Evo upravo pricam sa drugom saobraćajnim policajcem
U pravu si. Kad semafor radi, zaboravi znakove.
I odmah daje primjer Dzidzikovac-Bjelave-Cekalusa.
Semafor radi, ne gledaj znakove.
Semafor trepti ili ne radi, znakovi preuzimaju.
Bio sam u krivu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Evo upravo pricam sa drugom saobraćajnim policajcem
Ne bih se baš složio, niti sa tim tvojim policajcem, niti sa većinom na internetu.sime_cipol wrote: ↑06/08/2026 17:46Evo upravo pricam sa drugom saobraćajnim policajcem
Bio sam u krivu
Dodajem, rekao je jos,Seawolf wrote: ↑06/08/2026 18:00Ne bih se baš složio, niti sa tim tvojim policajcem, niti sa većinom na internetu.sime_cipol wrote: ↑06/08/2026 17:46Evo upravo pricam sa drugom saobraćajnim policajcem
Bio sam u krivu
Ponavljam pitanje: Ako rad semafora u potpunosti ukida značaj saobraćajnih znakova, zašto onda ne ukida i pravilo zadržavanja pravca / pravilo desne strane.
Istina je slijedeća: Funkcionisanje semafora ukida značaj saobraćajnih znakova, onda kada je ono što pokazuju saobraćajni znakovi u suprotnosti sa onim što signalizira semafor. A to u ovom primjeru NIJE slučaj.
Dakle, u konkretnom slučaju poštuješ hijerarhiju:
1.) Prvo oba vozila krenu na zeleno i time su ispoštovali semafor i
2.) Autobus izađe prvi iz raskrsnice, a auto iza njega, da ispoštuju ono slijedeće što je u hijerarhiji, a to je saobraćajni znak.
Jer nije niti logično niti ispravno da ne poštuju saobraćajni znak zbog funkcionalnog semafora, a da poštuju pravilo koje je u hijerarhiji još niže od saobraćajnog znaka (zadržavanje pravca).
Ja ga sreo i cak nacrtam situaciju. I covjek odmah ko iz topa rece, ima semafor, zaboravi znakove, kao da ne postoje. Vazi semafor i pravilo desne strane i da li mijenjas pravac ili ne.
znaš šta je najgore? evo sad kad se sjedne detaljno i pročita, tako i piše u zakonu.sime_cipol wrote: ↑07/08/2026 00:53Ja ga sreo i cak nacrtam situaciju. I covjek odmah ko iz topa rece, ima semafor, zaboravi znakove, kao da ne postoje. Vazi semafor i pravilo desne strane i da li mijenjas pravac ili ne.
Ako semafor Blinka naradzasto ili ne radi, onda znakovi preuzimaju.
I onda se odmah Nadoveza na raskrsnicu na Bjelavama. Bas jednom uvidjaj radio i Kaze covjeku koji je Isao uz Dzidzikovac tvoja je krivica. Čovjek nije htio potpisati i trazio sudsko odlučivanje. Naravno, ispalo da je kriv.
I smije se, Kaze ako hoces naplatiti auto, idi na tu raskrsnicu, 90% ljudi ne zna pravilo
Član 25
(1) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa propisima o pravilima saobraćaja, saobraćajnoj signalizaciji i naredbama koje daje ovlašćeno lice.
(2) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa saobraćajnom signalizacijom i kada se time odstupa od pravila saobraćaja.
(3) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa svjetlosnim saobraćajnim znakom i kada se značenje tog znaka razlikuje od značenja ostalih saobraćajnih znakova ili saobraćajnih pravila.
(4) Međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svjetlosnim saobraćajnim znakovima istovremeno dobijaju pravo prolaza, reguliše se pravilima saobraćaja.
(5) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju prema znacima ili naredbama koje daju ovlašćena lica i kad se time odstupa od svjetlosnog saobraćajnog znaka ili drugog saobraćajnog znaka ili pravila saobraćaja.
pravila saobraćaja bi bila (valjda) zadržavanje pravca ili pravilo desne strane, između još brda drugih, koja se primjenjuju ako radi svjetlosna signalizacija uz tu signalizaciju.Član 49
(1) Na raskrsnici ili u susretu s drugim vozilom vozač je dužan da propusti vozilo koje dolazi s njegove desne strane, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno.
(2) Vozač vozila koje na raskrsnici skreće ulijevo dužan je da propusti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, na raskrsnici zadržava pravac svog kretanja ili skreće udesno, osim ako postavljenim saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.
To upravo. Nema druge. Pukla moguće negdje drugo cijev to jeste pomalo curi.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑07/08/2026 11:36 Imam problem pa bi mi do ro došli savjeti
Naime, na prvom sam spratu. U prolazu ispod stanova, ispod zgrade, u Radakovu, pojavila se voda, kapa. Iz Izgradnja inženjeringa juce i jutros dolazili radnici da vide je li problem u vodovodnim instalacijama u stanu, i nisu pronašli nikakav kvar, a navodno ni kod komsije u stanu do mog. Ne znam da li su išli komsijama na spratovima iznad.
Jutros rekose da bi morali ako ni kod komsije ponovo ništa ne pronađu, nikakav kvar, morati kopati zid.
Šta raditi?
mnogo je faktora za sudar. raskrsnica kod Pomozi.ba u sarajevu i jedna raskrsnica niže su situacije gdje većina prometa ide sporednom cestom koja presijeca onu sa prvenstvom prolaza. i ima zalijetanja, ali ne baš često udesa.Ci-Nick wrote: ↑07/08/2026 05:57 Malo je udesa koliko se vozi po nekim predrasudama.
Ovdje u Radakovu dvije raskrsnice, jedna sa cetiri kraka i jasno obilježenim prvenstvom prolaza, međutim ljudi koji voze od Lava često uzimaju prvenstvo i bude bar po 3 ili 4 udesa godisnje.
Druga raskrsnica sa tri kraka kod Vodovoda, tu nema znakova pa bi trebalo gledati prvenstvo desnog i tu iz nekog razloga svi voze kao da je ta ulica prema Vodovodu sa prvenstvom prolaza jer izgleda kao da se treći krak uključuje.
A to nema veze, istog su ranga, i tu vrlo rijetko da se desi sudar.
Ok kopati zid ali valjda čitavoj vertikali a ne samo stanovima na prvom spratu?