Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#76476 Re: Zeničani

Post by sime_cipol »

NediM17 wrote: 06/08/2026 17:36 Veze nemate, auto pa bus kad radi semafor, kad ne radi bus prvo
Evo upravo pricam sa drugom saobraćajnim policajcem
U pravu si. Kad semafor radi, zaboravi znakove.
I odmah daje primjer Dzidzikovac-Bjelave-Cekalusa.
Semafor radi, ne gledaj znakove.
Semafor trepti ili ne radi, znakovi preuzimaju.
Bio sam u krivu
Last edited by sime_cipol on 06/08/2026 17:50, edited 1 time in total.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#76477 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Ja cu zamoliti ove sto na more idu na Bijacu,Doljane i preko Blidinja da napuste temu

:mrgreen:
NediM17

#76478 Re: Zeničani

Post by NediM17 »

A mi sto idemo preko Kupresa?
sime_cipol

#76479 Re: Zeničani

Post by sime_cipol »

@Chmoljo
Izvini se ljudima :D
NediM17

#76480 Re: Zeničani

Post by NediM17 »

Eno na ZOBS-u covjek postavio i clanove zakona, cl. 25, stav 4.
Ovakva raskrsnica postoji u Bijeljini.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#76481 Re: Zeničani

Post by Chmoljo »

Evo ja se izvinjavam, ali fakat ako je tako

Ali mi nema logike. Ti znakovi treba u tom slucaju da se sklone jer su visak.
sime_cipol

#76482 Re: Zeničani

Post by sime_cipol »

Chmoljo wrote: 06/08/2026 17:56 Evo ja se izvinjavam, ali fakat ako je tako

Oni su tu za slucaj da ne radi semafor :D
NediM17

#76483 Re: Zeničani

Post by NediM17 »

I kad nema ovlastenog lica. :mrgreen:
Seawolf

#76484 Re: Zeničani

Post by Seawolf »

sime_cipol wrote: 06/08/2026 17:46
NediM17 wrote: 06/08/2026 17:36 Veze nemate, auto pa bus kad radi semafor, kad ne radi bus prvo
Bio sam u krivu
Ne bih se baš složio, niti sa tim tvojim policajcem, niti sa većinom na internetu.

Ponavljam pitanje: Ako rad semafora u potpunosti ukida značaj saobraćajnih znakova, zašto onda ne ukida i pravilo zadržavanja pravca / pravilo desne strane.

Istina je slijedeća: Funkcionisanje semafora ukida značaj saobraćajnih znakova, onda kada je ono što pokazuju saobraćajni znakovi u suprotnosti sa onim što signalizira semafor. A to u ovom primjeru NIJE slučaj.

Dakle, u konkretnom slučaju poštuješ hijerarhiju:

1.) Prvo oba vozila krenu na zeleno i time su ispoštovali semafor i

2.) Autobus izađe prvi iz raskrsnice, a auto iza njega, da ispoštuju ono slijedeće što je u hijerarhiji, a to je saobraćajni znak.

Jer nije niti logično niti ispravno da ne poštuju saobraćajni znak zbog funkcionalnog semafora, a da poštuju pravilo koje je u hijerarhiji još niže od saobraćajnog znaka (zadržavanje pravca).
sime_cipol

#76485 Re: Zeničani

Post by sime_cipol »

Seawolf wrote: 06/08/2026 18:00
sime_cipol wrote: 06/08/2026 17:46
Bio sam u krivu
Ne bih se baš složio, niti sa tim tvojim policajcem, niti sa većinom na internetu.

Ponavljam pitanje: Ako rad semafora u potpunosti ukida značaj saobraćajnih znakova, zašto onda ne ukida i pravilo zadržavanja pravca / pravilo desne strane.

Istina je slijedeća: Funkcionisanje semafora ukida značaj saobraćajnih znakova, onda kada je ono što pokazuju saobraćajni znakovi u suprotnosti sa onim što signalizira semafor. A to u ovom primjeru NIJE slučaj.

