaj manjine u bilo kojem gradu dal ih se nacionalno sikanira
jos veci problem je sto se religija u to mjesa pa je onaj ko nije katolik musliman ili srbin jos vise diskriminisan po "nacionalnom" pitanju
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#34628 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

tokio25 wrote: 06/08/2026 11:08
_BataZiv_0809 wrote: 05/08/2026 11:32 Pa to je tako kad o BiH citas na Klixu a ne zivis ovdje. No ofens.

jos veci problem je sto se religija u to mjesa pa je onaj ko nije katolik musliman ili srbin jos vise diskriminisan po "nacionalnom" pitanju
Boldanim si potvrdio moju tezu.
tokio25

#34629 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2026 11:46

tvoja teza je da nema nacionalizma
ima samo je skriven i zajebat ce te na neki drugi nacin taj nacionalista a ne kao sto se ocekuje mozda da ti u lice opsuje saspe sve i sl ili cak fizicki da te napadne

dovoljno je da ja na salteru vidim da si "cetnik" a ja "balija" i tvoje papire stavim na kraj pa da cekas duze npr
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#34630 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

tokio25 wrote: 06/08/2026 11:51

ima samo je skriven i zajebat ce te na neki drugi nacin taj nacionalista a ne kao sto se ocekuje mozda da ti u lice opsuje saspe sve i sl ili cak fizicki da te napadne

dovoljno je da ja na salteru vidim da si "cetnik" a ja "balija" i tvoje papire stavim na kraj pa da cekas duze npr
Nije.
Nego da imamo vecih problema u real life.
tokio25

#34631 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2026 12:00

Nije.
pa donekle bih se slozio al i te vece probleme vrlo lako izazove ttaj nacionalizam
evo naveo sam ti banalan primjer
ja te stavim da cekas i imas problem sa guzvama klincima palcima a nemas pojma da je to samo zato sto si ti za mene "cetnik"
zatim te mogu maltretirati gdje ti je papir neki
zatim kaznim te za parkiranje samo zato jer si "ustasa" i sl

ne kazem da je to praksa al vrlo moguce
JOINT_1921
Vozim: odlično

#34632 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JOINT_1921 »

Razmisljas usko i na nivou licnih odnosa, nacionalizam je najveci problem ove drzave zbog koje se ne donose dobri zakoni za gradjane, ne gura se put ka eu, nemas usaglasene stavove, itd. itd. 2 od 3 naroda haman pa mrze drzavu u kojoj zive i imaju mokre snove o pripajanju susjedima i tebi to nije problem broj 1 zbog kojeg ne mozemo dalje.

A kada pricamo o ovom nizem lokalnom nivou, onda dolazi u pitanje pohlepa, maloumnost, neobrazovanost, kupovina diploma, tendera, zato sto su se svuda glupani progurali, ali da imas zakone konstruisane od strane pametnih koji vole drzavu kurac bi i ti dole mogli tako raditi... Dakle nacionalizam je problem br.1
Ozimician

#34633 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Kakva je ovo prica? Za ovu temu sigurno nije...

In real life - vece su sanse da te bilo gdje drugo neko mrko pogleda iz "nacionalistickih" razloga, nego u BiH. Jednostavno jer gdje god da odes, tamo si stranac. Da ne ulazimo u neke dublje odnose.

Nacionalizma na politickom nivou danas ima svugdje, ako pratite politiku u EU zadnjih godina, bukvalno svaki dan neki politicar izvali neku tesku sovinisticku glupost, usmjerenu protiv nacionalne/religijske grupe.
Didier

#34634 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

JOINT_1921 wrote: 06/08/2026 12:25 Razmisljas usko i na nivou licnih odnosa, nacionalizam je najveci problem ove drzave zbog koje se ne donose dobri zakoni za gradjane, ne gura se put ka eu, nemas usaglasene stavove, itd. itd. 2 od 3 naroda haman pa mrze drzavu u kojoj zive i imaju mokre snove o pripajanju susjedima i tebi to nije problem broj 1 zbog kojeg ne mozemo dalje.

A kada pricamo o ovom nizem lokalnom nivou, onda dolazi u pitanje pohlepa, maloumnost, neobrazovanost, kupovina diploma, tendera, zato sto su se svuda glupani progurali, ali da imas zakone konstruisane od strane pametnih koji vole drzavu kurac bi i ti dole mogli tako raditi... Dakle nacionalizam je problem br.1
Drži se tribine, Tita ti, pa malo tamo istraži nacionalizam.
Didier

#34635 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 06/08/2026 13:14 Kakva je ovo prica? Za ovu temu sigurno nije...

