sto ovo na ovoj temi?konami666 wrote: ↑05/08/2026 11:53 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/bezd ... /260805029
Ima li neko iz Austrije vise info, čiji su ovi prevaranti?
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Tvrtko II Kotromanić
#34601 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
konami666
#34602 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema ni mjesec dana od vijesti:_BataZiv_0809 wrote: ↑05/08/2026 11:46 Isti princip, citas-gledas o necemu umjesto da to zivis. I to je sve ok, dok se ne pretenduje da se bolje zna od onih koji zive to o cemu ti (ne ti licno) citas.
Nacionalizam je uglavnom past tens, vecina populacije zivi i ostvaruje svoja osnovna prava i servise drzave u sredinama koje su u tom smislu homogene.
Pogledaj samo teme na kojima se grade izborne kampanje pa to uporedi sa npr. kampanjom 2006. Nebo i zemlja.
Enivej.
Pod uslovom da trendovi ostanu isti ili bolji, treba nam jos jedno 7 do 10 godina da dodjemo na ground zero kad je u pitanju moderno poimanje drzave. Ako 2036 bude napredak kao od 2011 do 2026, to je to. Tranzicija zavrsena, djecije bolesti preboljene.
Taman ce se to poklopiti sa odlaskom boomer generacije politicara, ali sto je najvaznije i boomer generacije biraca u povijest.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bakir-i ... /260710096
Ista prica ko i 2006. A kad ode boomer generacija imaš zahiragice i slične.
Ili te nisam razumio, šta će biti za 7-10 godina, na šta mislis kad kažeš “moderno poimanje države”?
-
konami666
#34603 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa jer su otišli iz države, da li im se isplatilo ili ne.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑05/08/2026 11:55sto ovo na ovoj temi?konami666 wrote: ↑05/08/2026 11:53 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/bezd ... /260805029
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#34604 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nemam volje sa tobom o tome. Halali ali produzi dalje. No hard feelings

- konoplja
#34605 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa valjda da ce biti 10k Pakistanaca, 2-3k Somalijaca, par iljada Marokanaca. Diversity i tako to, znas. Moderna drzava. 
- Ozimician
#34606 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da je u Austriji normalna stvar da restorani varaju slijepce i da kad budu uhvaceni, mogu dobrim dijelom da se izvuku, valjda to zeli reci, da se ne ide u tu drzavu zbog toga jer varaju narod na pravdi Boga.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑05/08/2026 11:55sto ovo na ovoj temi?konami666 wrote: ↑05/08/2026 11:53 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/bezd ... /260805029
-
Bodkin
#34607 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije bas tako. Poprilicno sam cesto u bosni, ne pricam iz avaza. Niti citam klix pretjerano._BataZiv_0809 wrote: ↑05/08/2026 11:46 Isti princip, citas-gledas o necemu umjesto da to zivis. I to je sve ok, dok se ne pretenduje da se bolje zna od onih koji zive to o cemu ti (ne ti licno) citas.
Nacionalizam je uglavnom past tens, vecina populacije zivi i ostvaruje svoja osnovna prava i servise drzave u sredinama koje su u tom smislu homogene.
Pogledaj samo teme na kojima se grade izborne kampanje pa to uporedi sa npr. kampanjom 2006. Nebo i zemlja.
Enivej.
Pod uslovom da trendovi ostanu isti ili bolji, treba nam jos jedno 7 do 10 godina da dodjemo na ground zero kad je u pitanju moderno poimanje drzave. Ako 2036 bude napredak kao od 2011 do 2026, to je to. Tranzicija zavrsena, djecije bolesti preboljene.
Taman ce se to poklopiti sa odlaskom boomer generacije politicara, ali sto je najvaznije i boomer generacije biraca u povijest.
Pogledas teme za izborne kampanje i vidjeces slicne trendove kao prije 20 godina.
Jedino sto je mozda tacno da vecina zivi medju svojima pa su valjda ok
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#34608 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
i u njemackoj je tako. svako 12 mjeseci se smije podici renta. lokalno je odredjeno do koliko max. u okviru tri godine smijes poskupiti, najcesce je to 15-20%. takodje neki gradovi imaju granicu maksilne cijene rente po kvadratu, uz izuzetak novih i potpuno renoviranih stanova, oni nemaju nikakvu granicu
-
konami666
#34609 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kao sto sam i mislio, nikad na forumu ne fali šuplje._BataZiv_0809 wrote: ↑05/08/2026 11:59 Nemam volje sa tobom o tome. Halali ali produzi dalje. No hard feelings![]()
![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#34610 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I ja sam poprilicno cesto u Hrvatskoj, cesce nego ti u Bosni, ali se sa njima ne hvatam u kolo kad su ove teme u pitanju. A i na mene se, zbog trenutne poslovne i zivotne postavke, itekako reflektuje njihova politika.