Dakle, u konkretnom slučaju poštuješ hijerarhiju:

1.) Prvo oba vozila krenu na zeleno i time su ispoštovali semafor i

2.) Autobus izađe prvi iz raskrsnice, a auto iza njega, da ispoštuju ono slijedeće što je u hijerarhiji, a to je saobraćajni znak.

Jer nije niti logično niti ispravno da ne poštuju saobraćajni znak zbog funkcionalnog semafora, a da poštuju pravilo koje je u hijerarhiji još niže od saobraćajnog znaka (zadržavanje pravca).
Dodajem, rekao je jos,
Ako semafor radi, znakovi ne vaze. Ali i dalje vazi pravilo desne strane i pravilo držanja pravca.
Seawolf

#76486 Re: Zeničani

Post by Seawolf »

NediM17 wrote: 06/08/2026 17:54 Eno na ZOBS-u covjek postavio i clanove zakona, cl. 25, stav 4.
Ovakva raskrsnica postoji u Bijeljini.
Fakat, piše u Zakonu.

Izvinjavam se.
N.N.

#76487 Re: Zeničani

Post by N.N. »

gentoo wrote: 06/08/2026 17:50 Ja cu zamoliti ove sto na more idu na Bijacu,Doljane i preko Blidinja da napuste temu

:mrgreen:
Makni Hi odavLe :mrgreen:
Chmoljo

#76488 Re: Zeničani

Post by Chmoljo »

:lol:

Covjek uci dok je ziv. A dje su pravila saobracaja? :mrgreen:

Sime, hajd pitajntog druga gdje je u zakonu pravilo zadrzavanja pravca. Ozbiljno pitam, da znam za sebe, da se mogu serbez zafurati sa bjelava.

:-D
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#76489 Re: Zeničani

Post by anex »

Auuu sav mi se šljam...pardon..spam slego na temu :lol:
sime_cipol

#76490 Re: Zeničani

Post by sime_cipol »

Chmoljo wrote: 06/08/2026 18:12 :lol:

Sime, hajd pitajntog druga gdje je u zakonu pravilo zadrzavanja pravca. Ozbiljno pitam, da znam za sebe, da se mogu serbez zafurati sa bjelava.

Ja ga sreo i cak nacrtam situaciju. I covjek odmah ko iz topa rece, ima semafor, zaboravi znakove, kao da ne postoje. Vazi semafor i pravilo desne strane i da li mijenjas pravac ili ne.
Ako semafor Blinka naradzasto ili ne radi, onda znakovi preuzimaju.
I onda se odmah Nadoveza na raskrsnicu na Bjelavama. Bas jednom uvidjaj radio i Kaze covjeku koji je Isao uz Dzidzikovac tvoja je krivica. Čovjek nije htio potpisati i trazio sudsko odlučivanje. Naravno, ispalo da je kriv.
I smije se, Kaze ako hoces naplatiti auto, idi na tu raskrsnicu, 90% ljudi ne zna pravilo
Chmoljo

#76491 Re: Zeničani

Post by Chmoljo »

sime_cipol wrote: 07/08/2026 00:53
Chmoljo wrote: 06/08/2026 18:12 :lol:

Ja ga sreo i cak nacrtam situaciju. I covjek odmah ko iz topa rece, ima semafor, zaboravi znakove, kao da ne postoje. Vazi semafor i pravilo desne strane i da li mijenjas pravac ili ne.
Ako semafor Blinka naradzasto ili ne radi, onda znakovi preuzimaju.
I onda se odmah Nadoveza na raskrsnicu na Bjelavama. Bas jednom uvidjaj radio i Kaze covjeku koji je Isao uz Dzidzikovac tvoja je krivica. Čovjek nije htio potpisati i trazio sudsko odlučivanje. Naravno, ispalo da je kriv.
I smije se, Kaze ako hoces naplatiti auto, idi na tu raskrsnicu, 90% ljudi ne zna pravilo
znaš šta je najgore? evo sad kad se sjedne detaljno i pročita, tako i piše u zakonu.