In real life - vece su sanse da te bilo gdje drugo neko mrko pogleda iz "nacionalistickih" razloga, nego u BiH. Jednostavno jer gdje god da odes, tamo si stranac. Da ne ulazimo u neke dublje odnose.

Nacionalizma na politickom nivou danas ima svugdje, ako pratite politiku u EU zadnjih godina, bukvalno svaki dan neki politicar izvali neku tesku sovinisticku glupost, usmjerenu protiv nacionalne/religijske grupe.
Svaka ti je k'o u Njegoša.
vernes81

#34636 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by vernes81 »

Ove godine u pc-96 u Vitezu otvoren Bingo, Belamionix otvara se i Zeka, i Kulenović d.o.o. kupio Eurotank benzinsku.
Prije 5 godina bi se prije zaratilo nego ovo dopustilo.
Tako da ovo sto Bata piše ima itekako uporište u RL.
Bodkin

#34637 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 06/08/2026 13:14 Kakva je ovo prica? Za ovu temu sigurno nije...

Daj ba budi realan. Smijesna je ovo prica. Tj pricate iz perspektive nekoga ko zivi/je zivio medju svojima i rijetko ide medju one anamo

A tek to sto zivis i imas prilike na komadu svoje zemlje i tu se osjecas ugodno
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#34638 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

U pravu ste, evo npr u mostaru se uopste ne primijeti nikakav problem na nacionalnoj osnovi izmedju obicnih ljudi.
Svakodnevni zivot ne osjeti uopce problem:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/drama-u ... /260720101
ultima_palabra

#34639 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2026 12:00

Nije.
Problem je u smislu da je se njime maskiraju ti drugi problemi koji onda ne mogu da dodju u prvi plan kako bi se rijesili.
jeza u ledja

#34640 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ako se ne varam, na ovoj temi, koliko vec postoji, su pisali ljudi iz BiH koji zele otici vani zbog nacionalizma. Tako da, teza da je to samo online u glavama dijaspore ne stoji.
Sigurno nije isto kao 1992-e ili 1996-e, ali je nacionalizam itekako i dalje prisutan u svim porama drustva.

Neki su mozda na njega navikli jer su u tome proveli cijeli zivot. Ovo vazi i za sve ostale teze o dijaspori koja ne zna tacno kako je danas u BiH i imaju neke pogresne vizije o njoj zasnovane na njihovom iskustvu od prije 10, 20, 30 godina. Sve to stoji. Medjutim stoji i to da ako si zivio cijelo vrijeme u BiH mozda ne vidis neke stvari koje je lakse primjetiti kada odes i vratis se, jer si na njih navikao.

Druga je stvar sto svako ima svoje posebno iskustvo, i samo zato sto zivis u BiH ili vani ne znaci da si ti licno reprezentativan uzorak, jer imas specificno iskustvo koje te je ili izoliralo ili previse eksponiralo nekom problemu ili aspektu zivota.

Kontra ove price o nacionalizmu u BiH stoji i ovo sto je Ozimican rekao - nacionalizam, sovinizam, ili kako vec to nazvati, ljudi u drugim zemljama naspram imigranata, s cim se ljudi cesto susrecu vani. (Sad ce opet neko reci "ja nisam imao nikakvih problema u Svedskoj" ....kao sto rekoh sto ljudi sto iskustava). Tako da, taj aspekt osjecanja kao stranac zbog nacionalizma vani, dodje kao neka protuteza nacionalizmu u BiH. (Naravno poredim kruske i jabuke i razlicit intenzitet, ali postoji bar mala slicnost.)
moimoi

#34641 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

“Sit gladnom ne vjeruje” tj oni koji su vecina
tamo gdje zive, ne vide niti razumiju. Oni gdje su svugdje manjina, pa makar i generacijama na svom.. znaju.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#34642 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JOINT_1921 »

Didier wrote: 06/08/2026 13:19
JOINT_1921 wrote: 06/08/2026 12:25 Razmisljas usko i na nivou licnih odnosa, nacionalizam je najveci problem ove drzave zbog koje se ne donose dobri zakoni za gradjane, ne gura se put ka eu, nemas usaglasene stavove, itd. itd. 2 od 3 naroda haman pa mrze drzavu u kojoj zive i imaju mokre snove o pripajanju susjedima i tebi to nije problem broj 1 zbog kojeg ne mozemo dalje.

Drži se tribine, Tita ti, pa malo tamo istraži nacionalizam.
O cemu ti, koja je poenta?
Osmi Socrates

#34643 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ništa ja vas ne razumijem. :lol:
Post Reply