Prije 20 godina o digitalizaciji, zelenim politikama, prijavljivanju imovine politicara, antikorupciji ili ukratko svemu onome na cemu je Trojka dobila izbore, kampanju je bazirala mozda samo LDS Ibrahima Kadica ili neka slicna stranka sa 300 glasova bruto.
To ne znaci da su teme o najvecoj generacijskoj traumi koja je vecini birackog tijela u zivoj memoriji nestale.
- Tvrtko II Kotromanić
#34611 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sto posto nisu austrijanci bijelikonami666 wrote: ↑05/08/2026 11:59Pa jer su otišli iz države, da li im se isplatilo ili ne.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑05/08/2026 11:55sto ovo na ovoj temi?konami666 wrote: ↑05/08/2026 11:53 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/bezd ... /260805029
niti krscani civilizirani euorpskih vrijednosti
poturice prljave sigurno
-
moimoi
#34612 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ovo je ba mafija neka. Vec od ranije poznati policiji 
-
Bodkin
#34613 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da da trojka koja je dobila izbore u jednom kantonu ali slazem se da jeste najprogresivnija stvar koja se desila u drzavi od rata. Na drzavnom i federalnom nivou je druga prica. Predsjednik drzave redovno lik koji nista osim nacionalizma ne nudi._BataZiv_0809 wrote: ↑05/08/2026 12:16I ja sam poprilicno cesto u Hrvatskoj, cesce nego ti u Bosni, ali se sa njima ne hvatam u kolo kad su ove teme u pitanju. A i na mene se, zbog trenutne poslovne i zivotne postavke, itekako reflektuje njihova politika.
Prije 20 godina o digitalizaciji, zelenim politikama, prijavljivanju imovine politicara, antikorupciji ili ukratko svemu onome na cemu je Trojka dobila izbore, kampanju je bazirala mozda samo LDS Ibrahima Kadica ili neka slicna stranka sa 300 glasova bruto.
To ne znaci da su teme o najvecoj generacijskoj traumi koja je vecini birackog tijela u zivoj memoriji nestale.
Najveca generacijska trauma prije najvece generacijske traume 41e. To i jeste poenta. Bombardovanje sa svih strana. Mozda ti je neki odbrambeni mehanizam ali redovno slusam nacionalizam price. Reci da ga nema jednostavno nije tacno
Ps. Osim ako nisi rodjen u hrvatskoj ili ako nisi zivio dugo vremena i imas papire/placas porez (a mozda cak ni tad) nemas sta sa njima ulaziti u pricu. Bosna je moja drzava. Znam da nije namjerno ali ti u hrvatskoj i ja u bosni nismo isti. Ja nisam stranac
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#34614 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koliko je meni poznato Trojka je na vlasti i na drzavnom i federalnom nivou, te osim sarajevskog i u kantonu USK i BPK, a bila je i u ZDK dok SDA nije kupila par papaka i srusila Vladu. A u TK su isto bara bara, s tim da i tu papci i preletaci drze parlamentarnu vecinu.Bodkin wrote: ↑05/08/2026 14:28Da da trojka koja je dobila izbore u jednom kantonu ali slazem se da jeste najprogresivnija stvar koja se desila u drzavi od rata. Na drzavnom i federalnom nivou je druga prica. Predsjednik drzave redovno lik koji nista osim nacionalizma ne nudi._BataZiv_0809 wrote: ↑05/08/2026 12:16I ja sam poprilicno cesto u Hrvatskoj, cesce nego ti u Bosni, ali se sa njima ne hvatam u kolo kad su ove teme u pitanju. A i na mene se, zbog trenutne poslovne i zivotne postavke, itekako reflektuje njihova politika.