AKO sam dobro shvatio, a sad više ništa nisam siguran to ide nekako ovako -
Član 25

(1) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa propisima o pravilima saobraćaja, saobraćajnoj signalizaciji i naredbama koje daje ovlašćeno lice.

(2) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa saobraćajnom signalizacijom i kada se time odstupa od pravila saobraćaja.

(3) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa svjetlosnim saobraćajnim znakom i kada se značenje tog znaka razlikuje od značenja ostalih saobraćajnih znakova ili saobraćajnih pravila.

(4) Međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svjetlosnim saobraćajnim znakovima istovremeno dobijaju pravo prolaza, reguliše se pravilima saobraćaja.

(5) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju prema znacima ili naredbama koje daju ovlašćena lica i kad se time odstupa od svjetlosnog saobraćajnog znaka ili drugog saobraćajnog znaka ili pravila saobraćaja.
Član 49

(1) Na raskrsnici ili u susretu s drugim vozilom vozač je dužan da propusti vozilo koje dolazi s njegove desne strane, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno.

(2) Vozač vozila koje na raskrsnici skreće ulijevo dužan je da propusti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, na raskrsnici zadržava pravac svog kretanja ili skreće udesno, osim ako postavljenim saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.
pravila saobraćaja bi bila (valjda) zadržavanje pravca ili pravilo desne strane, između još brda drugih, koja se primjenjuju ako radi svjetlosna signalizacija uz tu signalizaciju.

član 25. je ta piramida, od dna prema gore - pravila saobraćaja, saobraćajna signalizacija, svjetlosni saobraćajni znak, službeno lice. s tim što se znakovi preskaču ako svjetlosni rade. samo ne znam kakva je to onda piramida. garant neka visočka :D

helem, ja se evo još jednom izvinjavam, drago mi je da sam u detalje razjasnio ove stvari. još sam sam citirao ključnu odredbu, al do mozga nije dopiralo da su pravila saobraćaja u stvari tačno određen pojam za cijelo poglavlje u ZOBSu :D

jebga :D

ako neki reno sleti zbjelava, pretpostavljate ko je u pitanju :D
Ci-Nick

#76492 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Malo je udesa koliko se vozi po nekim predrasudama.
Ovdje u Radakovu dvije raskrsnice, jedna sa cetiri kraka i jasno obilježenim prvenstvom prolaza, međutim ljudi koji voze od Lava često uzimaju prvenstvo i bude bar po 3 ili 4 udesa godisnje.
Druga raskrsnica sa tri kraka kod Vodovoda, tu nema znakova pa bi trebalo gledati prvenstvo desnog i tu iz nekog razloga svi voze kao da je ta ulica prema Vodovodu sa prvenstvom prolaza jer izgleda kao da se treći krak uključuje.
A to nema veze, istog su ranga, i tu vrlo rijetko da se desi sudar.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#76493 Re: Zeničani

Post by Bobi »

anex wrote: 06/08/2026 23:50 Auuu sav mi se šljam...pardon..spam slego na temu :lol:
Don't blame me, narod sam došao.
kakavdanakneiskustvu

#76494 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Imam problem pa bi mi do ro došli savjeti

Naime, na prvom sam spratu. U prolazu ispod stanova, ispod zgrade, u Radakovu, pojavila se voda, kapa. Iz Izgradnja inženjeringa juce i jutros dolazili radnici da vide je li problem u vodovodnim instalacijama u stanu, i nisu pronašli nikakav kvar, a navodno ni kod komsije u stanu do mog. Ne znam da li su išli komsijama na spratovima iznad.

Jutros rekose da bi morali ako ni kod komsije ponovo ništa ne pronađu, nikakav kvar, morati kopati zid.