Najveca generacijska trauma prije najvece generacijske traume 41e. To i jeste poenta. Bombardovanje sa svih strana. Mozda ti je neki odbrambeni mehanizam ali redovno slusam nacionalizam price. Reci da ga nema jednostavno nije tacno
Ps. Osim ako nisi rodjen u hrvatskoj ili ako nisi zivio dugo vremena i imas papire/placas porez (a mozda cak ni tad) nemas sta sa njima ulaziti u pricu. Bosna je moja drzava. Znam da nije namjerno ali ti u hrvatskoj i ja u bosni nismo isti. Ja nisam stranac
Nisam ni rekao da nacionalizma nema, nego da u 2026. nisko kotira na listi prioriteta i problema i da nije dovoljan za dobijanje izbora 2026 kao sto je bio 2006. To sto ga ti svugdje vidis je posljedica da ti je primarni kontakt sa BiH forum i mediji, a ne svakodnevni zivot (90% potreba ostvarujes u opcini i kantonu, a tu nema Dodika da ti pravi nacionalisticki problem).
Imam dovoljno staza u HR u svakom od nabrojanih kategorija da ne budem stranac, ali jesam. I to postujemm
Isto kao sto ti imas dovoljno staza u BiH da nisi stranac, ali to sustinski jesi ili postajes.
Ne ulazim u to kako se ti osjecas i izjasnjavas, ali tamo gdje te nema, vrlo brzo ti komsije krenu parkirati na tvoje mjesto, iznositi smece i ves ispred tvojih vrata jer znaju da nece niko prolaziti i ne racunaju na tebe kad su svakodnevne odluke u pitanju.
To je zivot, ne mozes zivjeti na 2 adrese, koliko god mislio da mozes.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#34615 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
vraga, za svako ulaganje u zgradi me racunaju
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#34616 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato i kazem svakodnevne odluke. Ulaganje u zajednicku imovinu je nesto drugo.
Mada po mom nemalom iskustvu zivljenja u zgradama najvise zakeraju oni koji nista ne placaju.
- jeza u ledja
#34617 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E cuj nacionalizam u BiH je past tens.
Sta sve necu procitati...
Sta sve necu procitati...
-
Bodkin
#34618 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za trojku znas vise od mene. Nema potrebe da lupam i smatram da su nesto najbolje sto se desilo u zadnjih 20 godina. Samo i tu imas nip gdje dino sve sto prica, svodi na nacionalnu pricu._BataZiv_0809 wrote: ↑05/08/2026 14:51
Nisam ni rekao da nacionalizma nema, nego da u 2026. nisko kotira na listi prioriteta i problema i da nije dovoljan za dobijanje izbora 2026 kao sto je bio 2006. To sto ga ti svugdje vidis je posljedica da ti je primarni kontakt sa BiH forum i mediji, a ne svakodnevni zivot (90% potreba ostvarujes u opcini i kantonu, a tu nema Dodika da ti pravi nacionalisticki problem).
Imam dovoljno staza u HR u svakom od nabrojanih kategorija da ne budem stranac, ali jesam. I to postujemm
Isto kao sto ti imas dovoljno staza u BiH da nisi stranac, ali to sustinski jesi ili postajes.
Ne ulazim u to kako se ti osjecas i izjasnjavas, ali tamo gdje te nema, vrlo brzo ti komsije krenu parkirati na tvoje mjesto, iznositi smece i ves ispred tvojih vrata jer znaju da nece niko prolaziti i ne racunaju na tebe kad su svakodnevne odluke u pitanju.
Sto se tice ostalog, apsolutno je nebitno da li neko parkira na mom mjestu ili ne. Tvoja drzava je tvoja drzava. Ne mogu se ja porediti sa tobom i tvojom vezom sa hrvatskom. Osim ako nisi zivio barem 25 godina u hrvatskoj. A tek sta bi bilo da uvedu poreske olaksice za povratak dijaspore kao u hr ili poljskoj.
A malo je smijesno reci da nema problema sa nacionalizmom jer eto nema dodika u kantonu. Pretpostavljam da je tako i u listici. To i jeste poenta. Svakom je dobro medju svojima i plus zaba se skuhala polako
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#34619 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Posto smo ocigledno dosli do tacke u raspravi kad se argumenti pocinju ponavljati, samo bih se jos jednom vratio na moju inicijalnu tezu-problem nacionalizma je vrlo nisko na listi problema zivota u BiH.Bodkin wrote: ↑05/08/2026 17:54Za trojku znas vise od mene. Nema potrebe da lupam i smatram da su nesto najbolje sto se desilo u zadnjih 20 godina. Samo i tu imas nip gdje dino sve sto prica, svodi na nacionalnu pricu._BataZiv_0809 wrote: ↑05/08/2026 14:51
Sto se tice ostalog, apsolutno je nebitno da li neko parkira na mom mjestu ili ne. Tvoja drzava je tvoja drzava. Ne mogu se ja porediti sa tobom i tvojom vezom sa hrvatskom. Osim ako nisi zivio barem 25 godina u hrvatskoj. A tek sta bi bilo da uvedu poreske olaksice za povratak dijaspore kao u hr ili poljskoj.