Šta raditi?
Sanjarko

#76495 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

kakavdanakneiskustvu wrote: 07/08/2026 11:36 Imam problem pa bi mi do ro došli savjeti

Naime, na prvom sam spratu. U prolazu ispod stanova, ispod zgrade, u Radakovu, pojavila se voda, kapa. Iz Izgradnja inženjeringa juce i jutros dolazili radnici da vide je li problem u vodovodnim instalacijama u stanu, i nisu pronašli nikakav kvar, a navodno ni kod komsije u stanu do mog. Ne znam da li su išli komsijama na spratovima iznad.

Jutros rekose da bi morali ako ni kod komsije ponovo ništa ne pronađu, nikakav kvar, morati kopati zid.

Šta raditi?
To upravo. Nema druge. Pukla moguće negdje drugo cijev to jeste pomalo curi.

Zavisi od zgrada. Kako ide sve. Ali većinom je slično ako ne isto.
Chmoljo

#76496 Re: Zeničani

Post by Chmoljo »

Ci-Nick wrote: 07/08/2026 05:57 Malo je udesa koliko se vozi po nekim predrasudama.
Ovdje u Radakovu dvije raskrsnice, jedna sa cetiri kraka i jasno obilježenim prvenstvom prolaza, međutim ljudi koji voze od Lava često uzimaju prvenstvo i bude bar po 3 ili 4 udesa godisnje.
Druga raskrsnica sa tri kraka kod Vodovoda, tu nema znakova pa bi trebalo gledati prvenstvo desnog i tu iz nekog razloga svi voze kao da je ta ulica prema Vodovodu sa prvenstvom prolaza jer izgleda kao da se treći krak uključuje.
A to nema veze, istog su ranga, i tu vrlo rijetko da se desi sudar.
mnogo je faktora za sudar. raskrsnica kod Pomozi.ba u sarajevu i jedna raskrsnica niže su situacije gdje većina prometa ide sporednom cestom koja presijeca onu sa prvenstvom prolaza. i ima zalijetanja, ali ne baš često udesa.

nasuprot tome, raskrsnica između b i c faze je crna tačka iako je regulisana svjetlosnom signalizacijom. svaki mjesec jedan do dva udesa. i to ne kuckanje nego kvalitetno krhanje koje dobaci do klixa skoro svaki put.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#76497 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Kopat zid, tako ti je svugdje. To su vertikale u zidu samo treba pogoditi gdje tacno curi a jel sad imaju neki uredjaji da mogu kroz zid to locirati nemam pojma, valjda IMAJU a li nemaju svi majstori. @Sanjarka istraži ovo.
Ajatolah_

#76498 Re: Zeničani

Post by Ajatolah_ »

Chmoljo wrote: 06/08/2026 17:56 Evo ja se izvinjavam, ali fakat ako je tako

Znakovi na semaforu su da regulišu saobraćaj kad semafor nije uključen.
Sanjarko

#76499 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Bobi wrote: 07/08/2026 11:44 Kopat zid, tako ti je svugdje. To su vertikale u zidu samo treba pogoditi gdje tacno curi a jel sad imaju neki uredjaji da mogu kroz zid to locirati nemam pojma, valjda IMAJU a li nemaju svi majstori. @Sanjarka istraži ovo.
:thumbup:

Da, viđao sam ih ja s tim aparatima. Skeneri nekakvi.
kakavdanakneiskustvu

#76500 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Bobi wrote: 07/08/2026 11:44 Kopat zid, tako ti je svugdje. To su vertikale u zidu samo treba pogoditi gdje tacno curi a jel sad imaju neki uredjaji da mogu kroz zid to locirati nemam pojma, valjda IMAJU a li nemaju svi majstori. @Sanjarka istraži ovo.
Ok kopati zid ali valjda čitavoj vertikali a ne samo stanovima na prvom spratu?
Post Reply