A malo je smijesno reci da nema problema sa nacionalizmom jer eto nema dodika u kantonu. Pretpostavljam da je tako i u listici. To i jeste poenta. Svakom je dobro medju svojima i plus zaba se skuhala polako
Ako se ne varam ti si tvrdio da bi BiH bila dobra za zivot da nema nacionalizma, a moja teza je da ce biti dobra za zivot ukoliko se napredak ovim ili boljim tempom nastavi i narednih 7 do 10 godina.
Nacionalizam nema nikakve ili vrlo malo veze sa vecinom real life izazova svakodnevnog zivota u BiH (pravosudje, zdravstvo, komunalni red, saobracaj, birokratija).
Nacionalizam nije prepreka ni za svakodnevnu poslovnu saradnju, pogledati samo tokove novca ili gdje se dolazi raditi, shoppingovati ili provoditi slobodno vrijeme i sve je jasno.
Kad slusam pojedine iz dijaspore kad pricaju o tome pomislim da je tema o Azerbejdzanu i Armeniji
To da svako zivi medju svojima i sa svojima je fakt. 30 godina je proslo od rata i vrijeme je da neke iluzije sahranimo. Kao sto rekoh 2006. je neko dobio izbore na prici 100% BiH bez entiteta. 2026. to mogu tvrditi samo politicki redikuli. Da li je to dobro ili lose druga je stvar, ali to je tako.
Teme koje ce dominirati izborima ce biti prvenstveno obracun sa politikama unutar svog korpusa (Trojka-SDA, HDZ-HDZ90 i sateliti, SNSD-Sigurna Srpska) a ne sa "anamo onima".
-
konami666
#34620 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
_BataZiv_0809 wrote: ↑05/08/2026 18:41Posto smo ocigledno dosli do tacke u raspravi kad se argumenti pocinju ponavljati, samo bih se jos jednom vratio na moju inicijalnu tezu-problem nacionalizma je vrlo nisko na listi problema zivota u BiH.Bodkin wrote: ↑05/08/2026 17:54Za trojku znas vise od mene. Nema potrebe da lupam i smatram da su nesto najbolje sto se desilo u zadnjih 20 godina. Samo i tu imas nip gdje dino sve sto prica, svodi na nacionalnu pricu._BataZiv_0809 wrote: ↑05/08/2026 14:51
Ako se ne varam ti si tvrdio da bi BiH bila dobra za zivot da nema nacionalizma, a moja teza je da ce biti dobra za zivot ukoliko se napredak ovim ili boljim tempom nastavi i narednih 7 do 10 godina.
Nacionalizam nema nikakve ili vrlo malo veze sa vecinom real life izazova svakodnevnog zivota u BiH (pravosudje, zdravstvo, komunalni red, saobracaj, birokratija).
Nacionalizam nije prepreka ni za svakodnevnu poslovnu saradnju, pogledati samo tokove novca ili gdje se dolazi raditi, shoppingovati ili provoditi slobodno vrijeme i sve je jasno.
Kad slusam pojedine iz dijaspore kad pricaju o tome pomislim da je tema o Azerbejdzanu i Armeniji![]()
To da svako zivi medju svojima i sa svojima je fakt. 30 godina je proslo od rata i vrijeme je da neke iluzije sahranimo. Kao sto rekoh 2006. je neko dobio izbore na prici 100% BiH bez entiteta. 2026. to mogu tvrditi samo politicki redikuli. Da li je to dobro ili lose druga je stvar, ali to je tako.
Teme koje ce dominirati izborima ce biti prvenstveno obracun sa politikama unutar svog korpusa (Trojka-SDA, HDZ-HDZ90 i sateliti, SNSD-Sigurna Srpska) a ne sa "anamo onima".
-
moimoi
#34621 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
BiH najvise truju mediji. Ko ih ne gleda i ne slusa on je na konju… ala moja stara.
Najbolji primjer radio.. volim slusati radio dalmaciju, iako imaju bruku problema, zastoje, fureste, idiote na vlasti.. opet to na kraju iznesu sa nekom pozitivom. Kod nas -smak svijeta.. dodje ti da se iselis momentalno.
Sve stvar mindseta
Najbolji primjer radio.. volim slusati radio dalmaciju, iako imaju bruku problema, zastoje, fureste, idiote na vlasti.. opet to na kraju iznesu sa nekom pozitivom. Kod nas -smak svijeta.. dodje ti da se iselis momentalno.
Sve stvar mindseta
-
konami666
#34622 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To pravilo ne vazi samo za Bosnu nego za čitav svijet, mediji su najveće zlo. I davanje medijske pažnje nebitnim likovima. Ali u isto vrijeme, nije vise 1973, ne može se pobjeći od medija danas. Šta god da otvoriš na netu, budeš bombardiran vijestima bez obzira želio/la ti to ili ne.moimoi wrote: ↑05/08/2026 19:47 BiH najvise truju mediji. Ko ih ne gleda i ne slusa on je na konju… ala moja stara.
Sve stvar mindseta
-
moimoi
#34623 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije isto. Nasi mediji su zlo.konami666 wrote: ↑05/08/2026 20:55To pravilo ne vazi samo za Bosnu nego za čitav svijet, mediji su najveće zlo. I davanje medijske pažnje nebitnim likovima. Ali u isto vrijeme, nije vise 1973, ne može se pobjeći od medija danas. Šta god da otvoriš na netu, budeš bombardiran vijestima bez obzira želio/la ti to ili ne.moimoi wrote: ↑05/08/2026 19:47 BiH najvise truju mediji. Ko ih ne gleda i ne slusa on je na konju… ala moja stara.
Sve stvar mindseta
- Tvrtko II Kotromanić
#34624 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pored zivih americkih "novinara" i raznih foxova, nasi ovi stavovi, avazi, glasovi sprske dodju ko djecja zafrkancijamoimoi wrote: ↑05/08/2026 22:00Nije isto. Nasi mediji su zlo.konami666 wrote: ↑05/08/2026 20:55To pravilo ne vazi samo za Bosnu nego za čitav svijet, mediji su najveće zlo. I davanje medijske pažnje nebitnim likovima. Ali u isto vrijeme, nije vise 1973, ne može se pobjeći od medija danas. Šta god da otvoriš na netu, budeš bombardiran vijestima bez obzira želio/la ti to ili ne.moimoi wrote: ↑05/08/2026 19:47 BiH najvise truju mediji. Ko ih ne gleda i ne slusa on je na konju… ala moja stara.
Sve stvar mindseta
-
Bodkin
#34625 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nacionalizam apsolutno ima svake veze sa nacinom vodjenja i pravosudja i zdravstva i saobracaja i svega drugog. Kad god neko ne radi svoj posao od ministara krene prebacivanje na anamo one._BataZiv_0809 wrote: ↑05/08/2026 18:41Posto smo ocigledno dosli do tacke u raspravi kad se argumenti pocinju ponavljati, samo bih se jos jednom vratio na moju inicijalnu tezu-problem nacionalizma je vrlo nisko na listi problema zivota u BiH.Bodkin wrote: ↑05/08/2026 17:54Za trojku znas vise od mene. Nema potrebe da lupam i smatram da su nesto najbolje sto se desilo u zadnjih 20 godina. Samo i tu imas nip gdje dino sve sto prica, svodi na nacionalnu pricu._BataZiv_0809 wrote: ↑05/08/2026 14:51
Kad slusam pojedine iz dijaspore kad pricaju o tome pomislim da je tema o Azerbejdzanu i Armeniji![]()
Da, ima obracuna i medju etnickim korpusima puno, pogotovo meeju bosnjackim jer ima najvise pluralizma, ali teza ti pada u vodu cinjenicom da je raja prije par godina kupovala brasno i toalet papir jer se rat ocekivao.
Da nema toga svega, dalo bi se boriti i zivjeti u bosni kad predjes 40u. Lijepa jednostavna zemlja u evropi sa svim problemima koje nosi. Ovako si sveden na trecinu drzave (tu se slazemo jer si sam rekao svako zivi medju svojima) i doslovno na jedan i po pravi grad.